Protestni pesmi in žalostinka

Vrabec Anarhist, 26. marec 2021 ― Najbolj slovenski Slovenci ne marajo biti Slovenci, tarče prezira močnejših: izbrisati druge je smoter. Ti domoljubi so silni le v lastni oblastni demenci: s silnim ponosom brž lezejo Orbánu čisto tja noter. The post Protestni pesmi in žalostinka appeared first on Vrabec Anarhist.

Radmila Lazić: Brez anestezije

Koridor, 26. marec 2021 ― Feministično angažirana poezija Radmile Lazić je marsikaj; aktualna, ostra, nekonformistična, tudi nežna in čutna, a nikoli patetična. The post Radmila Lazić: Brez anestezije appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Objava petih vicev petinšestdesetega izbora

Objava petih vicev petinšestdesetega izbora

SEM, 26. marec 2021 ― Uredniški odbor je izbral petinšestdeseti niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva:  Ko te bojo vnuki čez par desetletij vprašali: Kdaj je bila korona? - Taj, ko so Slovenci Hrvate v fuzbalu premagali! Testiranje in cepljenje učiteljev za Covid-19 bi moralo potekati nenapovedano. Le tisti, s statusom športnika ali kulturnika, bi se lahko dogovorili za datum. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je napovedal, da se bo policijska ura ob premiku ure na letni čas zamaknila na 22. uro zvečer. Očitno bomo policijsko uro po novem ločevali na “zimsko policijsko uro” in “letno policijsko uro!” Janezek pred zaklenjeno gostilno s pivskim prijateljem v času covid-19 deli svoje žalostne misli: “Upam samo, da ne bodo bifeje odprli šele takrat, ko bodo vse zdajšnje ta boljše kelnarce že v penziji!” Moj dedek: “Skrivali smo se, da nas Švabi ne bi našli.” Moj oče: “Skrivali smo se, da nas miličniki ne bi odpeljali.” Moj brat: “Skrivali smo se, da nas ne bi skini ostrigli.” Jaz: “Skrivali smo se, da bi kaj pokadili.” Moji otroci: “Skrivali smo se, da bi pojedli sendvič!” Seznam vseh izbranih vicev    

Mednarodni poziv h krepitvi kulturnega sektorja

Asociacija, 26. marec 2021 ― Asociacija je članica evropske zagovorniške mreže EAIPA, ki se posveča predvsem izboljšanju pogojev dela za nevladne organizacije in ustvarjalke ter ustvarjalce na področju kulture. EAIPA je nedavno objavila javno pismo, s katerim naslavlja situacijo, ki jo je epidemija povzročila v neodvisnem sektorju v kulturi. Tudi v Asociaciji smo prepričani, da je potrebno priporočila EAIPE pričeti … Preberi več o Mednarodni poziv h krepitvi kulturnega sektorja

Režiserji v dialogu: PROSTORI FILMA

Društvo slovenskih režiserjev, 26. marec 2021 ― Prizor iz filma Sonje Prosenc Zgodovina ljubezni /fotografija Mitja Ličen/ Društvo slovenskih režiserjev cikel Režiserji v dialogu nadaljuje s pogovorom o ustvarjalnem sodelovanju med režiserjem, scenografom in direktorjem fotografije. O prostorih filma, kot je podnaslov dogodka, se bodo pogovarjali slovenski ustvarjalke in ustvarjalci, ki pa imajo vsi tudi bogate mednarodne izkušnje s produkcijsko najzahtevnejšimi projekti. […]
ELVIS ŠAHBAZ: SANJE POSLEDNJEGA IZOLSKEGA TRUBADURJA

ELVIS ŠAHBAZ: SANJE POSLEDNJEGA IZOLSKEGA TRUBADURJA

Revija Primus, 26. marec 2021 ― Piše: Nina Novak   Elvis Šahbaz – človek, ki ne pozna niti ene same note, igra pa, kot bi se rodil v času velikih kitarskih mojstrov, denimo Fernanda Sora, Mattea Carcassija ali Ferdinanda Carullija, katerih glasbena dediščina je sooblikovala veščine domala vsakega kitarista … – mora svoje poslanstvo zares opravljati s srcem. Muziciranje, ki bi ...

