21 knjig

Andrej Srakar, 9. november 2018 ― Spodaj je 21 knjig, ki so imele največji vpliv na moje dosedanje življenje, bivanje in razmišljanje. Upam, da med njimi najdete kakšno zanimivo tudi zase. 1) Niklas Luhmann: Soziale Systeme 2) France Križanič: Križem po matematiki 3) Anirban Dasgupta: Asymptotic Theory of Statistics and Probability 4) Lynne Billard, Edwin Diday: Symbolic Data Analysis: Conceptual Statistics and Data Mining 5) Joshua D. Angrist, Jörn-Steffen Pischke: Mostly [...]

1456 – Smrt Ulrika II.

Zgodovina na dlani, 9. november 2018 9. novembra leta 1456 je bil v Beogradu ubit zadnji celjski grof Ulrik II. Bil je državni knez, kraljevi namestnik na Češkem in Ogrskem. Celjski grofje so pod njegovim vodstvom dosegli vrhunec, zaradi česa si je nakopal tudi mnogo sovražnikov, med drugim vplivno ogrsko družino Hunyadi. Čeprav so ga opozarjali,… Preberi The post 1456 – Smrt Ulrika II. appeared first on Zgodovina na dlani.

9. novembra 1904 se je v Gorici rodila Savica Zorko, prva upraviteljica Ljudske knjižnice v Brežicah

Kamra.si, 9. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. novembra 1904 se je v Gorici rodila Savica Zorko, prva upraviteljica Ljudske knjižnice v Brežicah.  Umrla je 8. februarja 1987 v Brežicah.  Mladost je preživela v Gorici v Trgovskem domu, ki je bil s svojo lepo dvorano središče in zbirališče goriških Slovencev. Na površini 900 kvadratnih metrov so delovali gospodarski obrati, kulturne in športne ustanove. Del stavbe je bil namenjen sodobno opremljeni dvorani, v katero so goriški Slovenci zahajali, da bi prisluhnili koncertom, si ogledali gledališke predstave ali zaplesali. V stavbi je gostovalo Pevsko in glasbeno društvo, ki je skrbelo za glasbeno šolo in prirejalo številne koncerte. V nizkem pritličju je deloval Goriški Sokol, ki je imel na razpolago telovadnico, garderobo, sanitarije in shrambo za orodje. Tudi Narodna prosveta se je preselila s svojo knjižnico v komaj zgrajeno stavbo. Pritlični prostori so služili poslovni dejavnosti, kjer so delovale trgovine (npr. trgovini z blagom Pregrad & Černetič in Hedžet & Koritnik), kasneje še knjigarna znanega založnika, književnika in tiskarja Andreja Gabrščka. Tudi Savičin oče Vinko Šuligoj je bil duša narodnega življenja in čislan pevec. Vse to so gotovo dejavniki, ki so vplivali na Savičina raznovrstna in mnogotera udejstvovanja – tako v kulturi kot drugje.

Napotki za prijavitelje na razpis Kultura za projekte sodelovanja 2019

CED, 9. november 2018 ― Svetujemo, kaj naj upoštevajo prijavitelji (in njihovi partnerji) pri pripravi projektne vloge na razpis Kultura za projekte sodelovanja 2019. Natančno preberite razpisno dokumentacijo, upoštevajte prednostne naloge, pravočasno pridobite PIC kodo, preverite novosti aktualnega razpisa, berite strateške dokumente, poiščite navdih in preverite svoje partnerje. Rok prijave: 11. dec. 2018 do 12.00.

9. novembra 1827 se je v Podbrezju rodil Andrej Praprotnik, učitelj, pesnik, pisatelj in urednik

Kamra.si, 9. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. novembra 1827 se je v Podbrezju rodil Andrej Praprotnik, učitelj, pesnik, pisatelj in urednik. Umrl je 25. junija 1895 v Ljubljani.  Njegov prvi učitelj in podpornik mu je bil podbreški župni vikar Franc Pirc, kasneje misionar v Severni Ameriki. Ko mu je bilo osem let, ga je poslal oče k svojemu bratu Jakobu, učitelju v Šenčurju pri Kranju. Tu je tri leta hodil v šolo in se učil tudi orglati. Leta 1838 je šel v šolo v Kranj, kjer se mu je zamerilo učenje na pamet in še v nemškem jeziku. Leta 1841 je šel v Ljubljano in v 2 letih končal četrti razred glavne šole. Nato je tam končal še dvoletno pripravnico za učitelje.

