Halloween (2018)

Halloween (2018)

Deseta umetnost, 7. november 2018 ― “This is the night he comes home.” Po osmih filmih v franšizi in dveh predelavah v režiji Roba Zombieja se po 40. letih v mesto Haddonfield vrača zamaskirani morilec Michael Myers, da bi dokončno obračunal z Laurie Strode (Jamie Lee Curtis), edino preživelo v njegovem masakru na Noč čarovnic izpred 40. let. Novi Halloween v režiji Davida […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Raging Bull (1980)  Hold the Dark (2018)  Bo Vojna zvezd znova spremenila Hollywood?  Kdo je najboljši filmski Batman?  The Exorcist (1973) Copyright © Deseta umetnost [Halloween (2018)], All Right Reserved. 2018.

Večer na zofi z županskimi kandidati v preboldski knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 7. november 2018 ― V sredo, 7. novembra 2018, je v Občinski knjižnici Prebold v sklopu Večera na zofi potekalo soočenje kandidatke in kandidatov za županjo oziroma župana Občine Prebold. Pogovor z njimi je vodila Jolanda Železnik, direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec, številni navzoči občani pa so imeli tudi možnost za svoja vprašanja. Kako bodo uresničevali vizijo in strategijo Občine Prebold, so predstavili: Ksenija Rozman, gimnazijska maturantka in neodvisna kandidatka s podporo volivcev ter geslom »Sveža energija«; Vinko Debelak, diplomirani inženir gradbeništva, ki kandidira s podporo Socialnih demokratov (SD), Stranke modernega centra (SMC) in Demokratične ...
Ta veseli čas filmskega leta

Ta veseli čas filmskega leta

Airbeletrina, 7. november 2018 ― November je čas, ki ga filmski ljubitelji pričakujemo s skoraj tolikšnim zanosom kot božične ali novoletne praznike. Festival Liffe se bo letos odvijal med 7. in 18. novembrom, večinoma v ljubljanskih kinematografih, projekcije pa bodo tudi v Celju, Mariboru in Novem mestu. Tudi letos bodo filmi razdeljeni v že znane kategorije; Retrospektiva bo posvečena češkemu novemu valu, v fokusu pa bo delo nemškega režiserja Christiana Petzolda.

Gotthold Ephraim Lessing: Emilia Galotti

Koridor, 7. november 2018 ― Lessingova Emilia Galotti, prvič uprizorjena konec 18. stoletja, predstavlja obvezno branje za vse, ki se tako ali drugače profesionalno ukvarjajo z gledališčem in dramatiko. Toda kaj lahko ta buržoazna žaloigra v petih dejanjih, ki je v času razsvetljenstva jasno nakazovala na razdor med naglo vzpenjajočim se meščanskim slojem in zastarelimi privilegiji plemstva, ponudi v letu […] The post Gotthold Ephraim Lessing: Emilia Galotti appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

NEJA TOMŠIČ: OPIJSKE LADJE

Galerija Fotografija, 7. november 2018 ― NEJA TOMŠIČ: OPIJSKE LADJE Torek, 13. novembra ob 20. uri promocija fotoknjige Opijske ladje. Ob 17:30 uri vas avtorica vabi na čajni obred. Lepo vabljeni na promocijo fotoknjige Opijske ladje avtorice Neje Tomšič, ki je izšla pri založbi Rostfrei Publishing. Pred dogodkom bo ob 17:30 uri avtorica pripravila čajni obred, ki se ga lahko udeležite ob predhodni prijavi, do zapolnitve mest. Prostih mest […] The post NEJA TOMŠIČ: OPIJSKE LADJE appeared first on Galerija Fotografija.
Na obali Chesil (On Chesil Beach)

Na obali Chesil (On Chesil Beach)

Koridor, 7. november 2018 ― »Chuck Berry je precej vesel in poskočen,« na njuno poročno noč pove glasbeno navdahnjena, a precej zadrta in z družbenimi veščinami skromno oborožena Florence (Saoirse Ronan), verjetno najbolj pusta oseba na svetu. A Edward (Billy Howle) jo ljubi prav zaradi tega. Ljubita drug drugega, ker sta drugačna. Njuni dialogi so zmedeni in nerazumni. Vanj se […] The post Na obali Chesil (On Chesil Beach) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Apologija Erosa

