30 let od konca sovjetske intervencije v Afganistanu

30 let od konca sovjetske intervencije v Afganistanu

Zgodovina na dlani, 16. februar 2019 ― V mesecu februarju obeležujemo 30 let od konca sovjetske intervencije v Afganistanu, znane tudi kot sovjetsko-afganistanska vojna, ki se je odvijala v okviru afganistanske državljanske vojne. Vojna v Afganistanu je domačo javnost obrnila proti sovjetski administraciji in ZSSR finančno izčrpala, posledično pa je tudi pripomogla k razpadu Sovjetske zveze. Aprila… Preberi The post 30 let od konca sovjetske intervencije v Afganistanu appeared first on Zgodovina na dlani.
Alita: Battle Angel (2019)

Alita: Battle Angel (2019)

Deseta umetnost, 16. februar 2019 ― Če bi Elysium in Avatar imela otroka, bi nastala Alita. Na Zemljo odvržen kiborg, ki jo skorajda uničeno na odlagališču najde sočutni kiberfizik in doktor Ivo (Christoph Waltz). Spravi jo k življenju s pomočjo telesa, ki ga je oblikoval za svojo umorjeno hčerko. V Aliti poleg svoje izgubljene najdrajžje vidi nekaj, kar drugi ne. Njeni človeški […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Smrtonosni stroji  Wonder (2017)  Dark Skies (2013)  The Water Diviner (2014)  Magične živali: Grindelwaldova hudodelstva Copyright © Deseta umetnost [Alita: Battle Angel (2019)], All Right Reserved. 2019.

Zaključna razstava SŠOF

Galerija Fotografija, 16. februar 2019 ― Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana Partitura in uvertura 20.05.201925.05.2019 19h Zaključna razstava fotografskih del četrtega letnika Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana. O razstavi O avtorju SPONZORJI Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana Partitura in uvertura Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana Pomoč pri realizaciji razstave: jQuery(document).ready(function() { jQuery(".fancybox").fancybox({ 'type' : 'image' }); }); jQuery("#gallery-1").find('a').attr('data-fancybox', 'group-1'); var getImageSrc = jQuery('.post-featured-img img').attr('src'); jQuery('.background-img').css('background-image', 'url(' + getImageSrc + ')');

The Theatre of Apparitions

Galerija Fotografija, 16. februar 2019 ― Roger Ballen, ameriški fotograf naturaliziran v Johannesburgu, v Južni Afriki, je v skoraj petdesetih letih svojega (fotografskega) ustvarjanja izoblikoval prepoznaven slog, ki je dobil ime Balleneska (Ballenesque). Elementi Balleneske so se dinamično sestavljali, prehajali in se dokončno izkristalizirali skozi posamezne faze njegovega ustvarjalnega procesa na presečišču med slikarstvom, risbo, instalacijo, gledališčem, performansom in fotografijo.   […] The post The Theatre of Apparitions appeared first on Galerija Fotografija.

Igra prikazni

Galerija Fotografija, 16. februar 2019 ― Roger Ballen, ameriški fotograf naturaliziran v Johannesburgu, v Južni Afriki, je v skoraj petdesetih letih svojega (fotografskega) ustvarjanja izoblikoval prepoznaven slog, ki je dobil ime Balleneska (Ballenesque). Elementi Balleneske so se dinamično sestavljali, prehajali in se dokončno izkristalizirali skozi posamezne faze njegovega ustvarjalnega procesa na presečišču med slikarstvom, risbo, instalacijo, gledališčem, performansom in fotografijo.   […] The post Igra prikazni appeared first on Galerija Fotografija.
Situacija je naslednja:

Situacija je naslednja:

Radio Študent, 16. februar 2019 ― V prejšnjih Pismih iz tujine smo pisali o uprizoritvi Common Ground v režiji Yael Ronen in produkciji Gledališča Maksima Gorkega Berlin, ki tematizira vojne v nekdanji Jugoslaviji v 90-ih letih in v izjemno multikulturno raznoliki zasedbi zasleduje potencial »skupnega jezika« ter problemsko obdeluje nianse krivde, pozabe, povojne travme in stereotipov.  ">

16. februarja 1824 se je v Kočah pri Kočevski Reki rodil Peter Kozler, pravnik, gospodarstvenik, geograf, kartograf in politik

