Oroslan

Oroslan

Koridor, 27. marec 2021 ― Vdih, izdih, tišina. Korak, ritem, tišina. Prostor, pogled, besede. Tišina. Oroslan The post Oroslan appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Finding Nemo (2003)

Finding Nemo (2003)

Deseta umetnost, 27. marec 2021 ― Animirani filmi studia Pixar veljajo za presežke znotraj lastnega žanra, ki so našli pravo pot tako do gledalec kot tudi kritikov. Sicer je težko reči, kdaj se je ta “trend” pohval začel, vendar mnogi menijo, da za prelomnico studia velja Finding Nemo, morska pustolovska komedija, v kateri spremljamo odisejado naslovne ribice, ki se izgubi v velikem oceanu, za […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Beautiful Creatures (2013)  Another Round (2020)  Pokemon: Detektiv Pikachu  Deček nevihte  The Wicker Man (1973) Copyright © Deseta umetnost [Finding Nemo (2003)], All Right Reserved. 2021.

Pogovori z avtoricami besedil, nominiranih za nagrado Slavka Gruma 2021

SLOGI, 27. marec 2021 ― 51. Teden slovenske drame (TSD) je zaradi trenutnih epidemioloških razmer sicer prestavljen na november, del festivalskega programa pa vendarle poteka v običajnem terminu TSD. V soboto, 27. marca, na svetovni dan gledališča, ko se TSD običajno prične, so organizatorji festivala razglasili letošnje nominiranke za nagrado Slavka Gruma. Žirija v sestavi Matej Bogataj, Srečko Fišer (predsednik) […] The post Pogovori z avtoricami besedil, nominiranih za nagrado Slavka Gruma 2021 appeared first on SLOGI.

Za Grumovo nagrado nominirane štiri avtorice

Misli, 27. marec 2021 ― Letošnji tradicionalni Teden slovenske drame, ki bi se moral danes začeti v Kranju, je zaradi epidemije prestavljen na november. So se pa v Prešernovem gledališču na današnji svetovni dan gledališča odločili razkriti imena nominirank za Grumovo nagrado. To so Nika Švab, Vedrana Grisogono Nemeš, Simona Semenič in Maja Šorli.

Prihaja ART YARD!

Ana Monro, 27. marec 2021 ― Aprila bomo zagnali projekt t. i. socialnega gledališča Art Yard, ki je ”zrasel” iz našega protikorona ukrepa Ana pod oknom, ki smo ga izvajali spomladi 2020, v času prvega vala epidemije. V prvi fazi bomo varen format živih gledaliških dogodkov v obliki podoknice, ki smo jih uprizarjali na dvoriščih blokovskih naselij v Ljubljani, nadgradili v ... The post Prihaja ART YARD! appeared first on Ana Monro.

Za Grumovo nagrado nominirane štiri avtorice

SiGledal Novice, 27. marec 2021 ― Letošnji tradicionalni Teden slovenske drame, ki bi se moral danes začeti v Kranju, je zaradi epidemije prestavljen na november. So se pa v Prešernovem gledališču na današnji svetovni dan gledališča odločili razkriti imena nominirank za Grumovo nagrado. To so Nika Švab, Vedrana Grisogono Nemeš, Simona Semenič in Maja Šorli.

Gledališča praznujejo tudi ob zaprtih dvoranah

SiGledal Novice, 27. marec 2021 ― Gledališče danes kljub slabim epidemiološkim razmeram praznuje svoj dan. Mednarodno poslanico ob dnevu je spisala Helen Mirren, slovensko Saša Tabaković. Običajno je to tudi dan, ko se začne Teden slovenske drame, ki je zaradi epidemije zamaknjen v november, so pa kljub temu v petek že razglasili nagrajence Združenja dramskih umetnikov Slovenije.
Izdelovanje prajklov

Izdelovanje prajklov

Gornjesavski muzej Jesenice, 27. marec 2021 ― Velikonočne butare ali prajkli (tudi prajtli), kot jim pravijo v Dolini Bliža se cvetna nedelja, ko krščanski verniki blagoslavljajo v butare povezano pomladansko zelenje. Navada izdelovanja prajklov (tudi prajtlov) se je do današnjih dni ohranila v vaseh Zgornjesavske doline. Vabljeni k ogledu predstavitve te velikonočne praznične prakse v vaseh: Rateče, Podkoren, Kranjska Gora, Gozd [...]
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 27. marec 2021 ― Pri mariborski založbi Litera je izšel roman Martine Pinterič Na obisku, pri novomeški Gogi pa knjiga ruskega klasika Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega s Peterburškim letopisom bele noči in povestjo Bele noči. Center za slovensko književnost je izdal novo pesniško zbirko Glorjane Veber, Učila International pa biografijo o glasbeniku Johnu Lennonu.

