8. maja 1914 se je v Dolu pri Ljubljani rodil Janko Moder, slovenski prevajalec, ...

Kamra.si, 8. maj 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. maja 1914 se je v Dolu pri Ljubljani rodil Janko Moder  slovenski prevajalec, urednik in publicist. Umrl je 20. oktobra 2006. Janko Moder je pravil o sebi, da je otrok prve svetovne vojne: rodil se je namreč 8. maja 1914 v Dolu pri Ljubljani. Ob izbruhu prve svetovne vojne je moral oče na fronto. Mati se je preživljala s slamnikarstvom. Ko se je oče po vojni vrnil domov, je bil za štiriletnega Janka tujec. V naslednjih letih je dobil štiri brate in dve sestri. Oče, po poklicu mizar, je po vojni želel ustvariti strojno mizarstvo in v ta namen je z bratom postavil hidroelektrarno. Šolsko modrost, ki mu je bila nekam tuja, je Janko začel nabirati v ljudski šoli v Dolu, potem so ga poslali v Ljubljano, kjer je kot gojenec Marijanišča v enem šolskem letu naredil tri razrede.  

Resnična zgodba Danice Stropnik: Dotik sočutja iz večnosti

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 8. maj 2018 ― V torek, 8. maja 2018, smo se v Občinski knjižnici Prebold posvetili resnični zgodbi Danice Stropnik iz Društva Dotik sočutja. Avtorica svojo knjigo »Dotik sočutja iz večnosti« začne z mislijo Mitcha Alboma: »Kaj ti daje pravo zadovoljstvo? Da ponudiš drugim tisto, kar imaš dati. Ne mislim denarja, v mislih imam tvoj čas, tvojo skrb, tvoje pripovedovanje zgodb.« Knjiga pripoveduje avtoričino resnično zgodbo, zgodbo o mami, o sinu, o njuni posebni povezavi, ki je niti smrt telesa ni uničila. Po sinovi smrti je postala njuna povezava v obliki brezpogojne ljubezni še ...

1884 – Rojen Harry Truman

Zgodovina na dlani, 8. maj 2018 ― Na današnji dan 8. maja leta 1884 se je v mestu Lamar v zvezni državi Missouri rodil ameriški politik, državnik in vojaški poveljnik Harry S. Truman. Sodeloval je v bojih v ameriški vojski v času I. svetovne vojne. Po koncu »Velike vojne« se je sprva ukvarjal s pravom, postal sodnik, … Preberi The post 1884 – Rojen Harry Truman appeared first on Zgodovina na dlani.

SŠOF: Partitura in uvertura

Galerija Fotografija, 8. maj 2018 ― Zaključna razstava dijakov 4. letnika SŠOF Ljubljana   Ajša Vehovec Ana Debeljak  Arja Inkret  Sara Gomboc  Eva Semolič  Iza Sladič  Tisa Šenekar  Kaja Potočnik  Luana Krameršteter  Lucija Maver  Melisa Rošič  Lenart Oblak  Neža Ternik  Matej Jenko  Patricija Novšak  Živa Hočevar Tijana Drljača  Tina Oblak  Andraž Vončina  Veronika Brvar  Lovro Megušar  Kristina Potisek  Domen Vinko    […] The post SŠOF: Partitura in uvertura appeared first on Galerija Fotografija.
V 93. letu starosti umrl oče Zvitorepca Miki Muster

V 93. letu starosti umrl oče Zvitorepca Miki Muster

Misli, 8. maj 2018 ― V 93. letu starosti je v ponedeljek popoldne umrl eden najboljših slovenskih ustvarjalcev in risarjev slikanic, stripov ter filmskih risank Miki Muster, poroča časnik Delo. Novico so potrdili v centru starejših Notranje Gorice, kjer je Prešernov nagrajenec leta 2015 in oče stripovskih junakov Lakotnika, Zvitorepca in Trdonje prebival zadnja leta.
Stray Train odhajajo v Rusijo

Stray Train odhajajo v Rusijo

RockOnNet, 8. maj 2018 ― Pred slovensko blues rock zasedbo Stray Train je en njihovih največjih uspehov, saj se bodo 21. maja v Moskvi na stadionu Olypissky in 23. maja v St. Petersburgu v Ice Ledovy Palace nastopili kot predskupina Nickleback!

