Gašper Krajnc o Mestnih pticah

Gašper Krajnc o Mestnih pticah

Radio Študent, 15. december 2020 ― Gašper Krajnc je poskrbel za prvo stripovsko izdajo domačih avtorjev pri založbi VigeVage knjige. Njegov novi strip za razliko od prejšnjih odstopa od klasičnega žanra in se spušča v polje na pol biografske intimne drame, v kateri spoznamo risarja Ambroža ter nekaj drugih človeških mestnih ptic, ki se gibljejo po domači prestolnici. Verjetno najboljši domači strip letošnjega leta.  

SBO: Razodetje

Kino Šiška, 15. december 2020 ― Takšen SBO je v torek razpostavil scene v spletno predstavo iz Kina Šiška in nas pošolal. CUK se že od maja z najbolj usposobljeno ekipo in izbranimi glasbenimi nastopi trudi s kulturo spletnega glasbenega dogodka, kolektiv SBO pa je bil prvi, ki je prenos premontiral v drugačen medij, vnesel prostor, večji od odra, kadrirano režijo, scenosled, ki v pojmu na glasbenem prizorišču ni le abstrakcija setliste. Končno to ni bil več koncert. Zdaj je tudi na glasbeni oder padel mem, in izkaže se, da smo to v letu 2020 vsi tudi hoteli, ko s koncerti doma ne moremo biti zadovoljni.
Slovenska projekta prejmeta podporo sklada Eurimages

Slovenska projekta prejmeta podporo sklada Eurimages

Misli, 15. december 2020 ― Sklad Eurimages Sveta Evrope za filmske koprodukcije bo podprl slovenska celovečerna filma. Igrani celovečerec Zbudi me režiserja Marka Šantića prejme finančno podporo v višini 210.000 evrov, dokumentarni celovečerec Telo avtorice Petre Seliškar pa bo Eurimages podprl z 60.000 evrov subvencije.
Advent v Gornjesavskem muzeju Jesenice

Advent v Gornjesavskem muzeju Jesenice

Gornjesavski muzej, 15. december 2020 ― Advent v Gornjesavskem muzeju Jesenice Gornjesavski muzej Jesenice vsako leto v adventnem času pripravi zanimive dogodke. Preteklih deset let smo na Jesenicah torkove popoldneve pred prvo adventno nedeljo namenili medgeneracijskemu druženju in ustvarjanju, kjer smo izdelovali adventne venčke in voščilnice. Seveda pa v železarskem mestu ne smemo mimo Praznika sv. Barbare, ki goduje 4. decembra. [...]
17. Animateka

17. Animateka

Kinodvor, 15. december 2020 ― Mednarodni festival animiranega filma Animateka je od 30. novembra do 9. decembra potekal izključno na spletu, kjer je postregel s 7 celovečernimi in 252 kratkimi animiranimi filmi ter serijo dogodkov v živo. Hvala vsem gledalcem, da ste bili del letošnje edinstvene festivalske edicije!

Studio Tina Rugelj: Hiša Š

OUTSIDER, 15. december 2020 ― Interier novozgrajene enodružinske hiše na Primorskem je delo Studia Tina Rugelj. Načrtovanje notranje opreme je potekalo že vzporedno s pripravo idejnega projekta za hišo, kar je omogočilo, da sta ob plati hiše optimalno usklajeni. Strojne in elektro instalacije so tako zasnovane v skladu s predvideno opremo, kar je omogočilo temeljit premislek osvetljave in scenarijev prižiganja… The post Studio Tina Rugelj: Hiša Š appeared first on OUTSIDER.
Mariborski Nagib s serijo performativnih gest v izložbi

Mariborski Nagib s serijo performativnih gest v izložbi

Misli, 15. december 2020 ― Društvo Nagib zaključuje leto praznovanja 15. obletnice delovanja s posebno različico programskega sklopa Nagib na oder, ki jo je zaradi trenutnih epidemioloških razmer postavilo v izložbo. To so si izposodili v projektni pisarni Centra za kreativnost v Mariboru, kjer danes začenjajo s serijo performativnih gest slovenskih ustvarjalcev.

