NEVENA ALEKSOVSKI: IN POTEM TAKO JASNO

NEVENA ALEKSOVSKI: IN POTEM TAKO JASNO

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 24. maj 2020 ― Umetnica Nevena Aleksovski v večpomenskem likovnem jeziku kroji ekspresivne fragmente človeških teles, rastlinja in predmetov. Znotraj minimalističnega, očiščenega likovnega izraza raziskuje, kako s čim manj sredstvi izraziti čim več, posamezen element pa je tako skladišče močnih emocij in različnih pomenov. Redukcija elementov je tudi svojevrsten osebni upor proti informacijski prenasičenosti vizualne krajine in izraža potrebo po počitku in kontemplaciji. Skozi lečo osebnih, intimnih izkušenj odstira pogled na družbene pojave, presečišče med svetovoma pa napolni s humorjem, ironijo, melanholijo, tesnobo in odtujenostjo. Razstava And then so clear je sestavljena iz risb in slik, ki so večinoma nastajale med štirimi zidovi v obdobju karantene. Umetničino sprehajanje po polju odtujenosti v času izolacije sprašuje, kako dodatno odtujiti že tako odtujenega človeka, kako pomemben je dotik in kaj brez njega ter kako se kljub razdalji dotakniti nekoga. Estetski odgovori so sestavljeni iz izmenjevanj in dopolnjevanj abstraktnih in figurativnih elementov, ki se jim kdaj pridružijo tudi barvni izrezki. Preproste, poenostavljene podobe so večkrat igrive in humorne ter nam tako kdaj dajejo uteho, spet drugič nastopajo kot oblika upora in subverzije. Resnobnost umetnica uravnoteži z razmišljanjem o vsakdanjih paradoksih, absurdih in relacijah, ki se ob tem vzpostavljajo, kot so občudovanje pomladnega prebujanja narave in nadležna alergija na cvetni prah, uživanje ob cigareti in slabo počutje takoj po njej, občutek svobode ob samoti in tesnoba ob lastni osamljenosti. Preko razbremenjenega pristopa nam pripoveduje nikoli do konca razkrito zgodbo, del katere je tudi intervencija na steni in avtorski zapis, ki nas potreplja po rami s tolažilnim – polako. Nevena Aleksovski is an artist who carves expressive fragments of human bodies, plants and objects into a multifaceted visual language. Within the minimalist, purified artistic expression, she explores ways of expressing as much as

Stroka je enotna: “Plečnikov stadion izgubljen za vedno.”

OUTSIDER, 24. maj 2020 ― V petek (22.5.2020) je potekala 19. nujna seja odbora za kulturo DZ RS, ki jo je sklicala stranka Levica, in sicer na temo prenove Plečnikovega stadiona. Na sejo je bilo vabljenih okoli 30 organizacij in posameznikov, predstavnikov stroke in vsak zainteresiran je imel na voljo pet minut časa, da predstavi svoj pogled. Prisotni so bili… The post Stroka je enotna: “Plečnikov stadion izgubljen za vedno.” appeared first on OUTSIDER.
PESMI, KI SO PREMAGALE KØRONO STVARSTVA

PESMI, KI SO PREMAGALE KØRONO STVARSTVA

Revija Primus, 24. maj 2020 ― Piše: Ana Porenta – članica strokovne žirije   Revija Primus in Zveza kulturnih društev Slovenije sta 20. marca 2020 razpisali natečaj za najboljšo pesem, napisano v ustvarjalni izolaciji. Izolacija, pravite – toda kaj je ustvarjalci poezije ne iščejo vedno, ko hočejo pisati? Že, ampak ta izolacija ni bila njena ali njegova odločitev, bila je zapovedana. ...
Slovenski gledališki založniki na Sejmu na zraku v okviru 25. Slovenskih dnevov knjige

Slovenski gledališki založniki na Sejmu na zraku v okviru 25. Slovenskih dnevov knjige

SLOGI, 24. maj 2020 ― V času Slovenskih dnevov knjige se Sejem s kavča seli na prosto v Ljubljano, Koper, Celje in Novo mesto. Na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani se predstavljamo tudi Slovenski gledališki založniki: Slovenski gledališki inštitut, Emanat, Festival Borštnikovo srečanje, Knjižnica MGL in Zavod Maska, sodelujemo še v Novem mestu (pred knjigarno Goga) in Celju (pred […] The post Slovenski gledališki založniki na Sejmu na zraku v okviru 25. Slovenskih dnevov knjige appeared first on SLOGI.

Naše mlade drame na Slovenskih dnevih knjige 2020

SLOGI, 24. maj 2020 ― V okviru projekta Naše mlade drame bodo predstavljeni kratki izseki petih dramskih besedil, ki so v preteklosti izšli v reviji Adept. Kratke spletne drame so nastale v sodelovanje z gledališkimi ustvarjalci s statusom samozaposlenega v kulturi. Projekt je podprl Slovenski gledališki inštitut. Dela izpod peres študentk dramaturgije in scenski umetnosti smo pripravljali pod režijsko taktirko […] The post Naše mlade drame na Slovenskih dnevih knjige 2020 appeared first on SLOGI.
1972 Rakek – Vojko Seljak

1972 Rakek – Vojko Seljak

Stare slike (Cerknica), 24. maj 2020 ― Fotografija je nastala leta 2. julija 1972, ko je župnik Vojko Seljak somaševal z novomašnikom Francem Alojzijem Barago. Vojko Seljak je bil Človek in Župnik. Skromen, priljuden, prijazen do vseh – verujočih in neverujočih. Delal je za ljudi in za njihovo dobro. V prvem razredu osnovne šole me je poučeval verouk, kasneje pa ne več, […]

ANA POD OKNOM v Vrhpolju!

Ana Monro, 24. maj 2020 ― Camilo Acosta Mendoza in Polona Prosen, ki razvijata t. i. podeželsko sekcijo akcije Ana pod oknom, sta v soboto, 23. maja, gledališče pripeljala na dvorišča prebivalcev živahnega naselja Vrhpolje pri Vipavi. Objavljamo njuno poročilo. Ker je bil obisk delno napovedan, nas je že pričakala četica otrok, ki nas je peš, s kolesi in starši povedla po vasi. ... The post ANA POD OKNOM v Vrhpolju! appeared first on Ana Monro.

Ni vse rubin, kar se sveti – Rubindol. Sharon Creech. Grlica, 2020. Prevedla Ana Ambrož Strle / Veronika Šoster

Trubarjeva hiša literature, 24. maj 2020 ― Rubindol je že četrta knjiga nagrajevane ameriške avtorice za otroke Sharon Creech, ki jo lahko beremo v slovenščini (ostale tri so Pustolovka, Za dve luni hoda in Reševanje Vinka). Creech je knjige sicer začela izdajati v 90. letih, Rubindol pa spada v njeno zrelo ustvarjalno obdobje, v leto 2002, ko je zanjo prejela tudi nagrado Carnegie Medal. V njej spremljamo problematična dvojčka Dallasa in Florido, ki živita v sirotišnici Boxton Creek. Vsakodnevno se morata izogibati hudim kaznim in srepečim pogledom namrgodenih in krutih zakoncev Trepid, ki sirotišnico vodita. Čeprav se vsake toliko znajdeta pri kakšni rejniški družini, na koncu spet pristaneta med štirimi stenami ustanove, ki ju nenehno tlači in graja. Dokler ju nekega dne na pravo pustolovščino ne povabi ekscentričen starejši par, ki prebiva v čudovitem Rubindolu.
še novic