#časzakulturo – novinarska konferenca

Asociacija, 8. maj 2018 ― Stanje v vseh sferah kulture se drastično poslabšuje. Kljub vrhunskim uspehom se vrstijo različni napadi na umetnost – od nerazumevanja njenega pomena do odvzemanja sredstev. Kulturnice in kulturniki želimo v času pred in po volitvah opozoriti na pomen kulture in umetnosti ter zagotoviti, da bo naslednja vlada kulturi dala primerno simbolno in proračunsko mesto. Zato … Preberi več o #časzakulturo – novinarska konferenca
Premiera Kazimirja in Karoline v režiji Eduarda Milerja

Premiera Kazimirja in Karoline v režiji Eduarda Milerja

SNG Maribor, 8. maj 2018 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 11. maja 2018, v Stari dvorani premierno uprizorila dramo Ödöna von Horvátha Kazimir in Karolina v režiji Eduarda Milerja. Igrajo Petja Labović, Ana Urbanc, Davor Herga, Timon Šturbej, Nika Rozman, Kristijan Ostanek, Gorazd Žilavec k. g., Mojca Simonič, Maša Žilavec, Žan Koprivnik in Matija Stipanič.

Na Novi pošti nocoj spletne debate o umetnosti in kulturi

Misli, 8. maj 2018 ― Na Novi pošti bo nocoj ob 20. uri premiera predstave S*S, ki jo podpisuje več ustvarjalcev v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in zavoda Maska. Slišati bo komentarje na spletnih omrežjih, sovražno nastrojenih proti umetnosti in kulturi, ki so vrhunec na nek način dosegli ob razglasitvi letošnjih prejemnikov nagrad Prešernovega sklada.

Ned Glasier, Emily Lim in Company Three: Vihar v glavi

Koridor, 8. maj 2018 ― Predstava Vihar v glavi je nastala na podlagi dramskega besedila Brainstorm, avtorjev Neda Glaisierja in Emily Lim ter pa trinajstih najstniških igralcev v londonski produkcijski hiši Company Three. Pri prvotni produkciji so sodelovali tudi z znanstveniki s področja nevroznanosti, ki so ustvarjalcem pomagali iskat odgovore na vprašanja; zakaj se najstniki obnašajo tako kot se, zakaj […] The post Ned Glasier, Emily Lim in Company Three: Vihar v glavi appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Samozaposleni za boljši dialog

Asociacija, 8. maj 2018 ― Enajsta seja dialoške skupine za samozaposlene v kulturi, ki je potekala v aprilu, je bila usmerjena k pregledu stanja v kulturi in v razmislek o dosedanjem delu skupine. Skupina je na pobudo člana Asociacije obravnavala tudi konkreten predlog za izboljšanje položaja samozaposlenih v kulturi. Na seji je bilo odprto vprašanje glede vodenja dialoga, ki ga … Preberi več o Samozaposleni za boljši dialog

Sedma sila: Asociacija v medijih (april)

Asociacija, 8. maj 2018 ― Vsak mesec v Sedmi sili zberemo medijske objave, v katerih so izpostavljena stališča Asociacije. Aprila je Asociacija soorganizirala odmevno konferenco o zdravstvenem stanju prekarnih delavcev in samozaposlenih v kulturi. Objavili smo tudi nekaj javnih odzivov na dogajanje, ki vpliva na nevladni sektor v kulturi, predvsem sta to t.i. Zakon o kulturnem evru in vprašanje dodatnih … Preberi več o Sedma sila: Asociacija v medijih (april)

Razpisi v kulturi (maj 2018)

Asociacija, 8. maj 2018 ― Spremenljivka je število razpisov, konstanta pa, da Asociacija vsak mesec zbere vse pomembnejše domače razpise na področju kulture na enem mestu. Ministrstvo za javno upravo je objavilo razpis, na katerem se bodo za subvencijo za zaposlitev lahko prijavile vse nevladne organizacije, ki stremijo k profesionalizaciji. Mestna občina Ljubljana je objavila razpis, s katerim na področju … Preberi več o Razpisi v kulturi (maj 2018)

