Tajda Lekše - Ljubezen osebno

Tajda Lekše - Ljubezen osebno

Finžgarjeva galerija, 11. november 2020 ― Otvoritev razstave boste lahko spremljali preko Zooma:  https://www.google.com/url?q=https://us02web.zoom.us/j/5319372181?pwd%3DZ0NRMnhNcSt5NCtZWk1zOXoxalFvUT09&source=gmail&ust=1605214834373000&usg=AFQjCNGGG3xANC1H5kmHtmBd49lOLxVfDg">https://us02web.zoom.us/j/5319372181?pwd=Z0NRMnhNcSt5NCtZWk1zOXoxalFvUT09 Meeting ID: 531 937 2181Passcode: 0Nc0N3Meeting ID: 531 937 2181Passcode: 778954
Repetitor z videom ‘Kost i koža’ napoveduje nov album

Repetitor z videom ‘Kost i koža’ napoveduje nov album

SPRP, 11. november 2020 ― Dolgoletni varovanci založbe Moonlee Records in ena najbolj cenjenih kitarskih zasedb iz Balkana ta hip Repetitor predstavlja nov video za singel ‘Kost i koža’ iz njihovega četrtega studijskega albuma ‘Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji’, ki pri Moonlee Records izide 20. novembra. Kost i koža’ – download: Bandcamp Na napovednem singlu ‘Kost i koža’ ponovno slišimo zrel, samozavesten in besen bend v svoji doslej najbolj udarni obliki – visokonapetostni garažni punk in hrupni rock za prvovrsten koncertni kraval!  Videospot za ‘Kost i koža’ je vizualno utelešenje družbenih tenzij in osebnih tesnob tega trenutka skozi glasbo beograjskega tornada. Pod videospot se podpisuje mlada avtorska ekipa: Savina Smederevac (režija), Filip Tasić (direktor fotografije), Rastko Stojanović (produkcija), Neda Živanović (montaža)...  “...umesto sebi u bradu tebi u stomak i u glavu…” Piše: Jaša Bužinel (MR)

11. novembra 1910 se je rodil Lojze Kozar, duhovnik, pisatelj in prevajalec

Kamra.si, 11. november 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. novembra 1910 se je v Martinju rodil Lojze Kozar, duhovnik, pisatelj in prevajalec. Umrl je 29. aprila 1999 v  Odrancih. Rojen je bil v Martinju na Goričkem, po nekaj razredih osnovne šole je začel obiskovati gimnazijo v Murski Soboti, ki jo je dokončal na Ptuju. Po študiju bogoslovja v Mariboru je bil l. 1936 posvečen v duhovnika. Sledile so službe prefekta v dijaškem semenišču v Mariboru ter kaplana v Trbovljah, Hrastniku, Brežicah in Turnišču. Med 2. sv. vojno je moral na službeno mesto v Körmend na Madžarskem, konec l. 1945 pa je po nekajmesečnih vmesnih postajah postal župnik v Odrancih. Tu se je začela njegova trnova pot za graditev nove cerkve, tudi s tragično nesrečo, ki so jo l. 1967 vendarle dokončali.Lojze Kozar je začel objavljati leposlovne črtice že pred 2. sv. vojno v Kalendarju Srca Jezušovoga in Novinah. Po vojni je objavljal v Mohorjevem koledarju, Novi poti in koledarju Stopinje, ki jih je dolga leta tudi urejal. Prvo samostojno povest v knjižni izdaji Takšen prag pa je objavil l. 1962. Sledili so romani Pajkova mreža, Materina ruta, Vezi in zanke, Licenciat Janez, Premakljivi svečnik, Topla babičina dlan (nadaljevanje Materine rute), Kamen in srce, avtobiografska proza Neuničljivo upanje, roman Njene postaje ter izbor črtic Moji konjički, v katerih opisuje svoje otroštvo in se spominja drugih dogodkov iz svojega življenja. Napisal je več verskih priročnikov, zbiral pa je tudi ljudske pesmi iz Prekmurja in Porabja.Literarna zgodovina uvršča Kozarjevo pisanje v t. i. večerniško, mohorjansko prozo. Oznaka je dolga leta veljala za manj vredno branje, še posebej za »izobražence«. Vendar pa danes njegove romane že postavljajo ob bok Jurčiču, Finžgarju, Jalnu in drugim pisateljem s sorodno tematiko. Podobno kot oni se je znal vživeti v preprostega človeka z vsemi njegovimi dobrimi in slabimi platmi, vživel se je v svoje domače goričko okolje in ga prikazal takšno, kot je od nekdaj bilo. Iz vseh del veje tisto,

Slovenske organizacije zelo uspešne v programu Ustvarjalna Evropa

Misli, 11. november 2020 ― Slovenske organizacije so za izvajanje evropskih projektov iz programa Ustvarjalna Evropa (2014-2020) v sedmih letih pridobile več kot 24 milijonov evrov podpore in ustvarile 1070 mednarodnih povezav. Na razpisih je uspešno sodelovalo več kot 130 slovenskih organizacij, tako nevladnih kot javnih institucij, nekatere med njimi večkrat.

