Zdaj gre zares

C.M.A.K. Cerkno, 17. januar 2019 ― Danes smo na naš naslov v vednost prejeli dopis o rušenju Tinčkaue bajte, našega doma zadnjih 12 let. V dopisu, ki ga je na Občino Cerkno naslovil lastnik stavbe, piše, da se bo rušenje izvedlo enkrat do sredine marca. Pričakujemo, da se bo novi župan, ki pozna mladinsko in društveno problematiko, na to dejstvo takoj odzval. *na […] The post Zdaj gre zares appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

Zdaj gre zares

C.M.A.K. Cerkno, 17. januar 2019 ― Danes smo na naš naslov v vednost prejeli dopis o rušenju Tinčkaue bajte, našega doma zadnjih 12 let. V dopisu, ki ga je na Občino Cerkno naslovil lastnik stavbe, piše, da se bo rušenje izvedlo enkrat do sredine marca. Pričakujemo, da se bo novi župan, ki pozna mladinsko in društveno problematiko, na to dejstvo takoj odzval. *na […] The post Zdaj gre zares appeared first on C.M.A.K. Cerkno.
Ker ravno nisi vprašala

Ker ravno nisi vprašala

LUD Literatura, 17. januar 2019 ― Kdor v 21. stoletju daje prostor ne zgolj predsodkov polnim, temveč nezaslišano butastim izjavam tipa »ženske niso enako sposobne moralne presoje« ali »nikakor nismo in ne smemo biti enaki«, se bržčas ne zaveda, da s tem daje prostor in krila vsakemu domačemu tiranu in pocestnemu nadlegovalcu, ki ima »seveda drugačne seksualne potrebe kot ženske«.
Spet ti Slovenci

Spet ti Slovenci

LUD Literatura, 17. januar 2019 ― V novi kratkoprozni zbirki s pomenljivim naslovom Pohlep, ki je izšla lani pri novomeški založbi Goga, zvezda slovenske publicistike Miha Mazzini tako kot v svojih kolumnah nastavlja ogledalo sodobni slovenski družbi.

Blaž Lozej, Žiga Kramperšek: Pisarne za internetno podjetje Wave Group

OUTSIDER, 17. januar 2019 ― Izbor naravnih materialov v prostornem odprtem tlorisu in obilica naravne svetlobe. Prostor, ki vzpodbuja timsko delo in komunikacijo, sodelavcem pa hkrati nudi toplo okolje, v katerem se počutijo doma. Kakšen je bil prostor pred prenovo in kako ste posegali v obstoječe? Ob prevzemu je bil proizvodno-skladiščni prostor več let prazen in v stanju, potrebnem popolne…

Razpotja 34: Strokovnost

Razpotja, 17. januar 2019 ― Ilustracija: Matija Medved UVODNIK Propaganda in imunski sistem V osemdesetih letih 20. stoletja se je med geji in Afroameričani razširila govorica, da je ameriška vojska razvila smrtonosni virus. Spustila ga je iz laboratorija in ga razširila med neželenimi skupinami prebivalstva, med katere sodijo tudi sami. Zgodba se je zdela verjetna. Vsi so že slišali za skrivnostno novo bolezen (aids), ki se je prenašala s spolnimi odnosi in je najbolj prizadela gejevsko in črnsko populacijo. O domnevni povezavi med aidsom in ameriško vlado so poročali mediji po svetu in navajali strokovnjake, ki so potrdili teorijo o umetnem nastanku virusa HIV.

Rojstni dan umetnosti

ARS Svet kulture, 17. januar 2019 ― 'Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.'' - Antoine de Saint-Exupéry Tudi letos na današnji dan oživljamo idejo Roberta Filliouja, ki je 17. januarja leta 1963 izjavil, da se je umetnost rodila prav na ta dan pred natanko milijon leti. V oddaji boste slišali, kaj nocoj pripravlja 20 radijskih postaj z umetniškim značajem, med njimi tudi program Ars, ter kako lahko kultura spreminja življenja. Da ta fraza ni le floskula, so pokazali tudi pri Javni agenciji za knjigo s projektom Vključujemo in aktiviramo.

