Deveta umetnost

Deveta umetnost

LUD Literatura, 3. maj 2018 ― V knjigi Kako je Jaka Racman postal fašist lahko beremo točno o tem, kar piše v njenem podnaslovu: o stripih torej, tistih družbeno kritičnih in onih politično (ne)korektnih. Iztok Sitar se o njih razpiše prek zbranih člankov, ki smo jih v preteklih letih lahko brali v Delu, Literaturi in predvsem v Pogledih.

Iz prve vrste: Zavod Zank

Asociacija, 3. maj 2018 ― Zavod Zank je prepoznaven predvsem po produkciji umetniškega filma, performansih in sorodnih ustvarjalnih praksah. Predvsem na področju filma je produkcija, ki so jo posneli ustvarjalci v Zanku, pustila neizbrisen pečat. Zavod Zank je eden prvih članov Društva Asociacija in z dolgo kontinuiteto tvorno sodeluje v razpravah okoli sprememb našega kulturno političnega sistema. Tokrat smo se … Preberi več o Iz prve vrste: Zavod Zank

Razstava Vse za zdravje in blaginjo skupnosti

Kamra.si, 3. maj 2018 ― Rdeči križ Slovenije, OZ Ormož in Zgodovinski arhiv na Ptuju vabita na svečanost z otvoritvijo razstave Vse za zdravje in blaginjo skupnosti, ki bo  v torek, 8. maja 2018, ob 17. uri v avli občine Ormož. Dogodek je posvečen praznovanju 70-letnice prvega vpisa RKS OZ Ormož v register društev in 20-letnice ustanovitve Medobčinske LAS  za preprečevanje zasvojenosti na področju občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž. Vljudno vabljeni!
Javni vodstvi po aktualnih razstavah ALEKSANDER ČERVEK TRIO. INTERMEZZOI in MONUMENT – DRAGO TRŠAR

Javni vodstvi po aktualnih razstavah ALEKSANDER ČERVEK TRIO. INTERMEZZOI in MONUMENT – DRAGO TRŠAR

Galerija Murska Sobota, 3. maj 2018 ― VODSTVO PO AKTUALNIH RAZSTAVAH Vljudno vabljeni na brezplačni strokovni vodstvi po razstavi ALEKSANDER ČERVEK TRIO. INTERMEZZO in razstavi MONUMENT – DRAGO TRŠAR. RISBE NA JAPONSKEM PAPIRJU (razstava je podaljšana do 16. junija 2018). Vodstvi bosta v četrtek, 10. maja 2018 ob 10. in 17. uri. Umetnika in njuno delo bosta predstavila Irma Brodnjak in dr. […]
Novice: Rimljani v Zatolminu - Predavanje

Novice: Rimljani v Zatolminu - Predavanje

Tolminski muzej, 3. maj 2018 ― V Zatolminu so bile ob širitvi ceste proti Tolminskim koritom leta 2017 odkrite pomembne arheološke ostaline, ki nakazujejo stalno poselitev prostora v rimskem času, predvsem ob koncu 4. stoletja. O izkopavanjih, ostalinah in pomenu odkritij za dopolnitev arheološke slike Posočja bo na predavanju govoril arheolog Miha Mlinar. Tolminski muzej sreda 9. 5. 2018 ob 20.00

ZVEZDANA MLAKAR NA VELIKEM ODRU SLG CELJE – NEDELJA, 13. MAJ, OB 19.30

SLG Celje, 3. maj 2018 ― Mestno gledališče Ptuj Willy Russell ŠTEFKA VALENTIN Režiser Peter Srpčič   Nedelja, 13. maja 2018, ob 19.30, Veliki oder SLG Celje   Štefka Valentin je komedija za posebno igralko, ki se s humorjem in iskrenostjo poda na pot samospoznavanja. Pri tem pregleda svojo preteklost, da bi se iz nje naučila, spremeni svojo sedanjost in izbere ter ustvari svojo novo prihodnost. Saj ko nehamo biti to, kar smo, lahko postanemo to, kar bi lahko bili. Ko damo stran to, kar imamo, dobimo to, kar potrebujemo. In edino, kar je stalno, je to, da se vse spreminja.   

