Danilo Milovanović - Intreeder (2017) Dokumentarni video/ Performans

Danilo Milovanović - Intreeder (2017) Dokumentarni video/ Performans

DIVA nove pridobitve, 15. februar 2019 ― Dokumentacija intervencije v javni prostor, ki jo je umetnik skupaj z ekipo Fotopuba izvedel v času festivala v Novem mestu. Danilo Milovanović v svojih javnih akcijah večkrat na kritično-humoren način obravnava kapitalistično-potrošniško urbano realnost in se ji s pomočjo narave simbolično zoperstavlja.Na izbrani ulici je neposredno pred vse reklamne panoje posadil mlada drevesa, ki zastirajo pogled na reklamo. Naslov videa je sestavljen iz dveh angleških besed Tree...
Deset krogov iskanja navdiha 

Deset krogov iskanja navdiha 

LUD Literatura, 15. februar 2019 ― Ni mogoče, da bi se kdaj nasitila pisanja, da bi kdaj ne vedela več, kaj ubesediti, da bi mi prsti obviseli v zraku in ne bi vedeli, na katero tipko pritisniti. Da bi obsedela pred tisto zloglasno belino papirja, ki ti zaduši misli in zadrgne grlo? Brez zveze, to so prazne marnje.
Na moje oči: Zgodbe iz Iraka

Na moje oči: Zgodbe iz Iraka

Koridor, 15. februar 2019 ― Skupinska fotografska razstava z domiselnim naslovom Na moje oči je po lanski premierni razstavi v centru sodobnih umetnosti DOX v Pragi sedaj na ogled v ljubljanski Galeriji Jakopič. Skozi objektiv mlajše generacije iraških fotografov nam je omogočen edinstven pogled na raznoliko življenje tamkajšnjih prebivalcev, kompleksnost novejše zgodovine, na nenehne konflikte in njihovo razumevanje. Približajo nam […] The post Na moje oči: Zgodbe iz Iraka appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Vabilo za sodelovanje mladih avtorjev na 33. grafičnem bienalu Ljubljana

OUTSIDER, 15. februar 2019 ― 33. grafični bienale Ljubljana vabi mlade umetnike/ce, oblikovalce/ke in arhitekte/ke z bivališčem v Sloveniji k prijavi zasnov za izdelavo instalacije oziroma scenografije za javni program bienala. Instalacija naj vključuje elemente, ki jih je mogoče razstaviti in ponovno sestaviti ter uporabiti za različne dogodke, kot so na primer stand up komedije, pogovori, predavanja in podobno. 33.…
Lepota knjige

Lepota knjige

ARS Kulturna panorama, 15. februar 2019 ― O knjižnem oblikovanju v času elektronskih bralnikov in digitalizacije knjig, pa tudi o tem, kako navzoče je kiparstvo v javnem prostoru in kakšna bi lahko bila arhitektura v prihodnosti V tokratni Kulturni panorami bomo pogledali v razstavni prostor Narodne in univerzitetne knjižnice, kjer si te dni lahko ogledate prvo iz serije razstav, v celoti posvečene lepoti knjige –Kosovelova tipografija in oblikovanje knjig Borisa Balanta. Poročali bomo s strokovnega kolokvija Povezani z dediščino – SEM in zbirke tržaških Slovencev, ki so ga pripravili ob koncu občasne razstave Morje – naše življenje: odstrti spomini s podstrešja nabrežinske ribiške družine, ustavili pa se bomo tudi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, kjer je te dni potekalo evropsko srečanje strokovnjakov in ljubiteljev arhitekture Ustvarjalna izmenjava 2019. Pred mikrofon smo povabili akademskega kiparja Damijana Kracino, avtorja dveh novih kipov v nišah na pročelju Narodne galerije, in Domna Marinčiča, umetniškega vodjo koncertnega cikla Harmonia Concertans – stara glasba na Novem trgu. Govorili bomo tudi o arheološki najdbi desetletja – modri posodi s pokopališča emonske zgodnjekrščanske skupnosti iz 4. stoletja.

