Thursday at PIF!

Thursday at PIF!

PIFcamp, 7. avgust 2020 ― Early in the morning, eleven PIFcampers and Dingo the dog set off on an eight-hour hike along the off-road trails of the surrounding peaks. Bernhard lost both soles in mountaineering zeal, but the brave hikers agreed upon their return that the shoes were worth destroying for the stunning view from Čisti vrh. The second group, … Continue reading Thursday at PIF! The post Thursday at PIF! appeared first on PIFcamp.
Četrtek na PIFu

Četrtek na PIFu

PIFcamp, 7. avgust 2020 ― Zgodaj zjutraj je enajst PIFovcev in psička Dingo odrinilo na osemurno pohajkovanje po brezpotjih okoliških vrhov. Bernhard je v gorniški vnemi izgubil oba podplata, a za razgled s Čistega vrha je bilo vredno uničiti čevlje, so se ob vrnitvi strinjali utrujeni pohodniki. Druga skupina je medtem obiskala kraj Breginj, čisto blizu italijanske meje in si … Preberi več o Četrtek na PIFu The post Četrtek na PIFu appeared first on PIFcamp.
…less rain and more fun!

…less rain and more fun!

PIFcamp, 7. avgust 2020 ― Wednesday finally brought slightly better weather so the morning walk with Dario took place on schedule, and the harvested plants spiced up lunch and dinner. PIFcamp-goers continued to develop their projects and research: Robertina Šebjanič and Miha Godec, who are preparing a lab book for conducting aqua_forensic 2.0 workshops, have assembled a TDS sensor, which … Continue reading …less rain and more fun! The post …less rain and more fun! appeared first on PIFcamp.
Turistični paketi slovenskih zgodovinskih mest

Turistični paketi slovenskih zgodovinskih mest

ZZMS, 7. avgust 2020 ― Izkoristite priložnosti, ki vam jih ponujajo turistični paketi slovenskih zgodovinskih mest. Podajte se na pot odkrivanja lepot Slovenije in izberite unikatna doživetja, ki jih ustvarja preplet avtentične kulture, neokrnjene narave, lokalne kulinarike in šarma butičnih mestnih središč. Poiščite prave ideje za najlepša doživetja v zgodovinskih mestih Idrija, Celje, Jesenice, Kamnik, Koper, Kostanjevica na Krki, Kranj, […] The post Turistični paketi slovenskih zgodovinskih mest appeared first on ZZMS.

Četrtkovi zeleni popoldnevi - Vegi kuhinja s pridihom zelišč in začimbnic

Kamra.si, 7. avgust 2020 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 7. avgusta 2020, ob 17. uri vabi na vrtno teraso Knjižnice Ormož na predavanje Vegi kuhinja s pridihom zelišč in začimbnic, sedmo prireditev iz cikla Četrtkovi zeleni popoldnevi. Vsi, ki želite svoje jedilnike popestriti z nemesnimi jedmi, z enostavnimi in lahkimi recepti, primernimi za vroče dni, vabljeni na kuharsko delavnico. Z nami bo Aleš Žganjar iz Zavoda za gostinstvo in turizem NA. Vabljeni!
Proxima

Proxima

MMC Gledamo, 7. avgust 2020 ― Ko se je leta 1983 Sally Ride pripravljala na to, da postane prva Američanka v vesolju, so se Nasini znanstveniki nanjo obrnili s poizvedbo, ali bo sto tamponov dovolj za sedem dni na krovu Challengerja.
Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine 2020 v SLOGI – Gledališkem muzeju

Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine 2020 v SLOGI – Gledališkem muzeju

SLOGI, 7. avgust 2020 ― Ponovno se pridružujemo vseevropski akciji Dnevi evropske kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine. Letošnja tema je Spoznaj? Varuj! Ohrani. Vstop prost!   sreda, 30. september ob 9. uri Doživetje Škofjeloškega pasijona, delavnica za OŠ 3 in SŠ V letu 2021 bo v velikonočnem času na ulicah Škofje Loke po šestih letih ponovno zaživel Škofjeloški pasijon, […] The post Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine 2020 v SLOGI – Gledališkem muzeju appeared first on SLOGI.

