Lealudvik - Teufelskreis (2018) Instalacija/ Avtorski video/ Video performans

Lealudvik - Teufelskreis (2018) Instalacija/ Avtorski video/ Video performans

DIVA nove pridobitve, 6. avgust 2020 ― Video v neskončni zanki prikazuje vertikalen pogled z vrha na prazno belo površino, po kateri se s težavo plazi gola protagonistka. Še preden izgine na drugem koncu kadra, že se pojavi nova instanca, ki se ponovno s težavo prebija na drugo stran. Prekrivanje kadrov ponazarja začarani krog (Teufelskreis) iz katerega ni izhoda. (Vir: Postaja DIVA) Videoinstalacija je bila del razstave Lealudvik: As it is, so be it v Galeriji Škuc leta 2020.
Lealudvik - Fish Love (2019) Instalacija/ Avtorski video/ Video performans

Lealudvik - Fish Love (2019) Instalacija/ Avtorski video/ Video performans

DIVA nove pridobitve, 6. avgust 2020 ― Video je enokanalna verzija trikanalne prostorske postavitve na razstavi Lealudvik: As it is, so be it v Galeriji Škuc leta 2020. Sestavljen je iz treh posnetkov performansa za video v katerem umetnika jesta odlitek dela telesa svojega partnerja. Stranska posnetka, postavljena v perspektivo, sta bila v galerijskem prostoru postavljena na nasprotnih stenah. Vsak usmerjen na enega protagonista. Frontalni posnetek prikazuje pogled z vrha, v katerem vidimo odlitka polovice obeh teles, ki skupaj sesta...
…manj dežja in več zabave!

…manj dežja in več zabave!

PIFcamp, 6. avgust 2020 ― Sreda je končno prinesla nekoliko boljše vreme zato se je jutranji zeliščarski sprehod z Dariom odvil po urniku, nabrane rastline pa začinile kosilo in večerjo. PIFlarji so nadaljevali z razvojem svojih projektov in raziskovanj: Robertina Šebjanič in Miha Godec, ki pripravljata lab book za izvedbo aqua_forensic 2.0 delavnic, sta sestavila TDS senzor, ki med drugim meri … Preberi več o …manj dežja in več zabave! The post …manj dežja in več zabave! appeared first on PIFcamp.
Ljubljana: Letni Kinodvor na Kongresnem trgu

Ljubljana: Letni Kinodvor na Kongresnem trgu

Notranjsko primorske novice » Kultura, 6. avgust 2020 ― Ljubljana – Med 11. in 13. avgustom 2020 si bo ob 21. uri v okviru Letnega Kinodvora na Kongresnem trgu mogoče tradicionalno brezplačno ogledati filmske projekcije, posvečene pomembnim zgodovinskim obletnicam. Ob doslednem upoštevanju novih previdnostnih ukrepov in priporočil bo organizator obiskovalcem zagotovil kakovostno, varno in prijetno filmsko doživetje. Otvoritveni večer bo letos potekal v znamenju 75. obletnice konca druge svetovne vojne. Predvajali bodo Chaplinovo mojstrovino Veliki diktator (The Great Dictator, 1940), satirično kritiko nacizma, v kateri Charlie odigra dvojno vlogo dobrodušnega židovskega brivca in diktatorja Tomanije Adenoida Hynkla. Naslednji večer se bodo poklonili stoletnici rojstva legendarnega igralca Yula Brynnerja. Na ogled bo ikonični vestern Sedem veličastnih (The Magnificent Seven), s katerim je režiser John Sturges leta 1960 na Divji zahod premestil klasiko Akire Kurosawe Sedem samurajev. Zadnji večer bodo obeležili stoletnico rojstva velikana italijanske kinematografije Federica Fellinija. Projekcija filma Rim (Roma, 1972), ljubezenskega pisma mestu, ki ga je režiser poimenoval »najčudovitejša filmska kulisa na svetu«, bo uvod v jesensko retrospektivo Fellinijevih filmov v Slovenski kinoteki. Vsi filmi bodo predvajani v originalnem jeziku, s slovenskimi ali angleškimi podnapisi, ogledati pa si jih bo mogoče tudi v primeru dežja. Letošnji Letni Kinodvor na Kongresnem trgu je del programa Ljubljana 2025 – Mesto kot v filmu, s katerim se Mestna občina Ljubljana poteguje za naslov Evropska prestolnica kulture 2025. Prireditev s projekcijami vrhuncev filmske umetnosti vsako leto pritegne številne domače in tuje obiskovalce, mestni kino pa se z njo že sedmo leto zapored postavlja ob bok primerljivim pomembnim projektom s področja kulturnega turizma v Locarnu, Dunaju, Parizu, Londonu in Bologni. Projekt je brezplačen. Za vstop na prizorišče bodo obiskovalci potrebovali vstopnice, ki jih bodo dvignili pri vhodu na priz