Evro na Evro (maj 2018)

Asociacija, 8. maj 2018 ― Rubrika Evro na evro je namenjena vsem, ki so usmerjeni v mednarodno delovanje, saj vsebuje zanimivejše tuje razpisne priložnosti v kulturi. Tokrat posredujemo razpise s področja fotografije in ilustracije, eden od razpisov pa se fokusira na transdisciplinarno ustvarjanje. Odprt je tudi poziv platforme ASEF za mobilnost umetnic in umetnikov. Do 13. maja se lahko fotografinje … Preberi več o Evro na Evro (maj 2018)
Nova londonska scena | New London underground Specimens, JC Leisure, Vida Vojić, Joe Summers

Nova londonska scena | New London underground Specimens, JC Leisure, Vida Vojić, Joe Summers

Cirkulacija 2, 8. maj 2018 ― Petek, 11. maja 2018 ob 20.30 v Cirkulaciji 2 Tobačna Ljubljana:  First Terrace Records in Pale Master predstavljata: Specimens, JC Leisure, Vida Vojić, Joe Summers “Mlada južnolondonska neodvisna eksperimentalna scena v podalpski vasici! Pridružena tudi nova severnoangleška liverpulska ter švedsko-berlinska…” First Terrace Records je londonska neodvisna založba, usmerjena na eksperimentalno glasbo raznolikih zvrsti. Podobno deluje tudi liverpulska založba Pale Master. Založba j...
Pust

Pust

LUD Literatura, 8. maj 2018 ― Vsak fant v naši vasi je komaj čakal, da ga sprejmejo v fantovščino. Med odmori so si sošolci pripovedovali najbolj grozne zgodbe o tem, kako poteka sprejem: kako si moraš roke in obraz podrgniti s kravjim drekom ali kako moraš noč prespati v skalnati votlini, ki je bila od vasi oddaljena kakšno uro hoda. Mene ni nič od tega plašilo tako kot dejstvo, da si bom moral na obraz natakniti eno izmed Saševih mask.

Kol'kor kaplic, tol'ko let: pivsko posodje skozi čas

Kamra.si, 8. maj 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož vas v četrtek, 10. maja 2018, ob 12. uri vabi v Salon umetnosti (Prešernova ulica 1, Ptuj) na odprtje razstave Kol'kor kapljic, tol'ko let: pivsko posodje skozi čas - iz zbirk ptujskega muzeja. Razstava obsega primerke pivskega posodja iz ptujskega muzeja iz različnih zgodovinskih obdobij in kaže, kako se je gojenje trte razširilo in udomačilo v naših krajih ter skozi tisočletja postalo ena pomembnejših gospodarskih panog.  Razstava bo na ogled do 9. septembra 2018.

Literarni večer z legendarno igralko Mileno Zupančič

Kamra.si, 8. maj 2018 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 24. maja 2018, ob 19. uri vabi na literarni večer z Mileno Zupančič. Tadej Golob, eden najboljših slovenskih biografov, in Milena Zupančič, prepoznaven obraz s filmskih platen in gledaliških odrov, sta ustvarila biografijo Kot bi Luna padla na Zemljo, neizmerno dragoceno besedilo, v katerem skozi igralkino življensko pripoved doživimo našo polpreteklo zgodovino ter premislimo o številnih velikih sodobnih dilemah. O nastajanju biografije, o ljubezni do pokopališč in kajenja, o brezštevilnih filmskih in gledaliških vlogah, pa tudi o estetiki cestnih rondojev, ki jih obvozi na poteh med Bohinjsko Belo in Ljubljano, se bo z Mileno Zupančič, izjemno igralko in žensko, originalno in svojstveno osebnostjo, pogovarjal Tadej Golob.
1971 Cerknica – Nogometna ekipa

