Skladnjin skupek #1: ad-hoc koncert v Cirkulaciji | podhod Ajdovščina

Skladnjin skupek #1: ad-hoc koncert v Cirkulaciji | podhod Ajdovščina

Cirkulacija 2, 11. avgust 2020 ― Vabljeni na najnovejši maskenbal (-> maske obvezne…) v Cirkulaciji 2 | podhod Ajdovščina, ki bo v sredo (jutri=danes?), 12. 8. 2020 ob 20.00. Vprašanje na mizi je: Kaj je osnovna oblika in v kakšni relaciji je z drugimi osnovnimi oblikami? Geometrija zanima cvetober muzičistov, ki letos intenzivirajo prisotnost v lokalnem javnem prostoru. Nastopajoči: Lenart De Bock, Miha Gantar, Špela Jensterle, Klemen Kocijančič, Gašper Livk, Luka Matić, Julija Mohorič, Rebeka Zajc, Neža Zupanc...

Obris otoka

Razpotja, 11. avgust 2020 ― Paul Cézanne, Les Grandes Baigneuses Ana Svetel I. Sedim na topli, položni skalici na Visu, gledam, deček v plitvem priobalnem pasu dela stoje, »Tata, gledaj me,« kliče proti plaži. »Tata, gledaj me,« pravi. Deček se ne vidi, a si predstavlja, da je kaj videti, da nekaj zna, da bi ga vendar moral kdo pogledati, pa ne kdor koli, ne na primer neka punca, ki iz svoje skalice spremlja vsak njegov obrat, »Tata, gledaj me.« Oziram se proti skupinici odraslih, ki poseda po brisačah in je družabna. Kdo izmed njih je tata malega plavalca? Zakaj se ne odzove? Starši govorijo eden čez drugega, ženske so negovane, lepe, smejijo se dovtipom svojih partnerjev in s kotičkom pozornosti registrirajo zagorela telesca otrok v morju. The post Obris otoka first appeared on Razpotja.

Helena Henschen: V senci zločina

Koridor, 11. avgust 2020 ― Helena Henschen preiskuje umor, ki se je zgodil znotraj njene družine. Dokopati se skuša do skrivnosti, ki ji jo je mati prikrivala do svoje smrti. The post Helena Henschen: V senci zločina appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Pripravo kandidature Ptuja za EPK 2025 nadaljuje ekipa na občini

Misli, 11. avgust 2020 ― Konec junija se je štirim članom skupine, ki je pripravljala kandidaturo Ptuja za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025, iztekla pogodba, aneks k pogodbi pa ni bil podpisan. Delo zdaj nadaljuje ekipa zaposlenih na občini, mestni svetniki pa naj bi septembra ponovno odločali, ali v pripravi kandidature Ptuja za naziv EPK 2025 vztrajati.
Koronakriza povod za predstavo ptujskega gledališča Lunapark Kuga

Koronakriza povod za predstavo ptujskega gledališča Lunapark Kuga

Misli, 11. avgust 2020 ― Čas koronakrize je bil povod za pripravo predstave Lunapark Kuga, ki jo bodo na odru Mestnega gledališča Ptuj premierno predstavili v sredo zvečer. Nastala je v režiji Matjaža Latina. Avtor originalnih songov in glasbe je Jure Ivanušič, avtor besedil iz drame Bela bolezen pa Karel Čapek. Predstava je izrazito družbeno kritična, pravijo ustvarjalci.
PRIPOROČILA ZA OBISKOVALCE POLETNIH PRIREDITEV

PRIPOROČILA ZA OBISKOVALCE POLETNIH PRIREDITEV

Hiša otrok in umetnosti, 11. avgust 2020 ― Da bodo tudi naše poletne prireditve potekale čim bolj varno in čim manj stresno vas prosimo, da se držite spodnjih priporočil. Če imate vi ali vaš otrok znake respiratornih bolezni vas prosimo, da ostanete doma. Zaradi zagotavljanja varnosti upoštevamo vsa priporočila NIJZ, zato imajo prizorišča Pravljic na dvorišču omejeno število obiskovalcev. Prosimo vas, da na […]