Napoved nove razstave – Slovenska majolika

Medobčinski muzej Kamnik, 11. november 2020 ― Potekajo zadnje priprave pri postavitvi nove razstave Slovenska majolika, ki je plod skupnega dela strokovnjakov iz Narodnega muzeja Slovenije, Medobčinskega muzeja Kamnik in ob pomoči Irene Radej. Majolika ima v slovenski tradiciji poseben status. Postala je tako rekoč mitološki predmet, tesno povezan s samobitnostjo slovenskega naroda. Kot simbol dobre in vesele družbe jo opevajo ljudske […] The post Napoved nove razstave – Slovenska majolika appeared first on MM:K.

Uspešno … ustvarjalno 2014–2020. Praznujmo skupaj!

CED, 11. november 2020 ― Motovila ob zaključku uspešnega leta in neverjetnega sedemletnega obdobja vabi predstavnike slovenskih organizacij s podporo Ustvarjalne Evrope (Kultura in MEDIA) na tradicionalno srečanje Uspešno … ustvarjalno. Letos praznujemo nekoliko drugače – virtualno in v več etapah. Začnemo 12. novembra! SPREMLJAJTE nas: #Motovila #CEDSlovenia #UstvarjalnaEvropa
Filmski poklici

Filmski poklici

Kinodvor, 11. november 2020 ― Kaj pravzaprav dela oblikovalec zvoka? Kakšne so naloge producentke? Koliko časa potrebuje animator, da dokonča en kratki animirani film? Oglejmo si kratke predstavitvene filme in se spoznajmo z različnimi filmskimi poklici!
Zakaj ljudje potujejo, kot potujejo?

Zakaj ljudje potujejo, kot potujejo?

Inštitut za politike prostora, 11. november 2020 ― Objavljamo rezultate raziskave, s katero smo želeli ugotoviti, zakaj se ljudje odločijo za določen način potovanja po vsakdanjih opravkih. Zanimale so nas predvsem poti na kratkih razdaljah, do pet kilometrov, kjer je možnost za izbiro aktivnega načina potovanja največja. Prvi v seriji člankov na temo raziskave zajema splošen pregled motivov za izbiro načina potovanja in... The post Zakaj ljudje potujejo, kot potujejo? appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Ulična umetnost ima pomemben DRUŽBEN UČINEK!

Ana Monro, 11. november 2020 ― Ulice so več kot le ulice! 12. junija smo se pridružili manifestni akciji mednarodne iniciative uličnih umetnikov Ulična umetnost za preobrazbo družbe.  V okviru te je nastal tale VIDEO, v katerem je zabeležen tudi prizor naše akcije (2:14).   VEČ INFORMACIJ         The post Ulična umetnost ima pomemben DRUŽBEN UČINEK! appeared first on Ana Monro.

Arhitektura iz zemlje: Šolski paviljon Allenmoos

OUTSIDER, 11. november 2020 ― Šolski paviljon poleg šole v predelu Allenmoos Zürichu je prenovljen in dozidan po načrtih arhitektov iz pisarne Bolthauser Architekten. Stavba je bila zgrajena leta 1958 po načrtih Jacoba Pardutta, v njej pa naj bi delovala pedagoška šola, kar se nikoli ni zgodilo – namesto tega je v stavbi dolgo deloval vrtec. Ob prenovi so arhitekti… The post Arhitektura iz zemlje: Šolski paviljon Allenmoos appeared first on OUTSIDER.
Simon Popek za STA: Ne gre prehitro zavrniti kinoizkušnje

Simon Popek za STA: Ne gre prehitro zavrniti kinoizkušnje

Misli, 11. november 2020 ― Začel se je 31. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe), ki do 22. novembra poteka preko platforme videa na zahtevo, pri čemer je število vstopnic za posamezni film omejeno. Kot je za STA povedal programski direktor festivala Simon Popek, bi se z ekonomskega vidika to zdelo noro, a na dolgi rok bo imelo pozitivne učinke.

