Sir Gawain in Zeleni vitez

Sir Gawain in Zeleni vitez

Radio Študent, 21. oktober 2020 ― Za božič se vitezi okrogle mize in drugi gostje v Kamelotu veselijo in praznujejo. Vrstijo se viteški turnirji in igre, plesa, glasbe in veselja ne manjka. Na praznični pojedini se vrstijo odlične in redke jedi, vsak si lahko izbere, kar želi, več pa o postrežbi ne bomo govorili, saj je jasno, da ni manjkalo prav nič.

Benetke

Vrabec Anarhist, 21. oktober 2020 ― Tretji kozarec vina je v meni prebudil vedno dremajočo žival otožnosti, žalosti. Kaj mi pomagajo Benetke, četudi zagrnjene z oktobrskim dežjem, meglo, vlago, če pa je v meni prostor, kjer se naseljuje (vedno znova pomlajena) otožnost, melanholija, kasneje že depresija. The post Benetke appeared first on Vrabec Anarhist.
Rakek: Monotonost je razbila barvita mozaična stena

Rakek: Monotonost je razbila barvita mozaična stena

Notranjsko primorske novice » Kultura, 21. oktober 2020 ― Rakek – Članice mozaične sekcije Kulturnega društva Rak Rakek so steno na avtobusnem postajališču nasproti knjižnice oblekli v pisane mozaike. Poleg mozaičnih sten pri osnovni šoli in gostišču Furman je to že tretja na Rakeku, še eno pa so izdelali pri centru starejših v Cerknici. Mozaična stena, Rakek, oktober 2020 Foto: Karmen petrič Pisane barve niso razbile le sivine betonske stene, pač pa so polepšale celotno območje. »Trudimo se, da bi bili naši kraji urejeni in da bi se v njih domačini počutili prijetno, tujci pa bi se radi vračali. In stena je kar vabila k temu, da jo polepšamo. Odločile smo se za izdelavo raznobarvnih abstraktnih trakov,« pravi Karmen Petrič, ki je bila skupaj s Sonjo Vidrih gonilna sila projekta. 22 članic mozaične skupine je z delom pod mentorstvom Eve Ue začelo poleti. Mozaične trakove so na steno začele nameščati 10. oktobra, z delom pa so končale včeraj. »Čaka nas samo še nekaj detajlov in izdelava nadstreška za zaščito mozaikov.« Projekt sta podprli Občina Cerknica in Krajevna skupnost Rakek. pet The post Rakek: Monotonost je razbila barvita mozaična stena first appeared on Notranjsko primorske novice.

Borštnik je mrtev

Vrabec Anarhist, 21. oktober 2020 ― Gledališče ne bo umrlo, dokler bo človek. Pa razumite to s takšno konotacijo, kot se vam zdi primerno. In naj se v interpretacijah, katero izmed besed po želji zamenja z umetnost, svobodomiselnost, upor. The post Borštnik je mrtev appeared first on Vrabec Anarhist.

Javno pismo: Metelkova mora ostati nevladniška

Asociacija, 21. oktober 2020 ― Ministrstvo za kulturo je v času razglasitve epidemije uporabnike prostorov na Metelkovi 6 v Ljubljani, brez predhodnih pogovorov in enostransko, pozvalo k prekinitvi najemnih pogodb in izpraznitvi prostorov. Takšno ravnanje ocenjujemo v času epidemije kot povsem nesprejemljivo, zares pa tovrsten avtoritaren pristop ni sprejemljiv nikoli. Na dogajanje smo se odzvali z javnim pismom, ki ga … Preberi več o Javno pismo: Metelkova mora ostati nevladniška
JAK omogoča brezplačno udeležbo vseh založnikov na letošnjem virtualnem Slovenskem knjižnem sejmu - ne odlašajte s prijavo, sodelujte!

JAK omogoča brezplačno udeležbo vseh založnikov na letošnjem virtualnem Slovenskem knjižnem sejmu - ne odlašajte s prijavo, sodelujte!

Javna agencija za knjigo, 21. oktober 2020 ― Letošnji 36. Slovenski knjižni sejem bo v luči zaostrenih zdravstvenih razmer potekal virtualno. Organizator - Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS bo v partnerstvu s Cankarjevim domom ponudila spletno razstavišče, nakupovanje knjig in pestro spremljevalno dogajanje s spletnimi dogodki za splošno in strokovno javnost, vse pod sloganom Narazen, a vendarle skupaj! Obiskovalci bodo na sejem vstopali na spletni strani www.knjiznisejem.si ter od tam tudi neposredno v spletne knjigarne založb. Na JAK  se bomo potrudili za ažurno obveščanje o sejemskem dogajanju in promocijo samega sejma, v upanju, da bo uporabniška izkušnja čim boljša in da boste poleg obstoječih našli nove kupce svojih knjižnih izdaj. Javna agencija za knjigo kot letošnja partnerica prvega spletnega Slovenskega knjižnega sejma bo omogočila brezplačno sodelovanje z OSNOVNIM PAKETOM za vse razstavljavce-založnike. JAK je neposredno z organizatorjem (GZS) sklenila dogovor, ki vsem prijavljenim razstavljavcem omogoča brezplačno sodelovanje v okviru osnovnega paketa. V kolikor bodo razstavljavci izbrali srednji ali veliki paket, jim bo organizator zaračunal le razliko do celotne cene paketa. Prijava/registracija je možna TUKAJ, več o pogojih sodelovanja pa si lahko preberete na spletni strani sejma.    
Novo v videoarhivu

