Pseća Plaža

Pseća Plaža

Radio Študent, 13. november 2019 ― Preko telefona smo se pogovorili z Erolom Beširevićem, članom oziroma vokalistom zagrebške avdiovizualne skupine Pseća Plaža. Mlada zasedba ima za seboj dva albuma, prvenec Honolulu ter drugi album Povratak u lagunu br. 07.

Pixxelmusic v Novi Gorici in okolici | Novica

13. brat, 13. november 2019 ― Program Pixxelmusic vključuje mednarodno uveljavljena imena sodobne elektronske in eksperimentalne glasbe, kot sta prva dama berlinskega podzemlja Gudrun Gut (DE) in srbski techno ambasador Lag (RS), prepoznavne domače ustvarjalce, kot so elektronski alkimist Shekuza, eno prvih imen domače impro scene Tomaž Grom, eksperimentalna vokalistka in skladateljica Maja Osojnik in interdisciplinarni umetnik Staš Vrenko, ter predstavnike lokalne glasbene scene. Za teden dni se bo v Novi Gorici in Gorici sodobno glasbeno izražanje interdisciplinarno prepletlo z različni ustvarjalni pristopi, ki zvočnost dopolnjujejo z vizualnimi in drugimi medijskimi vmesniki. Pričakujete lahko pester koncertni in DJ program, performanse, inštalacije, razstave in delavnice. Festival se bo v Novi Gorici odvijal v KC Mostovna, Klubu PDG in Carinarnici ter na drugi strani meje v Galleria Regionale d'Arte Contemporanea Luigi Spazzapan v Gradišču ob Soči in klubu 4:20 na goriški ulici Raštel.

Handke in Slovenci

Razpotja, 13. november 2019 ― Luka Lisjak Garbrijelčič Mednarodna polemika o Handkejevi apologiji Miloševića se je sprožila z rahlo zamudo, ki je pričala, da letošnjega Nobelovega nagrajenca za književnost pravzaprav nihče ni poznal. Nihče – razen Slovencev. Oziroma ljudi, ki so doživeli vrhunec kariere v devetdesetih, kar je nemara eno in isto. Vsaj tako je izgledalo, ko je The Guardian objavil njegov profil in za mnenje povprašal pet svetovnih pisateljev. Dva izmed njih sta bila Slovenca: Žižek in Mazzini. Oba sta podala porazno oceno. Če pomislimo še na eseje, ki jih je Handkeju pred desetletji posvetil Jančar, lahko v splošnem odporu, ki ga avtorji slovenske baby boom generacije čutijo do Handkeja, vidimo lep fosil konsenza, ki smo ga uživali na začetku devetdesetih.
Zloslutna temačnost stanja duha

Zloslutna temačnost stanja duha

Vrabec Anarhist, 13. november 2019 ― S prepoznavno zmesjo vivisektične natančnosti in zmehčane neprizanesljivosti Reza vrta v protagoniste in z njih plast za plastjo odstira identiteto francoskega višjega srednjega sloja. The post Zloslutna temačnost stanja duha appeared first on Vrabec Anarhist.

Monografija 1919: rdeče Prekmurje

Kamra.si, 13. november 2019 ― V četrtek, 14. novembra 2019, ob 18. uri Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota vabi na predstavitev poljudno-znanstvene monografije mladega zgodovinarja Darjana Lorenčiča, ki se osredotoča na prelomno leto v prekmurski in nič manj slovenski in evropski zgodovini.

Pój! Sing!

Naši zbori, 13. november 2019 ―   Katarina Pustinek Rakar je profesorica solfeggia in harmonije na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, poučuje pa tudi na… The post Pój! Sing! appeared first on Naši zbori.

Alzheimer Cafe: Čas beži, a mi tega niti ne opazimo

Dokudoc, 13. november 2019 ― Dokudoc izbrani 2019 – filmska kritika  Alzheimer Cafe: Čas beži, a mi tega niti ne opazimo   Voditelj glasno bere in ponavlja številke, ki jih izžreba naprava Bingo. Medtem ko se številke spreminjajo, starejša gospa v rumeni srajci in bež jopici pozorno spremlja svoj listek. Malce navijaško čaka številko 33. Ko voditelj prebere število 50, […]

Zarja Vršič letošnja prejemnica prevajalske nagrade Radojke Vrančič

Misli, 13. november 2019 ― Zarja Vršič je letošnja prejemnica nagrade Radojke Vrančič, ki jo Društvo slovenskih književnih prevajalcev podeljuje prevajalcem, starim do 35 let, za posebno uspele prevode leposlovnih, humanističnih in družboslovnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino. Nagrado bo prejela za prevod prvenca francoskega pesnika Eugena Guillevica Zemljevoden.
Nagrada bert ima novega lastnika

Nagrada bert ima novega lastnika

Društvo slovenskih režiserjev, 13. november 2019 ― Fotografija s podelitve, foto Peter Uhan, Arhiv DSR   V torek, 12. novembra, smo v Slovenski kinoteki podelili že desetega berta, nagrado za življenjsko delo na področju filmske in televizijske igre. Prejel ga je igralec Vlado Novak, nagrado pa mu je izročil režiser Andrej Košak, ki je z njim ustvaril štiri filme.  