UPS! v Parku samostojnosti na VRHNIKI!

Ana Monro, 6. avgust 2020 ― Navdušili so občinstvo na 1. delu Ane Desetnice 2020 (4.7.) v Ljubljani, na tržaškem Festivalu Approdi v Italiji (30.7.) in na festivalu Floating Castle na gradu Snežnik (2.8.), v petek, 7.8. ob 19.00, pa bo Gledališki pevski zbor z ulično uspešnico UPS! gostoval (in verjamemo, da tudi navduševal) na Vrhniki. Prisrčno vabljeni na najbolj odbit koncert tega ... The post UPS! v Parku samostojnosti na VRHNIKI! appeared first on Ana Monro.
Na dnu intime je spomin

Na dnu intime je spomin

Airbeletrina, 6. avgust 2020 ― Paul Celan je eden največjih evropskih pesnikov prejšnjega stoletja, njegova pesniška zapuščina velja za malodane obvezno čtivo za vsakega resnega bralca literature. Zbrane pesmi, ki so izšle pri Beletrini, so prvi integralni prevod Celana v slovenščino. Pogovarjali smo se z Vidom Snojem, ki je ta prevod opravil.
Metropolis (1927)

Metropolis (1927)

Deseta umetnost, 6. avgust 2020 ― Pri navajanju filmov, ki so s svojim nastankom zaznamovali svoje generacije, sočasno pa postavili tudi pomembne temelje, na katerih so gradili številni zanamci (zasedba Queen, robot C-3PO iz serije Star Wars, režiser Tim Burton itd.) in popularna kultura kot celota, nikakor ne smemo spregledati nemega filma Metropolis. Prvega polnokrvnega znanstvenofantastičnega filma, ki je luč sveta […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    100 reči  Vice (2018)  Angel je padel  Videodrome (1983)  Podli fantje za vedno Copyright © Deseta umetnost [Metropolis (1927)], All Right Reserved. 2020.

Gledališki detektivi, delavnica

SLOGI, 6. avgust 2020 ― Domiselno in kreativno spoznavanje vsebin stalne razstave Hoja za gledališčem. Od jezuitov do Cankarja. V raziskovalni igri se otroci sami ali s pomočjo staršev podajo po razstavi, rešujejo različne naloge in tako spoznajo zgodovino gledališča na Slovenskem. Vstop prost, število mest je omejeno. Informacije in prijave na: izobrazevanje@slogi.si, 01 241 58 18. Preizkusite se lahko […] The post Gledališki detektivi, delavnica appeared first on SLOGI.

Zahtevek za objavo popravka objavljenega prispevka na portalu STA, dne 28. 7. 2020, z naslovom »V šesti akciji za kulturo pročelje ministrstva dobilo klicaje«

Ministrstvo za kulturo, 6. avgust 2020 ― Ker je STA povzela le del našega zahtevka za objavo popravka, ki je bil objavljen v njihovem mediju z naslovom: »V šesti akciji za kulturo pročelje ministrstva dobilo klicaje«, katerega so povzeli, hkrati pa je v neplačljivem delu članka še vedno ponovljena žaljiva izjava aktiva delavk in delavcev v kulturi, ne pa naš obsežen odziv – ta je tudi v plačljivi obliki osiromašen – objavljamo naš odziv na nedopustne žalitve iz članka v celoti.
Z vso močjo!

Z vso močjo!

Odzven, 6. avgust 2020 ― Izraz Nikki Louder se je v vseh teh letih oblikoval kot svojevrsten, edinstven in samozadosten poligon rockovskega altruizma in artizma, ki se sliši kot ultimativni kitarski fatalizem. V tem simbiotičnem ustvarjalnem vrtincu se je znašel tudi novi, mini album.

