Dežela strahopetcev

Dežela strahopetcev

LUD Literatura, 22. marec 2018 ― Strip je nastal (in izšel v dveh delih v letih 2015 in 2016) kot priredba istoimenskega romana francoskega pisatelja in režiserja Philippea Claudela. Manu Larcenet je iz obsežnega dela izločil in poudaril najbolj značilne fragmente ter jih s temačnim grafizmom v poetičnem ritmu povezal v celoto. Strip je, tako po scenaristični kot vizualni plati, mračen, tesnoben in klavstrofobičen.
Thor: Ragnarok (2017)

Thor: Ragnarok (2017)

Deseta umetnost, 22. marec 2018 ― Prvi kritiški odzivi na 17. film v Marvelovi superherojski franšizi so me polnili z vse prej kot navdušenjem. Thor: Ragnarok, tretja samostojna avantura nordijskega frajerja Thora, je bila pospremljena z evforičnimi vzkliki, da je studio Marvel tokrat postregel z nečim popolnoma novim in unikatnim; vesoljsko opero, napolnjeno s humorjem, bleščečimi barvami in zabavnim vzdušjem! Torej v […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Mother! (2017)  Jumanji: Dobrodošli v jungli  Dial M for Murder (1954)  Life of Pi (2012)  Jupiter Ascending (2015) Copyright © Deseta umetnost [Thor: Ragnarok (2017)], All Right Reserved. 2018.
Mlada grla zapela na Pesmi mladih

Mlada grla zapela na Pesmi mladih

Slovenci.si, 22. marec 2018 ― Revija otroških in mladinskih zborov v organizaciji Zveze cerkvenih pevskih zborov je že dolgoletna, široko zasnovana zborovska pobuda, ki razpira raznoliko in pestro paleto otroškega in mladinskega petja na Tržaškem ter kaže na razvojne sposobnosti pa tudi na različen pristop do otroškega zborovskega petja. Na letošnji reviji se je zvrstilo 22 zborov, ki so s […] The post Mlada grla zapela na Pesmi mladih appeared first on Slovenci.

Potujoči kino Bridka Bebiča predstavlja: “Od kovača do knapa: s španskimi borci naprej!” (13.4.2018 20:00)

Španski borci, 22. marec 2018 ― V dolgoletnem, večstranskem delovanju koreografa in plesalca Iztoka Kovača in Zavoda EN-KNAP plesni filmi po številu in trajanju nemara ne zasedajo osrednjega ali vsaj ne zelo izpostavljenega mesta. So pa pomembna stalnica ne le filmskega dokumentiranja, temveč tudi sprotnega refleksivnega nadgrajevanja in razširjanja okvirov odrskih produkcij in za Kovača značilnih koreografij, metod in estetik sodobnega plesa. Namesto klasične retrospektive sicer ne dovolj javno predvajanih filmov je...

Pogled skozi objektiv družine grofov Herberstein in Proskau

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 22. marec 2018 ― Vljudno vas vabimo na predavanje Mateje Medved Pogled skozi objektiv družine grofov Herberstein in Proskau v četrtek, 29. marca 2018, ob 18. uri v Miheličevi galeriji na Ptuju. Na predavanju bo muzejska svetovalka Mateja Medved iz Muzeja Velenje predstavila fotografsko gradivo znane štajerske plemiške družine grofov Herberstein in Proskau, ki so ga v muzeju evidentirali […]
NASLEDNJA POSTAJA: SEJEM OTROŠKIH KNJIG V BOLOGNI

NASLEDNJA POSTAJA: SEJEM OTROŠKIH KNJIG V BOLOGNI

Javna agencija za knjigo, 22. marec 2018 ― Prihodnji teden se začenja knjižni sejem v Bologni (26.–29. 3. 2018), na katerem bo s samostojno stojnico (hala 22, stojnica B25) že tradicionalno prisotna Javna agencija za knjigo RS, ki bo poskrbela za predstavitev novejše domače otroške in mladinske literature. Na stojnici bodo posebej izpostavljene štiri velike dame slovenske ilustracije Ančka Gošnik Godec, Marjanca Jemec Božič, Jelka Reichman in Marlenka Stupica. Ob tej priložnosti smo skupaj z založbo Mladinska knjiga zasnovali tudi predstavitveno zloženko ilustratork. Na ostalih grafikah pa bodo predstavljeni nagrajeni avtorji in ilustratorji. Letošnji sejem bo tudi prizorišče podpisa pogodbe o Sloveniji kot častni gostji knjižnega sejma v Bologni leta 2021, kar pomeni edinstveno priložnost tako za slovensko založništvo otroških in mladinskih del kot tudi za državo samo. S podpisom pogodbe bodo začele uradno teči priprave na nastop, kar bo v naslednjih letih pomembno zaznamovalo že tako živahno dogajanje na področju slovenskih knjig za mladino in otroke, predvsem glede prevodov v tuje jezike.

