Nova glasbena zasedba SIMPATICO

Nova glasbena zasedba SIMPATICO

RTS 24 – Kultura, 2. maj 2018 ― V Mariboru je nastala nova glasbena zasedba z imenom Simpatico. Ustanovil jo je pesnik, pisatelj, dramatik in režiser Rok Vilčnik, v njej pa v stilu družinskega ansambla združil glasbene kolege Gregorja Stermeckega, Luko Gajzerja in Jožeta Zadravca, s katerimi je sodeloval že pri Bilbi.
Kdo je najboljši filmski Batman?

Kdo je najboljši filmski Batman?

Deseta umetnost, 2. maj 2018 ― Batman je eden od najpopularnejših superherojev (četudi v resnici ne poseduje nobenih nadnaravnih moči) in tekom let je mračni vitez iz Gothama doživel ogromno filmskih adaptacij, s tem pa tudi veliko menjav igralcev. Velja omeniti, da je Batman izredno karizmatičen in psihološko kompleksen lik, ki ga ne more igrati ravno vsak, zato se bomo tokrat vrnili […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  11 comments on this item You might be interested in this:    The Sunset Limited (2011)  Cannes 2018 – 2. dan: ogled treh filmov, Martin Scorsese in Ryan Coogler  The Dark Knight Rises (2012)  Rush (2013)  [Pozor, hud prizor] - The Lord of the Rings: The Two Towers (2002) Copyright © Deseta umetnost [Kdo je najboljši filmski Batman?], All Right Reserved. 2018.

A propos: Kultura in umetnost, politika in oblast; Asociacija in SD, Krpan in Bevk

Radio Kaos, A propos, 2. maj 2018 ― V oddajo A propos: kultura in umetnost, politika in oblast smo tokrat povabili Jurija Krpana, prvega duhovna Galerije Kapelica in direktorja Zavoda Kersnikova, nevladne organizacije sodobnih umetnikov, ki je hkrati član Upravnega odbora Društva Asociacija, ki združuje nevladne organizacije in samostojne kulturne ustvarjalce. Vodi ga predsednica Jadranka Plut; Naš drugi sogovornik, ki mu je Krpan […]

Anton Tomaž Linhart: Ta veseli dan ali Matiček se ženi

Koridor, 2. maj 2018 ― Konec meseca se je v SNG Drama Ljubljana odvila sklepna premiera letošnje tako zvane slavnostne sezone in sicer uprizoritev našega prvega dramskega avtorja Antona Tomaža Linharta. Po Županovi Micki na malem odru, je na odru zaživelo njegovo besedilo iz leta 1790 Ta veseli dan ali Matiček se ženi.   Ekipa pod vodstvom režiserja Janusza Kice […] The post Anton Tomaž Linhart: Ta veseli dan ali Matiček se ženi appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Svetlana Makarovič: Prekleti kadilci

Koridor, 2. maj 2018 ― V začetku meseca se je v ljubljanski SNG Drama odvila zadnja premiera male scene gledališki koncert Prekleti kadilci – avtorski projekti, ki izhaja iz istoimenskega kontroverznega spisa Svetlane Makarovič in njenih biografskih podatkov.   Uprizoritev je sestavljena iz treh delov. Prvi del na humoren in satiričen način predstavi vsebino spisa, ki se na podlagi odzivnosti […] The post Svetlana Makarovič: Prekleti kadilci appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

2. maja 1852 se je rodil Jakob Sket, slovenski pisatelj ...

Kamra.si, 2. maj 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. maja 1852 se je v Mestinju (Šmarje pri Jelšah) rodil Jakob Sket, slovenski pisatelj, pedagog in urednik. Umrl je 11. aprila 1912 v Trnji vasi pri Celovcu. Sket je v Gradcu študiral slovenščino, nemščino in klasično filologijo ter prav tam 1878 tudi doktoriral. Po doktoratu se je zaposlil na celovški gimnaziji, kjer je ostal do upokojitve leta 1908. Po njegovi zaslugi je za slovenske dijake postala slovenščina maturitetni predmet. Sket je nadaljeval delo A. Janežiča, sestavljal šolska berila in slovnice za vse razredne stopnje. Predelal je Janežičevo Slovensko slovnico, ki je v petih izdajah izšla od leta 1889 do 1911, in sestavil dve slovenski vadnici za Nemce ter slovensko-nemški in nemško-slovenski slovarček. Od leta 1881 do 1886 je bil urednik časopisa Kres, od 1889 do 1906 pa Mohorjeve družbe v Celovcu, od 1911 tudi njen ravnatelj.    

1945 – Konec bitke za Berlin

Zgodovina na dlani, 2. maj 2018 2. maja leta 1945 se je končala bitka za Berlin, ko so vojaki sovjetske Rdeče armade zavzeli prestolnico tretjega rajha. Šest dni kasneje je nacistična Nemčija podpisala brezpogojno kapitulacijo, zadnji nemški vojaki pa so položili orožje 15. maja na slovenskem Koroškem. Tako se je vojna, vsaj na evropskem bojišču, končala … Preberi The post 1945 – Konec bitke za Berlin appeared first on Zgodovina na dlani.

Brda za konopljo | Novica

13. brat, 2. maj 2018 ― Briški pank hardkor veterani Pigs Parlament so še naprej produktivni. Pred kratkim so za založbo Giljotina izdali nov mini album Don't panic it's organic, na katerem najdemo 6 pesmi. Za pokušino lahko samo rečem, da skušajo Brdam dati jamajški pridih. Na zemlji namreč ne uspeva samo trta, ampak še druge rastline. Pigsi menijo, da je koristne rastline potrebno uporabiti. Hemp for happiness!  

Presenečenje - novi Leechfeast | Novica

13. brat, 2. maj 2018 ― Bendi pridejo in grejo. V dobi sinhroniziranega časa še toliko bolj. Tako so mi iz miselnega dosega pobegli tudi Leechfeast, najbolj sludge metal bend na Slovenskem. Potem pa se iznenada pojavijo, dobro skriti pred vohuni socialnih omrežij. Z novim albumom Neon Crosses nam ponujajo 4 trpeče in težaške komade, kot smo jih bili vajeni pri njih.
1964 Slivnica – Perko

1964 Slivnica – Perko

Stare slike (Cerknica), 2. maj 2018 ― Lojze Perko je bil legenda. Vedno je bil prijazen. Že ime Perko je vzbujalo pri mnogih psevdonim za umetnika – boema. Kadar sem ga videl, sem doma spoštljivo povedal: “Videl sem Perkota”. Njegove slike se lahko prepoznajo. Meni so najlepše. Ob 70-letnici rojstva Lojzeta Perka je Glasilo Kovinoplastike Lož objavilo naslednji Praprotnikov biser: Perko, Lojze […]
še novic