Spletno vodstvo po občasni razstavi Tam pri Celovcu…

Medobčinski muzej Kamnik, 26. marec 2021 ― V sodelovanju z Zavodom za turizem, šport in kulturo Kamnik in Občino Kamnik smo pripravili ob občinskem prazniku in ob rojstnem dnevu Rudolfa Maistra spletno vodenje po razstavah v Rojstni hiši Rudolfa Maistra. Prisluhnite vodstvu Alenke Juvan po stalni in občasni razstavi Tam pri Celovcu… Koroški plebiscit 1920 v literaturi in glasbi. In pokukajte v […] The post Spletno vodstvo po občasni razstavi Tam pri Celovcu… appeared first on MM:K.
Ciciban

Ciciban

Muzeji radovljiške občine, 26. marec 2021 ― #NAPREJVPRETEKLOST - Ciciban je revija, ki že več desetletij razveseljuje in izobražuje otroke. V njej najdemo simpatične ilustracije nekaterih slovenskih ilustratorjev, ki so svojo pot začeli s zgodnjimi številkami Cicibana.
Geberit Innovation Days

Geberit Innovation Days

Zavod Big, 26. marec 2021 ― Iz House of Geberit bodo oblikovanje, funkcionalnost in tehnologija strnjeno predstavljeni na spletu na poseben način, usmerjen v dialog. Podjetje Geberit, vodilni proizvajalec sanitarnih izdelkov, bo med 7. in 9. aprilom 2021 predstavilo svoje inovacije in druge aktualne vsebine za prihajajoče leto. Četudi je zaradi trenutnih razmer dogodek prestavljen na splet, Beri dalje →

Geberit Innovation Days

OUTSIDER, 26. marec 2021 ― Podjetje Geberit, vodilni proizvajalec sanitarnih izdelkov, bo med 7. in 9. aprilom 2021 predstavilo svoje inovacije in druge aktualne vsebine za prihajajoče leto. Četudi je zaradi trenutnih razmer dogodek prestavljen na splet, je v Pfullendorfu postavljen realni razstavni prostor, kjer so vgrajeni vsi novi produkti, tako da bodo inovacije predstavljene na povsem realističen način. Na… The post Geberit Innovation Days appeared first on OUTSIDER.

Dom in svet

UGM, 26. marec 2021 ― Skupinska razstava brez osrednje teme je ad hoc odziv na ta vmesni, čudno nepredvidljivo-neobvladljivi čas, ko smo vsi skupaj, a vsak zase.
Veselimo se nove Odprte ulice v Postojni!

Veselimo se nove Odprte ulice v Postojni!

Inštitut za politike prostora, 26. marec 2021 ― Na IPoP – Inštitutu za politike prostora smo povabili k sodelovanju občine, ki so želele preizkusiti odprto ulico, ki je ukrep za izboljšanje pogojev za pešce in kolesarje in omogoča kratkoročne in dolgoročne pozitivne učinke na življenje, zdravje in gospodarstvo v občini. Najbolj prepričljivo prijavo je poslala občina Postojna. Na vabilo Odprta ulica v vaši... The post Veselimo se nove Odprte ulice v Postojni! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Krvav nos, prazni žepi

Krvav nos, prazni žepi

MMC Film, 26. marec 2021 ― V časih, ko že vsi pogrešamo preproste užitke posedanja v baru, se dokumentarec Krvav nos, prazni žepi prileže kot melanholičen pobeg v spomine. Bolj kot so beznice po svetu med seboj različne, bolj so v resnici enake.
Izbrana dela iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota na ogled v nemškem Ingolstadtu.

Izbrana dela iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota na ogled v nemškem Ingolstadtu.

Galerija Murska Sobota, 26. marec 2021 ― Med 25. marcem in 25. aprilom 2021 bo v ingolstadtski mestni galeriji (Städtische Galerie im Theater Ingolstadt) na ogled izbor 67 del na papirju iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota. Razstava je rezultat izredno plodnega sodelovanja med MO Murska Sobota in pobratenim mestom Ingolstadt in njunimi kulturnimi institucijami. Z razstavljenimi deli želimo izpostaviti poseben segment […]
Pilonova galerija gosti fotografsko razstavo Zore Plešnar

Pilonova galerija gosti fotografsko razstavo Zore Plešnar

Misli, 26. marec 2021 ― V Pilonovi galeriji v Ajdovščini je od danes na ogled razstava nedavno preminule fotografinje Zore Plešnar, ki jo je pripravila Umetnostna galerija Maribor (UGM). Predstavljen bo izbor del, ki so leta 2019 sestavljala fotografinjino retrospektivo v UGM oziroma 50 fotografij iz zbirke mariborske galerije po izboru kustosinje Andreje Borin.

