URS BOLD: NEW WINDOW. DUPLICATE EXTENSION.

URS BOLD: NEW WINDOW. DUPLICATE EXTENSION.

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 24. november 2019 ― Srečanje dveh umetnikov je kajpada dialog, pogovor, pogled, gledanje. Včasih hkrati gledanje in pogovarjanje. In molk. Snov je in material. In svetloba in temá, projekcija. »Black out« in svetloba. Dveh subjektov in najmanj dveh objektov. Tudi Urs Bold je fiktivni avtor razstave, prostorske postavitve del, ki so nastala v postopkih kopiranja, dupliciranja, torej posnemanja. Umetniški objekt postane motiv drugemu delu, ki povratno spreminja pomen prvemu, nematerialnost in dinamičnost enega ukinja predmetnost in negibnost drugega. Preplet umetniških del vzpostavlja ambivalentna razmerja med stvarjo in njeno podobo, modelom in posnetkom, originalom in repliko, avtorstvom in anonimnostjo. Naslov razstave je izmišljeni računalniški ukaz, ki opisuje in obenem parodira postopke digitalnih preslikav in manipulacije sodobnih raztelešenih, pomnoženih in simuliranih podob. Razstava združuje (nova) umetniška dela Uršule Berlot in (stara) dela Alena Ožbolta, vizualnih umetnikov in pedagogov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.

Ptuj: Druga razstava Nevenke Bedžuh

Štajerski tednik, 24. november 2019 ― Društvo Cesarsko-kraljevi Ptuj, umetniška skupina Graziosa, je 14. novembra v hotelu Mitra na Ptuju pripravila slovesnost ob odprtju druge samostojne likovne razstave Nevenke Bedžuh, ki jo je avtorica poimenovala Z naravo do srca. Skupina se sicer ukvarja s plesom, petjem, recitalom, Nevenka pa tudi z risanjem.

Ne gledat!

Razpotja, 24. november 2019 ― Lenart J. Kučić Sedela si na postelji in se igrala z babičinim mobilnikom. Slučajno sem vstopil v prostor in v trenutku si prislonila napravo na prsi. Ne gledat, si strogo dejala. Ne gledat? Saj vem, da potrebuješ svoje drobne skrivnosti. Nisem te hotel nadzorovati ali zahtevati, da mi pokažeš mobilnik. Najbrž si na youtubu pregledovala risanke ali iskala videe, kjer tvoji vrstniki rišejo in barvajo fantazijske like, saj to zelo rada počneš. A me je vseeno zanimalo, kaj imaš na zaslonu. Kako naj te prepričam, da mi sama pokažeš? V tvojih prvih otroških spominih najbrž držim mobilnik. Iz vozička si lahko med dremežem opazovala, kako med neskončnimi sprehodi pogledujem na zaslon, odgovarjam na sporočila, se pogovarjam z nevidnimi glasovi ali te fotografiram.
30. LIFFe: Obtožujem! (J’accuse!)

30. LIFFe: Obtožujem! (J’accuse!)

Koridor, 24. november 2019 ― Film Obtožujem! je hvalevredna zgodovinska drama, ki dokazuje, da je Polanski pri 86 letih še zmeraj v formi. The post 30. LIFFe: Obtožujem! (J’accuse!) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Trikotniki

Trikotniki

Vrabec Anarhist, 24. november 2019 ― »Prekleta pedra, bosta naslednjič delala, kakor je treba?« Ostre besede so spremljale batine. Zaporniki v baraki so se razdelili. The post Trikotniki appeared first on Vrabec Anarhist.
Udomačevanje domačih živali / Pripitomljavanje domaćih životinja

Udomačevanje domačih živali / Pripitomljavanje domaćih životinja

Radio Študent, 24. november 2019 ― Tokratni Objekt meseca je posvečen dvema mladima pesnicama, ki sta pred kratkim publiko prepričali s svojo performativno izvedbo pesniškega dvogovora na festivalu Ignor. Pesniški dvogovor, ki nosi naslov Udomačevanje domačih živali / Pripitomljavanje domaćih životinja, sta objavili v chapbooku, ki ga lahko dobite, če se obrnete na avtorici sami. 

France Pibernik: Alojz Rebula – biografija (1924–2018)

Koridor, 24. november 2019 ― Letos jeseni se je založba Mladika s skrbno izdelano biografijo poklonila Alojzu Rebuli ob prvi obletnici smrti. Izid knjige je po mnenju pisca recenzije odlična priložnost, da začne slovenska javnost spet brati nekatera, predvsem starejša Rebulova dela. The post France Pibernik: Alojz Rebula – biografija (1924–2018) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

24. november 1919 - Alma M. Karlin se je odpravila na osemletno potovanje okoli sveta