Miloš Kosec: Ko propadajoč dvorec krade delovna mesta

OUTSIDER, 11. avgust 2020 ― Časopis Finance je pred kratkim priobčil precej obsežen članek z naslovom »Siliko bi v Sevnico pripeljal 70 delovnih mest, na poti mu stoji spomeniško varstvo«. Gre za še enega izmed prispevkov o največji cokli razvoja, ki naj bi jo imeli v Sloveniji: o kulturni dediščini. Nasproti smelim razvojnim načrtom in novim delovnim mestom namreč stoji… The post Miloš Kosec: Ko propadajoč dvorec krade delovna mesta appeared first on OUTSIDER.

TELESA PROSTORI TOKOVI SVETOVI

Borštnikovo srečanje, 11. avgust 2020 ― Studio za raziskavo umetnosti igre bo letošnji mali festival psihodrame, ki se sicer vsako leto konec avgusta odvija na Kruščah, izvedel preko spleta. Pripravljajo različne delavnice in tudi premiero spletne predstave Koža v režiji Tomija Janežiča. Spletni festival se bo odvil med 18. in 22. avgustom in je namenjen vsem, ki želijo raziskovati svojo ustvarjalnost, vsakodnevno, osebno ali medosebno, karierno, umetniško ali psihoterapevtsko.  "V psihodrami je dobrodošel vsak, ki se skozi igro želi srečevati s sabo in drugimi. Za psihodramo niso potrebne posebne igralske sposobnosti," so zapisali organizatorji. Ustanovitelji festivala, mednarodno izredno uveljavljena psihodramska psihoterapevtka Sue Daniel, psihiater dr. Vladimir Milošević in režiser ter univerzitetni profesor Tomi Janežič, bodo vodili dve petdnevni spletni delavnici, v času namenjenem festivalu pa bodo tudi druge možnosti virtualnih srečanj z umetniki. Obe delavnici bosta potekali v angleškem jeziku po aplikaciji Zoom vsak dan od 18. do 22. avgusta 2020, po naslednjem urniku: Delavnica Sue Daniel (15 ur) bo vsak dan od 10:00 do 11:30 ter od 11:45 do 13:15 Delavnica Tomija Janežiča in Vladimirja Miloševića (7,5 ur) bo vsak dan od 15:00 do 16:30   Informacije in prijave na e-naslovu: krusce@gmail.com.

Čez 10 dni se začenja ANA DESETNICA NA LENTU!

Ana Monro, 11. avgust 2020 ― 2 prizorišči, 4 dnevi, 11 dogodkov in 9 različnih predstav! Program uličnega gledališča bo letos spet gostoval tudi v Mariboru. Koga bo Ana Desetnica od 21. do 24. avgusta gostila na Lentu preverite TUKAJ. Prisrčno vabljeni!     Festivalski partner       The post Čez 10 dni se začenja ANA DESETNICA NA LENTU! appeared first on Ana Monro.

Napoved razpisa za sofinanciranje projektov na področju elektronskega založništva v letu 2020

Javna agencija za knjigo, 11. avgust 2020 ― Javna agencija za knjigo RS bo v petek, 21. avgusta 2020 objavila Javni razpis za sofinanciranje kulturnih projektov na področju elektronskega založništva za leto 2020 (v nadaljevanju: JR9–E–ZALOŽNIŠTVO–2020). Razpis bo odprt do ponedeljka, 21. septembra 2020 in je namenjen podpori elektronskim in zvočnim knjigam ter spletnim medijem (literarna kritika in refleksija knjižnega polja). Dokumentacija javnega razpisa ter razpisni obrazci bodo na voljo na spletni strani JAK. https://jakrs.e-razpisi.si/ Kontaktna oseba za razpis: Vlasta Vičič, vlasta.vicic@jakrs.si, tel. 01 369 58 26.
SVOBODA JE GLAGOL

