Borštnikovo srečanje v novi obliki uspešno naprej

Borštnikovo srečanje v novi obliki uspešno naprej

Misli, 19. oktober 2018 ― Osrednji slovenski gledališki festival Borštnikovo srečanje v 53. izvedbi začenja novo zgodbo. Del programa se je odvil že pred nocojšnjim slovesnim odprtjem in naletel na dober odziv, zdaj pa gre naprej v ustaljenih tirnicah. "Uživajte v dobrem gledališču," je vse zbrane v Mariboru pozval novi umetniški direktor festivala Aleš Novak.
Kulturna panorama

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 19. oktober 2018 ― Simpozij o s 1.svet. vojno povezanih spomenikih v prvi Jugoslaviji V Mariboru poteka že 53. Festival Borštnikovo srečanje, ki se bo s podelitvijo B. prstana in priznanj sklenil prihodnji konec tedna. V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Fužinskem gradu v Ljubljani se je s simpozijem zaključil sklepni del projekta »Živeti z vodo – na južnem delu glavnega mesta”. V ljubljanski Moderni galeriji so na mednarodnem simpoziju dva dneva razpravljali o tem, kako so v prvi Jugoslaviji razumeli spomenike prvi svetovni vojni do začetka druge. V Zgodovinskem arhivu Ljubljana pa so se z razstavo spomnili prvih dveh let po koncu 1. svet. vojne v takratni novi državi. Predstavljamo tudi projekt Boštjana Perovška z razstavo »Stenice, mrož, vrata« v novem gostujočem razstavnem prostoru STEKLENIK v tivolskem rastlinjaku Botaničnega vrta Univerze v LJ, (gre za projekt Zavoda CONA). V sklepu oddaje pa se spominjamo 90-letnice Radia Slovenija, ki jo je z jubilejnim dnevom to sredo, 17. oktobra s celodnevnim programom obeležil Program Ars.
First Man (2018)

First Man (2018)

Deseta umetnost, 19. oktober 2018 ― Biografska drama Prvi človek je izjemen portret astronavta Neila Armstronga. V režiji Damiana Chazella (Dežela la la, 2016) so tako težki kot tudi zgodovinski trenutki projekta Apollo vseskozi intimni. Američani ljubijo teorije zarote in ena bolj vztrajnih v povezavi s Hollywoodom je tudi ta, da Neil Armstrong pravzaprav ni stopil na Luno. Da je bilo […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The House of the Devil (2009)  I Saw the Devil (2010)  Citizen Kane (1941)  Deset let Viteza teme  Mother! (2017) Copyright © Deseta umetnost [First Man (2018)], All Right Reserved. 2018.

Komedija Barufe nagrajena na festivalu Novi tvrđava v Novem Sadu

SiGledal Novice, 19. oktober 2018 ― Goldonijeva komedija Barufe v priredbi Predraga Lucića in režiji Vita Tauferja, ki so jo štiri primorska gledališča – Slovensko stalno gledališče, Gledališče Koper, INK - Gradsko kazalište Pula in SNG Nova Gorica – premierno uprizorila v sezoni 2017/2018, je do danes prejela že številne nagrade. V sredo, 17.10.2018, je na 5. gledališkem festivalu Novi tvrđava teatar v Novem Sadu (RS) prejela nagrado za najboljšo predstavo.
Kolobarjenje iz konteksta

Kolobarjenje iz konteksta

Odzven, 19. oktober 2018 ― Iz konteksta grizeta, pljuvata, zbadata, praskata, brkljata, banalizirata, rohnita, ironizirata, polemizirata, hudomušita, duhovičita, romantizirata in ljubavita Jure Novak ter Uroš Buh, zbrana v duetu Natriletno kolobarjenje s praho.
Balet SNG Maribor na gostovanju v Mehiki

Balet SNG Maribor na gostovanju v Mehiki

Misli, 19. oktober 2018 ― Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo nocoj na enem največjih gledaliških festivalov na svetu, 46. mednarodnem festivalu Cervantino v Guanajuatu v Mehiki, izvedel baleta Stabat Mater in Le Sacre du Printemps v koreografiji Edwarda Cluga. Festival poteka od 10. do 28. oktobra, ponudil bo 327 predstav oziroma dogodkov.