Ajda Bračič: E Mare Libertas

OUTSIDER, 6. avgust 2020 ― Če se na jasen dan z vzhodne obale Velike Britanije zazrete čez Severno morje, bo na obzorju pred vami morda za hip zamigetal obris tuje dežele. Ne, to ne bo daljna belgijska obala – pogled se vam bo prej ustavil na armiranobetonski strukturi, ozki ploščadi na dveh velikanskih pilonih. Na manj kot pol kvadratnega kilometra… The post Ajda Bračič: E Mare Libertas appeared first on OUTSIDER.

Nominirane uprizoritve za nagrado Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije

SiGledal Novice, 6. avgust 2020 ― Članice in člani Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije vsako leto izglasujejo najboljšo predstavo minule sezone – nagrado slavnostno podelijo na sklepni slovesnosti Festivala Borštnikovo srečanje. Za nominacije so prišle v poštev vse uprizoritve, ki so bile premierno uprizorjene v slovenskem kulturnem prostoru, tj. v Sloveniji ali slovenskem zamejstvu, in sicer v obdobju od 1. junija 2019 do 30. junija 2020.
Sarajevski filmski festival zaradi novega koronavirusa v celoti na spletu

Sarajevski filmski festival zaradi novega koronavirusa v celoti na spletu

Misli, 6. avgust 2020 ― Zaradi poslabšanja epidemiološke situacije v Sarajevu se je vodstvo sarajevskega filmskega festivala (SFF) v sredo odločilo, da bo letošnji festival potekal v celoti na spletu in brez občinstva. V 26. izdaji se bo za nagrade srce Sarajeva v štirih kategorijah - celovečernih, dokumentarnih, kratkih in študentskih filmov - potegovalo 49 filmov.

6. avgusta 1905 je v Münchnu umrl Anton Ažbe, slovenski slikar

Kamra.si, 6. avgust 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. avgusta 1905 je v Münchnu umrl Anton Ažbe, slovenski slikar. Rodil se je 30. maja 1862 v Dolenčici pri Javorjah pri Škofji Loki.   Anton Ažbe se je rodil v kmečki družini, večino svojih ustvarjalnih let pa je preživel v Münchnu. Mladi Anton ni bil primeren za delo na kmetiji, imel je težave s hrbtenico, bil je manjše rasti, težje je hodil, zato so ga poslali na uk v špecerijsko trgovino v Celovec. V tem času se je naučil tudi igranja na citre, kar mu je prišlo kasneje prav, ker se je v času študija tudi preživljal s poučevanjem igranja na ta instrument. Čeprav ga je družina sprva želela izučiti za trgovca, si je sam izbral umetniško pot. Danes je Ažbe v svetu še vedno naša najznamenitejša zgodovinska likovna osebnost, saj je v tujini deloval ne le kot umetnik, temveč tudi kot likovni pedagog. Ažbe se je učil v ljubljanski delavnici slikarja in freskarja Janeza Wolfa, sicer rojenega v Leskovcu pri Krškem, pri njem pa sta slikarske osnove dobila tudi Janez in Jurij Šubic iz Poljan. Ker je Wolf hitro opazil Ažbetovo nadarjenost, ga je jeseni leta 1882 s priporočilom poslal na dunajsko Akademijo za upodabljajočo umetnost. Konvencionalni način študija je Ažbeta razočaral, zapustil je Dunaj in se leta 1884 vpisal na akademijo v Münchnu, znano po sodobnih študijskih metodah. Ažbetov slikarski napredek je bil izjemen, šolanje pa je uspešno zaključil leta 1891. Na nasvet prijateljev Riharda Jakopiča in Ferda Vesela je v Münchnu že istega leta odprl lastno risarsko – slikarsko šolo. Od začetnih 20 učencev je zanimanje zanjo hitro naraslo na več kot sto. Študentje z akademije, nezadovoljni s konservativnim gledanjem in metodami uradne visoke slikarske institucije, so rajši zahajali v "svobodnejšo" šolo mojstra Ažbeta, kjer so bolj sproščeno prenašali na platno svoje zamisli. Zaradi Ažbetove pedagoške nadarjenosti, dobrodušnega značaja in dobrote (najrevnejše učence je šolal brezplačno) je kmalu postala zelo uspešna. Na njej so se šola
še novic