Neznani slikar, Portret generala Mihaela Pregla, 1623

Medobčinski muzej Kamnik, 7. avgust 2020 ― o.pl., 200 x 123 cm, slikar prve polovice 17. st./preslikal A. Koželj. Portret »generala Wachtmeistra« Mihaela Pregla je naslikan popolnoma frontalno, v razkoračeni stoji. V desnici drži puško, ob desni nogi ima šlem, ob levi nogi je pes, ki nosi okrog vratu napis MPR M(ichael) P(regl) R(ittmeister). Oblečen je v cinobrasto rdečo suknjo, naslikano popolnoma […] The post Neznani slikar, Portret generala Mihaela Pregla, 1623 appeared first on MM:K.
Nacionalni mesec skupnega branja 2020 s SLOGI

Nacionalni mesec skupnega branja 2020 s SLOGI

SLOGI, 7. avgust 2020 ― Tudi letos v Nacionalnem mesecu skupnega branja (8. 9.–11. 10. 2020) pripravljamo bralno akcijo Berimo v SLOGI!, ki jo bomo tokrat posvetili letošnji stoletnici izida prve številke gledališke revije Maska. Z bralno akcijo Berimo v SLOGI! vam bomo v Nacionalnem mesecu skupnega branja na FB strani Slovenskega gledališkega inštituta predstavili zanimivosti iz prvega letnika revije. […] The post Nacionalni mesec skupnega branja 2020 s SLOGI appeared first on SLOGI.
Slovenski gledališki založniki na 3. Sejmu na zraku

Slovenski gledališki založniki na 3. Sejmu na zraku

SLOGI, 7. avgust 2020 ― Tretji Sejem na zraku za letos zaključuje uspešen niz knjižnih sejmov, ki jih je organizirala pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature. Za Sejem na zraku smo za vas pripravili poseben izbor knjig, med njimi tudi knjižne novosti, s sejemskimi popusti. Slovenski gledališki založniki: Slovenski gledališki inštitut, Emanat, Festival Borštnikovo srečanje, Knjižnica MGL in Zavod Maska se […] The post Slovenski gledališki založniki na 3. Sejmu na zraku appeared first on SLOGI.

Mestni muzej Ljubljana s Koronaprojektom zbira gradivo za zanamce

Misli, 7. avgust 2020 ― V Mestnem muzeju Ljubljana so kmalu po zaustavitvi javnega življenja zaradi novega koronavirusa zagnali Koronaprojekt. V sklopu projekta, ki so ga podnaslovili Čim prej korono v muzej!, zbirajo vtise, fotografije in posnetke iz vsakdanjika v času pandemije. A ker se življenje še vedno ni vrnilo v stare tirnice, ga sproti podaljšujejo.

Predstavitev knjige Primoža Kureta Iz parterja. Nekaj spomina

SLOGI, 7. avgust 2020 ― Primož Kuret Iz parterja. Nekaj spomina izdano v sozaložništvu Slovenske matice in Slovenskega gledališkega inštituta   O življenju z glasbo, kozmopolitskem Dunaju in domačih intelektualnih trenjih, o odraščanju v povojni Ljubljani in odnosu z očetom, akademikom Nikom Kuretom se bo ob izidu knjige spominov z avtorjem in jubilantom dr. Primožem Kuretom pogovarjal dr. Aleš Gabrič. […] The post Predstavitev knjige Primoža Kureta Iz parterja. Nekaj spomina appeared first on SLOGI.
Platforma Zlata paličica in kulturno-umetnostna vzgoja avtorice Brine Zoran, nova publikacija SLOGI

Platforma Zlata paličica in kulturno-umetnostna vzgoja avtorice Brine Zoran, nova publikacija SLOGI

SLOGI, 7. avgust 2020 ― Študija Platforma Zlata paličica in kulturno-umetnostna vzgoja avtorice Brine Zoran, predstavlja platformo z vidika kulturno-umetnostne vzgoje in raziskuje tudi njene univerzalne zmožnosti. »Pridobljeni rezultati so podlaga za razvoj spletne platforme Zlata paličica pa tudi pokazatelj, da je model celostno zasnovane spletne platforme, kakršna je Zlata paličica, primeren vzorec, po katerem bi se lahko razvijale podobne […] The post Platforma Zlata paličica in kulturno-umetnostna vzgoja avtorice Brine Zoran, nova publikacija SLOGI appeared first on SLOGI.
Pravljice na dvorišču, gostovanje

Pravljice na dvorišču, gostovanje

SLOGI, 7. avgust 2020 ― Pravljice na način kamišibaj gledališča od leta 2017 poskrbijo za prijeten prehod iz počitnic v novo šolsko leto. Letos bodo potekale v varnem zavetju dvorišč in atrijev. Dvorišča so že sama po sebi od nekdaj prizorišče neštetim zgodbam – otroški igri, opravljivim sosedom, vsakdanjim naključnim srečanjem. Tokrat pa bodo zaživela v zgodbah, ki jih bodo […] The post Pravljice na dvorišču, gostovanje appeared first on SLOGI.