9. novembra 1456 je v Beogradu umrl Ulrik II. Celjski

Kamra.si, 9. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. novembra 1456 je v Beogradu umrl Ulrik II. Celjski (v nemških zgodovinskih virih Ulrich II. von Cilli, madžarsko Cillei Ulrik), pokneženi grof Celjski, v slovenskih pripovednih virih grof Urh. Rodil se je leta 1406. Ulrik II. je bil sin Friderika II. in Elizabete Modruško-Krčke, zadnji moški potomec rodu Celjskih grofov. Od leta 1433 je bil poročen s Katarino, hčerko srbskega despota Jurija Brankovića in imel tri otroke, vendar so pomrli pred njim (Jurij 1443, Herman 1452 in Elizabeta 1455). V nasprotju z očetom Friderikom II., ki je predvsem skrbel za kneževino, je Ulrik II. nadaljeval pot svojega deda Hermana II. in se uveljavil v evropski politiki. Prizadeval si je pridobiti namestništva in s tem dejansko oblast, pri tem pa je spretno izkoriščal sorodstvene zveze Celjanov. Položaj državnega kneza Svetega rimskega cesarstva, ki sta ga skupaj z očetom dobila 30. novembra 1436 od cesarja Sigismunda Luksemburškega, je omogočal kandidiranje za cesarsko krono in naredil Celjane enakovredne Habsburžanom. S posestjo so Celjani predstavljali Habsburžanom oviro in se z njimi zapletli v boj, ki se je končal leta 1443 z obojestransko dedno pogodbo.Poročen je bil s Katarino Kantakuzino-Branković (*1418 - + 11 Sep 1491), s katero je imel pet otrok, od tega tri sinove in dve hčeri dvojčici. To so bili Herman IV. Celjski († 1452), Jurij I. Celjski († 1443), Albreht I. Celjski († 1448), ter Katarina II. Celjska († 1441) in Elizabeta II. Celjska († 1455).

Razpis za delovno mesto v Asociaciji

Asociacija, 9. november 2018 ― Društvo Asociacija vabi k sodelovanju novega sodelavca/ko za delovno mesto STROKOVNI SODELAVEC_KA. Delovne naloge: – strokovno in organizacijsko sodelovanje pri raznovrstnih zagovorniških vsebinah in aktivnostih (priprava strokovnih gradiv, zapisnikov, poročil, komunikacija z različnimi deležniki na lokalni, nacionalni in EU ravni, načrtovanje in vodenje celotnega življenjskega cikla posameznih zagovorniških aktivnostih, organizacija in izpeljava različnih javnih in … Preberi več o Razpis za delovno mesto v Asociaciji

Vsako šolsko leto ima nove PRVOŠOLCE

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 9. november 2018 ― Knjižničarji Medobčinske splošne knjižnice Žalec v septembru že nekaj let obiščemo prvošolce v njihovih razredih. Predstavimo jim vse ugodnosti, ki jih zanje s svojimi storitvami nudi splošna knjižnica v Žalcu, predvsem pa to, da so do osemnajstega leta starosti oproščeni plačila članarine. Šole imajo sicer urejene šolske knjižnice, a splošno knjižnico lahko otroci obiščejo skupaj s starši oz. skrbniki ali z eno od odraslih oseb. Seveda komaj čakajo, da slišijo pravljico. Prvošolci v OŠ Petrovče, POŠ Trje, OŠ Griže, POŠ Liboje in OŠ Šempeter so letos poslušali Pehar suhih hrušk Ivana ...
Ta veseli dan kulture v SEM 2018

Ta veseli dan kulture v SEM 2018

SEM, 9. november 2018 ― Preživite Ta veseli dan kulture v Slovenskem etnografskem muzeju, enem izmed nacionalnih muzejev Slovenije. Vstopite v zakladnico kultur, si oglejte naše občasne in stalni razstavi ali pa se v družbi družine in prijateljev preprosto sprehodite po naših zbirkah. Letos Ta veseli dan kulture v SEM obeležujemo kar dva dni zapored – 2. in 3. decembra 2018. Nedelja, 2. december 2018 10.00 – 18.00: Dan odprtih vrat, vstop prost 11.00: Vodstvo po razstavi Kjer so čebele doma, vodi soavtorica razstave dr. Bojana Rogelj Škafar 16.00: Morje – naše življenje v poeziji Iga Grudna, pogovorno popoldne na razstavi Morje – naše življenje z avtorica razstave mag. Polona Sketelj in gosti Ponedeljek, 3. december 2018 10.00 – 18.00: Dan odprtih vrat, vstop prost Dobrodošli!
Občine morajo krepiti lokalno bogastvo

Občine morajo krepiti lokalno bogastvo

Inštitut za politike prostora, 9. november 2018 ― Včeraj, v četrtek, 8. novembra 2018, je v Kreativnem centru Poligon v Ljubljani potekala mednarodna konferenca Bogastvo lokalnih skupnosti – kako obdržati denar v lokalnem gospodarstvu? Prevladujoč model lokalnega gospodarskega... The post Občine morajo krepiti lokalno bogastvo appeared first on Inštitut za politike prostora.
The Departed (2006)