SVOBODA JE GLAGOL

Društvo slovenskih pisateljev, 11. avgust 2020 ― Spoštovani vsi kolesarji, pešci, sprehajalci, ljubitelji poezije in prijetnih petkovih večerov, pa tudi vsi ostali … VSE VAS VABIJO slovenski pesniki in pisatelji – v petek, 14. avgusta, ob 21h na sedmi večer poezije, glasbe in druženja! Program sedmega večera: Nika Gradišek, Aljaž Primožič, Lara Gobec, Sara Fabjan, Hana B. Kokot, Veronika Gradišek   Glasba: Matej […]

Arch Lab: Nadaljevanje

OUTSIDER, 11. avgust 2020 ― »There is a crackthere is a crackin everythingthat is how the light gets in.« – Leonard Cohen Angleži imajo besedo, ki je ne znam čisto dobro posloveniti. Immediacy. V neposrednem prevodu bi bila to »takojšnjost«, a v resnici leži bolj nekje med »neposrednostjo« in »prisotnostjo«. In ta beseda nekako povsem zajame tisto neoprijemljivo lastnost vseh… The post Arch Lab: Nadaljevanje appeared first on OUTSIDER.

Naprej v preteklost

Medobčinski muzej Kamnik, 11. avgust 2020 ― Od 17. do 23. avgusta 2020 Skupnost muzejev Slovenije med 17. in 23. avgustom 2020 pripravlja poseben teden, ko bomo muzeji in galerije nagovarjali svoje obiskovalke in obiskovalce in jih prepričali, da smo zanimivi in varni prostori učenja in zabave. Dogodek bo potekal pod skupnim imenom Naprej v preteklost in se bo odvijal na družbenih omrežjih in […] The post Naprej v preteklost appeared first on MM:K.

Ta zemljevid kaže, kje je letos najbolj vroče prebivalcem Ljubljane

OUTSIDER, 11. avgust 2020 ― Do konca poletja lahko vsak zabeleži vročo točko v Ljubljani Ta teden so se temperature v Ljubljani dvignile na 30 °C.  Za marsikoga je bilo letošnje poletje z oblico deževnih dni vse se prej kot idealno, takoj ko spet nastopijo sončni dnevi, pa se zavemo, kako zelo se mesta lahko poleti segrejejo. Trend pregrevanja se… The post Ta zemljevid kaže, kje je letos najbolj vroče prebivalcem Ljubljane appeared first on OUTSIDER.

Bartolov Al Araf dostopen v turščini

Misli, 11. avgust 2020 ― Turška založba Koridor je natisnila turški prevod zbirke kratkih zgodb Vladimirja Bartola z naslovom Al Araf, so sporočili iz založbe Sanje. V Al Arafu, zbirki 27 novel, Bartola zanimajo ljudje, ki imajo posebno moč, da lahko obvladajo džunglo družbe - tisti, ki suvereno in zmagovito "švigajo kakor ščuke med krapi".
Kinodvor na Kongresnem trgu s tremi projekcijami na prostem

Kinodvor na Kongresnem trgu s tremi projekcijami na prostem

Misli, 11. avgust 2020 ― S projekcijo filmske mojstrovine Charlesa Chaplina Veliki diktator bo Kinodvor za tri dni odprl svoj letni kino na Kongresnem trgu. Na sporedu bodo tri brezplačne projekcije, s katerimi se bodo v Kinodvoru spomnili pomembnih zgodovinskih obletnic. Nocojšnji večer bo potekal v znamenju 75. obletnice konca druge svetovne vojne.

Izšla bo knjiga o Queenih skozi objektiv Neala Prestona

Misli, 11. avgust 2020 ― Priznani ameriški fotograf Neal Preston se je Queenom pridružil kot uradni fotograf na njihovih turnejah in imel tako priložnost dokumentirati vzpon skupine med najboljše v zgodovini. Preston je člane zasedbe ovekovečil v najbolj intimnih, mestoma tudi ekstatičnih trenutkih. Fotografije z nastopov in zakulisja bodo oktobra izšle v knjigi.
še novic