11. april 2020 - velika sobota

Kamra.si, 11. april 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. april 2020 - velika sobota Vélika sobóta je premakljiv krščanski praznik. Praznuje se ga v soboto pred veliko nočjo. Velika sobota skupaj z velikim četrtkom in velikim petkom sestavlja velikonočno tridnevje. Velika sobota je za večino kristjanov dan čaščenja Božjega groba. V petek je Jezus Kristus umrl na križu, v soboto je mrtev ležal v grobu, v nedeljo (na veliko noč) pa je vstal od mrtvih. Zato se velika sobota zvečer nadaljuje z velikonočno vigilijo - obredom veselega pričakovanja vstajenja. Pomembna dela večernega bogoslužje sta slavje luči (luč simbolizira vstalega Kristusa) in vesela aleluja (hvalnica vstalemu Kristusu). Na veliko soboto poteka tudi več blagoslovov: blagoslov ognja, blagoslov vode in blagoslov velikonočnih jedi. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Velika_sobota Priporočamo tudi: https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/velikonocne-voscilnice-z-motivi-seg-in-navad-velikega-tedna.html
Črni film

Črni film

Kinodvor, 11. april 2020 ― Neke noči Želimir Žilnik na ulicah Novega Sada zbere skupino brezdomcev in jih pripelje k sebi domov. Medtem ko uživajo v gostoljubnosti njegove družine, poskuša avtor »rešiti problem brezdomstva.« Pogovarja se s socialnimi delavci, navadnimi državljani in policisti. Vsi si pred »problemom« zatiskajo oči.
Jajca!

Jajca!

Kinodvor, 11. april 2020 ― Celovečerni dokumentarec o ekscentričnem geniju dr. Johnu Romulusu Brinkleyju, ki je odkril zdravilo proti impotenci na osnovi kozjih mod.
Spomin na koze

Spomin na koze

Vrabec Anarhist, 11. april 2020 ― Balkan v romanu Luana Starove predstavlja konkretno obliko skupnega življenja, kjer se v nasprotju z ideološkimi konstrukti uradnega zgodovinopisja ohranja nakopičena, neuničljiva modrost tam živečih ljudi. The post Spomin na koze appeared first on Vrabec Anarhist.
Pismo iz Stockholma

Pismo iz Stockholma

Airbeletrina, 11. april 2020 ― Pesnica Lucija Stupica pravi, da na Švedskem najbrž ni človeka, ki si ne bi želel, da bo švedski model reševanja epidemije uspešen, a boji se, da bo bolečina ob izgubi tolikšnega števila starejših, njihova nezavarovanost, nepravočasna zaščita domov za starejše, na koncu odmevala kot ogromna človeška polomija, če ne že kar tragedija.
1974 Fara – Bloški pevci

1974 Fara – Bloški pevci

Stare slike (Cerknica), 11. april 2020 ― Prihodnje leto bo minilo 50 let od pričetka delovanja pevskega zbora, ki se je razvil v današnje Kulturno društvo Bloke. Konec leta 1971 je začel z vajami kot Sindikalni moški pevski zbor Novolit Nova vas, iz katerega izvira današnje petje na Blokah v Mešanem pevskem zboru in Ženski vokalni skupini Diva ter ples Folklorne skupine […]
Axel Scheffler za otroke ilustriral knjigo o koronavirusu

Axel Scheffler za otroke ilustriral knjigo o koronavirusu

Misli, 11. april 2020 ― Axel Scheffler, znan po ilustracijah za knjigi Zverjasec in Zverjašček britanske pisateljice Julie Donaldson, je za otroke ilustriral knjigo vprašanj in odgovorov o koronavirusu in ukrepih, sprejetih za zajezitev njegovega širjenja. Izdala jo je angleška založba Nosy Crow, založba Morfemplus pa je poskrbela za digitalno različico v slovenščini.

Francoski glasbeni trip Slift | Novica

13. brat, 11. april 2020 ― V poslušanje priporočam novi album francoske zasedbe Slift Ummon. Bend združuje vse najboljše od space rocka, kraut, psihadelije, stoner rocka in kar je še vseh označb za glasbeni trip po vesolju. Sliftom to ni prvi album, tako da se vam splača prebrskati po njihovi diskografiji.  