Pismo mojemu gledališču

SiGledal Novice, 11. november 2020 ― Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Andreja Pevec Podgornik piše gledališču.
MKC Maribor bo gostil evropsko prvenstvo v slam poeziji

MKC Maribor bo gostil evropsko prvenstvo v slam poeziji

Misli, 11. november 2020 ― Mladinski kulturni center (MKC) Maribor bo letos gostil Evropsko prvenstvo v slamovski poeziji, ki bo zaradi izrednih razmer prvič v zgodovini potekalo v spletni obliki. Na tekmovanju se bodo pomerili slamovski pesniki in pesnice, ki po navedbah organizatorjev spadajo v sam vrh evropske uprizoritvene poezije.
Poletje '85

Poletje '85

MMC Gledamo, 11. november 2020 ― Plodoviti francoski režiser François Ozon posname približno en film na leto – tempo, kakršnega smo do nedavnega povezovali samo z Woodyjem Allenom. V nasprotju z Allenovimi romantičnimi dramami sta zaljubljenca v Poletju 85 približno iste starosti.

Pismo mojemu igralcu Roku Kravanji

SiGledal Novice, 11. november 2020 ― Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Nuša Komplet Peperko piše igralcu Roku Kravanji.

Ljubezensko pismo za SNG Maribor

SiGledal Novice, 11. november 2020 ― Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Eva Karolina Soršak piše SNG Maribor.
V Sarajevu se začenjajo Dnevi novega slovenskega filma

V Sarajevu se začenjajo Dnevi novega slovenskega filma

Misli, 11. november 2020 ― S projekcijo večkrat nagrajenega filma Ne bom več luzerka scenaristke in režiserke Urše Menart se bodo v sarajevskem Kinu Meeting Point začeli četrti Dnevi novega slovenskega filma, ki bodo potekali do petka. Otvoritvenemu se bosta pridružila še filma Izbrisana scenarista in režiserja Miha Mazzinija ter Polsestra režiserja Damjana Kozoleta.

11. novembra/17. decembra 1493 ( Einsiedeln - Švica) se je rodil Paracelsus, švicarski alkimist, zdravnik, astrolog in okultist.

Kamra.si, 11. november 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. novembra/17. decembra 1493 ( Einsiedeln - Švica) se je  rodil Paracelsus, švicarski alkimist, zdravnik, astrolog in okultist. Umrl je 24. septembra 1541 v Salzburgu (Avstrija). Paracelsus se je rodil kot Theophrastus Philippus Aureolus Bombastus von Hohenheim. Nadimek Paracelsus je privzel kasneje. Beseda pomeni poleg ali podoben Celsusu, rimskemu zdravniku iz 1. stoletja. Njegovo glavno načelo pravi, da bi se moral zdravnik pri delu ravnati po zdravi pameti, vzorih iz narave in izkušnjah. V svojem času je pripomogel k raziskovanju kuge, sifilisa, poleg tega je bil izkušen tudi na področju zdravljenja s termalnimi vodami. Paracelsus je eden izmed zdravnikov, upodobljenih v samostanski lekarni v Olimju.

»Umetnost je kreativna sila, ki se je ne da ustaviti.« (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 11. november 2020 ― V četrtek, 29. oktobra, je potekal tretji večer koncertno-pogovornega cikla Dueti, ki je bil tokrat posvečen kantavtorskemu ustvarjanju. Kantavtorstvo velja za najnaravnejšo obliko ustvarjanja in izvajanja glasbe, ki se je na Slovenskem začela razvijati šele po letu 1960, pionir te ustvarjalnosti pri nas pa je bil legendarni Tomaž Pengov. Gosta tokratnega večera sta bila glasbenica, kritičarka, etnologinja, kulturna antropologinja in sociologinja kulture Katarina Juvančič ter kitarist in producent Dejan Lapanja. Dogodek je povezovala kritičarka in glasbena publicistka ter urednica Nina Novak.
Začenja se virtualni 31. Ljubljanski mednarodni filmski festival

Začenja se virtualni 31. Ljubljanski mednarodni filmski festival

Misli, 11. november 2020 ― S premiero kratkega filma Sanjamo film avtorjev Matevža Jermana in Petra Cerovška se drevi začenja 31. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe), ki bo zaradi trenutnih razmer potekal virtualno. Preko platforme videa na zahtevo bo ponudil 22 celovečercev, za otvoritvenega je programski direktor festivala Simon Popek izbral film Gagarin.
Igralec Goran Bogdan nominiran za Evropsko filmsko nagrado

Igralec Goran Bogdan nominiran za Evropsko filmsko nagrado

BSF, 11. november 2020 ― Včeraj je Evropska filmska akademija objavila nominacije za vse kategorije. V kategoriji za igralca leta 2020 je bil nominiran hrvaški igralec Goran Bogdan, za vlogo v filmu Oče. Njegovi konkurenti so Poljak Bartosz Bielenia  (Božje telo), Italijana Elio Germano  (Rad bi se skril) in Luca Marinelli (Martin Eden), Danec Mads Mikkelsen (Nažgani) in dansko –ameriški igralec Viggo Mortensen (Padati).
še novic