The Departed (2006)

Deseta umetnost, 9. november 2018 ― Mnogi oboževalci Dvojne igre Martina Scorseseja morda sploh ne vedo, da gre v resnici za priredbo tujejezičnega filma, ampak je dvojna vohunska drama v svoji verziji spoštljiva, hkrati pa jo krasi pohvalna drznost. S perfektno igralsko zasedbo; Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Mark Wahlberg in Jack Nicholson. Bostonska policija pod krinko pošlje mladega kadeta Billyja, da […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Predator: Vrnitev   The Secret Life of Walter Mitty (2013)  Zadrži dih  [Pozor, hud prizor] - Basic Instinct (1992)  Podedovano zlo Copyright © Deseta umetnost [The Departed (2006)], All Right Reserved. 2018.
Turgenjev in Appolinaire

Turgenjev in Appolinaire

Vrabec Anarhist, 9. november 2018 9. novembra je bil pred dvesto leti rojen ruski pisatelj Ivan Sergejevič Turgenjev, pred sto leti pa je na isti dan umrl francoski pesnik Guillaume Apollinaire. The post Turgenjev in Appolinaire appeared first on Vrabec Anarhist.
Obletnica Cankarjeve smrti v Narodni knjižnici na Dunaju

Obletnica Cankarjeve smrti v Narodni knjižnici na Dunaju

ARS Kulturna panorama, 9. november 2018 ― Mantuanijeva nagrada za življenjsko delo na področju muzikologije dr. Borutu Loparniku Obletnica Cankarjeve smrti v Narodni knjižnici na Dunaju, simpozij Stoletje hlapcev v Ljubljani, razstava Življenje za c(es)arja v Parku vojaške zgodovine Pivka, Dnevi slovenske muzikologije in Mantuanijeva nagrada za življenjsko delo na področju muzikologije dr. Borutu Loparniku, razstava Skrivnosti dolgega življenja – pot umetnin od restavratorskega ateljeja do razstave v Narodni galeriji v Ljubljani in nagrade Društva slovenskih filmskih in televizijskih prevajalcev – to so teme tokratne Kulturne panorame.
Smrt v Benetkah

Smrt v Benetkah

ARS Svet kulture, 9. november 2018 ― Baletna predstava Smrt v Benetkah je nastala v koreografiji, režiji, dramaturgiji in glasbenem konceptu Valentine Turcu. Na odru Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo nocoj premiera baletne predstave Smrt v Benetkah v koreografiji, režiji, dramaturgiji in glasbenem konceptu Valentine Turcu. Dramski balet po motivih istoimenske novele Thomasa Manna in z glasbo Gustava Mahlerja je nastal v koprodukciji z Baletom Hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu. V Galeriji P74 so odprli razstavo Voranca Kumarja Krajine in zemljevidi, ki obravnava odnos med človeškim in računalniškim pogledom. Slovenska filharmonija se bo nocoj prvič spremenila v filmsko prizorišče. Projekcijo neme ameriške grozljivke Fantom iz opere iz leta 1929 bo z improvizacijo na orglah spremljal Ulrich Walther. V oddaji tudi o državnem srečanju pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž Pesem na ustih, viža v prstih. O znanju, veščini, naporih in uspehih dediščine solkánskega mizarstva pa skozi knjigo Žível je tod mizarjev rod.
Rasni pregled

Rasni pregled

Airbeletrina, 9. november 2018 ― Veliko evropskih držav je tako majhnih, da lahko v enem samem dnevu vožnje prečkate več mej. Včasih je to pomenilo poslušanje radijskih obvestil o čakalnih vrstah, zalogo potrpljenja in glasbenih kaset, nakar je Evropska unija ustvarila schengenski sporazum in med državami članicami so meje izginile. Z njimi je izginilo tudi čakanje v avtih, sprehajanje ob robu ceste, otroci, ki lulajo za ograjo, in odpadki, ki jih vrtinči veter. Ostale so prazne kabine carinikov in mejne policije. Sive stavbe, ki so osramočene sklanjale strehe, saj so izgubile smisel obstoja.

NOVA NAJAVA!

Kino Šiška, 9. november 2018 ― Marljivi folk punker We Bless This Mess, ki smo ga v preteklih dveh letih v solo izvedbi spoznali v Šiški in na festivalih MENT Ljubljana ter Punk Rock Holiday, se januarja vrača s polnopravnim bendom in svežo ploščo. Ogrele nas bodo domače punk starešine, Real Life Version iz Ajdovščine.
V Atriju ZRC simpozij Ženske in povojne tranzicije

V Atriju ZRC simpozij Ženske in povojne tranzicije

Misli, 9. november 2018 ― V Atriju ZRC se danes začenja dvodnevni simpozij Ženske in povojne tranzicije: Politika. Namenjen je analizi angažmaja žensk v povojni rekonstrukciji in nacionalnih konfliktih. Na njem bodo tudi ugotavljali, v kolikšni meri so ženske same promovirale agendo enakosti spolov in spodbujale mednarodno oziroma transnacionalno feministično sodelovanje.

