Gremo se igrat!

SKC Danilo Kiš, 15. februar 2018 ― Interaktivna razstava "Ludus", avtorice Manje Lekić do 23. februarja v Kreativnem centru Poligon v Ljubljani. Read more › The post Gremo se igrat! appeared first on SKCDK.
Trši sir, mehkejši ljudje

Trši sir, mehkejši ljudje

Airbeletrina, 15. februar 2018 ― Ne verjemi, ko ti rečejo, da je San Francisco najbolj evropsko med ameriškimi mesti. V resnici te nič, kar ti povedo, ne more pripraviti na vtis. Je bizarno in eklektično, da se ti zvrti. Kot bi se različna časovna obdobja in njihovi prebivalci pomešali med sabo in ga boš razumela šele, ko se boš sprehodila skozi zajčjo luknjo.
»Kapitalizem ni nič manj in ne zaostaja!!«

»Kapitalizem ni nič manj in ne zaostaja!!«

Literatura v živo, 15. februar 2018 ― Štefančič ml., ki ga v zadnjem času poznamo bolj kot medijsko eksponiranega naspidiranca in skribomana, v časih pred ekologijo in pred internetom so takšnim znalcem in zapriseženim zapisovalcem rekli eruditi, mišljenjsko izhaja iz kritične trde teorije, ki je imela svoj vrh in največji obseg v osemdesetih in devetdesetih.
»In … kje si zdaj?«

»In … kje si zdaj?«

LUD Literatura, 15. februar 2018 ― Vsi od ministra prek uradnikov in funkcionarjev pa do nevladnikov, zaposlenih birokratov in umetnikov v javnih zavodih ter vse do zadnjega samozaposlenega v kulturi o potrebi po spremembah govorijo zato, da bi prikrili, da so na okope pripravljeni oditi edino za lastne položaje.

Otroška pustna predstava z igrivim klovnom

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 15. februar 2018 ― Pustni teden je bil zabaven in norčav tudi v Občinski knjižnici Prebold. V četrtek, 15. februarja 2018, je otroško pričakovanje s predstavo »Sirkec, sirkec« izpolnil igrivi klovn Zupi iz Teatra Cizamo. Najprej je otrokom razkril, da si najbolj od vsega želi, da bi ga ti sprejeli in imeli radi. Zato jih je celo poskušal podkupiti z največjim darilom na svetu. Toda darilo je, v veselje vseh zbranih, nemudoma storilo žalostni konec. Zupi ima še boljšo idejo. Namesto darila bo otrokom raje odigral pustno predstavo. Otroci so tako lahko videli najporednejši ...

Med novostmi Založbe RTV Slovenija tudi Bravničarjeva antologija

Misli, 15. februar 2018 ― Založba ZKP RTV Slovenija je v zadnjem letu poskrbela za osem novih glasbenih projektov s komorno, simfonično, jazzovsko in otroško glasbo, izdanih na 12 nosilcih zvoka. Nina Šenk je denimo uglasbila Grdega račka, Duo Claripiano sta se posvetila slovenski ljudski glasbi, kar pet zgoščenk pa prinaša glasbo violinista Dejana Bravničarja.
VINYAN SLO

VINYAN SLO

Kurja polt, 15. februar 2018 ― VINYAN Francoska zakonca Jeanne in Paul Belhmer sta v uničujočem cunamiju na Tajskem leta 2005 izgubila sina. Ker se ne moreta soočiti z otrokovo smrtjo, sta še vedno tam. Jeanne se obupano oklepa dejstva, da trupla niso nikoli našli. Prepričana je, da so dečka v kaosu, ki je sledil katastrofi, ugrabili preprodajalci otrok. Paul [...] The post VINYAN SLO appeared first on Kurja polt.
KALVARIJA

KALVARIJA

Kurja polt, 15. februar 2018 ― CALVAIRE Neslavni pevec in potujoči zabavljač Marc se po nastopu v domu upokojencev ponovno odpravi na pot. Kmalu bo božič, vreme je strahotno in nato se mu nekje bogu za hrbtom pokvari še avto. K sreči je blizu zakotna vasica in tamkajšnji gostilničar ga prijazno vzame pod streho. Menda mu je pred kratkim [...] The post KALVARIJA appeared first on Kurja polt.
NE RAVNO HOLLYWOOD

NE RAVNO HOLLYWOOD

Kurja polt, 15. februar 2018 ― NOT QUITE HOLLYWOOD: THE WILD, UNTOLD STORY OF OZPLOITATION! Ko je avstralska cenzura leta 1971 vpeljala tako imenovani R-certifikat (opozorilo staršem, s katerim si cenzura nad pogrošnimi vsebinami opere roke), je njen represivni primež čez noč postal sila ohlapen. Sledila je prava ustvarjalna eksplozija, ki je obrodila velike avtorske klasike tipa Piknik pri Hanging Rocku [...] The post NE RAVNO HOLLYWOOD appeared first on Kurja polt.

