Vabilo k sodelovanju pri projektu OSEBNA KODA OBLEKE

KUD Trivia, 29. januar 2021 ― Vabimo vas k sodelovanju pri projektu Osebna koda obleke, v katerem bodo odslužene obleke dobile nove lastnike. Prijave sprejemamo do 28. februarja 2021. Naše garderobne omare postajajo zatohle, čas je, da jih prezračimo in napravimo prostor za nova oblačila! V času, ko ne moremo v trgovine, nam pri tem lahko pomaga projekt OSEBNA KODA OBLEKE. […]

VABILO: Pogovor? Dogovor?? Govor???

Asociacija, 29. januar 2021 ― Epidemija je močno spremenila načine komuniciranja, na žalost pa se nivo svobode izražanja niža tudi zavoljo politične klime in dejanj. Pogovori, tudi glede kulturne politike, so vse bolj redki, dogovori so se večinoma zreducirali v enostranske odločitve, vse bolj pa je na udaru tudi govor kot tak. Ker je kultura ena od podstati svobode izražanja, … Preberi več o VABILO: Pogovor? Dogovor?? Govor???

Mart Lenardič: Boj v požiralniku

Koridor, 29. januar 2021 ― Boj v požiralniku je zbirka kratkih zgodb, ki v središče postavljajo človeka. Ta je v navzkrižju z marsikom in se bori z najrazličnejšimi zagatami moderniziranega sveta. The post Mart Lenardič: Boj v požiralniku appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Objava petih vicev oseminpetdesetega izbora

Objava petih vicev oseminpetdesetega izbora

SEM, 29. januar 2021 ― Uredniški odbor je izbral šestinpetdeseti niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva: Ne da se hvalim ampak letos še nisem bil v gostilni! Še malo, pa bo imela moja maska za enkratno uporabo 1. rojstni dan. Človek se kar naveže. U sloveniju stigao engleski soj virusa, a mi u Bosni ko prava sirotinja i dalje furamo onaj kineski. (Prevod: V Slovenijo je prišel angleški sev, mi v Bosni pa kot pravi reveži še naprej furamo kitajskega.) Angleški sev virusa je že pri nas! Včeraj sem videl nekoga, ki je peljal od sosedove zidanice proti domu po levi strani ... Today's work from home tip: blowing on the wine in the mug will help convince your zoom meeting that your tea is hot. (Prevod: Današnji nasvet za delo od doma: Pihanje vina v skodelici bo udeležence Zoom sestanka prepričalo, da je čaj vroč.) Seznam vseh izbranih vicev  

Na Prešernov dan SLOGI video-maraton s prejemnicami in prejemniki Borštnikovega prstana

SLOGI, 29. januar 2021 ― Na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, 8. februarja Vas lepo vabimo na ogled odlomkov pogovorov s prejemnicami in prejemniki Borštnikovega prstana. Pogovore smo izvedli v zadnjih letih, tudi s prejemniki in prejemnicami te najbolj prestižne slovenska nagrada za igralske dosežke, ki so nas vmes žal že zapustili (Štefka Drolc, Iva Zupančič, Janez Bermež, Aleksnder Krošl […] The post Na Prešernov dan SLOGI video-maraton s prejemnicami in prejemniki Borštnikovega prstana appeared first on SLOGI.

Prvo svilarno v Ljubljani postavil Francoz

Zgodovina na dlani, 29. januar 2021 ― Pierre Toussaint Tabouret je leta 1728 v Ljubljani odprl prvo manufakturo za svilene izdelke na Kranjskem in po mestu postavil nasade belih murv. Več tisoč kilometrov dolga Svilna cesta je tisočletja povezovala stare civilizacije Kitajske z Indijo, Egiptom, Bližnjim vzhodom, Perzijo, Arabskim polotokom in Evropo. Preko nje je s karavanami… Preberi The post Prvo svilarno v Ljubljani postavil Francoz appeared first on Zgodovina na dlani.