Literarni večer z Zvezdano Mlakar

Kamra.si, 9. november 2018 ― DPD Svoboda Kidričevo vabi na literarni večer z Zvezdano Mlakar, ki bo v torek, 20. novembra 2018, ob 17. uri v slavnostni dvorani dvorca Sternthal v Kidričevem (Kopališka ul. 14). Ob zaključni prireditvi, pripravljeni v sklopu praznovanja 70-letnice društva DPD Svoboda Kidričevo, bo na ogled tudi pregledna razstava Naših 70 let in razstava likovnih del ustvarjalnih delavnic za odrasle. Vljudo vabljeni!  

Nina Robnik bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 9. november 2018 ― Nina Robnik je producentka na AGRFT in sodeluje pri produkciji drugih projektov, tako celovečernih igranih filmov kot tudi preostalih avdiovizualnih vsebin. S produkcijo in postprodukcijo avdiovizualnih del se je profesionalno začela ukvarjati po končanem študiju na ljubljanski univerzi. Brez večernega branja ne zaspi, zato je od Darka Štanteta z veseljem sprejela štafetno igro in si s pomočjo SiGledalovega iskalnika izbrala monodramo Simone Semenič Jaz, žrtev, ker jo je k branju pritegnil že sam naslov.

Nina Strmole bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 9. november 2018 ― Nina Strmole je študentka slovenistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V prostem času rada poje, predvsem jazz, sicer pa je navdušena nad vsemi oblikami umetnosti, ki ji jih ponuja življenje. Štafetno palico je prejela iz rok Jere Krečič in s pomočjo SiGledalovega iskalnika izbrala dramo Vinka Möderndorferja Tri ženske.

Anja Rošker bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 9. november 2018 ― Anja Rošker je samozaposlena v kulturi in deluje kot dramaturginja, teatrologinja in urednica. Leta 2017 je magistrirala iz dramaturgije in scenskih umetnosti na AGRFT z delom Medkulturne uprizoritve v slovenskem gledališču: dialog z vzhodom, za katero je prejela akademijsko Prešernovo nagrado. V sezoni 2016/2017 je urejala gledališke liste Drame SNG Maribor. Od leta 2017 sodeluje s Slovenskim gledališkim inštitutom, kjer je tudi uredila strokovno monografijo Aleša Jana o zgodovini radijske igre v Sloveniji Slišati sliko, videti zvok. Štafetno palico je prejela iz rok Nine Zupančič in s pomočjo SiGledalovega iskalnika izbrala dramo Sandija Jesenika Interpretacija sanj Alexandra McQueera.

1456 – Smrt Ulrika II.

Zgodovina na dlani, 9. november 2018 9. novembra leta 1456 je bil v Beogradu ubit zadnji celjski grof Ulrik II. Bil je državni knez, kraljevi namestnik na Češkem in Ogrskem. Celjski grofje so pod njegovim vodstvom dosegli vrhunec, zaradi česa si je nakopal tudi mnogo sovražnikov, med drugim vplivno ogrsko družino Hunyadi. Čeprav so ga opozarjali,… Preberi The post 1456 – Smrt Ulrika II. appeared first on Zgodovina na dlani.
1956 Cerknica – Parada na 1. mladinskem festivalu

1956 Cerknica – Parada na 1. mladinskem festivalu

Stare slike (Cerknica), 9. november 2018 ― Spomladi leta 1956 se je v Cerknici odvijal 1. mladinski festival. Tu so bili udeleženi učenci iz vseh okoliških krajev cerkniške občine. Mladinke prihajajo po cesti s takratne Velike gase. Po Placu so šle naprej po cesti mimo Tabora in navzdol po klancu proti sedanji Notranjski cesti in proti Begunjam. Skupine so imele telovadne nastope v Kolenu. […]
Večni prišlek Lojze Kovačič bi dopolnil 90 let

Večni prišlek Lojze Kovačič bi dopolnil 90 let

Misli, 9. november 2018 ― Lojze Kovačič spada med največje slovenske prozaiste. Med njegovimi najpomembnejšimi deli so romani Deček in smrt, Resničnost, Pet fragmentov in Prišleki. Večni prišlek pa je bil Kovačič, ki je bil pri desetih letih z družino izgnan iz Švice v Jugoslavijo in se tedaj šele prvič srečal s slovenščino. Danes bi dopolnil 90 let.
še novic