Dan odprtih vrat FD – brezplačne delavnice

Fakulteta za dizajn, 15. februar 2018 ― Vse zainteresirane za področje oblikovanja tekstilij in oblačil ter NAKITA, vabimo na BREZPLAČNE DELAVNICE, ki bodo potekale na fakulteti, na lokaciji Prevale 10, Trzin in sicer v PETEK, 2. 3. in v SOBOTO, 3. 3. 2018. Program in prijava sta možna na naslovu: http://www.fd.si/dan-odprtih-vrat-za-srednjesolce-moda-nakit/ Študente FD prosimo, da o možnosti udeležbe na delavnicah obvestijo znance, […]

Gostujoči predavatelj Jan Jongert – SUPERUSE STUDIO Rotterdam

Fakulteta za dizajn, 15. februar 2018 ― Obveščamo vas, da od torka  20. 2. do četrtka 22.2. 2018  od 9.00 do 11.00 na Fakulteti za dizajn gostimo tujega  predavatelja, arhitekta in ustanovitelja studia SUPERUSE, g. Jana Jongerta iz Rotterdama. Predavanja bodo potekala v sklopu predavanj STUDIO II, 2.  letnika NO v predavalnici 5. v 1. nad. Na predavanja ste prijazno vabljeni vsi študenti, ki vas zanima trajnostno oblikovanje. Predavanja […]

ŠOK Koridor #3 / Slovenski film / filmski kviz

Koridor, 15. februar 2018 ― Tokratna edicija kviza Šok Koridor bi morala nositi številko #3, vendar ker je božično obarvani kviz decembra po spletu nesrečnih okoliščin odpadel, bomo drugič šokirani šele 22. februarja. Februarska tema kviza je v luči slovenskega kulturnega praznika domači film skozi čas. Preden pa se posvetimo temi, obnovimo splošne informacije o samem kvizu.   ———— KAKŠEN […] The post ŠOK Koridor #3 / Slovenski film / filmski kviz appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Iščemo nove sodelavce!

Koridor, 15. februar 2018 ― Spletna platforma Koridor – križišča umetnosti išče nove sodelavce. Zanimajo nas mladi, nadobudni, radovedni in izobraženi odjemalci kulturnih vsebin, ki bi se želeli preizkusiti v pisanju kritik(e) umetniškega ustvarjanja. Poleg piscev bomo veseli tudi prijav lektorjev, fotografov, oblikovalcev in programerjev. Zainteresirani nam pošljite prijavo za sodelovanje na naslov koridor.glavnourednistvo@gmail.com.   The post Iščemo nove sodelavce! appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Siniša Labrović: Privatno

Koridor, 15. februar 2018 ― Kmalu po začetku novega leta v Galeriji Vžigalica razstavlja znan hrvaški konceptualni umetnik Siniša Labrović. Kot profesor literature se je z umetnostjo resneje začel ukvarjati leta 2000. Vsekakor mu je najbližji način izražanja performans, kjer najpogosteje uporablja svoje lastno telo. To postane medij, orodje, proces in umetniško delo obenem. Avtor se ukvarja z mnogimi perečimi […] The post Siniša Labrović: Privatno appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Ilustracija kot podoba preteklosti

