Kinodvor partner v MEDIA podprtem projektu Cinemini Europe za filmsko izobraževanje najmlajših!

CED, 3. julij 2018 ― Javni zavod Kinodvor je v vlogi partnerja bil uspešen v okviru ene izmed sedmih izbranih mednarodnih pobud, Cinemini Europe, na razpisu EACEA 14/2018 (rok 1. marec 2018). Vodja projekta za filmsko izobraževanje najmlajših generacij filmskih gledalcev je Nizozemski filmski inštitut EYE, projekt pa soustvarjajo še tri priznane partnerske organizacije iz Nemčije, Nizozemske in Avstrije.
Cancel – Dark Reveries

Cancel – Dark Reveries

RockOnNet, 3. julij 2018 ― Album Dark Reveries je dokument časa in kot tak ne izseva optimizma in galantne lepote, ki jo v tem zlaganem svetu le poredko vidimo in občutimo. Plošča je več kot dobra, Švicarji pa znajo pretresti s pravimi prijemi, tako da lahko rečem le kapo dol!

Sara Nuša Golob Grabner: Brez

Koridor, 3. julij 2018 ― Kače in morje. Vedno kače in morje. Utrip, utrip. Hitro dihanje. Jutro. Povej mi, da bo v tej ogabni beli svetlobi dneva kmalu nekaj več, da ne zastonj premalo spim in da postavljam temelje za imperij. Gnusi se mi, da hočem, da mi to poveš, da sem tako obupana, da bi bile te besede obliž. […] The post Sara Nuša Golob Grabner: Brez appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Terminal (2018)

Terminal (2018)

Deseta umetnost, 3. julij 2018 ― Terminal je neonoir kriminalka, postavljena v skrivnostno mesto brez imena, ki vizualno in vzdušno spominja na križanca med klasiko Blade Runner in starošolskimi “hard-boiled” detektivkami. Zgodba je precej zapletena in vključuje več oseb, katerih usode se tekom filma naključno (ali pa tudi ne) križajo; jezikava natakarica v obcestni kavarni (Margot Robbie), depresivni in bolni učitelj […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Perks of Being a Wallflower (2012)  Silent House (2011)  [Pozor, hud prizor] - The Shining (1980)  El club (2015)  Coexister Copyright © Deseta umetnost [Terminal (2018)], All Right Reserved. 2018.
Šupeter

Šupeter

ARS Za en bokal muzike, 3. julij 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke iz Svetega Petra nad Sečovljami. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke iz Svetega Petra nad Sečovljami. Nastali so leta 1984, ko se je vas uradno imenovala Ráven, pevke pa so sodelovale na prireditvi, na kateri so domačini predstavljali svoje običaje in način življenja. Posnetke bo dopolnilo nekaj posnetkov izvirnega petja iz Rezije, ki so nastali skorajda v istem času. Še en primer soočenja vplivov in razlik, ki oblikujejo izročilo, obenem pa skrbijo, da ne ostane nespremenjeno… Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.

Evro na evro (julij 2018)

Asociacija, 3. julij 2018 ― V redni rubriki Kulturosfere Evro na evro vam posredujemo najzanimivejše tuje razpise s področja kulture. Tokrat poročamo o nekaterih razpisih Evropske komisije, ilustratorji se lahko potegujejo za nagrado za najboljši plakat, v Gradcu pa razpisujejo rezidenčni program. Preverite tudi nekatere druge zanimive priložnosti za ustvarjalke in ustvarjalce. Do 16. julija se lahko ilustratorji prijavijo na … Preberi več o Evro na evro (julij 2018)

10. julij: Začenja se TORKOVA KINOTEKA

Gornjesavski muzej, 3. julij 2018 ― Torkova kinoteka se pričenja … Glasove smo prešteli in vaše želje upoštevali. Objavljamo program letošnjih Torkovih kinotek: – 10. 7. 2018: komedija Bog, le kaj smo zagrešili? Francija (2014), režija: Philippe de Chauveron,1 ura 37 min – 17. 7. 2018: biografski športni dokumentarec Messi, Španija (2014), režija: Alex de la Iglesia,1 ura 33 min – […]

V Mariboru se začenja še bogatejši Letni kino Minoriti

Misli, 3. julij 2018 ― Po uspešno izvedeni lanski filmski novosti - letnem kinu Minoriti - bo v Mariboru tudi to poletje med 7. julijem in 25. avgustom vsako sredo in soboto v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor na voljo bogat poletni filmski program. Društvo za razvoj filmske kulture Maribor ga pripravlja v sodelovanju z lutkovnim gledališčem in Mariboxom.

