FESTIVAL SHOTS ALI SLOVENJ GRADEC – NOVO FILMSKO MESTO

FESTIVAL SHOTS ALI SLOVENJ GRADEC – NOVO FILMSKO MESTO

Revija Primus, 8. februar 2020 ― Piše: Aleš Gangl Leta 2020 bomo praznovali že peto obletnico filmskega festivala Shots. Festival je postal ne le sinonim za neodvisni film, ki je spodbudil kup s filmom povezanih aktivnosti, temveč je  prerasel v sinonim občinskega kulturnega turizma. Z usklajeno vizijo in dobro organizirano ekipo, ki jo sestavljajo ljubitelji filma, kulture in kulturnih dogodkov, je ...
110: Sabbatical

110: Sabbatical

FilmFlow, 8. februar 2020 ―   Drage poslušalke in dragi poslušalci, 110 epizoda FilmFlowa ni toliko epizoda, kot je obvestilo o tem, da gre FilmFlow za dobre pol leta na odmor. Z novimi epizodami se vrnemo septembra. – Naroči se: Kontaktirate nas lahko na filmflow.pms@gmail.com. Obiščite pa tudi našo spletko filmflow.si. Namesto zapiskov tokrat par filmsko-podkasterskih namigov, ki vam bodo […]
Lara Jankovič v Vrbi izpostavila mačehovski odnos države do kulture

Lara Jankovič v Vrbi izpostavila mačehovski odnos države do kulture

Misli, 8. februar 2020 ― Slovenski kulturni praznik je tudi letos k Prešernovi rojstni hiši v Vrbo privabil več tisoč ljudi. Zbrane na slovesnosti je nagovorila igralka Lara Jankovič, ki je opozorila na slabo stanje kulture, za katerega je po njenem mnenju odgovorna država z mačehovskim odnosom do kulture. Ob tem je pozvala k spremembam, ki se začnejo pri posamezniku.
2020

2020

Koridor, 8. februar 2020 ― V množici materiala strukturiranega v tri dele se uprizoritev najbolj izostri, ko se od Hararija najbolj oddalji in poseže po lastnih kontekstih in osebnih izkušnjah. The post 2020 appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
2020

2020

Koridor, 8. februar 2020 ― V množici materiala strukturiranega v tri dele se uprizoritev najbolj izostri, ko se od Hararija najbolj oddalji in poseže po lastnih kontekstih in osebnih izkušnjah. The post 2020 appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
WHO KILLED CAPTAIN ALEX

WHO KILLED CAPTAIN ALEX

Kurja polt, 8. februar 2020 ― WHO KILLED CAPTAIN ALEX? Kapitan Alex, zaslužni častnik ugandske policije v Kampali, mora spraviti za zapahe zlobnega Richarda in napraviti konec njegovi zločinski združbi, Tigrasti mafiji. Toda kapitana najdejo mrtvega. Alexov brat, šaolinski menih Bruce U, prispe v Kampalo, da bi našel morilca. Iz Wakaliwooda, zibelke divje plodovitih filmskih samoukov in strastnih ljubiteljev borilnih [...] The post WHO KILLED CAPTAIN ALEX appeared first on Kurja Polt.
Uncut Gems (2019)

Uncut Gems (2019)

Deseta umetnost, 8. februar 2020 ― Na Netflixu je od zadnjega dneva v januarju na voljo kriminalni triler Uncut Gems (Nebrušeni dragulji). V vlogi kariere gledamo Adama Sandlerja, pod površjem žanrske oznake pa se skriva prodoren film o deloholizmu in izgorelosti. Ko govorimo o izgorevanju in izgorelih, govorimo o dveh tipih ljudi. Prvi so tisti, o katerih ne govorimo. Tisti, ki […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Wolfpack (2015)  Seven Samurai (1954)  Seven (1995)  Psycho (1960)  This Is the End (2013) Copyright © Deseta umetnost [Uncut Gems (2019)], All Right Reserved. 2020.

Tone Ftičar: Besede ob slovenskem kulturnem prazniku 2020

Kamnik.info, 8. februar 2020 ― Na predvečer državnega praznika smo zbrani, da proslavimo. Da s posebnim dogodkom izrazimo spoštovanje in priznanje, poklon vrednosti in veljavi kulture. Ponosno, s hvaležnostjo seštevku vsega, kar nas je z izvirnim duhovnim jezikom majhnega evropskega naroda prepoznavno oblikovalo v skupnost, živečo v naposled izborjeni lastni in samostojni državi. V bivanju na svojem seveda nismo izolirani, ... Prispevek Tone Ftičar: Besede ob slovenskem kulturnem prazniku 2020 je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