Konec tedna Koper v znamenju ulične umetnosti

SiGledal Novice, 7. avgust 2020 ― S predstavo predstavo Kako je nastal svet? v izvedbi Kulturno-umetniškega društva Ljud se bo drevi v Taverni začel festival uličnih umetnikov Frivolus. Festival bo v peti izdaji potekal vse do nedelje, ko bodo gostili skupino, ki ustvarja na področju cirkusa, Čupakabr z dvema predstavama - Kufrband in Lučka v temni deželi.

Ob svetovnem dnevu piva

Kamra.si, 7. avgust 2020 ― Iz domoznanske Kamre ... ob svetovnem dnevu piva  Od leta 2007 se po svetu vsak prvi petek v avgustu praznuje svetovni dan piva, dan, ki je posvečen vsem ljubiteljem piva, pivovarjem, hmeljarjem in lastnikom pivnic. Svetovni dan piva so začeli praznovati v kalifornijskem mestu Santa Cruz v Združenih državah. Od tam se je praznovanje v nekaj letih hitro razširilo po vsem svetu in vsako leto sodeluje pri praznovanju tega dne čedalje več držav. Svetovni dan piva se tako danes praznuje na 6 celinah, v več kot 50 državah sveta in v več kot 207 svetovnih mestih. Tudi v Sloveniji praznujemo ta dan. Načrtno in organizirano pa smo ga začeli praznovati lani. Vir. http://www.stat.si/StatWeb/News/Index/6739 Priporočamo Kamrine objave povezane s hmeljarstom in pivovarstvom v Sloveniji. Povezava do izbranih objav: https://www.kamra.si/iskanje.html?appid=all&orderby=_itemhits&orderdir=desc&searchword=pivo%20hmelj&author_id=0

7. avgust - svetovni dan svetilnikov

Kamra.si, 7. avgust 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...7. avgust  - svetovni dan svetilnikovLeta 1989 je kongres WLS določil, da vsako leto 7. avgusta obeležujemo Svetovni dan svetilnikov (National Lighthouses Day) in s tem priznavamo poseben pomen arhitekture in svetilnikarske službe za pomorstvo in varnost na morju. Dotaknili se bomo  "novejše" zgodovine se segli v konec 17. stol. Takrat je Henry Winstanley v letih 1696-1698 postavil prvih 12 svetilnikov v Angleškem kanalu in označil plovno pot med Eddystone Rocks, ki je do tedaj veljala za pravi hazard med plovbo skozi kanal. Svetilniki so bili grajeni okoli železnega stebra v lesu, imeli so štirikotno obliko. USA Today je prav danes objavil lestvico 10-ih posebnih svetilnikov na svetu. Na seznamu je tudi hrvaška kamnita zidana lanterna na otočku Porer (1833). Kamniti zidani svetilniki na Jadranu so še zmeraj v funkciji. Od izliva Timave v morje v Italiji do izliva Bojane v Črni gori jih je na vzhodni jadranski obali ohranjenih še 54. Več o svetilnikih na Jadranu si lahko preberete v časopisu eMORJE na priloženi povezavi:https://emorje.com/category/pomorska-dediscina/svetilniki/ Vir: https://www.facebook.com/eMORJEcom
Vsi slovenski filmi na 26. Sarajevskem filmskem festivalu

Vsi slovenski filmi na 26. Sarajevskem filmskem festivalu

BSF, 7. avgust 2020 ― V tekmovalnem programu kratkih filmov bo svetovno premiero doživel kratki igrani film Vesna Goodbye (Zbogom, Vesna) režiserke Sare Kern, slovenski filmi bodo na sporedu tudi v drugih programih. Sarajevski filmski festival bo potekal od 14. do 21. avgusta in bo letos zaradi epidemiološkega stanja v državi potekal izključno virtualno. Organizatorji festivala so si do zadnjega prizadevali, da bi letošnja izdaja potekala tudi v fizični obliki, vendar so se dva tedna pred festivalom, na podlagi priporočil s strani državnih organov, morali vdati.
še novic