Marij Pregelj: Retrospektiva

Koridor, 22. marec 2018 ― Marij Pregelj, Stisnjeni človek, 1966, Moderna galerija. Foto: Dejan Habicht / Moderna galerija, Ljubljana     V četrtek, 14. decembra 2017, se je odprla razstava enega največjih predstavnikov figuralnega modernizma jugoslovanskega prostora, ki z naborom del iz beograjskega muzeja Savramene umetnosti in slovenske Moderne galerije, ta sta si leta 1986 enakovredno razdelila njegova slikarska dela, […] The post Marij Pregelj: Retrospektiva appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Združenje dramskih umetnikov Slovenije ustanovilo Sklad Jerneja Šugmana

Združenje dramskih umetnikov Slovenije ustanovilo Sklad Jerneja Šugmana

Misli, 22. marec 2018 ― Združenje dramskih umetnikov Slovenije (Zdus) je ob 100-letnici delovanja ustanovilo sklad Jerneja Šugmana. V spomin na lani preminulega igralca, njegovo umetniško in pedagoško delo ter etično držo želi zlasti mladim, nadarjenim dramskim ustvarjalcem omogočiti letno štipendiranje bodisi za nadaljnje izobraževanje ali samostojno umetniško delo.

Za kritiško sito nominirane tri pesniške zbirke

Misli, 22. marec 2018 ― Društvo slovenskih literarnih kritikov je za nagrado kritiško sito letos nominiralo tri pesniške zbirke. Te so Naval (Škuc) Kristine Hočevar, Maršal (Beletrina) Milana Jesiha in Liebestod (Goga) Miklavža Komelja. Dobitnika nagrade bodo razglasili 19. aprila v sklopu Slovenskih dnevov knjige.

Fabula: Taiye Selasi (10. 3. 2018, Klub CD)

Koridor, 22. marec 2018 ― V soboto, 10. marca, se je zaključil literarni festival Fabula, kot sklepno dejanje pa se je v Klubu Cankarjevega doma odvil pogovor s pisateljico Taiye Selasi, ki je s svojim prvencem Gana naj gre (Ghana Must Go, 2013) navdušila bralsko javnost po svetu. Kozmopolitska in multi-lokalna avtorica nigerijsko-ganskega rodu je podoben vtis pustila tudi v […] The post Fabula: Taiye Selasi (10. 3. 2018, Klub CD) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Tresk # 9: Obvezna neobveznost

Kino Šiška, 22. marec 2018 ― Festival Tresk je glasbeno-založniški vrvež, kjer se enkrat na leto na istem mestu zberejo predstavniki domačih založnikov, distributerjev ter ustvarjalcev. Ta dan potekajo izbrane delavnice, v večernem delu pa se dogajanje preusmeri k sejmišču pred in na koncertni del v notranjem prostoru Katedrale v Kinu Šiška in letos Kluba K4. Tukaj je naš pregled...
Elementi ljubezenskega kaosa

Elementi ljubezenskega kaosa

Airbeletrina, 22. marec 2018 ― ERRANCE, tavanje. Četudi vsako ljubezen doživljamo kot enkratno in četudi subjekt zavrača misel, da bi jo pozneje ponovil kje drugje, včasih s presenečenjem odkrije v sebi nekakšno razpršenost ljubezenske želje; tedaj odkrije, da je do smrti obsojen na tavanje – od ljubezni do ljubezni. COMPRENDRE, razumeti. Ko subjekt nenadoma doume, da je ljubezenska dogodivščina vozel razlogov, ki jih ni mogoče pojasniti, in rešitev, ki jih ni mogoče uresničiti, zakliče: »Rad bi razumel (kaj se mi dogaja)!«
Annihilation (2018)

