Vabljeni na POTOVANJE SKOZI ČAS spet 14. avgusta!

Ana Monro, 2. avgust 2020 ― Sezona atraktivne interaktivne pohodne predstave Ljubljanske zgodbe se bo nadaljevala 14. avgusta ob 18.00. Sprejmemo lahko omejeno število gledalcev, zato prosimo, da se za ogled prijavite na gledalisceanemonro@gmail.com. Prisrčno vabljeni!   VSE INFORMACIJE O PREDSTAVI   POLETNI PROGRAM ULIČNEGA GLEDALIŠČA               The post Vabljeni na POTOVANJE SKOZI ČAS spet 14. avgusta! appeared first on Ana Monro.

Arhitekturni studio Branka Juras: Hiša Jerini

OUTSIDER, 2. avgust 2020 ― Celovita prenova družinske hiše in gospodarskega poslopja na družinski kmetiji na otoku Krk. Obstoječa družinska kmetija Jerini na otoku Krk je obsegala štiri glavne elemente: staro bivalno hišo, skedenj za sušenje sena, shrambo, od katere so ostale le še obodne stene, in pa t.i. ‘guvno’, mlatilno strukturo, ki obdaja glavno dvorišče in je glede na… The post Arhitekturni studio Branka Juras: Hiša Jerini appeared first on OUTSIDER.
MycoMythological Research by Saša Spačal

MycoMythological Research by Saša Spačal

PIFcamp, 2. avgust 2020 ― “MycoMythological machines were assembled to tap into the underground flow, the data poured out of the flow and with it numerous stories. No matter where the flow was sampled, there the stories were, pouring out of the mycelium network together with much needed nutrients. There were many whispers, but some stories seemed the same as … Continue reading MycoMythological Research by Saša Spačal The post MycoMythological Research by Saša Spačal appeared first on PIFcamp.

Miloš Kosec: Nosilec za zastave

OUTSIDER, 2. avgust 2020 ― Nosilec za zastavo je skromna, uslužna, da ne rečem klečeplazna, in verjetno tudi najbolj množična državna izpostava. Vprašanje je le, ali je tudi najbolj zvesta. Nosilec za zastavo je povsod enako doma, povsod je enako neopazen in prilagodljiv. Njegovo oblikovanje je odvisno od našega stališča o političnem pragmatizmu: oblikovan je bodisi popolnoma neideološko in nevtralno… The post Miloš Kosec: Nosilec za zastave appeared first on OUTSIDER.

Maja Stamenković: JT3 staromeščansko stanovanje

OUTSIDER, 2. avgust 2020 ― Prenovo staromeščanskega stanovanja s pogledom na Ljubljanico na 44 kvadratih je oblikovala mlada arhitektka Maja Stamenković. ”Staromeščansko stanovanje skozi ohranjene detajle razkriva zgodbo preteklosti. Tako je bila npr. stenska poslikava, ki se je skrivala pod tančico ometa, na določenih delih stanovanja razkrita, in danes predstavlja pomemben detajl v prostoru. Nova intervencija in belina prostora na… The post Maja Stamenković: JT3 staromeščansko stanovanje appeared first on OUTSIDER.

Matija Miler: Hiša na Selah

OUTSIDER, 2. avgust 2020 ― Hišo za družino glasbenikov v središču vasi je zasnoval arhitekt Matija Miler. Na Selah pri Lavrici je novogradnja zapolnila vrzel v razpršenem vaškem tkivu. Hiša stoji v središču vasi, tik ob križišču – to bi pri nekaterih naročnikih in arhitektih lahko vzbudilo željo po oblikovanju zaprte, introvertirane hiše, ki bi notranjost varovala pred radovednimi pogledi.… The post Matija Miler: Hiša na Selah appeared first on OUTSIDER.

2. avgusta 1859 (Sighișoara - Romunija) se je rodil Fritz Friedriger, arhitekt nemškega rodu

Kamra.si, 2. avgust 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. avgusta 1859  (Sighișoara - Romunija) se je rodil Fritz Friedriger, arhitekt nemškega rodu. Umrl je 3. februarja 1922 (Gradec - Avstrija). V Transilvaniji rojen arhitekt nemškega rodu je bil eden izmed najpomembnejših arhitektov, ki so v Mariboru delovali konec 19. in v začetku 20. stoletja.  V rodnem mestu se je izučil za gradbenega mojstra in kasneje diplomiral na dunajski akademiji pri profesorju Theophilu von Hansenu, enem izmed najpomembnejših arhitektov slovitega dunajskega Ringa. Svojo kariero je pričel v Budimpešti, kjer je, po priporočilu svojega profesorja, sodeloval pri izgradnji mesta. Od tam se je leta 1894 kot prvi akademsko izobražen arhitekt preselil v Maribor, še istega leta v sodelovanju z arhitektom Robertom Schmidtom ustanovil stavbno podjetje in tri leta kasneje pridobil koncesijo za opravljanje stavbne obrti.Deloval je v enem izmed gradbeno najpomembnejših obdobji Maribora, v obdobju, v katerem je prihod južne železnice povzročil izjemen razmah gradbene dejavnosti v takrat provincialnem avstro-ogrskem mestu.  Mestu je zapustil precejšen in kvaliteten fond stavb. Prevladujejo stanovanjske hiše za meščane srednjega sloja in enodružinske vile, ki so jih pri Friedrigerju naročali najbogatejši meščani. Zaradi slabih odnosov z gradbenim uradom pa v mestu ni pridobil nobenih javnih naročil.Sprva je pod vplivom dunajske šole ustvarjal v strogem historističnem slogu, po prelomu stoletja pa je v svoje projekte uvedel elemente secesije. Bil je prvi in skoraj edini arhitekt, ki se je v Mariboru spoprijel s tedaj sodobnim arhitekturnim oblikovanjem - secesijo. Vpliv novega arhitekturnega sloga, ki je leta 1900 prišel iz Dunaja in Gradca v Friedrigerjevem arhitekturnem izrazu ni trajal dolgo. Okoli leta 1910 je začel uporabljati mansardne strehe in razvil dokaj samosvoj arhitekturni jezik. V arhitekturni zapuščini, ki jo je zapustil mestu ob Dravi, še posebej izstopata Baroničina hiša, najčistejša še ohranjena seces
še novic