Razstava Albin Polajnar, Slikar Bohinja

Gorenjski muzej, 29. januar 2021 ― V Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici bo od petka, 5. februarja 2021 dalje, na ogled razstava del Albina Polajnarja. Razstava bo na ogled predvidoma do maja 2021. Ogledate si lahko tudi spletno razstavo.  Zaradi trenutne epidemiološke slike v državi se ... Read More

Vitrina meseca in nove pridobitve v muzejski enoti Ormož

Kamra.si, 29. januar 2021 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, enota Ormož hrani predmete etnološke dediščine širšega ormoškega območja ter s stalnimi in z občasnimi razstavami ter javnim programom širi vedenje o tukajšnji etnološki dediščini. V letu 2020 smo v muzeju našo etnološko zbirko v gradu pri Veliki Nedelji obogatili s številnimi predmeti oziroma z novimi pridobitvami, ki smo jih dobili v dar. V mesečnih predstavitvah postavljamo na ogled nekatere med njimi. V mesecu februarju sta to starinska izrezljana hišna kapelica s kipoma Srca Jezusovega in Marije. Februarska vitrina meseca bo na ogled od 1. 2. do 1. 3. 2021 v Grajski pristavi Ormož, v odpiralnem času muzeja: ponedeljek–petek od 9. do 16. ure, sobota od 9. do 15. ure. Hkrati s povabilom na ogled muzejske vitrine meseca vas z veseljem obveščamo, da smo podaljšali razstavo Ormoški grad – dom, opremljen z okusom, ljubeznijo in s sanjami / Oprema gradu v prvi polovici 20. stoletja do konca februarja 2021. Izbrani pohištveni kosi in oprema, ki je nekdaj lepšala dom zadnje plemiške lastnice Irme Wurmbrand Georgevits, so celostno in z vsemi do danes znanimi podatki oz. ohranjeno dokumentacijo predstavljeni širši javnosti tudi v priložnostni razstavni publikaciji.

JAVNI RAZPIS oder360

Španski borci, 29. januar 2021 ― Zavod EN-KNAP v sodelovanju s Centrom za Kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje,v okviru projekta oder360 objavlja javni razpis za produkcijsko, postprodukcijsko in distribucijsko sodelovanje. Projekt oder360 vabi zainteresirane umetnike ali producente, ki delujejo v Sloveniji, da se prijavijo na razpis za virtualizacijo svojih že izdelanih predstav.

Brexit in visoko šolstvo

Fakulteta za dizajn, 29. januar 2021 ― Posredujemo vam nekaj ključnih informacij o vplivu Brexit-a na študij državljanov Združenega kraljestva v Republiki Sloveniji in slovenskih državljanov v Združenem kraljestvu, Erasmus+ programa ter priznavanje in vrednotenje izobraževanja v […] The post Brexit in visoko šolstvo appeared first on Fakulteta za dizajn.
JAVNI RAZPIS Oder360

JAVNI RAZPIS Oder360

Zavod En-Knap, 29. januar 2021 ― Zavod EN-KNAP v sodelovanju s Centrom za Kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje,v okviru projekta Oder360 objavlja javni razpis za produkcijsko, postprodukcijsko in distribucijsko sodelovanje. Projekt Oder360 vabi zainteresirane umetnike ali producente, ki delujejo v Sloveniji, da se prijavijo na razpis za virtualizacijo svojih že izdelanih predstav.

JAVNI RAZPIS Oder360

Zavod En-Knap, 29. januar 2021 ― Zavod EN-KNAP v sodelovanju s Centrom za Kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje,v okviru projekta Oder360 objavlja javni razpis za produkcijsko, postprodukcijsko in distribucijsko sodelovanje. Projekt Oder360 vabi zainteresirane umetnike ali producente, ki delujejo v Sloveniji, da se prijavijo na razpis za virtualizacijo svojih že izdelanih predstav.

Od-do arhitektura: Stanovanje AS

OUTSIDER, 29. januar 2021 ― Izhodišče oblikovanja interierja, ki so ga zasnovali arhitekti studia Od-do arhitektura, je bilo ustvariti svetle in prostorne ambiente. V sobah tako prevladuje čistost beline, ki jo še dodatno poudarjajo pozorno oblikovani detajli v črni barvi. Dihotomija svetlega in temnega tvori prepričljivo celostno podobo, ki izpolnjuje tako estetska kot uporabnostna pričakovanja. V reorganiziranem tlorisu je jasna… The post Od-do arhitektura: Stanovanje AS appeared first on OUTSIDER.