Galerija Fotografija, 7. november 2018 ― APOLOGIJA EROSA – OHRANJANJE SKRIVNOSTI IN ŽENSKE V NJEJ   Dojemanje akt fotografije Almina Zrna iz serije Freske je mogoče razumeti znotraj dvehključev – kot samosvojo poetiko ali kot refleksivno poetiko napram drugi seriji aktov z nazivomNude. S tem se zavaruje najmanj dvakratno kodirani pomen predočenih fotografij aktov. SerijiNude in Freske sta na nek način […] The post Apologija Erosa appeared first on Galerija Fotografija.
Na široko odprta vrata

Na široko odprta vrata

Odzven, 7. november 2018 ― Glas o Samuelu Bluesu se je širil od ust do ust. Z njegovih koncertov se je odhajalo z željo obvestiti najboljšega prijatelja ali glasbenega kolega o nekem fantu z Jesenic, ki igra dobri stari rudimentarni blues. Pred dnevi je prispel na cilj letošnjega Klubskega maratona, ki ga je pospremil na pot z objavo že petega albuma, drugega letos

Novosti s področja statistike kulture

Asociacija, 7. november 2018 ― Na Statističnem uradu Republike Slovenije (SURS) je 27. septembra 2018 potekala 10. seja Sosveta za statistiko kulture, ki se je je udeležil tudi predstavnik Asociacije Dušan Dovč. Med drugim so bile predstavljene novosti pri delu SURS-a, informacije o statistiki kulture na Eurostatu, bodoče aktivnosti za širjenje uporabe kulturnih statistik v Sloveniji ter podatkovne baze Društva … Preberi več o Novosti s področja statistike kulture
David Lynch izdal ploščo ezoterične jazz skupine Thought Gang

David Lynch izdal ploščo ezoterične jazz skupine Thought Gang

Misli, 7. november 2018 ― Ameriški filmar David Lynch je izdal ploščo "ezoterične jazzovske skupine" Thought Gang, ki jo je s skladateljem Angelom Badalamentijem ustanovil v zgodnjih 90. letih. Njihova glasba je bila še bolj divja od njegovih filmov, poroča britanski Guardian. "Bil je velik eksperiment," se spominja Lynch in dodaja, da ne bo niti poskušal nastopati v živo.
Mad Max: Fury Road (2015)

Mad Max: Fury Road (2015)

Deseta umetnost, 7. november 2018 ― Akcijski car chase spektakel, slečen do same brutalne esence. Brez vsebinskih zasukov in nepotrebnih dodatkov, ki odvrnejo pozornost; George Miller je v Hollywood prinesel svežino in ostrino. Ekspertno vzdrževanje napetosti in čudovito posneti kaskaderski prizori. Rjovenje motorjev ob vizualno osupljivi podobi namibijske puščave postane najlepši zvok na svetu. V post-apokaliptični prihodnosti mora cestni bojevnik Mad […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Nightcrawler (2014)  The Frozen Ground (2013)  Sicario 2: Vojna brez pravil  Oceanovih 8  Seven Samurai (1954) Copyright © Deseta umetnost [Mad Max: Fury Road (2015)], All Right Reserved. 2018.

Novembra na Goli oder!

CED, 7. november 2018 ― Zavod Federacija s partnerji med 20. in 25. nov. v Ljubljani organizira 14. mednarodni festival improvizacijskega gledališča, ki je del projekta »Our Lives« s podporo Ustvarjalne Evrope. V šestih dneh si bodo obiskovalci lahko ogledali osem predstav vrhunskih performerjev iz Češke, Finske, Francije, Kanade, Nemčije in Slovenije. Vabljeni!
29. Ljubljanski mednarodni filmski festival – Liffe

29. Ljubljanski mednarodni filmski festival – Liffe

ARS Svet kulture, 7. november 2018 ― O festivalu Liffe in razstavi Saše Spačal v ljubljanski Vžigalici 97 celovečernih filmov in 15 kratkometražnih v ogled občinstvu ponuja 29. festival Liffe, ki se nocoj uradno začenja s svetovno premiero dokumentarca o Vladu Kreslinu Poj mi pesem. Festival se bo sklenil 18. novembra s filmom Olma Omerzuja Zimske muhe, letošnjo izvedbo pa bo zaznamoval fokus na kinematografije republik nekdanje Sovjetske zveze ter retrospektivi, ki bosta pod drobnogled postavili češki novi val in filme režiserja Christiana Perzolda. V današnji oddaji pa bomo namenili pozornost še razstavi sodobne vizualne produkcije v Galeriji Vžigalica, kjer se predstavlja umetnica Saša Spačal.