Po desetih letih ponovno na odru Križank – 24. maj 2019

Dan D, 15. februar 2019 ―   Deset let po velikem koncertu s Simfoniki RTV Slovenija se vračamo na oder ljubljanskih Križank! Na celovečernem koncertu bomo v petek, 24. maja 2019, predstavili naš novi album, patudi vse naše in vaše najljubše komade v vštekanih in izštekanih verzijah. Zadnji dve leti smo prebili v placu za vaje, kjer smo prirejali intimne dogodke […] The post Po desetih letih ponovno na odru Križank – 24. maj 2019 appeared first on Dan D.
The Godfather (1972)

The Godfather (1972)

Deseta umetnost, 15. februar 2019 ― Če je Stanley Kubrick Botra opisal kot “morda najboljši film vseh časov”, potem je lažje sprejeti, da se znajde na vrhu skorajda vseh filmskih seznamov. Režiserko vlogo v adaptaciji mafijskega romana Maria Puza je prevzel Francis Ford Coppola, ki je scenarij spremenil v čudovito zgodbo med klasičnim in modernim ter s tem spremenil žanr za vselej. […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Taboo (2017)  Suicide Squad (2016)  Gajin svet  This Is the End (2013)  Mad Max: Fury Road (2015) Copyright © Deseta umetnost [The Godfather (1972)], All Right Reserved. 2019.

Dobra misel = dobro zdravje

Kamra.si, 15. februar 2019 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na predavanje Dobra misel = dobro zdravje, ki bo v četrtek, 21. februarja 2019, ob 17. uri v razstavišču knjižnice. Kako spremeniti naše misli, da bomo tako spremenili naš energijski nivo in s tem izboljšali svoje zdravje? Kako poskrbeti zase, za svojo zdravo samopodobo, za duševno, psihično in fizično zdravje? O tem bomo spregovorili in tudi interaktivno preizkusili na srečanju, ki ga bo vodila Milena De Viktory iz Društva Feniks – kvaliteta življenja. Vljudno vabljeni!
Vstopnineni

Vstopnineni

ARS Svet kulture, 15. februar 2019 ― Zvočni vodič po dveh razstavah, dveh premierah in Mozartinah Ta konec tedna zaznamujeta premieri na odru Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru in Lutkovnega gledališča Maribor. V Centru in galeriji P74 sta na ogled razstavi Vstopnineni in 19 242 kamnov, konec tedna pa bo zaznamoval še koncert iz cikla Mozartine ter Noč erotičnega filma v Kinodvoru. Več o dogajanju pa v današnjem Svetu kulture.

Fernando Vallejo: Vzporedna ulica

Koridor, 15. februar 2019 ― Fernando Vallejo je kolumbijski pisatelj, ki je slovenski javnosti znan predvsem po svojem esejističnem delu Vlačuga babilonska (La puta de Babilonia, 2007), ki je v Sloveniji izšlo leta 2011. Zanj je značilno ostro, neprizanesljivo in izrazito družbenokritično pripovedovanje, kateremu ostaja zvest tudi v svojem romanu Vzporedna ulica (La Rambla paralela, 2002), ki je v veliki […] The post Fernando Vallejo: Vzporedna ulica appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Telesa, ustvarjena po podobi bogastva

Telesa, ustvarjena po podobi bogastva

Airbeletrina, 15. februar 2019 ― Ko je leta 2014 izšel romaneskni prvenec kongoškega pisatelja Fistona Mwanze Mujile Tramvaj 83, je čez noč postal literarna senzacija, ki je bila deležna številnih evropskih in afriških knjižnih nagrad, med katerimi se je leta 2016 pojavila celo nominacija za prestižno nagrado Man Booker. Medtem ko so nekateri pisatelja označili za »virtuoznega pripovedovalca na poti v svet odlične sodobne književnosti«, so se drugi navduševali nad njegovo eksperimentalno »uporabo jazzovskih ritmov za tkanje človeških zgodb v svetu, ki je postal globalna vas«. Tramvaj 83, ki ga lahko sedaj v prevodu Katje Zakrajšek beremo tudi v slovenščini (Modrijan 2018), je tako postal eno tistih del sodobne afriške fikcije, ki jim je uspelo partikularno dogajanje v romanu izrabiti za prikaz mnogo širših globalnih družbenih dimenzij, ne da bi o teh zares spregovorili, ali kot je v enem od intervjujev dejal Fiston Mwanza Mujila, ki je mimogrede odraščal Lubumbashiju, kongoškem mestu, ki je zaradi rudarskih izkopavanj še zmera

Skriti pogledi Lee Dolenc

Kamnik.info, 15. februar 2019 ― V razstavišču Mladinskega centra Kotlovnica je bila sinoči odprta razstava mlade kamniške likovne ustvarjalke Lee Dolenc, ki jo je avtorica naslovila s pomenljivim naslovom Skriti pogledi.  Lea Dolenc, ki sodi med mlajše kamniške ljubiteljske likovne ustvarjalke, se s tokratno razstavo Skriti pogledi, kamniškemu likovnemu občinstvu predstavlja že drugič. Njeno prvo razstavo, ki jo je, še ... The post Skriti pogledi Lee Dolenc appeared first on Kamnik Info.
še novic