Zapisi iz brloga: Mike Pearson

SiGledal Novice, 29. januar 2021 ― Med zaprtjem gledališč zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa je gledališkim ustvarjalcem odvzet stik z gledalci. Odgovor na vprašanje, kdaj bodo igralci lahko spet stopili pred publiko, ostaja neznanka. Kakšen je ta čas za gledališke ustvarjalce? Odgovor Mikea Pearsona* na pismo Iva Prijatelja "Igralcem, ki so sanjali Grotowskega".
Finančni načrt ŠOU za RŠ še naprej predvideva 64.000 evrov

Finančni načrt ŠOU za RŠ še naprej predvideva 64.000 evrov

Misli, 29. januar 2021 ― Finančni načrt Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) za leto 2021, ki ga je v četrtek obravnaval študentski zbor, za Radio Študent (RŠ) ohranja predvidenih 64.000 evrov. Vodstvu RŠ se znesek zdi prenizek za normalno delovanje, vodstvo ŠOU pa je namignilo, da se do drugega branja, ki bo v roku dveh tednov, lahko še kaj spremeni.
Umrla ameriška častna oskarjevka Cicely Tyson

Umrla ameriška častna oskarjevka Cicely Tyson

Misli, 29. januar 2021 ― V 97. letu starosti je v četrtek umrla ameriška igralka Cicely Tyson, ki v Hollywoodu med temnopoltimi igralkami velja za pionirko v igranju karakternih vlog, poročajo tuji mediji. Igralka, najbolj znana po z devetimi emmyji nagrajenem televizijskem filmu The Autobiography of Miss Jane Pittman (1974), je leta 2018 prejela tudi častnega oskarja.

Apel za ohranitev obveznosti izvedbe javnih arhitekturnih natečajev

OUTSIDER, 29. januar 2021 ― Konec decembra 2020 je Ministrstvo za javno upravo dalo v javno obravnavo osnutek predloga sprememb Zakona o javnem naročanju (ZJN-3, EVA: 2020-3130-0004), ki predvideva ukinitev obveze arhitekturnih (projektnih) natečajev za javne investicije. Ti so bili doslej v skladu s tretjim odstavkom 100. člena ZJN-3 obvezni za javne investicije v novogradnjo javnih objektov, katerih investicijska vrednost… The post Apel za ohranitev obveznosti izvedbe javnih arhitekturnih natečajev appeared first on OUTSIDER.
The Boy in the Striped Pyjamas (2008)

The Boy in the Striped Pyjamas (2008)

Deseta umetnost, 29. januar 2021 ― Umetnost se je problematike vojne znala lotevati na različne načine, vendar pa se je pogosto zatekala k prikazu omenjenih vojnih grozot skozi oči nedolžnega otroka. Takšnih zgodb se je nabralo že toliko, da postajajo čisti kliše, vendar pa je njihov obstoj ključnega pomena za razumevanje norosti vojne in mehanizmov, ki jo poganjajo. Otrok kot bitje, ki […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Bog, le kaj smo zagrešili?  John Wick: Chapter 3 - Parabellum  Killing Season (2013)  The Haunting of Bly Manor (2020)  The Revenant (2015) Copyright © Deseta umetnost [The Boy in the Striped Pyjamas (2008)], All Right Reserved. 2021.
Covid-19 podaljšal razstavo francoskega mojstra fotografije

Covid-19 podaljšal razstavo francoskega mojstra fotografije

Planet Siol.Net, 29. januar 2021 ― V Galeriji Cankarjevega doma je na ogled razstava portretov francoskega fotografa Henrija Cartiera-Bressona z naslovom Iz oči v oči, ki je bila zaradi pandemije že nekajkrat prekinjena. Več kot 100 črno-belih portretov umetnikov, politikov, igralcev in drugih imenitnežev, ki so zaznamovali 20. stoletje, naj bi bilo po prvotnih načrtih na ogled od konca septembra do konca januarja, zaradi prej omenjenih prekinitev pa bo razstava podaljšana vse do 9. maja.
Sedeča Marija z Jezusom iz Sopotnice