FD NAGRAJENCI MESECA OBLIKOVANJA 2018

Fakulteta za dizajn, 19. oktober 2018 ― področje INDUSTRIJSKO OBLIKOVANJE Predlagatelj:  Fakulteta za dizajn  (prof. dr. Jasna Hrovatin, doc. Mojca Perše) Mentorji:  prof. dr. Jasna Hrovatin, doc. Mojca Perše, mag. Darko Šurina Ime perspektivnih  študentov:  Tanja Barkidjija, Mike Kovač, Eva Sešek področje ARHITEKTURA Predlagatelj: Fakulteta za dizajn Mentor: doc. Inge Kalan Lipar Ime perspektivne študentke: Katarina Žniderič področje MODNO OBLIKOVANJE Predlagatelj: Fakulteta za […]
Simbolika glasov

Simbolika glasov

ARS Jezikovni pogovori, 19. oktober 2018 ― Abstraktna simbolika glasov obsega slušno, vizualno, čustveno in celo tipalno simboliko. Kakšna je povezave med zvenom in pomenom v jeziku? Kako trdna in univerzalna je? Raziskovalci ji pripisujejo različno težo, saj je pojav zelo subjektiven. V osnovi lahko pomene, ki naj bi jih glasovi potencirali, razdelimo v onomatopoijo in v abstraktno simboliko, ki obsega slušno, vizualno, čustveno in celo tipalno simboliko. Gostja oddaje bo dr. Nada Grošelj.
Slovenski etnografski muzej se predstavlja na sejmu Colourfull World v Pekingu, 25. – 28. oktober 2018

Slovenski etnografski muzej se predstavlja na sejmu Colourfull World v Pekingu, 25. – 28. oktober 2018

SEM, 19. oktober 2018 ― Slovenski etnografski muzej je skupaj z Ministrstvom za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano RS na pobudo Ministrstva za kulturo RS in s sodelovanjem Veleposlaništva Republike Slovenije v Pekingu pripravil predstavitev Slovenije na mednarodnem sejmu Colorfull world. Sejem, ki je paviljonska razstava kultur, katere namen je okrepiti kulturne izmenjave med Kitajsko in državami po vsem svetu, bo potekal med  25. in 28. oktobrom 2018 v Pekingu. Slovenski etnografski muzej pod naslovom: Kje so čebele doma? To je naša Slovenija na sejmu predstavlja Slovenijo z njeno bogato čebelarsko dediščino in z njo povezane posebnosti, kot so poslikane panjske končnice. Muzej, ki čebelarsko dediščino raziskuje, varuje in ohranja, ji v letu 2018 posveča posebno muzejsko razstavo z naslovom Kjer so čebele doma. Z njo obeležuje tudi praznovanje prvega svetovnega dne čebel 20. maja, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila na pobudo Slovenije decembra 2017, resolucijo je soglasno sprejelo vključno s Kitajsko 115 držav. Pri promociji razglasitve Svetovnega dne čebel in ohranjanja čebel ima pomembno vlogo Ministrstvo za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano RS, ki je je v ta namen pripravilo interaktivni paviljon Čebelji svet, s katerim se predstavlja po svetu. Razstavljen je bil na Kitajskem v Hong Kongu (2015), v ZDA v Palači OZN (2017),  v več evropskih državah, od avgusta 2018 pa je na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju, kjer lahko obiskovalci doživijo svet čebel v virtualni obliki. Razstavo tvorijo panoji (oblikovala jih je arhitektka Mojca Turk)  na katerih so slikovno in z besedili predstavljeni čebelarska dediščina Slovenije in poslikane panjske končnice, ki jih hrani SEM. Grafična predstavitev vključuje tudi paviljon Čebelji svet in promocijo svetovnega dneva čebel. Slovenijo na sejmu zastopa tričlanska delegacija iz Slovenskega etnografskega muzeja – mag. Ralf Čeplak, kustos za Azijo, Oceanijo in Avstralijo, Žiga Rehar, restavrator/
Drive (2011)

Drive (2011)

Deseta umetnost, 19. oktober 2018 ― Nicolasu Refnu je uspelo, da je njegov Drive istočasno bleščeč in surovo grob. Mojster vizualne režije je odličen v iskanju estetske lepote v nasilju. Pod vplivom noir akcijk iz 80. let prejšnjega stoletja mu je uspelo posneti spektakularno grozljivo zgodbo, ki jo skorajda brez spregovorjene besede širi sociopatski in odmaknjeni Ryan Gosling. Podnevi je hollywoodski kaskader, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Macbeth (2015)  Stand By Me (1986)  Deliver Us from Evil (2014)  Stranger Things – 1. sezona (2016)  All the President's Men (1976) Copyright © Deseta umetnost [Drive (2011)], All Right Reserved. 2018.