Mohor Hudej: Vlažne duše

Koridor, 3. maj 2018 ― Vlažne duše so romaneskni prvenec avtorja Mohorja Hudeja, ki je sicer že izdal zbirko kratkih zgodb Mumps v zrelih letih in napisal biografijo slovenske rock skupine Mi2.   Vlažne duše so napisane v prvi osebi in zdi se, da imata protagonist romana Matjaž in pisatelj veliko skupnega. Rekli bi lahko tudi, da Matjaž živi življenje, […] The post Mohor Hudej: Vlažne duše appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Novice: Javorca, kraj evropskega spomina - Vabilo na slovesno odkritje znaka evropske ...

Novice: Javorca, kraj evropskega spomina - Vabilo na slovesno odkritje znaka evropske ...

Tolminski muzej, 3. maj 2018 ― Spominska cerkev Sv. Duha v Javorci je prejela prestižni znak evropske dediščine (ZED), ki bo pri cerkvi slovesno odkrit v petek 11. maja ob 17. uri. Slavnostni govornik na prireditvi bo minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karl Erjavec. V spremljevalnem kulturnem programu bosta nastopila prva violinistka Dunajske državne opere in Dunajskih filharmonikov Petra Kovačič ter mednarodno uspešen pevski zbor Pueri Cantores iz Tolmina pod vodstvom zborovodkinje ...
Na filmski tržnici v Cannesu štirje slovenski celovečerci

Na filmski tržnici v Cannesu štirje slovenski celovečerci

Misli, 3. maj 2018 ― V Cannesu bo med 8. in 19. majem potekal 71. filmski festival. Slovenski filmski center (SFC) bo na letošnji ediciji festivala na filmski tržnici (Market Screenings 2018) predstavil štiri slovenske celovečerne filme. Poleg tega se bo slovenska kinematografija v mednarodni vasi že devetič predstavila v paviljonu jugovzhodno evropske kinematografije.
Nove knjige

Nove knjige

RTS 24 – Kultura, 3. maj 2018 ― V okviru festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru (med 20. in 26. aprilom), ki ga je že 21-ič pripravil MKC Maribor z okoli 20 partnerskimi organizacijami, so poleg sejma na Grajskem trgu, čitalnic, razstav, pogovorov, koncertov itd. (skupno več kot 300 nastopajočih) predstavili tudi tri nove knjige.

Deadpool 2

Deseta umetnost, 3. maj 2018 ― Nadaljevanje filma je še bolj „noro“ od prejšnjega, polno značilnega črnega humorja in zajedljivih komentarjev glavnega junaka Wada oziroma Deadpoola. Po preživetju nesrečnih dogodkov si želi Wade Wilson uresničiti sanje in postati Poughkeepsiejev najpriznanejši rejec buldogov, hkrati pa se želi naučiti sprejemanja odprtega odnosa. Wade se na svoji poti bori s kupom najrazličnejših neznancev, da […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Dark Skies (2013)  Si Del Torova Oblika vode res zasluži 13 nominacij za oskarja?  The Dark Knight (2008)  Poldi - pustolovščina pogumnega ptička  Incendies (2010) Copyright © Deseta umetnost [Deadpool 2], All Right Reserved. 2018.

3. maja 1903 je v Ljubljani umrl Simon Rutar, slovenski zgodovinar ...