1971 Cerknica – Nogometna ekipa

Stare slike (Cerknica), 8. maj 2018 ― Fotografija iz zbirke Viktorja Kerna prikazuje nogometaše Nogometnega kluba Cerknica. Fotograf jih je slikal na nogometnem igrišču v Kolenu v Cerknici. Takrat je cerkniška godba na pihala večkrat zaigrala koračnico, medtem ko so prikorakali igralci na igrišče. Prav tako je zaigrala med polčasom. To je popestrilo že tako pestro doživljanje nogometne tekme. Sponzor nogometašev je […]
V evrovizijski Lizboni prvi polfinale za veliki sobotni večer

V evrovizijski Lizboni prvi polfinale za veliki sobotni večer

Misli, 8. maj 2018 ― V areni Altice v Lizboni bo nocoj prvi predizbor za 63. tekmovanje za pesem Evrovizije. Za deset mest v sobotnem finalu se bodo potegovali predstavniki Azerbajdžana, Islandije, Albanije, Belgije, Češke, Litve, Izraela, Belorusije, Estonije, Bolgarije, Makedonije, Hrvaške, Avstrije, Grčije, Finske, Armenije, Švice, Irske in Cipra.

Na Novi pošti nocoj spletne debate o umetnosti in kulturi

SiGledal Novice, 8. maj 2018 ― Na Novi pošti bo nocoj ob 20. uri premiera predstave S*S, ki jo podpisuje več ustvarjalcev v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in zavoda Maska. Slišati bo komentarje na spletnih omrežjih, sovražno nastrojenih proti umetnosti in kulturi, ki so vrhunec na nek način dosegli ob razglasitvi letošnjih prejemnikov nagrad Prešernovega sklada.

Zadrži dih

Deseta umetnost, 8. maj 2018 ― Nekega dne se v Parizu prične širiti nenavadna in smrtonosna megla. Preživeli se zatečejo na strehe in zgornja nadstropja večnadstropnih blokov, kjer čakajo na svojo usodo. Starša skušata rešiti hčerko in preživeti katastrofo. Preživeli pa kmalu ugotovijo, da jih ne bo nihče rešil ter da se bodo morali sami prebijati skozi meglo. Nekega dne se […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Arrival (2016)  Mad Max: Fury Road (2015)  Joe (2013)  Cannes 2018 – 3. dan: Paul Dano navdušil z režijskim prvencem  Psycho (1960) - glasbeni vbodi skladatelja Bernarda Herrmanna Copyright © Deseta umetnost [Zadrži dih], All Right Reserved. 2018.

[Pozor, hud prizor] – Sherlock Holmes (2009)

Deseta umetnost, 8. maj 2018 ― Guy Ritchie nam v filmu o najslavnejšem detektivu postreže z zanimivim pretepaškim prizorom. Vključimo se v dvoboj na podzemnem boksarskem tekmovanju. Številčna množica bodri tekmovalca, eden izmed katerih je Sherlock Holmes. Ko med publiko zagleda kriminalko Irene Adler, želi dvoboj predati. Nasprotnik, ki bi rad zmagal s pestmi in ne s predajo nasprotnika, pljune Holmesa […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    True Romance (1993)  The Sunset Limited (2011)  Lost In Translation (2003)  Halloween (1978)  A Clockwork Orange (1971) Copyright © Deseta umetnost [[Pozor, hud prizor] – Sherlock Holmes (2009)], All Right Reserved. 2018.
Festival Sem glasba, sem mesto

Festival Sem glasba, sem mesto

SIGIC - Novice, 8. maj 2018 ― Od 21. do 26. maja bo v Novem mestu na različnih prizoriščih potekal 4. festival klasične in sodobne glasbe SGSM. Letošnji festival prinaša bogat mednarodni koncertni program ter 2. mednarodno pevsko tekmovanje SGSM 2018.
SAXGO18

SAXGO18

SIGIC - Novice, 8. maj 2018 ― Med 29. junijem in 7. julijem bo v Novi Gorici potekalo 9. Mednarodno tekmovanje saksofonistov, ob tem pa tudi saksofonski festival. Rok za prijavo na tekmovanje je 3. junij, rok za prijavo na delavnice pa 3. julij.
še novic