Zero Waste Fashion Design Competition 2018

Fakulteta za dizajn, 19. oktober 2018 ― Mednarodni natečaj ZERO WASTE FASHION DESIGN COMPETITION 2018 – razglasitev zmagovalke natečaja V letu 2018 je Fakulteta za dizajn, pridružena članica Univerze na Primorskem razpisala mednarodni natečaj »Zero Waste Fashion Design Competition 2018«. Namen natečaja »Zero Waste Fashion Design Competition« je spodbuditi mlade oblikovalce in ustvarjalce k zmanjševanju odpadkov, oblikovanju brez odpadkov, ponovni uporabi ter […]
Il Pomo d`Oro: Kserks

Il Pomo d`Oro: Kserks

ARS Svet kulture, 19. oktober 2018 ― S Händlovo opero Kserks prihaja v Cankarjev dom orkester Il Pomo d'Oro, ki sodi med vzhajajoče zvezde historičnega izvajanja. S koncertno postavitvijo Händlove opere Kserks prihaja v Cankarjev dom orkester Il Pomo d’Oro, ki sodi med vzhajajoče zvezde historičnega izvajanja. Ura je dvanájst odbila je simbolni naslov nocojšnjega večera iz cikla Zajuckaj in zapoj, v katerem bodo v Atriju ZRC zazvenele ljudske pesmi, ki so spremljale obredja ob zadnjem slovesu. Spomnili se bomo tudi Jerneja Šugmana, ki mu namenjajo razstavo ob nocojšnjem odprtju Festivala Borštnikovo srečanje.

Urbani forum o mestnih zelenih površinah

Inštitut za politike prostora, 19. oktober 2018 ― Vabljeni na 4. jesenski urbani forum, z naslovom »Zelene površine v mestih in ustvarjanje dodane vrednosti«, ki bo potekal v torek, 23. oktobra 2018, od 10. ure naprej v Mladinskem kulturnem centru Slovenj Gradec. Urbani forum je tokrat namenjen razpravi pomenu zelenih površin v mestih, o priložnostih, ki jih ponujajo za izboljšanje okoljskih, socialnih in […]

5. MEDNARODNA ZNANSTVENA KONFERENCA A.L.I.C.E

Fakulteta za dizajn, 19. oktober 2018 ― V okviru letošnjega Meseca prostora je Fakulteta za dizajn pripravila peto mednarodno znanstveno konferenco A.L.I.C.E (Arhitektura, Pokrajina, Interier, Kultura, Emocije) z naslovom SUSTAINABLE CITIES AND COMMUNITIES – INNOVATIVE DESIGN AND DESIGN MANAGEMENT STRATEGIES TOWARDS FUTURE, ki je potekala 17. oktobra 2018 na Mesecu oblikovanja. Gostje dogodka so bili vodilni mednarodni in domači strokovnjaki s področja gospodarstva, oblikovanja, […]

BEE – SPACE

Fakulteta za dizajn, 19. oktober 2018 ― BEE SPACE je razstava izbranih oblikovalskih del študentov Fakultete za dizajn, smer tekstilije in oblačila 2. letnik (akademsko leto 2017/2018) ter mentorjev. Inovativne silhuete in abstraktne tekstilne vzorce so študentje odkrivali v svetu čebel. Dela so nastala pod mentorstvom izr.prof. Metoda Črešnarja (Oblikovanje oblačil) ter višje predavateljice Almine Duraković mag.diz. (Oblikovanje tekstilij). Razstavljali so: Margherita […]

Retrospektiva del Karpa Godine v MoMa

Društvo slovenskih režiserjev, 19. oktober 2018 ―   Karpo Godina /foto Darja Hlavka/ Danes se v njujorškem Muzeju moderne umetnosti (MoMa) odpre retrospektivna razstava režiserja, scenarista, direktorja fotografije, montažerja in visokošolskega profesorja Karpa Godine, častnega člana DSR in prejemnika Štigličeve nagrade za življenjsko delo. Dragemu kolegi, mentorju in prijatelju iskreno čestitamo! Napovedi v medijih: MMC ARS  RTV SLO Dnevnik Večer Mladina   […]

NOVA NAJAVA!