Predstavitev knjige Čar vina

Kamra.si, 17. januar 2019 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 24. januarja 2019, ob 17. uri vabi na predstavitev knjige Jožeta Rozmana Čar Vina. Čar vina (Beletrina, 2018) je pripoved o osebnem odnosu avtorja do vina, o estetskih, filozofskih in socioloških dimenzijah vina, ki zmorejo vsakomur približati to civilizacijsko dobrino, brez katere si današnjega sveta in življenja ne moremo zamišljati. Jože Rozman je vinski publicist, pisec o vinu in kulinariki. Je tudi vinogradnik in somelje druge stopnje, degustator z opravljenim izpitom na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, WSET III (Wine & Spirit Education Trust, London). Dolga leta je urejal tednik Kmečki glas, leta 2003 je ustanovil revijo Vino in bil sedem let njen urednik. Zdaj piše tudi za druge medije. Svoje znanje in izkušnje je strnil v več televizijskih scenarijih, delavnicah in knjigah: Podarite si penino (2002), Rdeče, ki te ljubim rdeče (2003), Zlato iz belega (2005), Vipavska: barve, vonji, okusi (2011) ... O njegovi najnovejši knjigi Čar vina se bo z gostom pogovarjal vinski poznavalec Samo Simonič. Lepo vabljeni!

Svetovni zbor mladih 2019

Glasbena mladina, 17. januar 2019 ― Slovenska avdicija za Svetovni zbor mladih Datum avdicije: 6. februar 2019 (rezultati avdicije bodo objavljeni 11. februarja) (avdicija bo v prostorih Glasbene matice v Ljubljani, Vegova 5).   World Youth Choir, 14. julij–4. avgust 2019, Francija. Ob svoji 30. obletnici bo Svetovni zbor mladih letos poleti deloval Franciji – desetim dnevom intenzivnih vaj (lokacija: Millau […]

Bi ubili 164 ljudi, da bi jih rešili 70.000?

Kamnik.info, 17. januar 2019 ― Letalo s 164 potniki je med letom ugrabljeno. Načrt teroristov je, da strmoglavijo letalo na stadion, na katerem se nahaja 70.000 ljudi. Vojska reagira. V zrak pošljejo vojaškega pilota, ki v nastali situaciji reagira tako, da sestreli potniško letalo. S tem reši 70.000 gledalcev na stadionu, a usmrti 164 potnikov na letalu. Vprašanje pri tem ... The post Bi ubili 164 ljudi, da bi jih rešili 70.000? appeared first on Kamnik Info.

Vsi govorijo o prožnosti v kulturi, kako pa jo lahko dosežemo?

CED, 17. januar 2019 ― Pot do prožnosti v kulturi je tlakovana s privlačnimi, uresničljivimi in delujočimi inovativnimi pristopi, s katerimi lahko dosežete učinek, ki ste si ga zamislili. Jana Renée Wilcoxen poroča s konference »Onkraj kulturnega modela« (16. okt. 2018), ki jo je organiziral zavod Motovila v sodelovanju s platformo Center za kreativnost (MAO) in kot del študijskega obiska iz Ukrajine pod naslovom »Onkraj horizontov«.

Tudi vladne institucije prenavljajo svoje modele denarne pomoči in financiranja

CED, 17. januar 2019 ― Edgar Garcia Casellas s Katalonskega inštituta za kulturna podjetja (ICEC) je na konferenci »Onkraj kulturnega modela« pojasnil, kako so s preoblikovanjema katalonskega modela za kulturni in ustvarjalne sektorje oblikovali edinstven sistem podpore in financiranja, ki tako neprofitnim organizacijam kot profitnim podjetjem iz kreativnih sektorjev nudi podporo pri uspešni izvedbi projektov.
Pregled leta 2018: Oder

Pregled leta 2018: Oder

Koridor, 17. januar 2019 ―  Gledališče noče predstave, hoče dogodek … Letošnji pregled leta 2018 na Koridorjevi odrski redakciji začenjamo kar s prvo izjavo iz lanskoletne poslanice ob dnevu gledališča, ki jo je napisal režiser Jernej Lorenci. Lepota gledališkega odra je pravzaprav to, da se vsi dobimo skupaj in skupaj želimo. Hočemo. Skupaj hlepimo po še. Tako ustvarjalci, kakor gledalci. Gledališki oder je […] The post Pregled leta 2018: Oder appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Zimske počitnice v SEM