Kamra.si, 24. november 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...24. november 1919 - Alma M. Karlin se je odpravila na osemletno potovanje okoli sveta Najprej je nameravala na Japonsko, a zaradi neugodnih ladijskih povezav je sklenila, da bo na Japonsko prišla prek Južne Amerike oz. prek Havajev. Njeno potovanje je potekalo takole: Genova – Peru – Panama – San Francisco – Havaji – Japonska – Koreja – Kitajska – Filipini – Avstralija – Nova Zelandija – Fidži – Nova Kaledonija – Novi Hebridi – Salomonovo otočje – Nova Gvineja – Indonezija – Singapur – Tajska – Burma – Indija – Eritreja – Benetke. Potovala je sama, na poti se je preživljala s poučevanjem in prevajanjem ter pisala članke in reportaže za več kot dvajset časopisov v Avstriji, Nemčiji in Jugoslaviji. Na potovanju je vestno beležila vtise o krajih in ljudeh ter zbirala večje ali manjše predmete, ki so postali del njene etnološke zbirke, in pisala zgodbe, novele, povesti in romane. Vrnila se je 28. decembra 1927. Takoj po vrnitvi se je lotila urejanja svojih zapiskov in v letih 1929 in 1930 v nemščini in pri nemški založbi izdala dvodelni potopis o svojem potovanju okoli sveta: Samotno potovanje in Urok Južnega morja. Potopisa sta postala bestselerja in so ju večkrat ponatisnili. Karlinovo so po izidu potopisa vabili na predavanja po Evropi, nad njo so bile še posebej navdušene ženske bralke in feministično naravnane izobraženke.  Vir: - http://www.celjskozasavski.si/osebe/karlin-alma-maksimilijana/2/ - https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/alma-m-karlin-celje-12-10-1889-14-1-1950.html - https://govori.se/zanimivosti/razstava-kolumbova-hci-alma-m-karlin/

Kicar: Srečanje ljudskih pevcev in godcev

Štajerski tednik, 24. november 2019 ― Stari prijatelji iz Kicarja, sekcija KD Rogoznica, ki se že 18 let pod vodstvom neumornega Janka Kocmuta trudijo ohranjati ljudske pesmi in glasbo, so 15. novembra povabili na že 16. tradicionalno srečanje ljudskih pevcev in godcev Kicar poje in igra 2019, ki je bilo v gasilskem domu v Kicarju.

Nika Solce z albumom uglasbenih pesmi Alme Karlin premierno v CD

Misli, 24. november 2019 ― V Klubu Cankarjevega doma (CD) bo nocoj premierna predstavitev albuma Ko duše pokličem, na katerem je glasbenica in lutkarica Nika Solce uglasbila nepoznano poezijo svetovne popotnice Alme Karlin. Pred občinstvom ga bo prvič izvedla na dan, ko bo mineva natanko sto let, odkar se je pesnica in potopiska odpravila na pot okrog sveta.
1928 Praga – Stolnica sv. Vida

1928 Praga – Stolnica sv. Vida

Stare slike (Cerknica), 24. november 2019 ― Pred Stolnico sv. Vida v Pragi stoji spomenik sv. Juriju, ki je ubil zmaja. Pred njim so se fotografirali rakovški sokoli. Obisk Prage so pametno izkoristili za ogled znamenitosti. Stolnico sv. Vida v Pragi je 14. maja 1926 posvetil praški nadškof. Cerkev so zidali mnogo stoletij, saj so temeljni kamen položili že leta 1334. Do […]

Na Dunaju razstava Caravaggio & Bernini

Misli, 24. november 2019 ― V Umetnostnozgodovinskem muzeju je do 19. januarja na ogled razstava Caravaggio & Bernini. Združuje približno 70 slik in skulptur, nastalih v zgodnjem 17. stoletju. Osrednji poudarek je na revolucionarnih opusih dveh izjemnih umetnikov - slikarja Michelangela Merisija da Caravaggia (1571-1610) in kiparja Gian Lorenza Berninija (1598-1680).
Poklic baletnika: blišč na odru, trdo delo in znoj v zaodrju #intervju #video

Poklic baletnika: blišč na odru, trdo delo in znoj v zaodrju #intervju #video

Planet Siol.Net, 24. november 2019 ― Petar Đorčevski je v Srbiji rojen baletnik, ki že 12 let živi in dela v Ljubljani. Baletni solist v SNG Opera in balet Ljubljana je pred kratkim prevzel tudi funkcijo umetniškega vodje, ki mu tako kot ples predstavlja svojevrsten, a dobrodošel izziv. Pravi, da je za poklicem baletnika veliko odrekanj in trdega dela ter da moraš imeti balet res iskreno rad, da si lahko v tem poklicu srečen.

Izstopajoči kulturni dogodki teh dni

ARS Kulturna panorama, 24. november 2019 ― Od prostorskih stisk ljubljanskega Zgodovinskega arhiva do obuvanja in sezuvanja V Kulturni panorami tokrat predstavljamo prejemnika Trubarjevih priznanj za leto 2019, izpostavljamo tri razstave in knjižni sejem v Pulju ter opozarjamo na začetek javne razprave o novih pravopisnih pravilih, ki napoveduje novi pravopis. Pred vsem tem pa se posvečamo prostorski stiski, v kateri se je znašel Zgodovinski arhiv v Ljubljani.

Jiři Bezlaj

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 24. november 2019 ― Ponovitev pogovora s kiparjem V Mestni galeriji v Ljubljani je na ogled pregledna razstava kiparja Jiřija Bezlaja z naslovom Kamen. Bezlaj se je rodil leta 1949 v Ljubljani, v Ljubljani je tudi končal kiparsko smer na likovni akademiji. Vabimo vas, da v oddaji Naši umetniki pred mikrofonom poslušate njegovo razmišljanje o samem sebi in svojem ustvarjanju. Z Jiřijem Bezlajem se je leta 2000 pogovarjala Aleksandra Saška Gruden.
še novic