Kino Šiška, 19. oktober 2018 ― Po sedmih letih se v Ljubljano vrača Neneh Cherry, ikona angažiranega elektronskega popa in hiphopa! Potem ko je leta 2012 v Križankah nastopila s kultnim jazz triom The Thing, nas bo tokrat prvič obiskala s svojo lastno zasedbo. Poleg starih hitov, kot je "7 Seconds", nam bo predstavila povsem novi album Broken Politics, ki ga je posnela s Kieranom Hebdenom (Four Tet).
Časovna zanka

Časovna zanka

Airbeletrina, 19. oktober 2018 ― Pred blokom smo igrali nogomet. Zdi se, kot bi bilo včeraj. Nostalgičen spomin na ramenih nosi posebno težo; težo močne čustvene vpetosti, zaradi česar je njegova slika ostrejša in čistejša od drugih spominov, ki so precej bolj suhoparni, da ne rečem objektivni, kot letnice rojstev in smrti najpomembnejših piscev.

Jacques Offenbach: Hoffmannove pripovedke

Koridor, 19. oktober 2018 ― Hoffmanove pripovedke pri občinstvu veljajo za eno bolj zaželenih oper, hkrati pa zaradi svoje nikoli zares dokončno oblikovane strukture ponujajo ustvarjalni ekipi veliko kreativnega manevrskega prostora. Ob tem se tako zdi, da izbira predstavlja odličen repelent pred pretirano pikolovskimi kritiškimi očmi in na sploh varno izbiro za operno hišo, ki se je v zadnjih dveh […] The post Jacques Offenbach: Hoffmannove pripovedke appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Alja Primožič bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 19. oktober 2018 ― Alja Primožič je študentka primerjalne književnosti in literarne teorije ter slovenistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Išče lepoto v vseh aspektih življenja, najbolj pa jo zanima umetnost, saj prav v njej vidi izčiščenje življenjske lepote. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Dušana Jovanovića Boris, Milena, Radko.

Kdo se boji praznine?

OUTSIDER, 19. oktober 2018 ― Nedavna anketa Mestne občine Ljubljana o vprašanju, kaj storiti s praznino Trga Republike, se je končala z nadvse razveseljivim sklepom: kljub temu, da so se občasno pojavljali pozivi k »zapolnjenju« »neizkoriščenega« trga sredi Ljubljane s prireditvami, drevesi in klopmi, je tako med stroko kot javnostjo prevladalo mnenje, da naj praznina ostane – prazna. »Praznina« je…

Performerja v predstavi Sorry o parazitizmu kot temeljnem dejstvu obstoja

Misli, 19. oktober 2018 ― V Španskih borcih bo drevi ob 20. uri na sporedu premiera predstave Sorry v izvedbi Anite Wach in Grege Zorca. Predstavo je navdihnila knjiga Parazit francoskega filozofa Michela Serresa, katerega teza je, da je parazitizem edino možno naravno razmerje. Performerja tako v predstavi parazitirata in se opravičujeta, hkrati pa neločljivo soobstajata.
Polona Vetrih o svojem življenju v gledališču

Polona Vetrih o svojem življenju v gledališču

Misli, 19. oktober 2018 ― Na malem odru SNG Drama Ljubljana bo nocoj ob 20. uri krstno uprizoritev dočakala predstava Ne pozabite na rože s Polono Vetrih v režiji Ivane Djilas. V njej se igralka sprehodi skozi svoje življenje in ob tem podaja razmislek o neizbežni minljivosti, o samem igralskem poklicu in o tem, kaj sploh ostane za igralcem in umetnikom.
V MoMA začetek retrospektive Karpa Godine

V MoMA začetek retrospektive Karpa Godine

Misli, 19. oktober 2018 ― V Muzeju moderne umetnosti (MoMA) v New Yorku bo od danes do 25. oktobra na ogled retrospektiva filmskih del slovenskega režiserja, snemalca, scenarista in montažerja Karpa Godine. Ob pomoči Slovenske kinoteke bodo v dveh dvoranah in ob avtorjevi prisotnosti dvakrat dnevno predstavili sedem izbranih programov njegovih najpomembnejših del.
še novic