Ant-Man in Osa

Deseta umetnost, 27. junij 2018 ― Medtem ko Scott Lang (Paul Rudd) krmari med vlogo superheroja in vzornega očeta, Hope van Dyne (Michelle Pfeiffer) in dr. Hank Pym (Michael Douglas) potrebujeta njegovo pomoč v novi nujni misiji, v kateri skupaj z Oso (Evangeline Lilly) odkrijeta skrivnosti svoje preteklosti. Naslov v izvirniku: Ant-Man and the Wasp V kinu od: 05.07.2018 Dolžina filma: […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Citizen Kane (1941)  Indiana Jones And The Last Crusade (1989)  Mad Max: Fury Road (2015)  Spider-Man: Homecoming (2017)  Lucy (2014) Copyright © Deseta umetnost [Ant-Man in Osa], All Right Reserved. 2018.

Izgubljena med valovi

Deseta umetnost, 27. junij 2018 ― Zvezda filmov Razcepljeni in Krive so zvezde, Shailene Woodley in Sam Claflin (Ob tebi, Igre lakote) skupaj v filmu, navdihnjenem z resničnimi dogodki o paru, ki sta se znašla sredi največjega orkana v zgodovini. Film je posnet po resnični zgodbi o Tami Oldham in njenem zaročencu Richardu Sharpu, ki sta se odpravila na potovanje prek […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Boyhood (2014)  Rocky (1976)  The Purge (2013)  Taksi 5  Justice League (2017) Copyright © Deseta umetnost [Izgubljena med valovi], All Right Reserved. 2018.

Sicario 2: Vojna brez pravil

Deseta umetnost, 27. junij 2018 ― V nadaljevanju svetovne uspešnice SICARIO: ONKRAJ ZAKONA, se mamilaška vojna na meji med ZDA in Mehiko še poveča, ko začno mehiški karteli trgovati s teroristi po celotni ameriški meji. Za boj proti vojni se zvezni agent Matt Graver (Josh Brolin) ponovno poveže z nemirnim Alejandrom (Benicio Del Toro). Naslov v izvirniku: Sicario: Day of the […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Grimsby (2016)  Počutim se lepo  The Graduate (1967)  [Pozor, hud prizor] - Finding Nemo (2003)  Warrior (2011) Copyright © Deseta umetnost [Sicario 2: Vojna brez pravil], All Right Reserved. 2018.

Nebotičnik

Deseta umetnost, 27. junij 2018 ― Nekdanji vodja specialne enote za reševanje talcev pri FBI in vojni veteran Will Sawyer (Dwayne Johnson) po amputaciji noge ocenjuje varnost za nebotičnike. S svojo družino živi v najvišji in najvarnejši stavbi na svetu v Hong Kongu, znani kot The Pearl, kjer skrbi za varnost, a izpostavlja določene pomanjkljivosti v nebotičniku. Kljub zagotavljanju nadrejenih, da […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992)  Deadpool 2  Tomb Raider (2018)  Ant-Man and The Wasp (2018)  Tomb Raider Copyright © Deseta umetnost [Nebotičnik], All Right Reserved. 2018.

Prvo očiščenje

Deseta umetnost, 27. junij 2018 ― Srhljivka Prvo očiščenje se vrača na sam začetek serije filmov OČIŠČENJE, ki jo je ustvaril in režiral James DeMonaco. Tako imenovani Novi očetje Amerike skušajo v preostanku leta mejo kriminalnih dejanj spraviti pod en odstotek, zato se odločijo, da bodo preizkusili sociološko teorijo, kjer državljanom v eni od zaprtih skupnosti dovoljuje, da v eni noči […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Macbeth (2015)  Non-Stop (2014)  Indiana Jones And The Last Crusade (1989)  [Pozor, hud prizor] - The Last of the Mohicans (1992)  The Conjuring 2 (2016) Copyright © Deseta umetnost [Prvo očiščenje], All Right Reserved. 2018.
ŠUM#9 / Kazimir Kolar: Kirurginja

ŠUM#9 / Kazimir Kolar: Kirurginja

ŠUM, 27. junij 2018 ― Kazimir Kolar Avtorica podobe: Anne de Vries Petek zvečer. Predbožična večerja pri predstojniku. Predstojnikove večerje so narejene po istem vzorcu: viski, hrana, prva buteljka, druga buteljka, hrana, še več vina. Abstiniram, toda v glavi se mi začne vrteti od Zaldiarja, ki sem ga pogoltnila popoldne, preden sem opravila dve urgentni sekciji (obstruirana ledvična arterija in […]
Rojstvo iz tišine, naš vsakdanji hrup: Zvočni zid in onstran