Novo v videoarhivu

Loški muzej, 21. oktober 2020 ― V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate pogovor kustosa za umetnostno zgodovino Boštjana Sokliča s fotografom Alešem Gregoričem ob njegovi razstavi fotografij iz cikla Vonj kože.

Aktivni državljan

Kino Šiška, 21. oktober 2020 ― Po zelo uspešnem in razprodanem nastopu v Gala hali, se je fužinski mojster besedil Zlatko predstavil tudi na odru Kino Šiške, v hibridni koncertni formi.

Ob obisku Medobčinskega muzeja Kamnik

Medobčinski muzej Kamnik, 21. oktober 2020 ― Muzej in njegove enote so varen prostor za obiskovalce. To so prostori, kjer spoznavamo dragoceno preteklost in se učimo, spoznavamo, se spominjamo in načrtujemo prihodnost. Odpiralni čas za obiskovalce je od torka do sobote, od 10. do 18. ure, vendar izključno za individualne oglede (za posameznike in družine). Skupin do nadaljnjega ne sprejemamo. Do nadaljnjega so […] The post Ob obisku Medobčinskega muzeja Kamnik appeared first on MM:K.
35 najboljših grozljivk leta 2020

35 najboljših grozljivk leta 2020

Deseta umetnost, 21. oktober 2020 ― Glede na Tomatometer izpostavljamo 35 grozljivk, ki imajo najvišji delež pozitivnih kritik.   Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply!You might be interested in this:    Wer (2013)  Kako izuriti svojega zmaja 3  Deadpool 2  Nightcrawler (2014)  The Avengers (2012)Copyright © Deseta umetnost [35 najboljših grozljivk leta 2020], All […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Deliver Us from Evil (2014)  One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)  Widows (2018)  Annihilation (2018)  Unsane (2018) Copyright © Deseta umetnost [35 najboljših grozljivk leta 2020], All Right Reserved. 2020.

Arhitektura iz zemlje: Chihilsitoonski vrtovi, Kabul

OUTSIDER, 21. oktober 2020 ― Prenova in revitalizacija vrtov s pripadajočimi stavbami v javni park v Kabulu. Novi objekti so izvedeni iz zbite zemlje.   Nekdanji kraljevi vrt iz 19. stoletja je nekaj časa služil kot protokolarni objekt za državniške obiske – med drugim sta ga obiskala tudi ameriški predsednik Eisenhower in sovjetski premier Hruščov. V začetku 90. let prejšnjega… The post Arhitektura iz zemlje: Chihilsitoonski vrtovi, Kabul appeared first on OUTSIDER.

Ob 25. obletnici zavoda Muzeum tridelna razstava Arhitektura sanj

Misli, 21. oktober 2020 ― Zavod za umetniško produkcijo, posredovanje in založništvo Muzeum obeležuje 25 let delovanja. Jubilej slavijo z razstavo Arhitektura sanj, ki zajema prostorsko postavitev Barka v Mestni hiši, fontano Knjiga in eksponat Stol, ki bosta sopostavljena v parku Tivoli ter razstavo Not At First Glance italijanske umetnice Silvie Mariotti v MGLC.

Ira Zorko: Kruta usoda naselbinske dediščine prve polovice 20. stoletja

OUTSIDER, 21. oktober 2020 ― Uničenje trenutno grozi dvema lepima vilama ob Jamovi cesti FORMALNO PRAVNI VIDIK Mestna četrt Kolezija je enako kot sosednje območje ljubljanskega Mirja od leta 2006 pod številko EŠD 20034 zaščitena kot območje naselbinske dediščine z vilami in enodružinskimi stanovanjskimi hišami v vrtovih. Nastala je v času prve polovice 20. stoletja. Pravna in vsebinska podlaga za… The post Ira Zorko: Kruta usoda naselbinske dediščine prve polovice 20. stoletja appeared first on OUTSIDER.

