Naprej v preteklost

Naprej v preteklost

SLOGI, 1. avgust 2020 ― Pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije bo med 17. in 23. avgustom 2020 potekala vseslovenska akcija Naprej v preteklost, ki se bo odvijal na družbenih omrežjih in spletnih straneh, kjer bomo muzeji in galerije predstavljali zanimive informacije. S predstavitvami želimo obiskovalkam in obiskovalcem pokazati, kako zanimiv je lahko obisk muzeja/galerije in kaj vse lahko pri nas […] The post Naprej v preteklost appeared first on SLOGI.
Iz naših zbirk – Cankarjevi Hlapci in Teden slovenske drame – 50 let

Iz naših zbirk – Cankarjevi Hlapci in Teden slovenske drame – 50 let

SLOGI, 1. avgust 2020 ― Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja. Avgusta 2020, ob 50-letnici Tedna slovenske drame predstavljamo fotografijo Cankarjevih Hlapcev (režiserja Mile Korun in Staš Potočnik, Prešernovo gledališče Kranj, premiera 7. 2. 1969). Prvi Teden slovenske drame leta 1971 je potekal v okviru prešernovskih slovesnosti v Kranju. Kranjski gledališčniki so se na njem predstavili s Cankarjevimi Hlapci […] The post Iz naših zbirk – Cankarjevi Hlapci in Teden slovenske drame – 50 let appeared first on SLOGI.

1. avgust 1928 - akadem. prof. dr. Srečko Brodar je odkril Potočko zijalko

Kamra.si, 1. avgust 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. avgusta 1928 je akadem. pof. dr. Srečko Brodar,  takrat še učitelj na celjski gimnaziji, ob spustu z gore Olševe (1929 m) prvič stopil v jamo Potočka zijalka, ter jo še istega leta začel sistematično raziskovati. Raziskave pod njegovim vodstvom so potekale do leta 1935. Potočka zijalka leži na nadmorski višini 1675 m, na J pobočju Olševe. V dolžino meri 115 m, široka je med 20 in 40 m, visoka pa od 4 do 10 m. Je prvo odkrito najdišče na slovenskih tleh z nedvomnimi dokazi o tem, da so v njem pustili sledi naši kamenodobni predniki. Gre za eno pomembnejših slovenskih arheoloških najdišč, z bogatimi najdbami, ki so vplivale na poznavanje paleolitika tudi drugje po Evropi in svetu.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 1. avgust 2020 ― Pri novomeški založbi Goga so izdali knjigo Veliborja Čolića Priročnik za izgnance s podnaslovom Uspešno izgnanstvo v petintridesetih korakih, pri Mladinski knjigi pa delo argentinskih psihoterapevtov Jorgeja in Demiana Bucayja O starših in otrocih. Založba Miš je izdala knjigo za otroke Andyja Griffithsa 13-nadstropna hišica na drevesu.
Klasiki: knjige, ki presegajo svoj čas in prostor nastanka

Klasiki: knjige, ki presegajo svoj čas in prostor nastanka

Airbeletrina, 1. avgust 2020 ― »Klasični romani in novele so izvrstno, prvovrstno, mojstrsko napisane knjige. V njih je mogoče uživati v vrhunskem slogu, estetiki in kompoziciji, a razlog, da se vračamo k temeljnim literarnim delom je običajno širši. V klasičnih literarnih delih se namreč odpira nek višji, drugačen svet. V njem so zastavljeni globoki, nadčasovni človeški problemi. Gre za vprašanja življenja in smrti, smisla življenja itd.,« o klasiki v literaturi in zakaj jo vedno znova beremo, pravi Janko Kos.
1945 Markovec – Zgodba o partizanki s kitami

1945 Markovec – Zgodba o partizanki s kitami

Stare slike (Cerknica), 1. avgust 2020 ― Tudi denar se je z ustanovitvijo nove Jugoslavije spremenil. Namesto kralja, cesarja ali trenutno vladajočega diktatorja so bili na njem upodobljeni bolj ali manj anonimni junaki osvobodilnega boja ter dotedanji in bodoči uspehi nove družbe: partizani, partizanke in njihov zmagoviti boj, kovači in žanjice, prekooceanske ladje, piloti, delavci v težki industriji in na poljih … […]
še novic