Annihilation (2018)

Deseta umetnost, 22. marec 2018 ― Paramount je pred dvema letoma v kinematografe poslal Villeneuvov Prihod, tokrat pa je znanstvenofantastični triler Uničenje ocenil kot prezahteven zalogaj za povprečnega kinoobiskovalca. Britanski režiser Alex Garland je filmsko ledino oral kot pisec uspešnic Obala (2000), 28 dni pozneje(2002), Sončna svetloba (2007) in Dredd (2012), pod režijo pa se je prvič podpisal pred tremi leti, ko se je v medijsko manj izpostavljeni […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Rush (2013)  Ne z mojo hčerko  All the Money in the World (2017)  Hibridizacija grozljivke in komedije - žanr kot ideološki konstrukt  Stoker (2013) Copyright © Deseta umetnost [Annihilation (2018)], All Right Reserved. 2018.

V Plesnem forumu Celje premiera monodrame Kontrabas

SiGledal Novice, 22. marec 2018 ― V Plesnem forumu Celje bo nocoj ob 20. uri v okviru gledališkega cikla Ti gledaš premiera monodrame Kontrabas, ki jo bo izvedel celjski kontrabasist Miha Firšt. Monodramo Kontrabas Patricka Süskinda, avtorja svetovno uspešnega romana Parfum, pa so že v letu nastanka na nemških gledaliških odrih izvedli več kot petstokrat.

Drama Naš razred v Prešernovem gledališču Kranj predstava presenečenj in preobratov

SiGledal Novice, 22. marec 2018 ― Premiero kontroverzne drame Naš razred slovitega poljskega dramatika Tadeusza Słobodzianka bodo v Prešernovem gledališču Kranj uprizorili to soboto, 24. marca, ob 19.30. Pri predstavi koprodukcijsko sodelujeta še Mestno gledališče Ptuj in Mini Teater iz Ljubljane. Premiere se bo udeležil tudi rojak avtorja drame, poljski veleposlanik v Sloveniji, nj. ekscelenca gospod Paweł Czerwiński.
1961 Cerknica – Bazen (2)

1961 Cerknica – Bazen (2)

Stare slike (Cerknica), 22. marec 2018 ― Tudi ta fotografija neznanega fotografa je iz zbirke Franca Gornika. Posneta je bila poleti na Brestovem bazenu na Slivnici. Leto posnetka je ocenjeno. Sem smo se hodili pogosto kopat, saj je bila voda nekoliko toplejša kot v Cerkniščici. Je pa bila voda v Cerkniščici bolj čista. Kadar smo mulci, ko smo se preganjali ob potoku, […]

Avtor znanih muzikalov Andrew Lloyd Webber dopolnil 70 let

Misli, 22. marec 2018 ― Angleški skladatelj Andrew Lloyd Webber je ustvaril nekaj najbolj znane glasbe za gledališče vseh časov. Njegovi uspešni muzikali, kot so Mačke, Evita, Jesus Christ Superstar in Fantom iz opere, so stalnica odrov po svetu, po zaslugi ljubljanskega poletnega festivala jih je slišalo tudi slovensko občinstvo. Danes praznuje 70. rojstni dan.

Kaj so skrivnosti uspešnega dokumentarnega filma?

CED, 22. marec 2018 ― Hanka Kastelicová in Kristiina Pervilä Andersson sta na Motovilinem strokovnem seminarju (20. FDF, 15.–16. mar. 2018) v dveh ločenih predavanjih skupno 80 udeležencem delili nasvete o ustvarjanju dokumentarnega filma. Preučite 16 namigov za ambiciozne dokumentariste, 9 nasvetov za dober »treatment« in 7 nasvetov za producente.
Tresk # 9: Obvezna neobveznost

Tresk # 9: Obvezna neobveznost

Odzven, 22. marec 2018 ― Festival Tresk je glasbeno-založniški vrvež, kjer se enkrat na leto na istem mestu zberejo predstavniki domačih založnikov, distributerjev ter ustvarjalcev. Ta dan potekajo izbrane delavnice, v večernem delu pa se dogajanje preusmeri k sejmišču pred in na koncertni del v notranjem prostoru Katedrale v Kinu Šiška in letos Kluba K4. Tukaj je naš pregled...
še novic