Literarni večer s Karlom Gržanom

Kamra.si, 7. november 2018 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vas v sredo, 14. novembra 2018, ob 18. uri vabi v razstavišče knjižnice na literarni večer s patrom Karlom Gržanom, ki bo spregovoril o svoji knjigi 95 tez, pribitih na vrata svetišča kapitalizma za osvoboditev od zajedavskega hrematizma. “V naraščajoči tesnobni bolečini izkoriščanih in zlorabljenih ljudi ter celotnega stvarstva je dozorel čas, da se razkrije globalna prevara, s katero ponižujoče manipulirajo v sedanjem času in prostoru našega zemeljskega bivanja.”

Špillista: MENT 5!

Kino Šiška, 7. november 2018 ― S prvo najavo 5. Menta pošiljamo v posluh špillisto prvega paketa najavljenih izvajalcev, ki bodo nastopili med 30. januarjem in 1. februarjem 2019 na ljubljanskih koncertnih odrih.

Se kultura ustavi pri kulturi?

Asociacija, 7. november 2018 ― Asociacija je poleg lokalnega in nacionalnega nivoja aktivna tudi na mednarodni, predvsem evropski ravni. Smo tudi člani ali pa sodelujemo z različnimi mednarodnimi organizacijami in ena od organizacij v kateri smo aktivno vključeni je Culture Action Europe. Konec oktobra se je v Timisoari v Romuniji odvilo letno srečanje mreže Culture Action Europe, hkrati pa je … Preberi več o Se kultura ustavi pri kulturi?

Glasbena stroka o glasbi v primežu kulturne politike

Misli, 7. november 2018 ― Dnevi slovenski muzikologije so v torek združili predstavnike glasbene stroke, da bi orisali trenutno stanje kulturne politike na tem področju in podali možnosti morebitnih sprememb. Kulturne politike o glasbi trenutno ni, a tudi to je neke vrste politika, so se ob odsotnosti predstavnika ministrstva strinjali sodelujoči.

Kulturni evro naj prepozna tudi poklicne NVO

Asociacija, 7. november 2018 ― V zakonodajno proceduro je bil vložen Zakon o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe Republike Slovenije v kulturi, pogovorno imenovan tudi zakon o kulturnem evru, ki skrbi za investicije in vlaganja v razvoj kulture, ki niso del rednega financiranja. Asociacija se je v sklopu javne razprave odzvala na predlog, saj menimo, da bi moral šesti … Preberi več o Kulturni evro naj prepozna tudi poklicne NVO

Asociacija dobila novo predsednico

Asociacija, 7. november 2018 ― V preteklih letih je Asociacija zabeležila veliko vidnih uspehov in premikov na področju kulturne politike, za kar se lahko zahvalimo tudi delu in angažmaju dosedanje predsednica Jadranke Plut. Na izrednem občnem zboru, ki je potekal 6. novembra pa so člani Asociacije izbrali novo predsednico in sicer bo Asociaciji v prihodnjih letih predsedovala Inga Remeta, dosedanja … Preberi več o Asociacija dobila novo predsednico

Velik uspeh kamniške skladateljice Katarine Pustinek Rakar

Kamnik.info, 7. november 2018 ― Globalni koncert ŽENSKE V GLASBI za človekove pravice v čast Patricie Adkins Chiti 5. novembra 2018, je v rimskem Teatro Argentina, v okviru 70. obletnice Splošne deklaracije o človekovih pravicah, potekal gala koncert  Fundacije Adkins Chiti  “ŽENSKE V GLASBI”, ki je predstavil tudi 10 finalistk glasbenega natečaja, ki jih je žirija izbrala med 420 deli skladateljic ... The post Velik uspeh kamniške skladateljice Katarine Pustinek Rakar appeared first on Kamnik Info.
Gostovanje Drame s Somrakom bogov v HNK Zagreb na Hrvaškem

Gostovanje Drame s Somrakom bogov v HNK Zagreb na Hrvaškem

SNG Maribor, 7. november 2018 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo nocoj, v sredo, 7. novembra 2018, z dramo Somrak Bogov v režiji znanega hrvaškega filmskega in gledališkega režiserja Daliborja Matanića gostovala v HNK Zagreb. Za gledališko priredbo znamenitega Viscontijevega filma, katere aktualnost je v današnjem barbarskem kapitalističnem ustroju in v vzpenjajočih totalitarizmih opravičljivo zaskrbljujoča in ki jo je napisal hrvaški dramatik Ivor Martinić, v hrvaški prestolnici vlada veliko zanimanje.
V Tate Britain konec marca 2019 velika razstava Van Goghovih del

V Tate Britain konec marca 2019 velika razstava Van Goghovih del

Misli, 7. november 2018 ― V galeriji Tate Britain bodo prihodnje leto odprli veliko razstavo nizozemskega umetnika Vincenta van Gogha. Združila bo okoli 40 umetnikovih del ter pripovedovala o tem, kako je na Van Gogha vplivala Velika Britanija in kako je on navdihoval britanske umetnike. Iz londonske Nacionalne galerije se bodo ob tej priložnosti "vrnile domov" Sončnice.