Vrči, keramika, 1. stoletje n. št., Suhadole

Medobčinski muzej Kamnik, 21. oktober 2020 ― Leta 2000 je Miran Bremšak ob gradnji zasebne hiše v Suhadolah na ZVKD o.e. Kranj sporočil, da so našli rimski vodnjak. V njem so bili poleg ostalega gradiva tudi vrči in številni odlomki vrčev in drugih posod. Vrči so dvoročajni, izdelani so bili na vretenu in verjetno v isti lončarski delavnici. Visoki so med 24 […] The post Vrči, keramika, 1. stoletje n. št., Suhadole appeared first on MM:K.
Vrag odnesel šalo

Vrag odnesel šalo

LUD Literatura, 21. oktober 2020 ― Nekoliko zasanjani naslov najnovejšega romana Lucije Stepančič "Naj me kdo zbudi", romana z naslovnico, na kateri je reprodukcija Lazzarinijeve baročne slike "Rinaldo in Armida" (1690), ki upodablja ljubezensko idilo, ki jo utegne kmalu končati pogled v zrcalo, zavaja dovolj, da obenem zbuja slutnjo nočne more.

Informacije za javni agenciji, javni sklad in javne zavode s področja kulture v zvezi z omejitvami izvajanja kulturnih dejavnosti in druge splošne informacije

Ministrstvo za kulturo, 21. oktober 2020 ― Obveščamo vas, da bo jutri, 22. 10. 2020, začel veljati Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 150/20), ki med drugim določa, da ponujanje storitev neposredno potrošnikom ni dovoljeno v kinematografih ter kulturnih ustanovah, razen v galerijah, muzejih, arhivih in knjižnicah. Število oseb v zaprtih javnih prostorih (med drugim tudi v galerijah, muzejih, arhivih in knjižnicah), v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, se omeji na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, v kolikor je poslovni prostor manjši od 20 kvadratnih metrov.
1914 Sarajevo – Atentat (3)

1914 Sarajevo – Atentat (3)

Stare slike (Cerknica), 21. oktober 2020 ― Bomba in streli   Neka brihta je na fotografijo v nemškem jeziku napisala »v trenutku atentata«. Vendar je slika nastala kasneje, ko je bil prvi napad že mimo. Stebri na sliki dajo vedeti, da je nastala pred sarajevsko mestno hišo. Bil je vroč poletni dan. 28. junija 1914. Ura 9.30. Z Ilidže, kjer sta prespala, […]

Hišo Jamesa Joycea bodo preuredili v hostel

Misli, 21. oktober 2020 ― Dublinski mestni svetniki so prižgali zeleno luč projektu, ki predvideva preureditev hiše, v katero je irski pisatelj James Joyce postavil dogajanje svoje kratke zgodbe z naslovom Mrtvi, v hostel. Skupina nasprotnikov projekta, ki jo podpirajo številni pisatelji, je napovedala, da se bo na odločitev pritožila.

»Glasbenik mora biti dobro tehnično podkovan, imeti lastno identiteto in ustvarjati glasbo zaradi nje same.« (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 21. oktober 2020 ― V četrtek, 8. oktobra, je v Trubarjevi hiši literature potekal drugi večer koncertno-pogovornega cikla Dueti. Dogodek je bil tokrat posvečen jazzu, ki ga na Slovenskem povezujemo z ustanovitvijo in delovanjem Plesnega orkestra Radia Ljubljana (danes Big Band RTV Slovenija), Jazz festivalom Ljubljana, ki neprekinjeno poteka vse od leta 1960 ter z izjemnim Jožetom Privškom, ki je v svoji glasbeni karieri sodeloval s svetovnimi jazzovskimi imeni, med katerimi je najodmevnejše Quincy Jones. Danes za vse večjo uveljavitev jazza pri nas skrbi novi val glasbenikov, med katere spadata tudi gosta četrtkovega glasbenega večera, jazz vokalistka Patricija Škof ter kitarist in komponist Tilen Beigot, ki med drugim skupaj delujeta v perspektivni glasbeni zasedbi birds of unknown. Dogodek je povezovala kritičarka in glasbena publicistka ter urednica Nina Novak.
Klubovanje v LJ in NY

Klubovanje v LJ in NY

SIGIC - Novice, 21. oktober 2020 ― V petek, 23. oktobra, bo med 18. in 20. uro na spletu potekal pogovor med Zemiro Alajbegović in Jakom Yuzno o klubskih scenah v Ljubljani in New Yorku v 80. in 90. letih 20. stoletja.
Aktivni državljan

Aktivni državljan

Odzven, 21. oktober 2020 ― Po zelo uspešnem in razprodanem nastopu v Gala hali, se je fužinski mojster besedil Zlatko predstavil tudi na odru Kino Šiške, v hibridni koncertni formi.
Slišala sem ptičko pet

Slišala sem ptičko pet

Odzven, 21. oktober 2020 ― Med izdajami ZKP RTV Slo je tudi zgoščenka mezzosopranistke Barbare Jernejčič Fürst in kitarista Žarka Ignjatovića, izključno digitalni album, na katerem predstavljata raznolik program.
še novic