»Naj nas zavest opogumlja za vseprisotnost kulture«

Kamnik.info, 8. februar 2020 ― Prireditev v počastitev slovenskega kulturnega praznika je na predvečer 8. februarja napolnila veliko dvorano Doma kulture Kamnik. Razmišljanje o kulturi nas hitro privede do dejstva, da govorimo o nadvse širokem pojmu, obenem pa imajo ljudje nanj različne poglede, saj ga vsak razume in dojema nekoliko drugače. Skozi kulturni program so ustvarjalci preizpraševali in hkrati raziskovali ... Prispevek »Naj nas zavest opogumlja za vseprisotnost kulture« je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.
Februarsko priznanje za življenjsko delo prejela Bibijana Mihevc

Februarsko priznanje za življenjsko delo prejela Bibijana Mihevc

Notranjsko primorske novice » Kultura, 8. februar 2020 ― Logatec – Ob kulturnem prazniku so Narodnem domu v Logatcu sinoči podelili februarska priznanja, najvišja občinska priznanja na področju kulture. Za življenjsko delo ga je prejela Bibijana Mihevc, dolgoletna direktorica knjižnice, ki je to ustanovo postavila v središče kulturnega dogajanja, aktivna pa je bila tudi na drugih področjih. Priznanj za izjemne dosežke na področju kulture pa so se razveselili Tone Jerina, Zinka Gostiša in Romana Pivk. V kulturnem programu so obiskovalci prisluhnili Pevskemu društvu Logatec in obrtniškemu mešanemu zboru Notranjska, za posladek pa je sledil nastop baritonista Jureta Počkaja in Ante Upedanten Bande. Februarska priznanja, kulturni praznik, Narodni dom Logatec, 7. februar 2020 Foto: JL Februarsko priznanje za življenjsko delo na področju kulture je župan Berto Menard letos izročil Bibijani Mihevc. »Povsod, kjer je delovala, je s svojim znanjem, marljivim delom, svežimi idejami in raziskovalno dejavnostjo dodala vrednost svojemu osnovnemu delu in s tem tudi okolju, v katerem je delovala. Njeno delo je obogatilo kulturno in umetniško dogajanje, vzgojo in izobraževanje otrok in mladine pa tudi odraslih na Logaškem,« so zapisali v obrazložitvi. V Logatcu je službovala v knjižnici in dolnjelogaški osnovni šoli, kjer je bila mentorica pri raziskovalnih nalogah domoznanskega značaja. Tudi kot direktorica knjižnice je še posebej skrbela za njeno domoznansko vlogo in se posvečala skrbi za kulturnozgodovinsko in umetniško dediščino. Zbirala je gradivo o pomembnih logaških osebnosti, kot je bil pesnik, fotograf, dobrotnik in kulturni delavec Andrej Žigon. V hrambo je knjižnica med drugim prevzela tudi zapuščino misleca, politika, gospodarstvenika in pravnika Andreja Gosarja. O njem je skupaj s sodelavci pripravila mednarodni simpozij ter sodelovala pri izdaji zbornika s simpozija ter pri pripravi dokumentarnega filma in izdaji spominske razglednične dopisnice in znamke o Gosarju. Prav tako je s sodelavci pripravila spomins

Včeraj je šla v Komendi ljubezen v cvet

Kamnik.info, 8. februar 2020 ― Na predvečer obletnice smrti našega pesnika Franceta Prešerna je v komendskem kulturnem domu Društvo umetnih kulturnikov Kaj ti mar pripravilo proslavo z imenom Ljubezen naj gre vedno v cvet. Na proslavi so prevladovale pesmi v izvedbi Mladinskega pevskega zbora OŠ Komenda Moste in skupine mladih pevk Victus, društvo Kaj ti mar pa je predstavilo nekaj ... Prispevek Včeraj je šla v Komendi ljubezen v cvet je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Kavč festival začenja odpirati vrata v Mariboru

SiGledal Novice, 8. februar 2020 ― Letos prvič v več slovenskih mestih odpira vrata subkulturni Kavč festival. Mednarodni festival intimnih sobnih dogodkov se bo začel danes v Mariboru kot prvem v nizu gostiteljskih krajev. Še vedno pa bo večina dogodkov potekala v Ljubljani, kjer se bo od torka do sobote vsak večer zvrstilo več glasbenih, lutkovnih in drugih predstav.