7. novembra 2014 je v Ljubljani umrl Kajetan Kovič, pesnik, pisatelj in prevajalec

Kamra.si, 7. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...7. novembra 2014 je v Ljubljani umrl Kajetan Kovič, pesnik, pisatelj in prevajalec. Rodil se je 21. oktobra 1931 v Mariboru.   Rodil se je v Mariboru, v učiteljski družini. Otroška leta je preživljal v Poljčanah, kjer je končal prve tri razrede osnovne šole. V četrtem razredu pa se je družina zaradi vojne preselila v Hrastje Mota blizu Gornje Radgone. Tam je spoznal kmečko življenje in tegobe vojnega časa, hkrati pa se mu je pokrajina ob Muri močno vtisnila v spomin. Številne njegove pesmi oživljajo prav podobe narave ob Muri. V tem času je obiskoval šolo v Vučji vasi, Gornji Radgoni ter Mariboru. Po vojni se je s starši preselil v Slatino Radenci in nadaljeval s šolanjem v Mariboru. Obiskoval je klasično gimnazijo v Mariboru, kjer je leta 1950 maturiral. Nato se je vpisal na študij primerjalne književnosti na ljubljanski Filozofski fakulteti. Diplomiral je leta 1956.

Lokalne kulturne politike: Brežice

Asociacija, 7. november 2018 ― V nizu predstavitev lokalnih kulturnih politik smo se tokrat odpravili v Brežice.  Pogovarjali smo se predvsem o pogojih za razvoj profesionalnih nevladnih organizacij v kontekstu manjše občine. Občina Brežice Odgovarja Oddelek za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj Občine Brežice Koliko NVO v kulturi deluje v vaši občini? Občina Brežice je na področju ljubiteljske kulture v letu 2018 … Preberi več o Lokalne kulturne politike: Brežice
Lucia Berlin, Priročnik za čistilke. Ljubljana: Cankarjeva založba, 2018 (zbirka Moderni klasiki). / Zarja Vršič

Lucia Berlin, Priročnik za čistilke. Ljubljana: Cankarjeva založba, 2018 (zbirka Moderni klasiki). / Zarja Vršič

Trubarjeva hiša literature, 7. november 2018 ― Lucio Berlin so kritiki označili za »eno najbolje varovanih ameriških skrivnosti«, z izdajo posthumno izbranih del leta 2015 pa se je pisateljica, ki je bila za časa svojega življenja bolj ali manj spregledana, zavihtela na sam vrh lestvic najbolj prodajanih avtorjev. Izbor kratke proze, ki je izšel pod naslovom Priročnik za čistilke, zajema triinštirideset zgodb, kar je pravzaprav polovica vsega, kar je pisateljica v svojem življenju napisala. Zaradi avtobiografske podlage zgodbe prejkone učinkujejo kot fragmentarni roman, čeprav se vrstni red v zbirki ne drži nujno strogega kronološkega zaporedja. Navdih za besedila je avtorica večinoma črpala iz svojega razburljivega, a tudi težkega življenja: družina se je zaradi očetove službe selila po rudarskih mestih ameriškega Zahoda in se nato za nekaj časa ustalila v Čilu, kjer je Berlin preživela večino svoje mladosti. Njena poklicna pot je bila skoraj tako pestra – opravljala je različna dela, med drugim je bila čistilka, zdravniška asistentka in voditeljica krožka za kreativno pisanje v kalifornijskih zaporih. Njeno življenje sta močno zaznamovala tudi tri ločitve in alkoholizem. Avtorica svojega avtobiografizma nikakor ne prikriva; drži se prve osebe ednine in uporablja različice svojega imena (na primer Lou ali Carlotta). Četudi je nekaj besedil napisanih v tretji osebi ali z moške perspektive, bralec še vedno prepozna avtoričino lastno življenjsko zgodbo.
še novic