1888 – Umre Valentin Zarnik

Zgodovina na dlani, 30. marec 2018 30. marca leta 1888 je v Ljubljani umrl slovenski politik, odvetnik in pisatelj Valentin Zarnik. Star je bil 51 let. Znan je tudi pod psevdonimom Servantes mlajši. Njegovo smrt so občutili kot veliko izgubo za slovensko politiko, kar je ob njegovem pogrebu posebno poudarjal ožji prijatelj Josip Vošnjak. Spadal je … Preberi The post 1888 – Umre Valentin Zarnik appeared first on Zgodovina na dlani.

Lokalne kulturne politike: MO Celje

Asociacija, 30. marec 2018 ― Jeseni bodo potekale lokalne volitve, ki predstavljajo priložnost za razmislek tudi na področju lokalnih kulturnih politik. Pričujoča rubrika predstavlja uvid v dobre (in ne tako idealne) prakse po posameznih očinah in naslavlja aktivnosti, ki bi jih v prihodnosti morda veljalo opustiti ali pa nadgrajevati. Celje je tretje največje mesto v Sloveniji in s tem je … Preberi več o Lokalne kulturne politike: MO Celje

EU Kampanja: Podvojimo sredstva za kulturo!

Asociacija, 30. marec 2018 ― Po letu 2020 prihaja naslednja finančna perspektiva, ki bo pomembno krojila višino evropskih sredstev tudi v Sloveniji. Ker se za kulturo trenutno na ravni Evropske Unije namenja procentualno manj kot pol odstotka proračuna, je evropska mreža Culture Action Europe (CEA), katere članica je tudi Asociacija, sprožila kampanjo, v kateri poziva k zvišanju evropskih sredstev za … Preberi več o EU Kampanja: Podvojimo sredstva za kulturo!

Moja vloga v odnosih (14.4.2018 17:00)

Španski borci, 30. marec 2018 ― Se kdaj sprašujete: Ali sem dovolj dobra/dober, uspešna/uspešen, odgovorna/odgovoren, si zaslužim…ali smem…? Ali kdaj prisluhnete notranjega glasu, ki pravi: Trdo delaj! Ljubiti je nevarno! Bodi močna/močan in Ne jokaj! Razne zapovedi in prepovedi, ki smo jih ponotranjili že v zgodnjem otroštvu definirajo kdo smo danes, kakšen odnos imamo do sebe in kako delujemo z drugimi. Na delavnici bomo imeli možnost raziskati ali so nam ta prepričanja še vedno v pomoč in podporo ali pa so...

Vabilo: konferenca Status samoobremenjenega

Asociacija, 30. marec 2018 ― Izgorelost, sindrom kronične utrujenosti, motnje spanja in odvisnost od elektronskih naprav so le nekatere izmed bolezni, povezane z delom, o katerih se šele v zadnjem času pogosteje in bolj odkrito govori. Žrtve so običajno najbolj predani delavci, ki si namesto medalje za pridnost z dolgoletnim izčrpavanjem prislužijo dolgo ali celo trajno bolniško odsotnost. S pospešenim … Preberi več o Vabilo: konferenca Status samoobremenjenega
Festival Seviqc Brežice: Kolikor lokalne podpore, toliko dogodkov

Festival Seviqc Brežice: Kolikor lokalne podpore, toliko dogodkov

Misli, 30. marec 2018 ― Zavod Ars Ramovš je kljub izpadu iz štiriletnega programskega financiranja ministrstva za kulturo pripravil festival stare glasbe Seviqc Brežice. Naslanja se na model, ki je že obstajal, število dogodkov bo odvisno zlasti od podpore lokalnih skupnosti. Programa je po besedah direktorja Klemna Ramovša dovolj za ohranitev blagovne znamke.

Iz prve vrste: MoTA

Asociacija, 30. marec 2018 ― Muzej tranzitornih umetnosti – MoTA je ena bolj multidisciplinarno zastavljenih platform pri nas, saj skozi njen program preči vse od arhitekture do glasbe, instalacij, posegov v urbani prostor in še kaj. MoTA se je Asociaciji pridružila letos, za glasilo Kulturosfera pa smo se pogovarjali z umetniškim in programskim direktorjem Martinom Bricljem Barago, ter producentko in … Preberi več o Iz prve vrste: MoTA

Upokojenci in študentje kot dejavniki sprememb (12.4.2018 18:30)

Španski borci, 30. marec 2018 ― Naraščajoče število upokojencev, postopno razpadanje javnih pokojninskih in zdravstvenih sistemov, akumulirane znanje in izkušnje s preteklimi državnimi politikami ob nedvomni pavperizaciji na eni, in poklicna brezperspektivnost in obsojenost na tvegano prekarno usodo in beg v tujino na drugi bi lahko bila tista kritična sila, ki bi v današnjih razmerah dominacije neoliberalizma morda lahko postala dejavnik družbenih sprememb.

Aktivno v šolo s Pešbusom in Bicivlakom

Inštitut za politike prostora, 30. marec 2018 ― Aktivni prihodi v šolo so pomembni, saj zadostijo minimalni potrebi otrok po gibanju, povečujejo njihov samostojnost in koncentracijo pri pouku hkrati pa dajo otrokom možnost druženja z vrstniki, kar v današnjem času ni zanemarljivo. V tujini je razširjena navada, da odrasli organizirano spremljajo otroke do šole peš po vnaprej začrtanih poteh in po stalnem urniku. […]

EN-KNAP-ov jubilejni teden med 9. in 13. aprilom

SiGledal Novice, 30. marec 2018 ― Ob vrnitvi iz Hong Konga, kjer je skupina EnKnapGroup gostovala na 46. Hong kong Arts Festivalu, v zavodu EN-KNAP pripravljajo praznovanje ob jubilejni sezoni, in sicer v obliki zgoščenega kulturnega dogajanja (ples, gledališče, glasba, film, razstava) med 9. in 13. aprilom, ko se bodo na različnih prizoriščih po Ljubljani publiki predstavili bivši sodelavci zavoda EN-KNAP iz različnih koncev sveta.