Zimske počitnice v SEM

SEM, 17. januar 2019 ― Počitnice v Slovenskem etnografskem muzeju bomo preživljali ustvarjalno: podali se bomo v daljne kraje, se družili ob pletenju košar in ne bomo pozabili na prihajajoče norčave pustne dni. Program: Torek, 26. februar, 10.00 - 12.00Pokrivala iz različnih koncev sveta, ustvarjalna delavnica Na svetu je mnogo čudovitih celin in ljudi, ki imajo različne navade, vero, oblačila, plese, pravljice … Na razstavi bomo spoznavali vsakdanje življenje na različnih koncih sveta ter si ob tem izdelali različna pokrivala. Tako bomo ustvarili pravo »svetovno« deželo klubučarijo. Sreda, 27. februar, 10.00 - 12.00Pletemo košarice, ustvarjalna delavnica Na delavnici nas bo obiskal pletar Karel doma iz Predgriž nad Črnim vrhom pri Idriji. Že vrsto let plete košare, opleta steklenice … in je pravi mojster, te nekdaj tako znane obrti. Svoje znanje zelo rad deli tudi z otroci. Ali te zanima kako se plete košek? Pridi in preizkusi se. Četrtek, 28. februar, 10.00 - 12.00Prihaja pustni čas!, ustvarjalna delavnica Zima je upornica, a jo pustne šeme odganjajo s hrupom in glasbo. Na razstavi bomo spoznali maske iz slovenskega ozemlja in si ogledali njihova zvočila, s katerimi delajo hrup.  Brez pustnih mask si prehoda iz zime v pomlad ne moremo zamišljati. Tudi mi se bomo pripravili na odganjanje zime in pustni čas, ki prihaja zato si bomo izdelali obrazne maske iz različnih materialov. Delavnice so namenjene otrokom med 6 in 12 letom. Vstopnina je 4 eur za posamezno delavnico, za vse tri pa 10 eur. Informacije in prijave: E. sonja.kogej-rus@etno-muzej.si T. 01/ 3008 750; 031 728 955
V Sinagogi Maribor o sovjetskem oficirju Pečerskem

V Sinagogi Maribor o sovjetskem oficirju Pečerskem

Misli, 17. januar 2019 ― V Sinagogi Maribor danes odpirajo razstavo o sovjetskem oficirju Aleksandru Pečerskem, ki jo bo pospremila projekcija ruskega vojnega filma Sobibor. Tako se je imenovalo taborišče med drugo svetovno vojno, kjer je oficir judovskega rodu Pečerski vodil vstajo ujetnikov.
Islandska Bojevnica od danes v kinih art mreže

Islandska Bojevnica od danes v kinih art mreže

Misli, 17. januar 2019 ― V kinih art mreže v Sloveniji je od danes na ogled islandski film Bojevnica Benedikta Erlingssona, ki je ob tej priložnosti obiskal Ljubljano. Kot je povedal pred projekcijo premiere v sredo v Kinodvoru, v filmu ni seksa, nasilja in smrti, kar po večinskih merilih ni ravno recept za uspeh. A z Bojevnico je drugače, občinstvo jo je sprejelo odlično.

Odprtje razstave del Borisa Jesiha

Gorenjski muzej, 17. januar 2019 ― Vljudno vabljeni na oogled razstave Slike, akademskega slikarja Borisa Jesiha, ki smo jo odprli v četrtek, 24. januarja 2019, ob 18. uri v Galeriji Mestne hiše v Kranju, Glavni trg 4. Rojen 8. avgusta 1943 v Škofji Loki. Leta 1966 ... Read More

Podelitev priznanj za uspešno prenovo objektov kulturne dediščine

ZZMS, 17. januar 2019 ― Vabljeni na razglasitev priznanj za uspešno izvedeno prenovo objektov kulturne dediščine v letu 2018. Priznanja bomo podelili v sredo, 30. januarja ob 14.00 v Jakčevem domu v Novem mestu. S podelitvijo priznanj zaslužnim lastnikom se Združenje zgodovinskih mest Slovenije s partnerji priključuje zaključku evropskega leta kulturne dediščine 2018. Partnerji Šole Prenove: Univerza v Ljubljani, Fakulteta […] The post Podelitev priznanj za uspešno prenovo objektov kulturne dediščine appeared first on ZZMS.
Pogovor z Benediktom Erlingssonom o Bojevnici, jubilejni tržaški filmski festival, Marija Škotska, Tihotapec, Stekleni, načrti SFC v letu ’19