Sedeča Marija z Jezusom iz Sopotnice

Loški muzej, 29. januar 2021 ― Marija z Jezusom kot otrokom je pogost in priljubljen ikonografski motiv v bizantinski in zahodnoevropski umetnosti srednjega veka. V Loškem muzeju hranimo gotski kip iz lipovega lesa, ki predstavlja sedečo Marijo z Jezusom in izhaja iz cerkve sv. Florijana pri Sopotnici v Poljanski dolini.
Filmska vzgoja povezuje regijo

Filmska vzgoja povezuje regijo

Kinodvor, 29. januar 2021 ― V torek in sredo, 26. in 27. januarja 2021, je potekal spletni regionalni seminar filmske vzgoje v jugovzhodni regiji Koraki k razvoju filmske vzgoje, na katerem je več kot sto predstavnikov ključnih institucij v širši regiji iskalo načine ohranjanja kakovosti in zagotavljanja dostopnosti filmske vzgoje – tudi v luči posledic, ki jih s seboj prinaša epidemija.
Hladna veriga 1/5

Hladna veriga 1/5

LUD Literatura, 29. januar 2021 ― Sabina in Jon sta se po prvem srečanju nemudoma začela redno sestajati. Vzpostavila sta urnik skrivnih zmenkov, stroga pravila obnašanja v službi in komunikacije po mobitelu. Dobivala sta se v glavnem ob jutrih. Jon je šel dvakrat na teden namesto v pisarno najprej k njej, tako da sta tisti dan oba prišla v službo šele ob desetih. Podjetje je bilo preveliko, da bi ostali zaposleni lahko povlekli povezavo med njunima istočasnima odsotnostma.
Spletni koncert Orkestra SF z deloma Richarda Straussa

Spletni koncert Orkestra SF z deloma Richarda Straussa

Misli, 29. januar 2021 ― Slovenska filharmonija (SF) danes ob 19.30 vabi k ogledu spletnega koncerta z naslovom Preobrazbe. Na koncertu, ki bo dostopen na spletni strani SF, bo Orkester SF pod taktirko dirigenta Philippa von Steinaeckerja poustvaril Metamorfoze in Sonatino št. 1 v F-duru nemškega skladatelja in dirigenta Richarda Straussa.

Pismo gledališkim improvizatorjem

SiGledal Novice, 29. januar 2021 ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Teja Goli: "Upam, da vaša domišljija, igrivost in spontanost živijo in se razvijajo še naprej, tudi zunaj gledališč." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.

Posredovano gledališče: razglednica z Univerze v Trstu

SiGledal Novice, 29. januar 2021 ― Med koronakrizo si gledalci po svetu lahko na različnih platformah ogledujejo gledališke predstave od blizu in daleč. Tako tudi študentje slovenščine na tujih univerzah gledajo predstave slovenskih gledališč, ki so dostopne na spletu. V rubriki "Posredovano gledališče" objavljamo njihove vtise. – Iz Trsta nas pozdravlja študentka nemščine in slovenščine Ester Gomisel.
1978 Rakek – Brivnik

1978 Rakek – Brivnik

Stare slike (Cerknica), 29. januar 2021 ― Na sliki so brivski pripomočki: ročni brivnik, čopič, s katerim si umešal peno za britje, in posodica za mešanje pene. Pene je zmanjkalo, zato je ni na sliki. Ko je človek stopil z drevesa in se zravnal, je videl, da je to dobro, ker je dlje videl. Takrat ga še nista zanimala higiena, ne britje. […]

29. januarja 1790 se je na Poličkem Vrhu rodil Anton Krempl, duhovnik, zgodovinar, pesnik, pisatelj in narodni buditelj

Kamra.si, 29. januar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...29. januarja 1790 se je na Poličkem Vrhu rodil Anton Krempl, duhovnik, zgodovinar, pesnik, pisatelj in narodni buditelj. Umrl je 21. decembra 1844 v Mali Nedelji. Njegova starša, sta bila Mihael Krempelj in Magdalena, roj. Zemljič. Ljudsko šolo je obiskoval v Gornji Radgoni, gimnazijo v letih 1804–1805 v Mariboru, kjer je poučeval katehet Ivan Narat, pobudnik svetourbanske akademije in velik zagovornik slovenščine na prelomu iz 18. v 19. stoletje.  Več na povezavi ...Avtor Dejan Kac (Univerzitetna knjižnica Maribor) Priporočamo tudi Anton Krempl. 
še novic