Matjaž Bolčina: Vojteh, poskus branja razstave

OUTSIDER, 27. marec 2021 ― Prihod Ko sem se nekega nedeljskega popoldneva, ko se je sneg odločil, da nas preseneti v skorajšnji pomladi, odpravil v Muzej za arhitekturo, me je spremljalo nelagodje. Ogledal naj bi si namreč razstavo, posvečeno arhitektu in profesorju Vojtehu Ravnikarju ob 10. obletnici njegove smrti. Memoarne razstave imajo dve pasti – lahko se ujamejo v pretirano… The post Matjaž Bolčina: Vojteh, poskus branja razstave appeared first on OUTSIDER.
1916 Dutovlje-Kostanjevica — Železnica

1916 Dutovlje-Kostanjevica — Železnica

Stare slike (Cerknica), 27. marec 2021 ― Fotografija, ki jo je posnel dr. Rado Primic med prvo svetovno vojno, prikazuje zanimivo vlakovno kompozicijo. Ta vlak je vozil na relaciji med Dutovljami in Kostanjevico na Krasu nekaj časa v prvi svetovni vojni. Normalnotirno železniško progo za oskrbo severnega dela kraškega bojišča je zgradila avstro-ogrska vojska med avgustom in oktobrom 1915. Dela je opravila […]
Rekonstrukcija dojk kot luksuz

Rekonstrukcija dojk kot luksuz

MMC Knjige, 27. marec 2021 ― Roman Kintsugi telesa, ki s tematiko delno spominja na uspešnico Bronje Žakelj Belo se pere na devetdeset, lahko preberemo v slovenščini v prevodu Aleksandre Rekar. Izšel je tudi roman mlade Lane Bastašić Ujemi zajca v slovenskem prevodu Dijane Matković.

Svetovni dan gledališča

SNG Maribor, 27. marec 2021 ― Pobudo za razglasitev svetovnega dneva gledališča je leta 1961 podal Mednarodni gledališki inštitut (ITI). Na svetovni dan gledališča obkroži svet mednarodna poslanica, ki jo v ta namen na povabilo ITI spiše izbrana gledališka ustvarjalka ali ustvarjalec. Prva poslanica je bila v svet...
Riccardo Muti odprl sezono festivala Campania v Neaplju

Riccardo Muti odprl sezono festivala Campania v Neaplju

Misli, 27. marec 2021 ― Dirigent Riccardo Muti je v petek z mladinskim orkestrom Cherubini odprl sezono gledališkega festivala Campania v Neaplju. Koncert bo še mesec dni dostopen na spletu, festival pa bo od 12. junija do julija ob varnostnih ukrepih zaradi epidemije obsegal skoraj 160 dogodkov v živo na prostem.

27. marca 1963 je v Ljubljani umrl Bogomir Magajna, slovenski pisatelj, zdravnik in urednik

Kamra.si, 27. marec 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...27. marca 1963 je v Ljubljani umrl Bogomir Magajna, slovenski pisatelj, zdravnik in urednik. Rodil se je 13. januarja 1904 v Gornjih Vremah. Dr. Bogomir Magajna, pisatelj in zdravnik, se je rodil v kmečki družini očetu Francu ter materi Mariji Ambrožič, ki sta imela četvero otrok. Bogomirjev brat France Magajna se je uveljavil kot strokovni in leposlovni pisatelj. Prve štiri razrede osnovne šole je obiskoval v Vremskem Britofu, kasneje je šolanje nadaljeval v Ljubljani. Kot gojenec Marijanišča se je po maturi na klasični gimnaziji odločil za študij na ljubljanski medicinski fakulteti, diplomiral pa je leta 1930 na medicinski fakulteti v Zagrebu. Ker je bil italijanski državljan, bi moral služiti vojaški rok. Ker ga ni hotel služiti, je bil obsojen kot dezerter. Svoje vojaške obveznosti je opravljal po različnih krajih Jugoslavije kot vojaški zdravnik. Od leta 1931 je bil tri leta praktikant na različnih oddelkih ljubljanske splošne bolnišnice, od leta 1935 pa je delal v psihiatrični bolnišnici na Studencu v Ljubljani. Po opravljenem strokovnem izpitu je postal zdravnik sekundarij v bolnišnici na Studencu. Ob izbruhu druge svetovne vojne se je Bogomir Magajna pridružil Osvobodilni fronti, vendar so ga Italijani leta 1942 aretirali, ga obsodili na leto zapora in pet let odvzema državljanskih pravic ter ga konfinirali v Italijo. Po kapitulaciji Italije je šel v partizane, kjer je bil partizanski zdravnik in je urejal Partizanski zdravstveni vestnik. Po vojni je bil primarij v bolnišnici na Studencu. Dr. Bogomir Magajna ali dobri striček Baj-baj, kot so ga klicali njemu zelo ljubi in dragi otroci, je umrl za posledicami sladkorne bolezni. Dr. Bogomir Magajna je pisal in objavljal strokovne članke s področja zdravstva kot tudi dela za odrasle ter za otroke in mladino. Njegov literarni opus za odrasle že zelo zgodaj kaže njegov interes do psihičnih doživetij junakov. Vse bolj so ga privlačevali izjemni psihični procesi, kar prav got

27. marca 2020 je na Golniku umrla Alenka Bole Vrabec, igralka in prevajalka

Kamra.si, 27. marec 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...27. marca 2020 je na Golniku umrla Alenka Bole Vrabec, igralka in prevajalka. Rodila se je 14. januarja 1937 v Kranju.  Debitirala je v Mladinskem gledališču, v predstavi Kristine Brenkove Princeska z modro vrtnico. Sodelovala je tudi s Teatrom 57. Kot igralka je preigrala vse od princesk, do žensk s skoraj groteskno močjo. Za svojo štiridesetletnico delovanja v gledališču si je izbrala globoko, preprosto in ranljivo pripoved o človekovi samoti in si izpolnila željo, enkrat v življenju nastopiti tudi z lutkami v monodrami Berte Bojetu Osama, v režiji Alena Jelena.
še novic