Rojstvo iz tišine, naš vsakdanji hrup: Zvočni zid in onstran

ARS Čas, prostor in glasba, 27. junij 2018 ― Kaj se zgodi, če prebijemo zvočni zid, in kaj je potem onstran? Ustvarjalci cikla oddaj »Čas, prostor in glasba« so se junija leta 2011 – pred sedmimi leti – dogovorili, da sestavijo malo drugačno oddajo. Z izbrano glasbo, s poezijo in z govorjeno besedo, ki naj bi vse nadgradila, z nekaterimi dokumentarnimi posnetki iz narave, so pomislili, da se razkošje zvoka rodi iz tišine, da pa (nemalokrat) prestopi v območje vsakdanjega hrupa. Kaj se zgodi, če prebijemo zvočni zid, in kaj je potem onstran? Je tam – tišina? Se bo onstran znova rodila glasba? O tem razmišljamo tudi v aktualnem ciklu oddaj »Čas prihodnosti«. Čez teden dni bo iz omenjenega cikla na sporedu enajsta oddaja z naslovom »Približevanje znanosti«. Današnja oddaja – avtor je prof. Pavel Mihelčič, bralca sta Sonja Polanc in Ivan Lotrič, oddajo je posnel Stane Košmerlj  –  je vmesna, z naslovom: »Zvočni zid in onstran«.

Milan Kleč: Moji spomini na morje

Koridor, 27. junij 2018 ― Knjiga Moji spomini na morje je zbirka 17 zgodb, v katerih je glavna tema morje. Opisano je dogajanje ob njem (poležavanje na plaži, iskanje skritih zalivov, sprehodi po skalah, pitje hladnih pijač v barih ob plaži), v njem (plavanje, ženski vratovi ter lasje v vodi) ter pogovori in spomini na morje tudi daleč stran v […] The post Milan Kleč: Moji spomini na morje appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
22. mednarodno srečanje saksofonistov Nova Gorica

22. mednarodno srečanje saksofonistov Nova Gorica

SIGIC - Novice, 27. junij 2018 ― Kulturni dom Nova Gorica konec junija v sodelovanju s številnimi podporniki in partnerji vstopa v 22. mednarodno srečanje saksofonistov v Novi Gorici. Posebnost letošnjega dogajanja je 9. mednarodno tekmovanje saksofonistov – SAXGO 2018: Nova Gorica bo v znamenju saksofona med 29. junijem in 7. julijem.

Moja zgodba ni tvoja zgodba

Majda Širca blog, 27. junij 2018 ―   »Poročila se bom!« reče hčerka (Snežana Nikšić) mami (Štefka Drolc) v zadnjih sekvencah enega najlepših slovenskih filmv  Na papirnatih avionih Matjaža Klopčiča (1967). »Nikar ne hiti! Veliko bi lahko dosegla, to pa te bo čisto spremenilo«, jo roti mama … Continue reading →

Inštitut Ramon Llull iz Barcelone objavil razpisa namenjena promociji katalonsko literature zunaj Katalonije

Javna agencija za knjigo, 27. junij 2018 ― Do 5. oktobra 2018 je odprt razpis za podporo promocijskih aktivnosti, ki podpirajo katalonsko literaturo zunaj katalonskega govornega območja, kot so gostovanja katalonskih avtorjev na mednarodnih literarnih festivalih, promocijske kampanje ob prevodih katalonskih avtorjev v druge jezike, podpora vzorčnih prevodov, produkcija monografskih člankov o katalonski literaturi v literarnih časopisih in revijah  itd. Več informacij in prijavni obrazci so na voljo TUKAJ. Drugi razpis, ki je odprt do 15. oktobra 2018, je namenjen podpori objav ilustriranih otroških knjig iz Katalonije. Več informacij je na voljo TUKAJ.  
Letošnja Stritarjeva nagrajenka je – DIANA PUNGERŠIČ