Emily Dickinson: Ta svet ni konec

Koridor, 30. marec 2018 ― Emily Dickinson je močan pesniški glas, ki v duhu svojega (devetnajstega) stoletja raziskuje odstop od okvirov form, ki se je odrekel strogim metričnim okovom v imenu vsebine in lastnega notranjega ritma, ki si je upal spregovoriti o dvomih, tudi v na videz pobožnih, celo bogoslužnih, ceremonialnih pesmih podvomiti v obstoj in obliko božjega. Ta glas […] The post Emily Dickinson: Ta svet ni konec appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Divja obrt dramatike

Divja obrt dramatike

LUD Literatura, 30. marec 2018 ― Festival Vzkrik! s soočanjem publike in avtorja z bralnimi uprizoritvami v slovenski prostor prinaša veliko priložnosti za prijetne spopade idej o tem, ali je neka drama (že) dobra, pa tudi o tem, kakšna je podoba sodobne dramatike.
V Gledališču Glej premiera Gilgalovanja

V Gledališču Glej premiera Gilgalovanja

Misli, 30. marec 2018 ― V Gledališču Glej bo drevi ob 20. uri premiera dogodka Gilgalovanje. Kot so zapisali v gledališču, so režiserka Tjaša Črnigoj ter igralca Rok Kravanja in Andraž Jug v Gilgalovanju starodavni Ep o Gilgamešu uporabili kot poligon za srečanje s sodobnimi gilgameševskimi junaškimi maskami ter soočenje s tistim, kar je pod njimi zgolj človeškega.

Urška Gabrič bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 30. marec 2018 ― Urška Gabrič, študentka umetnostne zgodovine in primerjalne književnosti, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Eve Vene. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst jerebika, štrudelj, ples pa še kaj Simone Semenič.

Nuša Kalanj bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 30. marec 2018 ― Nuša Kalanj, diplomirana dramaturginja ter ena od urednic spletne platforme Koridor – Križišča umetnosti, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Jana Podbevška. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Inventura Vesne Hauschild.

Krožišče ali revolucija!

OUTSIDER, 30. marec 2018 ― Leta 1923 je Le Corbusier v svet poslal eno tistih puhlic, ki jih imamo arhitekti tako radi, ker opozarjajo na pomembnost našega dela: »Arhitektura ali revolucija,« je oznanil. Komaj nekaj let po Oktobrski revoluciji je izjava pomenila drzno opombo na nevzdržno stanovanjsko stanje večine prebivalstva in na prepričanje porajajočega se prvega svečenika modernizma, da se…
Pevka z jasnim in sonornim glasom Celine Dion praznuje 50 let

Pevka z jasnim in sonornim glasom Celine Dion praznuje 50 let

Misli, 30. marec 2018 ― Francosko govoreča kanadska pevka Celine Dion, ki ima za sabo uspešno kariero in 26 studijskih albumov, danes praznuje 50. rojstni dan. V svetu se je uveljavila predvsem z zmago na evrovizijskem tekmovanju v Dublinu leta 1988, njena mednarodna kariera pa je zares vzcvetela, ko je začela peti v angleščini.

V Gledališču Glej premiera Gilgalovanja

SiGledal Novice, 30. marec 2018 ― V Gledališču Glej bo drevi ob 20. uri premiera dogodka Gilgalovanje. Kot so zapisali v gledališču, so režiserka Tjaša Črnigoj ter igralca Rok Kravanja in Andraž Jug v Gilgalovanju starodavni Ep o Gilgamešu uporabili kot poligon za srečanje s sodobnimi gilgameševskimi junaškimi maskami ter soočenje s tistim, kar je pod njimi zgolj človeškega.
Rocky (1976)

Rocky (1976)

Deseta umetnost, 30. marec 2018 ― Sylvester Stallone je v svoji bogati, z akcijo prepleteni in z oskarjem nagrajeni karieri ustvaril ne le enega, temveč dva lika, ki z lahkoto daleč presežeta okvirje filmskega zaslona. John Rambo in Rocky Balboa; danes že splošno znani imeni in pogosti referenci energijsko napolnjenih dečkov, ki brezglavo tekajo po gozdovih ali pa v igri mikastijo starejšega brata. Boksarska […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  1 (One) on this item You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] – Any Given Sunday (1999)  Black Panther (2018)  Der Samurai (2014)  Trance (2013)  Guardians of the Galaxy (2014) Copyright © Deseta umetnost [Rocky (1976)], All Right Reserved. 2018.

Včerajšnji dnevi plešejo z menoj

SiGledal Novice, 30. marec 2018 ― V Slovenskem Ljudskem gledališču Celje in Plesnem forumu Celje bo 31. marca 2018 potekalo že 10. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1 – Plesna miniatura 2018. Na prireditvi, ki jo organizirata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Območna izpostava JSKD Celje se bo zvrstilo 27 vrhunskih plesnih točk na temo kulturne dediščine pod skupnim naslovom »Včerajšnji dnevi plešejo s teboj«.
Področje samospeva pri nas je deficitarno

Področje samospeva pri nas je deficitarno

Odzven, 30. marec 2018 ― Nejc Lavrenčič je solistični pianist, komorni glasbenik in pianist-spremljevalec pevcev in inštrumentalistov. Po vrnitvi s študija v tujini je soustanovil zavod PerArtem, katerega umetniški vodja je. Preko njega se trudi zapolniti vrzel, ki je na področju samospeva pri nas.
še novic