Pogovor z Benediktom Erlingssonom o Bojevnici, jubilejni tržaški filmski festival, Marija Škotska, Tihotapec, Stekleni, načrti SFC v letu ’19

ARS Gremo v kino, 17. januar 2019 ― Ljubljano je obiskal islandski režiser Benedikt Erlingsson in predstavil svoj drugi celovečerni igrani film Bojevnica Ljubljano je obiskal islandski režiser Benedikt Erlingsson in predstavil svoj drugi celovečerni igrani film Bojevnica, prejemnika vodomca na Liffu in luxa v evropskem parlamentu. V njem okoljska aktivistka Halla sabotira težko industrijo na Islandiji in si prizadeva za posvojitev otroka. Preverili bomo, kaj ponuja jubilejni 30. tržaški filmski festival in kakšni so načrti Slovenskega filmskega centra, sofinancerja domače kinematografije. Recenziramo Marijo Škotsko, Tihotapca in Steklene. Vabljeni k poslušanju!

1921 – Rojen Vasilij Melik

Zgodovina na dlani, 17. januar 2019 17. januarja leta 1921 se je v Ljubljani rodil zgodovinar Vasilij Melik. Proučeval je predvsem slovensko zgodovino od konca 18. stoletja do leta 1918. Zanimale so ga politične teme in družbena ter kulturnozgodovinska vprašanja. Leta 1966 je izšla Slovenska zgodovina od konca 18. stoletja do 1918, pod katero se je… Preberi The post 1921 – Rojen Vasilij Melik appeared first on Zgodovina na dlani.
Gorenje Otave 1960/61 – Učenci

Gorenje Otave 1960/61 – Učenci

Stare slike (Cerknica), 17. januar 2019 ― Do leta 1963 so učenci iz okoliških vasi Gorenjih Otav, osnovno šolo obiskovali v Gorenjih Otavah. Na fotografiji so vsi učenci, razen dveh iz prvega razreda, ki sta manjkala. Leta 1960 je bilo v prvi razred osnovne šole vpisanih devet otrok, kar je največje število otrok po vojni. Čepijo v prvi vrsti. Prvarčki so bili, šteto […]
Kasselska documenta bo dobila stalno razstavišče

Kasselska documenta bo dobila stalno razstavišče

Misli, 17. januar 2019 ― Ena najpomembnejših razstav sodobne umetnosti v svetu documenta bo dobila stalno razstavišče. Tistim, ki se zanimajo za razstavo, ki vsake pet let poteka v nemškem mestu Kassel, ne bo več potrebno čakati pol desetletja med eno in drugo razstavo, so organizatorji documente sporočili v sredo.
Čas prihodnosti – Mostovi

Čas prihodnosti – Mostovi

ARS Čas, prostor in glasba, 17. januar 2019 ― Glasba, kadar je prava, išče mostove in išče prostor, v katerem se razteza drugačnost Zvočno razkošje, ki mu sledimo vsak dan, ne more obstati, če se ne plemeniti, če ne poišče drugih strani, kjer se dotakne drugačnosti. Glasba, kadar je prava, išče mostove in išče prostor, v katerem se razteza drugačnost. V oddaji ‘Čas prihodnosti – Mostovi’ bomo predvajali: tri tange (med njimi tudi Adiós nonino iz leta 1959) znamenitega argentinskega skladatelja Astorja Piazzolle. Igral bo skladatelj s svojim ansamblom. V oddaji bomo poslušali še Prvo simfonijo Te Deum za zbor, orgle in orkester – nastala je leta 1932 – Blaža Arniča. Zbor Consortium musicum je pripravil Mirko Cuderman; Komorni  zbor RTV Slovenija je pripravil Matjaž Šček; Zboroma in  Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija bo dirigiral Marko Munih. Enaindvajseto oddajo pod naslovom »Mostovi« iz cikla »Čas prihodnosti«, je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič, oddajo »Čas, prostor in glasba« pa je pripravil  profesor Pavel Mihelčič.
še novic