Iz zakladnice ptujske knjižnice

Kamra.si, 13. november 2019 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na otvoritev stalne razstave in predstavitev monografije Iz zakladnice ptujske knjižnice. Prireditev bo v četrtek, 21. novembra 2019, ob 19. uri v tretjem nadstropju knjižnice.  Z razstavo in monografijo Iz zakladnice ptujske knjižnice, s katero se pridružujemo praznovanju dneva splošnih knjižnic in 1950. obletnice prve pisne omembe Ptuja, želimo javnost opozoriti na kulturno bogastvo tukajšnjega prostora in na izjemen pomen knjižnic kot varuhinj pisne kulturne dediščine. Izmed mnogih starih tiskov, katerih skrbnik je ptujska knjižnica, smo izbrali nekaj dragocenosti, ki jih predstavljamo v sliki in besedi: od inkunabul iz druge polovice 15. stoletja do raritetnih tiskov, nastalih v evropskih tiskarnah v času od začetka 16. do druge polovice 19. stoletja. Med njimi so tudi dela, ki so rezultat ustvarjalnih moči slovenskega naroda ter knjižna zapuščina domoznanskega značaja. Razstavo in monografijo bo predstavila avtorica Melita Zmazek. V glasbenem programu bodo nastopili učenci Glasbene šole Karol Pahor Ptuj.Razstavo bo odprla Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj.

Literarna postaja z Mitjo Čandrom

Kamra.si, 13. november 2019 ― Vabimo vas na Literarno postajo s premierno predstavitvijo romanesknega prvenca esejista, urednika, scenarista in šahista Mitje Čandra, ki je v Mariboru pečat pustil tudi kot programski direktor evropske prestolnice kulture Maribor 2012. Roman z naslovom Slepec govori o moškem srednjih let, ki je v skladu z medicinsko definicijo slep, čeprav še ima pet odstotkov vida. Na eni strani knjiga opisuje frustracije, stereotipe in boj za lastno dostojanstvo, po drugi strani pa se roman razpre v družbeno in politično dimenzijo ter preizprašuje, kaj je danes vizija in kaj njeno nasprotje. Pogovor, ki bo v četrtek, 14. novembra 2019, ob 18. uri na Malem odru SNG Maribor, bo vodil Tone Partljič, knjiga pa je izšla pri Založbi Litera.
1929 Nekje – Druga poroka

1929 Nekje – Druga poroka

Stare slike (Cerknica), 13. november 2019 ― Na sliki sta sorodnika Slavke Ivačič. Na svoj poročni dan. Ni vedela kje in kdaj je slika nastala. Mož je v standardni črni obleki, nevesta pa v beli. Lepa je. Ona in obleka. Nekdaj so neveste za poročni šopek izbirale cvetje glede na njegov pomen. Vrtnice na primer simbolizirajo ljubezen. Prav tako nageljni. Poroka brez […]
S Tommasom Abela Ferrare začetek 30. Liffa

S Tommasom Abela Ferrare začetek 30. Liffa

Misli, 13. november 2019 ― S filmom Tommaso v režiji in po scenariju festivalskega gosta Abela Ferrare se drevi v Cankarjevem domu začenja jubilejni, 30. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe). Poleg Ferrari bosta retrospektivi posvečeni še Agnes Varda in kubanskemu filmu, med filmi v tekmi za vodomca pa so Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča.
Merce Cunningham

Merce Cunningham

ARS Oder, 13. november 2019 ― Revolucionarni plesalec in koreograf, ki je premikal meje razumevanja sodobnega plesa 16. aprila 1919 se je v državi Washington v Združenih državah Amerike rodil Merce Cunningham, eden najvplivnejših koreografov 20. stoletja. Bil je prvi, ki je zagovarjal tezo, da lahko ples obstaja neodvisno od glasbe. Ples je razumel kot avtonomno, abstraktno umetnost, kot naključno gibanje v prostoru in času, ki ne govori o ničemer drugem kot o samem sebi. Cunningham je v svoji dolgoletni plesni karieri ustvaril več kot 150 plesnih koreografij in oblikoval gib za več kot 800 prireditev. O njegovi plesni zapuščini in vplivu na celotno umetnost 20. stoletja bomo v oddaji Oder govorili z dramaturginjo in plesno teoretičarko Andrejo Kopač.
še novic