V Termah Snovik so pesniki našli pogum

Kamnik.info, 8. februar 2020 ― V Snoviku se je včeraj, že dvanajsto leto zapored, odvil literarni večer na katerem so se brale pesmi o pogumu. Na letošnji natečaj je z vseh koncev Slovenije prispelo petdeset pesmi katere so skrbno pregledale članice strokovne komisije, šest pesmi pa se je pogumno prebilo med najboljše tri v dveh kategorijah. Zmagovalka Zala Gril, učenka ... Prispevek V Termah Snovik so pesniki našli pogum je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 8. februar 2020 ― Pri Cankarjevi založbi je izšel roman Ekskluziva priznanega angleškega pisatelja Evelyna Waugha, pri založbi Quark pa zadnja knjiga iz znanstvenofantastične trilogije Borisa Čerina Levyja. Pri založbi Miš pa so izdali pobarvanko Barviti svet slovenske poezije, za katero je pesmi izbrala in narisala Eva Fürst.

Katarina Gomboc Čeh: Odtis domačnosti

OUTSIDER, 8. februar 2020 ― Začetek spomladanskega semestra, prvi izpiti so opravljeni. Vsa odločna sedem v prvo vrsto predavalnice. Na urniku so Slovenska narečja, predmet, posvečen slovenski dialektologiji. Vsak študent se predstavi nekoliko drugače kot sicer: pove, od kod je, kako govorijo doma, od kod so starši. Na karti slovenskih narečij poiščemo njegov kraj, mu določimo narečje. Sama oklevam: moja… The post Katarina Gomboc Čeh: Odtis domačnosti appeared first on OUTSIDER.
V NUK razstava rokopisov in različnih izdaj Zdravljice

V NUK razstava rokopisov in različnih izdaj Zdravljice

Misli, 8. februar 2020 ― V Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) bo na današnji kulturni praznik do 15. ure odprta priložnostna razstava rokopisov, tiskanih in prevodnih izdaj Zdravljice Franceta Prešerna. V NUK, kjer so poudarili, da pesem v sebi nosi zlasti globoko humanistično sporočilo, hranijo rokopise ter vrsto tiskanih in prevodnih izdaj pesmi. Vstop je prost.
Dostopna Prešernova proslava želela nagovoriti čim širše občinstvo

Dostopna Prešernova proslava želela nagovoriti čim širše občinstvo

Misli, 8. februar 2020 ― Državna proslava ob Prešernovem dnevu je bila naslovljena Kam? Režiser Vito Taufer si je zamislil koncept dostopne proslave za najširše občinstvo, ki je nekatere prepričal bolj, druge manj. Na druženju po proslavi je bilo vzdušje nedvomno prešerno v najpopularnejšem pomenu besede - sproščeno in veselo. Saj gre nenazadnje za praznik kulture.

Britanska knjižnica je odkupila literarni arhiv Andree Levy

Misli, 8. februar 2020 ― Britanska knjižnica je odkupila literarni arhiv britanske pisateljice jamajškega rodu Andree Levy, poroča The Guardian. V zapuščini pisateljice, ki je preminula lani za posledicami raka, so tudi zapiski za šesti roman, ki ga je snovala. Arhiv med drugim vključuje še raziskovalno gradivo, pisateljičina dopisovanja in zvočne posnetke.
Slovenski umetnik, ki mu je uspelo v tujini: Slišim govorice, kdo je ali ni pri koritu

Slovenski umetnik, ki mu je uspelo v tujini: Slišim govorice, kdo je ali ni pri koritu

Planet Siol.Net, 8. februar 2020 ― Gal Faganel je nadarjen violončelist, pedagog in dobitnik številnih mednarodnih priznanj, ki že dolga leta živi in ustvarja v Ameriki. A v letu, ki je pred nami, se bo znova pogosteje mudil na stari celini in doma v Sloveniji. Z njim smo ob slovenskem kulturnem prazniku med drugim govorili o tem, kako vidi glasbeno ustvarjanje in izobraževanje pri nas v primerjavi s tujino in ali je za glasbene umetnike pri nas ustrezno poskrbljeno.

8. februarja 1987 je v Brežicah umrla Savica Zorko, prva upraviteljica Ljudske knjižnice v Brežicah

Kamra.si, 8. februar 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. februarja 1987 je v Brežicah umrla Savica Zorko, prva upraviteljica Ljudske knjižnice v Brežicah. Rodila se je 9. novembra 1904 v Gorici.  Mladost je preživela v Gorici v Trgovskem domu, ki je bil s svojo lepo dvorano središče in zbirališče goriških Slovencev. Na površini 900 kvadratnih metrov so delovali gospodarski obrati, kulturne in športne ustanove. Del stavbe je bil namenjen sodobno opremljeni dvorani, v katero so goriški Slovenci zahajali, da bi prisluhnili koncertom, si ogledali gledališke predstave ali zaplesali. V stavbi je gostovalo Pevsko in glasbeno društvo, ki je skrbelo za glasbeno šolo in prirejalo številne koncerte. V nizkem pritličju je deloval Goriški Sokol, ki je imel na razpolago telovadnico, garderobo, sanitarije in shrambo za orodje. Tudi Narodna prosveta se je preselila s svojo knjižnico v komaj zgrajeno stavbo. Pritlični prostori so služili poslovni dejavnosti, kjer so delovale trgovine (npr. trgovini z blagom Pregrad & Černetič in Hedžet & Koritnik), kasneje še knjigarna znanega založnika, književnika in tiskarja Andreja Gabrščka. Tudi Savičin oče Vinko Šuligoj je bil duša narodnega življenja in čislan pevec. Vse to so gotovo dejavniki, ki so vplivali na Savičina raznovrstna in mnogotera udejstvovanja – tako v kulturi kot drugje.