Kamra.si, 15. februar 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož in Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) vabita na odprtje razstave Ilustracija kot podoba preteklosti, ki bo v četrtek, 22. februarja 2018, ob 18. uri v Miheličevi galeriji na Ptuju. Ilustracija ima v slovenskem prostoru dolgo in bogato tradicijo, po likovni in izpovedni dovršenosti  pa jo moramo danes velikokrat upoštevati in vrednotiti kot samostojne umetniške stvaritve slikarjev in slikark, ki jim ilustriranje predstavlja ustvarjalni izziv, kako besedilo interpretirati v naslikani podobi. Ob tem nas vedno znova preseneti in navduši njihova vrhunska likovna izraznost, lucidna avtorska izpovednost in sublimno občutenje besedila. Tako smo letos prvo razstavo, ki smo jo v jubilejnem muzejskem letu pripravili v Miheličevi galeriji, posvetili slovenski ilustraciji in v sodelovanju s Sekcijo ilustratorjev Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov iz Ljubljane pripravili pregledno predstavitev slovenskih umetnikov in umetnic ter njihovih ilustracij, ki so posvečene zgodovinskim podobam preteklosti, a kot navdih in izziv v sodobnem času.(Stanka Gačnik) Razstavo in umetnike ilustratorje bodo predstavili Aleš Sedmak, predsednik ZDSLU, ddr. Damir Globočnik iz Gorenjskega muzeja Kranj in Stanka Gačnik iz Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož.  Razstava bo na ogled do 1. aprila 2018. Vabljeni!    
V iskanju svobode 1968 – 2018

V iskanju svobode 1968 – 2018

Marijan Zlobec, 15. februar 2018 ― Zaživel je spletni arhiv spominov na leto 1968. Organizatorji, med njimi MMC RTV Slovenija, Študentska založba Beletrina, Evropa za državljane – Evropski spomin ter tuji partnerji so na javnost naslovili naslednje povabilo. Študentske in delavske demonstracije v Parizu maja 1968 “V okviru projekta V iskanju svobode 1968-2018, s katerim obeležujemo spomin na študentske proteste v letu 1968 in […]

Ciril Horjak: Risbe V soboto

Kamra.si, 15. februar 2018 ― Na predvečer slovenskega kulturnega praznika smo v Koroški osrednji knjižnici v sodelovanju s Sinagogo Maribor, centrom judovske kulturne dediščine, odprli gostujočo razstavo ilustracij in karikatur Cirila Horjaka z naslovom 'Risbe V soboto'. Na tokratni pregledni razstavi si lahko ogledate izbor njegovih portretnih karikatur in naslovnic, ki že vrsto let krasijo Večerovo sobotno prilogo.

Leja Jurišić in Marko Mandić: Skupaj

Koridor, 15. februar 2018 ― V Kino Šiška smo si lahko 4. februarja 2018 ogledali prvo ponovitev performansa Skupaj, v katerem smo priča šesturnemu dogajanju, ki v sodelovanju z režiserjem Bojanom Jablanovcem in pisko Semiro Osmanagić, s kontinuiranim gibanjem prikazuje postopno druženje performerjev Leje Jurišić in Marka Mandića k zlitju iz dveh individualnih osebnosti v stopnjo višje, ki bi jo lahko […] The post Leja Jurišić in Marko Mandić: Skupaj appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

DEERHOOF + WREKMEISTER HARMONIES, 7. 5. 2018

Kino Šiška, 15. februar 2018 ― Maja nas z novo ploščo končno spet obišče kultna skupina neodvisnega rocka s pridihom navihanega popa Deerhoof, vedno drugačna, vedno vihrava in vedno hudomušno drzna. Kot posebni gost se ji bo na večeru pridružila zasedba Wrekmeister Harmonies, ki je s svojo težko godbo ob prejšnjem obisku Ljubljane zakuhala enega najboljših koncertov leta, tokrat pa bo predstavila povsem svežo novo ploščo.

Kidričevo: Razstava japonskih umetnikov

Štajerski tednik, 15. februar 2018 ― V galeriji FO.Vi v Strnišču pri Kidričevem je na ogled razstava sodobnih japonskih umetnikov. Naslovili so jo Zimski vrt: raziskovanje mikropop domišljije v sodobni japonski umetnosti. Na razstavi je predstavljena zbirka 35 del 14 mladih japonskih ustvarjalcev: risb, slik in avdiovizualnih del.

Premiera drame Fant, dekle in gospod

SNG Maribor, 15. februar 2018 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 16. februarja 2018, na Malem odru premierno izvedla dramo Vinka Möderndorferja Fant, dekle in gospod v režiji Mateje Kokol. Igrajo Liza Marija Grašič k. g., Timon Šturbej in Kristijan Ostanek.
Filmska čajanka s klasiko To so gadi

Filmska čajanka s klasiko To so gadi

Mestni kino Ptuj, 15. februar 2018 ― V sredo, 21. februarja, ob 10.00 se bomo spet družili na prijetni Filmski čajanki, programu Mestnega kina Ptuj, ki je v prvi vrsti namenjen upokojencem. Vabljeni pa so seveda tudi vsi ostali, ki imajo dopoldne čas. Tokrat si bomo ogledali enega najuspešnejših slovenskih filmov vseh časov: To so gadi (Jože Bevc, 1977, 96 min) Projekciji bo sledilo druženje ob čaju in prigrizkih. Vstopnina za filmsko projekcijo v

Plečnikova grobnica za Maistra?