11. aprila 1896 je v Žalcu umrl Janez Hausenbichler, savinjski hmeljar in politik

Kamra.si, 11. april 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. aprila 1896 je v Žalcu umrl Janez Hausenbichler, savinjski hmeljar in politik. Rodil se je 13. decembra 1838 v Žalcu.  Janezov oče je bil sin premožnejših staršev iz Šempetra v Savinjski dolini, ki so poroki z manj premožno hčerko Marijo žalskega tržana Šentaka nasprotovali, zato sta si mladoporočenca svoj dom ustvarila v Žalcu. V zakonu so se mu rodile tri hčere in sin Janez, ki je bil kot edini sin deležen še posebne skrbi staršev. Janez Hausenbichler je ljudsko šolo obiskoval v Žalcu ter končal še dva razreda takratne glavne šole v Celju. Izučil se je medičarske obrti in se štiri leta izpopolnjeval v tujini.Po smrti očeta se je vrnil domov, kjer je upravljal posestvo in odprl medičarsko obrt. Po poroki s Celjanko Elizo Zmrzlikar sta odprla še gostilno, ki je kmalu zaslovela prek meja domače doline. Njegova gostilna je postala zbirališče narodnjakov iz vse Slovenije. Bil je organizator II. Slovenskega tabora v Žalcu 6.9.1868. Pri Hausenbichlerjevih so izoblikovali zapisnik in zbirali podpise za taborski proglas. Leto kasneje je pod njegovim vodstvom začela delovati v njegovi gostilni prva čitalnica v Savinjski dolini, za katero je sam kupoval slovenske časopise. Pomagal je ustanavljati razna društva. Leta 1876 je ustanovil trško sirotišnico na Grabnu, leta 1880 pa žalsko požarno brambo in bil dolga leta njen načelnik. 
500 let od smrti Rafaela

500 let od smrti Rafaela

ARS Likovni odmevi, 11. april 2020 ― Renesančni mojster je znan predvsem po idealizirani lepoti in milini figur “Vzdušje miru in miline, ki se zdita brezčasna in prevevata njegove figure, pa natančen in pravilen, a hkrati očarljivo preprost in enostaven figurativen prikaz abstraktnih teoloških, filozofskih in celo poetoloških pojmov, ki ju premorejo njegova dela, sta tista vidno-nevidna skrivnost in lepota Rafaelovih slik.” Tako je ustvarjanje tega priljubljenega umetnika v uvodu v prestižno monografijo Božanski Rafael opisal Igor Škamperle, profesor na oddelku sociologija kulture na ljubljanski Filozofski fakulteti. 6.aprila je minilo 500 let od Rafaelove smrti, ki je umrl star zgolj 37 let. Vrhunec jubileja naj bi bila razstava Rafael v rimskem razstavišču Scuderie del Quirinale, ki zdaj seveda sameva. Med več kot 100 slikarjevimi deli pa se lahko sprehodimo virtualno, in sicer na spletni platformi Musement, kjer je zaživel virtualni muzej. O umetnikovem delu ter kulturnem ozračju, v katerem je ustvarjal, je v pogovoru z Izo Pevec razmišljal prof. Igor Škamperle.

Minipleks Mestnega kina v Ljubljani, filmi s klavstrofobičnimi interierji, navdihujoči filmi za mlade, Rocco in njegovi bratje

ARS Gremo v kino, 11. april 2020 ― Kako bo videti minipleks v podhodu Ajdovščina v Ljubljani? Filmi, ki vzdušje klavstrofobije gradijo s scenografijami interierjev, najboljši navdihujoči filmi za mlade, filmska klasika Luchina Viscontija Kinematografi so zaradi epidemije še vedno zaprti, vseeno pa smo dočakali dobro novico, da bo Ljubljano obogatil nov minipleks mestnega kina. V oddaji bomo poročali o nagrajencih arhitekturnega natečaja za kino v podhodu Ajdovščina. Razmišljali bomo o filmih, ki ustvarjajo klavstrofobična razpoloženja s scenografijami interierjev, pa na drugi strani o najbolj navdihujočih filmih za mlade, v središču katerih so otroci, ki iščejo pobeg iz svoje težke resničnosti. Osredotočili se bomo tudi na filmsko klasiko Luchina Viscontija Rocco in njegovi bratje, s katero na TV SLO v programu Kinoteka končujejo ciklus filmov z Alainom Delonom v glavnih vlogah.
Leonard Bernstein /5/

Leonard Bernstein /5/

ARS Skladatelj tedna, 11. april 2020 ― V raziskovanju notranjih svetov V zadnji oddaji cikla Skladatelj tedna, ki so ga v okviru tabora Glasbene mladine Slovenije pripravili udeleženci tečaja glasbene publicistike, obravnavamo Bernsteinova pozna dela. V središče pozornosti postavljamo Chichestrske psalme, prvo kompozicijo, ki je nastala po skladateljevi udarni tretji simfoniji, in Mašo, ki velja za skladateljevo najtehtnejše delo.
še novic