Kamra.si, 3. maj 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. maja 1903 je v Ljubljani umrl Simon Rutar, slovenski zgodovinar, geograf in arheolog. Rodil se je 12. oktobra 1851 v Krnu. Maturiral je na goriški gimnaziji in se je po odsluženem enoletnem vojaškem roku (1872/73) vpisal na graško univerzo na študij zgodovine in geografije. Postal je eden prvih slovenskih univerzitetno šolanih zgodovinarjev. Po koncu študija je služboval na srednjih šolah in nato v muzejih v Splitu in v Ljubljani. Bil je ploden pisec in je napisal vrsto del o zgodovini in arheologiji, velja tudi za začetnika slovenske arheološke terminologije. Med drugim je napisal obsežno Zgodovino Tolminskega. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Simon_Rutar

1469 – Rojen Nicolo Machiavelli

Zgodovina na dlani, 3. maj 2018 3. maja leta 1469 se je v Firencah rodil italijanski (florentinski) renesančni humanist, diplomat, filozof, politik, zgodovinar, vojaški teoretik, pisatelj in pesnik Niccolò di Bernado dei Machiavelli. Poznan je tudi pod nazivom oče moderne politologije. Najbolj nam je znan po svojem delu Vladar (1513), v katerem je ovekovečil okrutnega tirana … Preberi The post 1469 – Rojen Nicolo Machiavelli appeared first on Zgodovina na dlani.
1937 Rakek – Ekipa mladincev

1937 Rakek – Ekipa mladincev

Stare slike (Cerknica), 3. maj 2018 ― Na sliki so mladinci rakovškega nogometnega kluba SK Javornik. Tekma je bila 8. septembra 1937 na Rakeku. Igrali so z mladinci SK Vrhnika, ki so zmagali z rezultatom 0 : 1. Stojijo: Franc Janež, Tomo Anzeljcof, Bogdan Urbar st., Janez Hladnik, Franjo Krop. V sredini: Tone Puntar, Šandor Dekleva, Tomo Debevec. Čepijo: E. Simšič, Franc […]

3. maja 1930 je na Vrhniki umrl Simon Ogrin, slovenski slikar

Kamra.si, 3. maj 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. maja 1930 je na Vrhniki umrl Simon Ogrin, slovenski slikar. Rodil se je 6. oktobra 1851 na Stari Vrhniki.  Slikar Simon Ogrin se je rodil krojaču Luki Ogrinu in Mariji Skubelj, kot prvi otrok v osemčlanski družini. Kot otrok je zgodaj začel pomagati pri kmečkih opravilih, zato je bil slabo izobražen. Že zgodaj se je navduševal nad kipci v cerkvah, ki jih je želel tudi izdelovati. S šestnajstimi leti ga je mati odpeljala v Ljubljano v uk k podobarju Avguštinu Götzlu, kjer je za čas izobraževanja tudi stanoval. V Ljubljani je od leta 1867 do 1870 obiskoval tudi nedeljsko šolo in obrtno šolo.

3. maja 1881 je v Ljubljani umrl Josip Jurčič, slovenski pisatelj in časnikar

Kamra.si, 3. maj 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. maja 1881 je v Ljubljani umrl Josip Jurčič, slovenski pisatelj in časnikar. Rodil se je 4. marca 1844 na Muljavi.  V otroštvu je poslušal zgodbe svojega deda, ki ga je navdušil za literaturo. Po končani osnovni šoli v Višnji Gori je obiskoval gimnazijo v Ljubljani, kjer se je seznanjal z domačo in tujo literaturo. Pri sedemnajstih letih je objavil svojo prvo pripovedko (Pripovedka o beli kači, 1861). Po končani gimnaziji je odšel na Dunaj, kjer je študiral slavistiko in klasično filologijo. Študija zaradi pomanjkanja denarja ni dokončal. Leta 1868 je z Josipom Stritarjem in Franom Levstikom izdal zbornik Mladika ter v njem objavil povest Sosedov sin. 9. avgusta 1868 je sodeloval na prvem taboru v Ljutomeru.[1] Istega leta je dobil službo pomočnika glavnega urednika pri časniku Slovenski narod v Mariboru, štiri leta kasneje pa je postal njegov glavni urednik in se preselil v Ljubljano. Tu je postal ob Franu Levstiku osrednja oseba v slovenskem političnem in kulturnem življenju. Po dveh letih zdravljenja jetike je umrl v Ljubljani.
še novic