Letošnja Stritarjeva nagrajenka je – DIANA PUNGERŠIČ

Društvo slovenskih pisateljev, 27. junij 2018 ― Na sklepni prireditvi letošnjega, 15. festivala Pranger, v soboto, 30. junija 2018, ob 20. uri, v Kulturnem centru Rogaška Slatina bomo svečano podelili STRITARJEVO NAGRADO 2018, nagrado Društva slovenskih pisateljev za mladega literarnega kritika oziroma kritičarko. Nagrada je namenjena mladim, obetavnim kritiškim avtoricam in avtorjem, ki s svojim pisanjem in prodornim ocenjevanjem literarnih del vstopajo […]

Ana Desetnica začenja popotovanje po Sloveniji

SiGledal Novice, 27. junij 2018 ― Na Festivalu Lent v Mariboru bo danes svoje popotovanje po Sloveniji začel 21. mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica. Do 7. julija bo z več kot 30 ulično-gledališkimi, cirkuškimi, plesnimi, ognjenimi in še kakšnimi predstavami ter umetniškimi intervencijami obiskal še devet slovenskih mest.

“Morda ni revolucionaren, je pa potreben”

Kriterij.si, 27. junij 2018 ― “Morda ni revolucionaren, je pa potreben” Habitat Urednik Wed, 06/27/2018 - 11:01 “Morda ni revolucionaren, je pa potreben” Naj začnem nekako od strani, s strukturo obiskovalcev delavnice Habitat, ki je potekala pred tednom dni v prostorih Stare mestne elektrarne. Vanjo se je za okrogel teden naselila večinsko mednarodna sodobnoplesna, lahko bi rekli improvizatorska skupina, ki svoja poznanstva plete skozi podobne strukture zdaj v tem in zdaj v onem mestu. Že kar pregovorno velja, da so plesalci in plesalke novodobni nomadi in nekakšen simptom prekarnega kulturniškega zbivanja. Pogosto se premikajo s priložnostnimi deli, od rezidence do rezidence in od projekta do projekta, globalni prerez pa spričo specifičnosti prakse (kontaktna improvizacija) predoči majhnost in zgoščenost scene. Glomazni in neprehodni mednarodni teren pobliže postane hkratno premikajoča se skupnost, ki jo je v elektrarni vsake toliko zaoblila še lokalna. Lokalci s preostankom grupe niso preživljali noči in obedovali, so pa prihajali v prostor delat, debatirat in opazovat. Kar gre predvsem na račun tega, da s(m)o povečini morali ohraniti svoje utirjene delovne ritme, za nas pa tudi Stari mestni elektrarni ni uspelo ustvariti potrebne zunanjosti, nekakšnega izrednega stanja, ki bi omogočilo izstop iz dnevne rutine. Elektrarna je torej za lokalce obstajala kot prostor vmesnosti, z nogo med vrati elektrarne in z ušesom na kakšnem izmed neštetih sestankov, predvsem kot prostor dela. Habitat naj bi bil nekakšen odščipnjen prazen prostor, kamor lahko posamezniki naselijo svoje prakse in gledajo druge pri izvajanju njihovih praks ter spremljajo, kako opazovanje povratno vpliva na tistega, ki opazuje, in tistega, ki je opazovan. Srečanja so zanimiva predvsem v trajanju, ki omogoči razločevati med navado in tistim, kar z njo prelamlja, to pa je tako ali tako v jedru vsakega improvizacijskega postopka. Delavnica noče biti realizirana utopija, ne kalkulira z učenjem, kako biti (idealnotipsko) skupa

Nagrada za slovenske arhitekte v Bratislavi

OUTSIDER, 27. junij 2018 ― Bratislava, 14. junij 2018 – Zaključil se je mednarodni natečaj Baumit Life Challenge, na katerem strokovna žirija izbira najlepše izvedbe fasad. Na natečaj je prispelo 324 projektov iz 30 držav, izmed katerih je žirija izbrala 36 finalistov, ki so se v Bratislavi pomerili za naslove najlepših fasad in seveda najboljših arhitekturnih rešitev v Evropi. V…

