Fotografija na kavču 2018

Fotografija na kavču 2018

Membrana, 3. junij 2018 ― Ženske za objektivom in pred njim 14. junij 2018, 17.00–19.00, Galerija Jakopič Pogovor o vlogi in položaju žensk znotraj fotografije in skozi fotografijo Sodelujejo: Nada Žgank, Meta Krese, Jasna Podreka in Svetlana Slapšak; pogovor moderira […] The post Fotografija na kavču 2018 appeared first on Membrana.
Orgle v družbi s pozavno in rogom

Orgle v družbi s pozavno in rogom

ARS Obiski kraljice, 3. junij 2018 ― Tokrat vas vabimo k poslušanju zanimive kombinacije orgel s pozavno in rogom. Tokrat vas vabimo k poslušanju zanimive kombinacije orgel s pozavno in rogom – inštrumentov, ki ju sicer najdemo tudi med imeni orgelskih registrov. A tí skušajo bolj ali manj uspešno posnemati barvo in značaj teh glasbil, povsem drugače pa je, kadar ta dva inštrumenta resnično zazvenita ob orglah. To boste lahko slišali tudi v interpretaciji Tria Slokar, ki ga sestavljajo: hornistka Zora Slokar, pozavnist Branimir Slokar in organist Klemens Schnorr.

Otroški likovni Cʼest la vie na Selih

Kamnik.info, 3. junij 2018 ― V okviru prireditev slikarskega ex tempora Cʼest la vie 2018 je včeraj, 2.6.2018, na Selih pri Kamniku potekala tudi izjemno dobro obiskana otroška slikarska delavnica. Ob 3. uri popoldne se je na igrišču zbralo več kot 50 otrok, predvsem iz kamniške občine, prišli pa so tudi iz Domžal in Ljubljane. Nasmejani otroci so s pomočjo ... The post Otroški likovni Cʼest la vie na Selih appeared first on Kamnik Info.

Beneški bienale 2018: Svetovni sejem arhitekture

OUTSIDER, 3. junij 2018 ― Pred dobrim tednom je odprl vrata 16. arhitekturni bienale v Benetkah. Irski kuratorki, Yvonne Farrell in Shelley McNamara (Grafton architects), sta ga naslovili Freespace. Na ogled bo do 26. novembra. Zakaj ga morate obiskati in česa ne smete zgrešiti? Freespace Če se je nekaj prejšnjih kuratorjev osredotočalo na procese in koncepte, se tokratni kurirani del…
Blind Pilots Calculation

Blind Pilots Calculation

Cirkulacija 2, 3. junij 2018 ― Tuesday, 5th June 2018 at 21:00 in Cirkulacija 2, Ljubljana: a multimedia session entitled Blind Pilots Calculation by Simon Svetlik (Slo) Erik Schou (Uru) Many animals find their way, migrating from one part of the planet to another with great precision, making ponder about our necessity of maps and different instruments to navigate. Blind Pilots are roaming the skies trusting that they still could find a primal animal sense of orientation to head accurately to the right place. Nevertheless we cannot ignor...

170 godbeniških pomladi na Kamniškem

Kamnik.info, 3. junij 2018 ― Mestna godba Kamnik v letošnjem letu praznuje kar dva visoka okrogla jubileja, in sicer 170 let godbeništva v Kamniku ter 120 let ustanovitve Mestnega godbenega društva, godbenice in godbeniki pa so se odločili, da bodo častitljiva jubileja proslavili nekoliko drugače kot običajno. V ta namen so včeraj v Kamniku pripravili prireditev »170 godbeniških pomladi« na ... The post 170 godbeniških pomladi na Kamniškem appeared first on Kamnik Info.
Po sledeh pianistke in svetovljanke Karmele Kosovel

Po sledeh pianistke in svetovljanke Karmele Kosovel

Misli, 3. junij 2018 ― Tisti, ki so poznali Karmelo Kosovel, starejšo sestro pesnika Srečka Kosovela, jo opisujejo kot bistro in čedno svetovljanko ter obetavno pianistko. V življenju je sprejela vrsto tako zanimivih odločitev, da o njih snemajo dokumentarni film. Njeni življenjski poti, po kateri stopa film, je danes mogoče slediti predvsem prek pisem.

1924 – Umre Franz Kafka

Zgodovina na dlani, 3. junij 2018 3. junija 1924, je v Kierlinu pri Dunaju umrl češki in avstro-ogrski pisatelj, pesnik in scenarist judovskega rodu Franz Kafka. Star je bil samo 40 let. Avgusta leta 1917 je zbolel za tuberkulozo, ki je takrat veljala za neozdravljivo. Leto kasneje je zbolel še za špansko gripo. Med letoma 1923/24, … Preberi The post 1924 – Umre Franz Kafka appeared first on Zgodovina na dlani.
1957 Cerknica – Proslavljanje 70-letnice v Sokolskem domu

1957 Cerknica – Proslavljanje 70-letnice v Sokolskem domu

Stare slike (Cerknica), 3. junij 2018 ― Za cerkniške gasilce je bila nedelja 7. julija 1957 velik dan, praznovali so sedemdesetletnico prostovoljnega gasilskega društva. Priprave na ta veliki dogodek so potekale že nekaj časa prej. Takratni predsednik cerkniških gasilcev je bil Janez Otoničar, po domače Pocinov Janez. Najprej so gasilci prikazali vajo, ki se je odvijala pri tovarni Brest. Nato so v […]

3. junija 1952 se je rodil Viki Grošelj, slovenski alpinist ...

Kamra.si, 3. junij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. junija 1952 se je rodil Viki Grošelj, slovenski alpinist, planinski vodnik, gorski reševalec, športni pedagog in pisatelj. Viki Grošelj je Slovenec z največ preplezanimi osemtisočaki in prvi Slovenec, ki se je povzpel na vse najvišje vrhove kontinentov. Pleza od leta 1967, od takrat je tudi član alpinističnega odseka Ljubljana Matica. Alpinizem je bil njegov prvi šport, z njim je začel na plezališču Turnc (kratke stene na vznožju Šmarne gore). Nevarnost alpinizma je izkusil šele, ko je imel 18 let in se mu je v francoskih Alpah smrtno ponesrečil brat Silvo.
še novic