Kamra.si, 16. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...16. februarja 1824 se je v Kočah pri Kočevski Reki rodil Peter Kozler, slovenski pravnik, gospodarstvenik, geograf, kartograf in politik nemškega rodu. Umrl je  16. aprila 1879 v Ljubljani. Kozler Peter, sin Ivana, je bil rojen 16. februarja 1824 v Kočah pri Kočevski Reki. Po rojstvu je živel v Ortneškem gradu pri Ribnici, ki ga je družina Kosler pridobila leta 1823. V osnovno šolo je hodil pri Sv. Gregorju pri Ribnici. Leta 1831 je prišel v Ljubljano na normalko in nato še gimnazijo (1835–40). V Italiji je študiral v Padovi logiko in fiziko v Pavii. Odšel je na Dunaj, kjer je doštudiral pravo (1843–6), ter bil praktikant pri kriminalnem in civilnem sodišču (1847). Leta 1848 je opravil sodniški izpit, nato je bil odvetniški pripravnik pri F. Župančiču ter leta 1849 nadaljeval v državni službi.

16. februarja 1937 je v Gorici umrl Lojze Bratuž, slovenski zborovodja in skladatelj

Kamra.si, 16. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...16. februarja 1937 je v Gorici umrl Lojze Bratuž, slovenski zborovodja in skladatelj. Rodil se je 17. februarja 1902 v Gorici.  Rodil se je očetu Francu in materi Mariji (roj. Simčič) in se šolal v Gorici. Med prvo svetovno vojno so ga z družino odpeljali v begunstvo v notranjost Italije. Po vojni se je vrnil in leta 1920 končal učiteljsko maturo. Kot učitelj je v naslednjih letih delal v Goriških Brdih, Solkanu, Batujah in pri Pescari. Poročen je bil z Ljubko Šorli, s katero sta imela hči Lojzko in sina Andreja.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 16. februar 2019 ― Pri Mladinski knjigi je izšla knjiga Lagom - Švedska umetnost uravnoteženega življenja avtorice Linnee Dunne, pri Založbi Škuc so izšle zbrane pesmi Djune Barnes Ni spola v očesu fosila ter delo Zamolčane zgodovine avtoric Tatjane Greif in Nataše Velikonja, Kulturni center Maribor pa je izdal kratko prozo Andreja Lutmana Zgodbnice iz črkja.

Trije mladci in Troglav

Kamnik.info, 16. februar 2019 ― Sonce, sence, tema. V razprodanem in nabito polnem je v Mladinskem centru Kotlovnica je sinoči, v petek, 15. 2. 2019, nastopila kamniška skupina Matter z novim, trojnim EP-om, ki se ponaša z imenom Troglav. Zakaj Matter? Imena Matter se sploh nismo mi spomnili, ampak en naš kolega. Sam Matter je združil, kar smo hoteli dat’ ... The post Trije mladci in Troglav appeared first on Kamnik Info.
1972 Lož – Ansambel Notranjci

1972 Lož – Ansambel Notranjci

Stare slike (Cerknica), 16. februar 2019 ― Slika je bila posneta po mojem občutku okoli leta 1972, in sicer zagotovo v jedilnici Kovinoplastike ob neki praznični priložnosti – morda 8. marcu, srečanju upokojencev, kaki sindikalni zabavi ali čem čisto tretjem – vsekakor pa prazničnem in veselem, vrednem dobre muzike. Sliko je najverjetneje posnel Jože Berglez, takrat neuradni uradni fotograf Glasila Kovinoplastike. To in […]
Eva Petrič – TRANShomoPLANTATION

Eva Petrič – TRANShomoPLANTATION

ARS Likovni odmevi, 16. februar 2019 ― Razstava recikliranih čipk na Ljubljanskem gradu Konceptualna intermedijska umetnica Eva Petrič je ustvarjalno razpeta med Ljubljano, Dunajem in New Yorkom, kjer tudi živi. Umetniško se izraža s fotografijo, videom, zvokom, performansom, knjigo in oblikovanjem blaga. Med številnimi nagradami ji posebej veliko pomeni tista za najboljšo umetniško izvedbo, ki jo je leta 2017 prejela na festivalu United Solo Theatre v New Yorku. Istega leta je prejela tudi Grand Prix nagrado Mednarodnega festivala likovnih umetnosti v Kranju za cikel recikliranih čipk z naslovom Hematoma. S temi deli se zdaj predstavlja v Peterokotnem stolpu na Ljubljanskem gradu za razstavi TRANShomoPLANTATION. Trenutno razstalja tudi v New Yorku na skupinski razstavi Vrednost zatočišča v katedrali St. John the Divine, kjer na osrednjem mestu nad oltarjem visi njeno Kolektivno srce, sestavljeno iz recikliranih čipk ter z razstavo fotografij v galeriji Mourlot. Evo Petrič je za nocojšnjo oddajo Likovni odmevi k pogovoru povabil Žiga Bratoš.
še novic