1863 – Konec bitke pri Gettysburgu

Zgodovina na dlani, 3. julij 2018 3. julija leta 1863 se je končala bitka pri Gettysburgu. Štejemo jo za najbolj pomembno in krvavo bitko v okviru ameriške državljanske vojne (1861 – 1865). Gettysburg je mestece v ameriški zvezni državi Pensilvaniji. Pred spopadom se je nahajalo na ozemlju unionistov. Z njegovo zasedbo so sile Konfederacije želele prodreti … Preberi The post 1863 – Konec bitke pri Gettysburgu appeared first on Zgodovina na dlani.
Dobimo se pred Škucem

Dobimo se pred Škucem

SIGIC - Novice, 3. julij 2018 ― Festival Dobimo se pred Škucem obiskovalcem predstavlja sklop raznolikih kulturi in ustvarjalnosti posvečenih sproščenih popoldnevov in večerov, ki so vsi brez vstopnine in se odvijajo na Starem trgu v Ljubljani.
Ko odstiranje šibkosti postane močna poezija

Ko odstiranje šibkosti postane močna poezija

Vrabec Anarhist, 3. julij 2018 ― Poezija Petre Kolmančič je tako odraz ženske, vpete v družinski in družbeni prostor, v katerem je zlahka marsikdo – in ravno v kar najbolj majhnih ter banalnih rečeh najde pesnica navdih za svojo poezijo. The post Ko odstiranje šibkosti postane močna poezija appeared first on Vrabec Anarhist.

Odprt natečaj industrijskega oblikovanja (Pra)stol 2018

Fakulteta za dizajn, 3. julij 2018 ― Festival lesa razpisuje  4. mednarodni natečaj za oblikovanje lesenega stola kot poklon kočevskemu pragozdu. Sodelovanje na natečaju oblikovalcem in ustvarjalcem ponuja možnost, da s svojim pogledom na odnos »pragozd – človek« uresničijo svojo idejo.  Kaj iščejo  – Funkcionalen, sodoben lesen kos  Rok za prijavo – 1. september 2018 Kdo se lahko prijavi – natečaj je odprt za kreativne, ustvarjalne posameznike, starejše od 18 let. Nagrade –  Prva nagrada: izdelan […]
Iskanje ritma

Iskanje ritma

Odzven, 3. julij 2018 ― Godalni kvartet Corcoras je novomeška zasedba, ki združuje različne glasbenike in glasbene žanre, raznovrstno občinstvo ... Sestavljajo jo tri mlade akademske glasbenice, poleg njih pa po potrebi vzame v roke violino ali violo še Marijan Dović. Z njegovo ustvarjalnostjo je prežet tudi prvi album, Got Rhythm?
Slovenski filharmoniki ob 70-letnici v poklon Marjanu Kozini

Slovenski filharmoniki ob 70-letnici v poklon Marjanu Kozini

Misli, 3. julij 2018 ― Ob 70-letnici delovanja bo Orkester Slovenske filharmonije nocoj v matični hiši počastil enega od treh pobudnikov ustanovitve - skladatelja in prvega upravnika Marjana Kozino. Poklonil se mu bo s simfonično pesnitvijo Bela krajina, eno največkrat izvajanih slovenskih simfoničnih skladb. Ob tej priložnosti ga bodo imenovali za častnega člana.
1947 Unec – Notranjska narodna noša

1947 Unec – Notranjska narodna noša

Stare slike (Cerknica), 3. julij 2018 ― Pred objektiv neznanega fotografa sta se 1. maja 1947 postavila Špelna Johanca (Jernejčič iz Slivic, pozneje poročena z Gromom iz Rovt) in Urbas Franc Jaklov z Unca. Za prvomajsko parado leta 1947 sta se, po spominu Mare Turk oblekla v Notranjsko narodno nošo. Mogoče bodo obiskovalci portala stare slike o Notranjski narodni noši lahko povedali […]
Na Sotočju 19. kreativni tabor Sajeta

Na Sotočju 19. kreativni tabor Sajeta

Misli, 3. julij 2018 ― Na sotočju Tolminke in Soče se danes začenja festival Sajeta. Čez dan ga uvajajo razne delavnice, uradni program se bo začel ob 19. uri z oddajo Drugi val, ki jo bodo njeni dolgoletni avtorji Igor Vidmar, Igor Bašin - Bigor in Janez Golič izvedli izven etra. Večer bodo zaznamovale še projekcije študentskih filmov ter film o skupini Laibach.

3. julij - dan rudarjev

Kamra.si, 3. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. julij - dan rudarjev Slovenski rudarji praznujejo svoj praznik 3. julija, v spomin na petdnevno gladovno stavko, ki so jo 3. julija 1934 začeli zasavski rudarji. Od leta 1961, ko je v Velenju v tedanji industrijski rudarski šoli končala šolanje prva generacija učencev, praznujejo velenjski rudarji svoj stanovski praznik s tradicionalnim skokom čez kožo mladih rudarjev. Vir: https://fototekamnzs.com/2015/07/03/rudarji-praznujejo-svoj-dan/

3. julija 1967 je umrla Ilka Vašte, slovenska pisateljica

Kamra.si, 3. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. julija 1967 je v Ljubljani umrla Ilka Vašte (roj. Burger), slovenska pisateljica. Rodila se je 2. junija 1891 v Novem mestu.  Ilka Vašte je ena najplodovitejših slovenskih romanopisk, saj je z desetimi dolgimi romani na petem mestu med slovenskimi avtorji zgodovinskega romana. Ilka Vašte je v Ljubljani končala učiteljišče. Službovala je kot učiteljica na Ciril Metodovi šoli v Trstu in kasneje na dekliški meščanski šoli v Ljubljani. 
še novic