OUTSIDER, 15. februar 2018 ― Nedavno je mariborski založnik in galerist Primož Premzl javno predlagal, da bi ob stoletnici odločilne akcije Rudolfa Maistra v Mariboru, s katero je obranil slovensko severno mejo, generalu in pesniku končno postavili primerno monumentalno grobnico. Maister je namreč od leta 1934 pokopan na Pobreškem pokopališču v Mariboru v družinskem grobu, ki pa je bil že…
1950 Unec – Ožemalnik

1950 Unec – Ožemalnik

Stare slike (Cerknica), 15. februar 2018 ― Pranje perila, še bolj pa posteljnine, je bilo dokler niso prišli pralni stroji težko in zamudno opravilo. Cela vrsta pripomočkov je bila potrebna: razne lesene posode kot čebrički za vodo in pranje perila in razni škafi za nošenje vode, perilnik. V steni je bil vzidan bakren kotel, kjer so se kuhala umazane cunje, ki jih je […]

V Bilbau razstava o Franciscu de Goyi kot dvornem slikarju

Misli, 15. februar 2018 ― V Muzeju lepih umetnosti v Bilbau so v sodelovanju z madridskim muzejem Prado pripravili razstavo del španskega umetnika Francisca de Goye (1746-1828). Na ogled je 96 del tega umetnika, ki je bil od leta 1786 uradni slikar na španskem dvoru. Med njimi so Slepa kokoš, Trgatev ali Jesen in Lutka. Razstava nosi naslov Goya in razsvetljeni dvor.
Se je Ivan Meštrović žensk bal ?

Se je Ivan Meštrović žensk bal ?

Marijan Zlobec, 15. februar 2018 ― V Cankarjevem domu so slovesno odprli razstavo Ivan Meštrović – Telesnost in erotika v kiparstvu, ki bo v Galeriji CD na ogled vse do 20. maja. Obiskovalce so poleg Uršule Cetinski, generalne direktorice Cankarjevega doma, in Nine Pirnat Spahić, vodje razstavnega programa v Cankarjevem domu, nagovorili  Sandra Grcić Budimir, direktorica Muzejev Ivana Meštrovića, Barbara Vujanović, soavtorica in kustosinja razstave, dr. Mate Meštrović, sin […]
Film: Vžgano v spominih (poročilo z dogodka)

Film: Vžgano v spominih (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 15. februar 2018 ― V petek, 16. februarja, je v Trubarjevi hiši literature potekal filmski večer v okviru društva Novi dijak. Gostili so režiserko in scenaristko Nadjo Velušček, ki je skupaj s hčerjo Anjo Medved posnela dokumentarni film Vžgano v spominih (2017). Film je nastal v okviru istoimenskega evropskega projekta, predvajan pa je bil tudi na 20. Festivalu slovenskega filma. V njem spremljamo spomine ljudi, ki so bili med drugo svetovno vojno priča požigom goriških vasi. Snemanje se je začelo maja 2016, premiero pa je doživel februarja 2017, sicer sta ga hoteli poimenovati Tiha nedelja (ker se je veliko požigov zgodilo na nedeljo), vendar je na koncu obdržal kar naslov projekta – ta je bil zelo širok, poleg filma je nastala tudi razstava in obeležja v nekaterih izmed požganih vasi.

1989 – Umik zadnjih sovjetskih enot iz Afganistana

Zgodovina na dlani, 15. februar 2018 15. februarja leta 1989 so zadnje vojaške enote ZSSR prečkale most miru in zapustile Afganistan. Tako se je končala skoraj desetletna vojaška operacija, s katero je Kremelj želel pomagati afganistanski vladi v boju proti islamističnim upornikom, katere so oboroževale ZDA, Savdska Arabija, Pakistan in Iran. Generalni sekretar KP SZ Mihail … Preberi The post 1989 – Umik zadnjih sovjetskih enot iz Afganistana appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic