Aktivni začetek

Aktivni začetek

PIFcamp, 7. avgust 2019 ― Vsakoletne raziskovalne pohode v okolici tabora, na katere se podajamo v družbi našega strokovnjaka za divjo prehrano Daria Corteseja, s katerim spoznavamo razne divje rastline, smo letos še nadgradili. Skušamo namreč sistematizirano označiti rastišča okoliških užitnih divjih rastlin. Prav na poti v zapuščeno vas Lemovje, ki se nahaja na vzpetini nad taborom, s katere se … Preberi več o Aktivni začetek The post Aktivni začetek appeared first on PIFcamp.

Tim Zazijal z razstavo v preboldski knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 7. avgust 2019 ― V Občinski knjižnici Prebold je od 7. do 31. avgusta 2019 v času odprtosti knjižnice na ogled razstava likovnih del, ki jih je ustvaril domačin Tim Zazijal. Umetniško izražanje ga je spremljalo že od malih nog in čeprav se je odločil, da svojo ustvarjalno pot nadaljuje v znamenju glasbe, se ni mogel popolnoma ločiti od slikarstva. Skozi leta se je izpopolnjeval pri različnih umetnikih, kot so Rudolf Španzel, Dorian Španzel, Rok Slana, Pavla Rozman – Paja, Sebastian Reinwald. Razstavljal je tako v doma kot v tujini. S svojimi slikami je ujel tišino ...

Geruš

ZZMS, 7. avgust 2019 ― Geruš je stara grenka pelinova pijača, ki je idrijske knape odžejala, razveseljevala in jim lajšala vsakodnevne tegobe rudarjenja.   The post Geruš appeared first on ZZMS.

Zeljševka

ZZMS, 7. avgust 2019 ― Odlična idrijska dobrota, narejena iz kvašenega testa, nadevana z drobnjakom.   The post Zeljševka appeared first on ZZMS.
Umetnik, vizionar, genij

Umetnik, vizionar, genij

ARS Svet kulture, 7. avgust 2019 ― Ob 500. obletnici Leonardove smrti bo nova monografija izšla v več državah in tudi pri nas. Na Festivalu Ljubljana bo nocoj in jutri nastopil pianist Vadim Kolodenko. V Locarnu se začenja eden od najstarejših filmskih festivalov in na njem se za zlatega leoparda poteguje film Matjaža Ivanišina. V oddaji Svet kulture malce po šestnajsti tudi o monografiji, ki je pri Mladinski knjigi izšla ob 500-letnici smrti Leonarda da Vincija.

KŠ X: RAZSTAVA | rezultati javnega poziva

Kino Šiška, 7. avgust 2019 ― Javni zavod Center urbane kulture Kino Šiška je dne 19. junija 2019 objavil javni poziv umetnicam, umetnikom in umetniškim kolektivom do 35. leta starosti, delujočim v Sloveniji, k prijavi samostojnega razstavnega projekta v prostoru Kamera v zgornjem preddverju Kina Šiška. Javni poziv z naslovom KŠ X: RAZSTAVA se je zaključil 27. julija 2019.

Tortica Rezi

ZZMS, 7. avgust 2019 ― Idrija obiskovalcem ponuja sladko kulinarično specialiteto s sladkorno čipko, tortico Rezi iz lokalnih sestavin. Čipka ponazarja kako iz kapljice živega srebra, ki pade v škaf in se razlije, nastane rudarsko mesto. The post Tortica Rezi appeared first on ZZMS.

Izbrisani palestinski domovi

Vrabec Anarhist, 7. avgust 2019 ― Sionisti niso preganjali le ljudi, ampak so brisali tudi palestinske hiše, arhitekturo, kulturo. Potekal je proces uničevanja arabskih sosesk in ustanavljanja judovskih na istih mestih. The post Izbrisani palestinski domovi appeared first on Vrabec Anarhist.
Marjan Tomšič

Marjan Tomšič

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 7. avgust 2019 ― Njegova literatura je povezana z okoljem Šavrinskih Brd, tako v vsebini kot v jeziku. Oddajo Naši umetniki pred mikrofonom namenjamo pisatelju Marjanu Tomšiču, ki je pred dnevi dopolnil 80 let. Rodil se je na Štajerskem, že desetletja pa živi na Primorskem. Tudi njegova literatura je povezana z okoljem Šavrinskih Brd, tako v vsebini kot v jeziku. Vabimo vas, da prisluhnete pogovoru, ki ga je z Marjanom Tomšičem leta 2009 posnel Matej Juh.  

Od puščave do mize in splavitev rimskega deblaka

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 7. avgust 2019 ― Spoštovani, Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, Teološka fakulteta UL, Enota v Mariboru in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor vas vljudno vabijo na odprtje razstave Od puščave do mize. Biblična arheološka zbirka predmetov Teološke knjižnice Maribor je edinstvena zbirka v Sloveniji. V zbirki prevladujejo lončenina in predmeti, povezani z vsakdanjim življenjem in prehranjevanjem, zato se […]
Žiga Lebar, lutkovni tehnolog

Žiga Lebar, lutkovni tehnolog

ARS Oder, 7. avgust 2019 ― Iz take smo snovi kot… lutke! Pred mikrofon oddaje Oder je Petra Tanko povabila lutkovnega tehnologa Žiga Lebarja. Lebar se z izdelovanjem lutk ukvarja od 90-ih let preteklega stoletja, v zadnjem času pa sodeluje tudi z ustvarjalci animiranih filmov. Med drugim je sodeloval z likovnim umetnikom Silvanom Omerzujem pri izdelavi lutk in lesenih teh mehaničnih objektov za veliko razstavo v Cankarjevem domu, lani, ob Cankarjevem letu. Vabimo vas k poslušanju ponovitve oddaje, posnete lansko pomlad.    
Literatura z velikim “L”

Literatura z velikim “L”

ARS Arsov forum, 7. avgust 2019 ― Ena osrednjih literarnih revij na Slovenskem letos praznuje tridesetletnico samostojnega izhajanja V tokratnem Arsovem forumu se posvečamo Literaturi. Pa ne tisti z malo, temveč oni z veliko začetnico. Dandanes ena osrednjih literarnih revij pri nas namreč prav letos praznuje tridesetletnico samostojnega delovanja oziroma izhajanja. V kakšnih okoliščinah se je ta revija pravzaprav pojavila na slovenski literarni sceni? S kakšnim idejno-estetskim programom je tedaj nastopila in kako je potem vplivala na spremembe v načinih branja, pisanja, mišljenja in interpretiranja literarnih del? Zakaj je revija Literatura čez čas razširila svoje delovanje tudi na področja knjižnega založništva, literarnih delavnic in prirejanja literarnih dogodkov? Kako se je soočila s spremembami, ki jih je v naše bralne navade prinesel internet, in kakšna bi navsezadnje utegnila biti srednje- pa tudi dolgoročna prihodnost papirnate publikacije v digitalni dobi? – Ta in druga sorodna vprašanja ponovno pretresamo v pogovoru s prvim, predzadnjim in aktualnim odgovornim urednikom revije Literatura; to so pisatelj Jani Virk, kritik Urban Vovk in pesnik Primož Čučnik.

Pisatelj Marjan Tomšič praznuje 80 let

Misli, 7. avgust 2019 ― Pisatelj Marjan Tomšič, eno osrednjih imen slovenske proze zadnjih desetletij, danes praznuje 80 let. Avtor številnih romanov, novel in črtic, pa tudi dramskih del in radijskih iger, je obveljal za najizrazitejšega predstavnika slovenske različice magičnega realizma, pogosto označene tudi z izrazom pokrajinska fantastika.

Nejc Gazvoda in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

SiGledal Novice, 7. avgust 2019 ― Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je Nejc Gazvoda, ki je na 49. Tednu slovenske drame za dramsko besedilo Tih vdih prejel nagrado Slavka Gruma za najboljše novo dramsko besedilo. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o Nejcu Gazvodi.

1864 – Umre Janez Avguštin Puhar

Zgodovina na dlani, 7. avgust 2019 7. avgusta leta 1864 je v Kranju umrl rimskokatoliški duhovnik, pisatelj, slikar, pesnik, fotograf, znanstvenik in predvsem izumitelj Janez Avguštin Puhar. Star je bil 49 let. Puhar je prvi slovenski fotograf in izumitelj ene od metod fotografije na steklo. Z izumom fotografije na steklo leta 1842 je slovensko inovativnost zapisal… Preberi The post 1864 – Umre Janez Avguštin Puhar appeared first on Zgodovina na dlani.
1951 Cerknica – Topografska karta

1951 Cerknica – Topografska karta

Stare slike (Cerknica), 7. avgust 2019 ― Geslo Vojne enciklopedije Jugoslavije, rešene iz kontejnerja za star papir pravi, da ima karta okvir, ki omejuje risbo. Kdo bi si mislil. Pa ne le enega, temveč dva: notranjega – matematičnega in zunanjega – okrasnega. Vzporedno z notranjim okvirjem izrišejo geografsko delitev v minutah in sekundah in oporne točke. Od leta 1931 so začasno delali originalne […]
V Locarnu začetek 72. mednarodnega filmskega festivala

V Locarnu začetek 72. mednarodnega filmskega festivala

Misli, 7. avgust 2019 ― S filmom Magari italijanske režiserke Ginevre Elkann se bo drevi v Locarnu začel 72. mednarodni filmski festival. V osrednjem tekmovalnem programu se bo za glavno nagrado, zlatega leoparda, potegovalo 17 filmov. V tekmovalnem programu Concorso Cineasti del presente pa je v tekmi za zlatega leoparda tudi celovečerec Matjaža Ivanišina Oroslan.
DAMIJAN KRACINA: NELAGODJE SMISLA

DAMIJAN KRACINA: NELAGODJE SMISLA

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 7. avgust 2019 ― Kaj ti bo krilo, ko ne znaš leteti? Kaj ti bo krilo kačjega pastirja, ki si zanj pretežak?Kaj bomo sploh s tem? Zakaj to nelagodnje? Ima krilo kačjega pastirja, ki ga nosi umetnik enako težo nelagodnja kot puščica, ki je pravkar prestrelila laboda? Množica vprašanj je samo metafora za vsakodnevno spraševanje in vsakodnevno iskanje odgovorov, s katerimi se sooča današnji umetnik. Pa ne le v relaciji umentik- družba , pač pa tudi znotjan umetnosti same. V umetnostni zgodovini namreč umetnost po svoji dinamiki ves čas presega prej doseženo. Bila so obdobja, ki so slavila obrtniško znanje, spet druga idejo pred materijo, a dejstvo je, da ko se v umetnosti ena vrata odprejo, je ni sile, ki bi preprečila vhod skozi ta vrata. Damijan Kracina ustvarja kot kipar, ki na svoj načinpresega doseženo.Prva stvar , ki jo opazimo je da kot kipar razstavlja slike. V bistvu gre za skice, ki jih riše roka. Prepušča se toku nezavednega, ne želi nadzorovati misli, ne želi vsiljevati roki predhodno zamišljene podobe, temveč pusti, da jo tako rekoč izriše sama. Roka, ki je neposredno in prefinjeno v stiku z duševnimi predstavami, nariše notranjo duševno pokrajino, Risanje, pišejo teoretiki, očitno spaja zaznavanje , spomin in posameznikov čut za samega sebe, hkrati pa nas v današnjem času zelo povezuje z idejo virtualnih podob, ki jih je zmožen sprocesirati računalnik ter z nevroznanostjo, ki pospešeno raziskuje možgane in v njih išče center za Boga. Drugo preseganje oziroma zanikanje se dogaja v polju dotika. Damijan riše z razpršilom, torej na način , ki mu omogoča, da se ne dotakne površine, kar je, vsaj metaforično, za umetnika nesprejemljivo, saj je med poslednjimi "poklici", ki ustvarja z lastnimi rokami, z lastnimi dotiki materiala in to v mediju, ki ima haptičnost, tipnost v samem ustvarjalnem kredu. V večini svojih del se Kracina navezuje na naravo, predvsem biotsko raznolikost živalskega sveta. Te ne posnema, temveč skozi s prepletom realnega in fantazijskega ustvarja umetniško v
še novic