HABITAT, mon amour

Kriterij.si, 27. junij 2018 ― HABITAT, mon amour Habitat Urednik Wed, 06/27/2018 - 10:47 Zapis Dragane Alfirević je nastal v angleščini, slovenski prevod bo kmalu na voljo.   HABITAT, mon amour 1. The desire to dive into sharing of practices has started, at least for me, exactly one year and a half before it really happened: in February 2017, I have sent out an email to a group of around 10 colleagues from the Slovene independent dance scene. Then, as well as much earlier, I have witnessed that many artists in the field of choreography are developing their own ways of working and their paths, but that these ways and paths are, due to the cultural policies and general production conditions, often left to be almost in the realm of their private sphere, the matter of their free time or manageability of paid and non-paid, visible and invisible, invalid and invaluable work. Also, instead of making the research, laboratory approach our inspiration and the basis for other segments of our work, the space for research was shrinking and becoming a burden for extra organization that was always needed or simply inexistent and melted into the everyday patterns. I thought I should approach my colleagues[1] and state that it is up to us to frame these questions as we see fit and as we think they should be put into practice, made visible and present. It was clear that because we ourselves lack resources to take care of this part of our work, it would always be forgotten, unsupported and invisible by the colleagues, our surrounding and by the politics. The response was unexpectedly strong; showing us that we all need to take care of this part of our work and that there is a lot to discover and research in this direction. This could be called artist’s practice. My need was to organize a week or a ten-day long process, which would be self-curated, where we would have first of all enough time, maybe also some “unproductive” time, and do what we are doing when we are alone, but next to each other, w

COD.ACT (CH): πTon

Speculum Artium, 27. junij 2018 ― πTon πTon je zanimiva zvočna inštalacija; predstavlja novo stopnjo Cod.Act raziskav plastike in zvočne organskosti. Nastala je kot rezultat eksperimenta o povezavi med popačenjem elastične strukture in sintetične preobrazbe človeškega glasu. Dolga gumijasta cev povezana v krog, je animirana preko zgibanja in valovanja kot telo mehkužca. Bitje se nemočno poskuša osvoboditi prisotnosti skupine štirih neumnih […]

MEDIA mreženje na Fokusu 14. Kino Otoka

CED, 27. junij 2018 ― Drugo leto zapored je v okviru strokovnega programa Kino Otok PRO potekal Fokus, mednarodno usposabljanje in mreženje za manj vidne filmske poklice. Tudi letos je Motovila (CED Slovenija) s partnerskimi pisarnami podprograma MEDIA iz Italije (Torino) in Hrvaške omogočila večerno druženje udeležencev in gostov v petek, 8. junija.
Kaj se to tam sveti?

Kaj se to tam sveti?

Airbeletrina, 27. junij 2018 ― Čeprav je Madžarska naša soseda, je njena književnost v slovenskem prevodu razmeroma slabo zastopana. Glede na to, da bo osrednja gostujoča država letošnjega Slovenskega knjižnega sejma, je pričujoča antologija prispela ravno pravi čas. V njej so zbrane pesmi osemnajstih pesnic in pesnikov, nabrane pa so z vseh vetrov, od različnih knjižnih, revijalnih in festivalskih objav – zato je podpisano tudi lepo število prevajalk in prevajalcev, ki so na prevodih delali predvsem v okviru lanske prevajalske delavnice festivala Dnevi poezije in vina.
Kaj pa mehatronika v naravi?

Kaj pa mehatronika v naravi?

PIFcamp, 27. junij 2018 ― Lovrenc Košenina se bo na PIFcampu lotil izdelave vremenske postaje in Roboroke, ki bo na podlagi zbranih podatkov skrbela za rastline. V vremenski postaji bodo senzorji za temperaturo, vlago, UV, zračni tlak in veter, hkrati pa bo lahko vsakdo do zbranih podatkov dostopal preko javne odprtokodne mreže Weather Underground. Roboroka bo sestavljena iz lasersko razrezanih … Continue reading Kaj pa mehatronika v naravi? The post Kaj pa mehatronika v naravi? appeared first on PIFcamp.
Ana Desetnica začenja popotovanje po Sloveniji

Ana Desetnica začenja popotovanje po Sloveniji

Misli, 27. junij 2018 ― Na Festivalu Lent v Mariboru bo danes svoje popotovanje po Sloveniji začel 21. mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica. Do 7. julija bo z več kot 30 ulično-gledališkimi, cirkuškimi, plesnimi, ognjenimi in še kakšnimi predstavami ter umetniškimi intervencijami obiskal še devet slovenskih mest.

Jugoslovanska arhitektura (1948-1980) v galeriji MoMA, New York

OUTSIDER, 27. junij 2018 ― TRETJA UTOPIJA Razstava, posvečena jugoslovanski arhitekturi v galeriji MoMA, New York: “Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980” 15. julij 201830. januar 2019 V zadnjih desetih letih smo priča vedno večjemu zanimanju za umetnost iz časa obstoja bivše skupne države, Jugoslavije, ko je v zelo specifičnih družbenih okoliščinah več kot štirideset let nastajala izredno široka…
Letošnji zlatnik poezije ostaja v Celju

Letošnji zlatnik poezije ostaja v Celju

Celje.info, 27. junij 2018 ― Znana je letošnja prejemnica zlatnika poezije za življenjsko delo na področju pesniškega ustvarjanja. Tokrat bo prestižno priznanjo prejela Celjanka Bina Štampe The post Letošnji zlatnik poezije ostaja v Celju appeared first on Celje.info.