Miloš Kosec: Nacionalna krajina, nacionalna odgovornost

OUTSIDER, 26. marec 2021 ― V najbolj urbanem delu Ljubljane, pred Opero ali pa sredi Slovenske ceste na Ajdovščini, se ozrite proti severu. V skoraj vsakem drugem središču evropske prestolnice vam nebo uokvirjajo nebotičniki in poslovke, v Ljubljani pa pogledi trčijo v oviro šele po kakih tridesetih kilometrih prostega teka. In v kakšno oviro! Poslednji zid Ljubljane so zasnežene gmote… The post Miloš Kosec: Nacionalna krajina, nacionalna odgovornost appeared first on OUTSIDER.
Tadej Golob: Virus

Tadej Golob: Virus

MMC Knjige, 26. marec 2021 ― Pri uspešnih kriminalnih knjižnih serijah, kakršna je Golobova, se pri bralcih, ki so zaradi takšnega ali drugačnega razloga morda zamudili prvi del, pogosto pojavi dilema, ali naj se branja sploh lotijo, in če – kje.
MIHA ŠTRUKELJ: NOVA DELA / NEW WORKS

MIHA ŠTRUKELJ: NOVA DELA / NEW WORKS

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 26. marec 2021 ― Namesto obljube inteligibilnega in zajemljivega objekta se kot naloga slikarstva Štruklju zastavi resničnost za neproblematično fasado "neposredne izkušnje". Tega ne gre razumeti v smislu iskanja skrite resnice, zakopane pod sloji bleščave fasade vsakdana: gre pravzaprav za preizpraševanje relacij med subjektom in objektom ter vloge slikarstva kot momenta, ki problematizira te relacije, namesto da bi jih utrjeval. Konfliktni režimi vidnosti, ki obvladujejo naše razumevanje sveta in delovanje v njem, postanejo predmet minuciozne slikarske obravnave. Štrukelj kot eden izmed predstavnikov razvpitega "mediatiziranega slikarstva" počne precej več kot to, da nam v slikarskem mediju dočara piksle, ki v zadnjih treh desetletjih postajajo naša glavna prizma posredovanja informacij. Medijske podobe kataklizmičnih dogodkov, ki obveljajo za osrednji predmet obravnave Štrukljevega slikarstva, postanejo predmet natančne materialne derealizacije: prav na teh ikoničnih podobah černobilske katastrofe, Natovih bombardiranj Srbije Štrukelj izpopolni svojo metodo. Najprej fotografski predlogi, preden jo aplicira na platno, začne jemati informativno vrednost, zmanjša ji ločljivost, odvzame del informacij. Zmanjšano na moment konture fotografsko podobo prekrije z mrežo, rojstnim krajem racionalizirajočega slikarskega pogleda, ki si od renesanse naprej prisvaja svet in ga podreja svojim načelom. Ta zamolčana mreža je pri Štruklju kot osnovno urejevalno načelo slike povsem vidna, deli platno na kvadratna polja in v kombinaciji z ličarskim trakom, še eno stalnico Štrukljeve metode, ustvarja šahovsko polje, ki razkriva logiko slikarskega pogleda. Mrežna polja prevevajo platno in preddoločajo območja slikarjeve obdelave: pogosto gre za intervence s svinčnikom, tušem, včasih pa ta polja kažejo goli ličarski trak, včasih celo golo platno. S tem je podoba odločno prepustila osrednje mesto procesu, ki je glavni igralec v Štrukljevi igri, je hkrati vsebina in forma njegovega slikarstva. Ta tudi do

Po zaključku konference SAWA#5!

Ana Monro, 26. marec 2021 ― Lepo je vedeti in videti, da ulice po vsem svetu ostajajo žive, čeprav so tako rekoč prazne! S to mislijo lahko strnemo vtise o tridnevni mednarodni spletni konferenci o izobraževanju na področju sodobnih performativnih uličnih umetnosti SAWA#5, ki je v organizaciji  Gledališča Ane Monro in partnerjev potekala od 23. do 25. marca. Podrobnejše poročilo sledi, ... The post Po zaključku konference SAWA#5! appeared first on Ana Monro.
še novic