Slovenska glasba na Daljnem vzhodu

Naši zbori, 8. februar 2020 ―   Konec lanskega leta je bil slovenski skladatelj in zborovodja Ambrož Čopi tretjič gost Tajpejske filharmonične fundacije, organizacije, ki v… The post Slovenska glasba na Daljnem vzhodu appeared first on Naši zbori.
Na današnji Prešernov dan številne prireditve po državi

Na današnji Prešernov dan številne prireditve po državi

Misli, 8. februar 2020 ― Na današnji slovenski kulturni praznik se bodo po Sloveniji zvrstile večje in manjše prireditve v čast pesniku Francetu Prešernu in slovenski kulturi. Osrednja bo pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi, veliko pozornosti pa bo namenjene dobitnikom Prešernovih nagrad, najvišjih državnih priznanj za dosežke v umetnosti, ki so jih podelili v petek.
Srbski modernizem

Srbski modernizem

ARS Likovni odmevi, 8. februar 2020 ― Slike, grafike, kipi od realizma do avantgarde V Narodni galeriji v Ljubljani je na ogled razstava z naslovom Srbski modernizem 1880–1950: 86 del – predvsem oljne slike, ob tem pa še nekaj kipov in grafik, ki jih hrani eden najstarejših kulturnih hramov v Srbiji, Galerija Srbske matice iz Novega Sada. Razstava med drugim kaže na pomen mednarodnega sodelovanja kulturnih ustanov danes in nekoč. Žiga Bratoš je pred mikrofon povabil koordinatorja projekta, dr. Andreja Smrekarja, avtorico razstave dr. Tijano Palkovljević Bugarski in direktorico Narodne galerije v Ljubljani dr. Barbaro Jaki.
Ne pozabi dihati, 70. Berlinale, Mleko, 14. festival gorniškega filma

Ne pozabi dihati, 70. Berlinale, Mleko, 14. festival gorniškega filma

ARS Gremo v kino, 8. februar 2020 ― Ocenili bomo nov slovenski mladinski film režiserja in soscenarista Martina Turka Ne pozabi dihati Ocenili bomo nov slovenski mladinski film režiserja in soscenarista Martina Turka Ne pozabi dihati ter islandsko dramo Mleko režiserja in scenarista Grímurja Hákonarsona o ženski, ki se postavi po robu izkoriščevalski lokalni zadrugi. Predstavili bomo 70. mednarodni filmski festival v Berlinu in se pogovarjali s Silvom Karom, direktorjem 14. festivala gorniškega filma, ki bo potekal prihodnji teden v več krajih po Sloveniji.
Charles Villiers Stanford /5/

Charles Villiers Stanford /5/

ARS Skladatelj tedna, 8. februar 2020 ― Charles Villiers Stanfordu je skupaj s Hubertom Parryjem in Alexandrom Mackenziem dolgo veljal za začetnika glasbenega preporoda v Veliki Britaniji, a so ga kmalu zasenčili […] Charles Villiers Stanfordu je skupaj s Hubertom Parryjem in Alexandrom Mackenziem dolgo veljal za začetnika glasbenega preporoda v Veliki Britaniji, a so ga kmalu zasenčili Edward Elgar in lastni učenci, kot sta Gustav Hoist in Ralph Vaughan Williams. Slednji je nekoč zapisal: »V Stanfordovi glasbi nikoli ne pogrešamo stila, lepote in občutka velike tradicije. Njegova dela so viktorijanska v najboljšem pomenu besede: lahko jih primerjamo z umetnostjo Alfreda Tennysona, Georga Frederica Wattsa in Matthewa Arnolda.«. Poleg Stanfordovega priljubljenega Magnificata v oddaji predstavljamo anthem For lo, I raise up, drugi stavek Simfonije št. 4, motet Večni oče ter ciklus kratkih pesmi: Vilinsko jezero, Mor iz Cloyne, Strup na puščicah, Svetovna tatica in Nazaj na Irsko.
še novic