1862 – Rojen Janez Puh

Zgodovina na dlani, 27. junij 2018 27. junija leta 1862 se je rodil slovenski in avstro-ogrski industrialec, izumitelj, mehanik in proizvajalec vozil Janez Puh (Johann Puch). Rodil se je kot drugi otrok v družini Franca Puha iz Zagorcev in matere Neže iz Sakušaka. Leta 1880 je šel služit vojsko v Gradec, kjer se je dve leti … Preberi The post 1862 – Rojen Janez Puh appeared first on Zgodovina na dlani.
1957 Cerknica – 70-letnica PGD Cerknica (5)

1957 Cerknica – 70-letnica PGD Cerknica (5)

Stare slike (Cerknica), 27. junij 2018 ― PGD Cerknica je v nedeljo, 7. 7. 1957, praznovalo sedemdesetletnico prostovoljnega gasilstva v Cerknici. Najprej je bila pri tovarni Brest vaja v gašenju, potem pa je bil po Cerknici gasilski mimohod. Slavnostni govor je bil na balkonu prosvetnega doma. Ob tej priložnosti je Jože Žnidaršič – Bajček posnel tudi pričujočo fotografijo. O tem dogodku je […]

V četrtek, 27. junija 1991 je JLA začela splošen oboroženi napad na Slovenijo

Kamra.si, 27. junij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...V četrtek, 27. junija 1991 se je začela desetdnevna slovenska osamosvojitvena vojna, ki je trajala do 7. julija 1991. Vojna za Slovenijo se je začela ob 1:15 ponoči, ko je protiletalska oklepna baterija JLA pri Metliki prestopila državno mejo. Ob 2:40 je iz vojašnice na Vrhniki proti letališču Brnik krenil 1. oklepni bataljon. Kolono oklepnikov, ki je prodirala skozi Belo krajino, je sestavljalo 12 bojnih oklepnih vozil s tricevnimi protiletalskimi topovi 20 mm in več tovornjakov. Ustavila jih je barikada v Pogancih. V stopnjevanju napetosti med pripadniki Teritorialne obrambe in vojaki so padli prvi streli. Ob 10.30 je kolona odpeljala proti Ljubljani, vendar jo je ob 15:45 ustavila zapora na cesti pri Medvedjeku.  

27. junij - dan slovenske policije

Kamra.si, 27. junij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...27. junij - dan slovenske policije V spomin na prepričljivo odločenost varovati državo in njen narod, na složnost, podporo in medsebojno zaupanje, ki je v junijskih dneh vojne vladalo med slovenskim narodom in njegovo policijo; v spomin na organiziran in profesionalen upor agresorju na ozemlju Republike Slovenije ter v spomin na dogodek leta 1991, ko so se policisti spopadli z Jugoslovansko ljudsko armado na mejnem prehodu Holmec, smo slovenski policisti 27. junij izbrali za svoj praznik, za dan slovenske policije.

Stritarjeva nagrada za Diano Pungeršič

Misli, 27. junij 2018 ― Na festivalu Pranger so v torek zvečer Diani Pungeršič podelili Stritarjevo nagrado za mladega literarnega kritika. Njeno pisavo odlikujejo razgledanost po sodobni slovenski in evropski književnosti, spoštljiv pristop do obravnavanih besedil, pronicljiva interpretacija, prepričljiva argumentacija in tisto, morda najmanj oprijemljivo: dober uvid.
V CD se bo začel 59. ljubljanski jazzovski festival

V CD se bo začel 59. ljubljanski jazzovski festival

Misli, 27. junij 2018 ― S koncertom mednarodno priznanega domačega violončelista, tolkalca in skladatelja Kristijana Krajnčana, ki se bo v Cankarjevem domu (CD) predstavil s solističnim projektom DrummingCellist, se bo drevi začel 59. ljubljanski jazzovski festival. Organizatorji so letos zastavil drznejši program v smeri večje zastopanosti domačih glasbenikov.
še novic