Filmarija #002: Na svoji zemlji

Društvo slovenskih režiserjev, 15. december 2020 ― Druga epizoda podkasta je že na voljo za poslušanje: tokratni moderator Miran Zupanič bo osvetlil desetletja prizadevanj za boljše delovne pogoje študentov in predavateljev na AGRFT, ki so se končno materializirala s selitvijo na Aškerčevo. Njegovi sogovorniki so dekan akademije profesor Tomaž Gubenšek, zaslužni profesor Igor Košir in docent Martin Srebotnjak. Vabljeni k poslušanju na […]

Pismo mojemu igralcu Urošu Kaurinu

SiGledal Novice, 15. december 2020 ― To jesen so vrata slovenskih gledališč zaradi obvladovanja epidemije kovida 19 zaprta za občinstvo. Zato v času zaustavitve gledalci v rubriki »Pismo mojemu igralcu« pišejo igralcem in drugim gledališkim ustvarjalcem o tem, kako zelo pogrešajo živo umetnost in kaj vse jim ta pomeni. Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi. Pošljite ga na sigledal@gmail.com. – Gledalec Matic Ferlan piše Urošu Kaurinu.
1959 Rakek – Čevlji

1959 Rakek – Čevlji

Stare slike (Cerknica), 15. december 2020 ― Mamini poročni čevlji, podkovani. Podplat je usnjen in obrabljen. Miloš je celo ugotovil, da je mama krevsala na levo nogo, ker je ena podkvica pribita drugače kot druga. Jaz krevsam na desno nogo, moj nezakonski mož bi sicer rekel, da na obe, in kaže, da imamo to v rodu. Čevlji v petdesetih letih so pogosto […]

7. mednarodni kritiški simpozij Umetnost kritike - Kaj je kritika? (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 15. december 2020 ― Med 3. in 4. decembrom 2020 se je v sodelovanju s Trubarjevo hišo literature v Ljubljani odvil že 7. mednarodni kritiški simpozij Umetnost kritike. Letošnje srečanje tujih in slovenskih umetnostnih kritikov ter kritičark v organizaciji Društva slovenskih literarnih kritikov je potekalo virtualno (https://www.umetnostkritike.com/), a zato nič manj pestro. V dveh simpozijskih dneh se je pred spletnimi gledalci zvrstilo šest predavanj oziroma video prispevkov, v katerih so avtorji predstavljali svoje poglede na kritiško prakso znotraj literarnega, gledališkega in filmskega področja. Dva izmed tujih prispevkov sta ponudila tudi svojevrstno analizo recepcije slovenske literature v svetu. Po koncu vsakega simpozijskega dne je sledila debata oziroma okrogla miza. Prva, z naslovom Literarna kritika izven nacionalnih okvirjev, je bila namenjena vsem udeležencem simpozija in je potekala v angleščini, druga, z naslovom Srečanje slovenskih kritikov, pa se je osredotočala na delo domačih kritikov z različnih umetnostnih področij.
Danes poslušamo: 2021 bo zborovsko obarvano leto!

Danes poslušamo: 2021 bo zborovsko obarvano leto!

SIGIC - Izpostavljeno, 15. december 2020 ― Kolikor so bile v 2020 zborom pristrižene peruti, toliko bolj bo 2021 po optimističnih scenarijih, ki jim sledijo zborovski navdušenci, zborovstvu naklonjeno. Današnjo »drugačno« poslušalnico prispeva Mihela Jagodic, programska vodja Festivala Europa Cantat, sicer producentka za vokalno glasbo pri JSKD. Prijave na festival se odpirajo danes.
Dva slovenska projekta uspešna na Eurimagesu

Dva slovenska projekta uspešna na Eurimagesu

BSF, 15. december 2020 ― Na svoji 161. seji upravnega odbora Eurimages, sklada sveta Evrope za filmske koprodukcije, sta bila uspešna dva slovenska celovečerna filma. Na sejo, ki je potekala na daljavo 10. decembra, se je za finančno podporo prijavilo 35 ko-produkcij, od tega pa je bilo 17 projektov izbranih za sofinanciranje. Slovenska predstavnica v upravnem odboru je Jelka Stergel.
še novic