Jubilejna 10. ANINA DVIŽNICA! (13.4.)

Ana Monro, 13. april 2021 ― So napovedovali sneg, pa smo se toplo oblekli in v okviru Anine dvižnice ogreli zapestja, ponovili oblikovanje snežne kepe ter povadili kratek in dolg met, zdaj pa snega ni niti za vzorec! No, mi se vam ne bomo izneverili in bomo sebi in vam spet krepili telo in duha naslednji torek ob 10.00. Na kanalu SIMS, seveda! ... The post Jubilejna 10. ANINA DVIŽNICA! (13.4.) appeared first on Ana Monro.
Zvok metala

Zvok metala

MMC Gledamo, 13. april 2021 ― Včasih življenje pred nas postavi nepričakovane ovire: smo še vedno isti človek, če se naša usoda zasuka v popolnoma drugo smer od pričakovane? Smo zaradi ljubljenih oseb dolžni iskati pot nazaj v prejšnje življenje?

Predstavitev knjige Alje Furlan Ptica resnica

Kamra.si, 13. april 2021 ― V četrtek, 15. aprila 2021, ob 18. uri Goriška knjižnica vabi k spremljanju pogovora z avtorico Aljo Furlan in predstavitve njene knjige Ptica resnica. Z avtorico se bo o njenem ustvarjalnem opusu ter o knjigi pogovarjala Polona Abram. Knjiga je izšla pri Zavodu Margarana v letu 2019, ilustrirala in oblikovala jo je Polonca Leban Grmek. Povezava na platformo Zoom (TUKAJ) bo aktivna v četrtek, 15. aprila 2021, v času med 17.50 in 19.15.

Judje v Mariboru v času dogajanja romana Marpurgi

Kamra.si, 13. april 2021 ― Maribor je bil že v času srednjega veka strpno in napredno mesto. Judovska skupnost v Mariboru je bila največja srednjeveška skupnost na ozemlju današnje Slovenije in središče judovstva ne samo Štajerske, pač pa tudi sosednjih dežel. Prav to je bil motiv Zlati Vokač Medic, da je napisala roman Marpurgi, ki je v lanskem letu doživel četrti ponatis pri založbi Beletrina. Prav tako je bila lansko leto v SNG Maribor premierno uprizorjena opera Marpurgi, katere libreto je nastal na osnovi romana Vokačeve. Istega leta sta Mariborska knjižnica in Sinagoga Maribor pripravili razstavo in katalog Marpurgi: med zgodovino in literarno svobodo. Zato je več kot dovolj razlogov, da nam Maribor in Jude tistega časa predstavi Boris Hajdinjak, zgodovinar, soavtor razstave Marpurgi, direktor Sinagoge Maribor ter poznavalec srednjega veka in zgodovine Judov na Slovenskem. Predavanje se bo odvijalo na spletu v torek, 13. aprila 2021, ob 17. uri preko Zoom aplikacije. Povezava na dogodek:Join Zoom Meetinghttps://arnes-si.zoom.us/j/99695151231?pwd=czZxOWpnWkZFcHpmNnJWM1N2K1k4dz09 Meeting ID: 996 9515 1231Passcode: 030473 Prijetno virtualno zgodovinsko druženje!
Zbirajo sredstva za obnovo sv. Barbare na Ravniku

Zbirajo sredstva za obnovo sv. Barbare na Ravniku

Notranjsko primorske novice » Kultura, 13. april 2021 ― Ravnik, Hotedršica – Idilična romarska cerkev sv. Barbare na Ravniku, prvič omenjena že leta 1526, je sredi prepotrebne temeljite zunanje in notranje obnove. Čas ji namreč ni prizanašal, a domačini so se zbrali pravočasno, da jo bodo lahko ohranili. Z letošnjim letom Župnija Hotedršica nadaljujejo z njeno obnovo, za kar potrebujejo sredstva, ki jih zbirajo na posebnem računu. Cerkev sv. Barbare, Ravnik, Hotedršica Foto: Roman Treven Od leta 2019, ko se je začela obnova, se je s skupnimi močmi naredilo veliko, pravijo člani Iniciative za obnovo cerkve sv. Barbare na Ravniku pri Hotedršici. Dotrajano streho je nadomestila nova, temelji so sanirani, pred kratkim je bilo na vrsti stavbno pohištvo. Cerkev je dobila nova stranska vrata in okna nad glavnim oltarjem, ostala okna in vrata pa so obnovljena. »Z letom 2021 stopamo v naslednjo zahtevno fazo; pred nami je obnova fasade in ureditev zunanje podobe cerkve, se pravi, izdelava novih zunanjih ometov in strešnih vencev ter sanacija zunanjih kamnitih vencev na zvoniku.« Večji del sredstev je treba še zbrati. »S prošnjo za pomoč v kakršnem koli smislu se spet obračamo na vse, ki vam ni vseeno, kakšni bosta usoda in podoba ravniške sv. Barbare.« Sredstva lahko nakažete na poseben račun; prejemnik je Župnija Hotedršica, Hotedršica 63, koda namena: CHAR, namen plačila: Obnova cerkve sv. Barbare, TRR/IBAN: SI56 0202 5026 2973 603, BIC/SWIFT: LJBASI2X, referenca in sklic: SI00. »Sredstva se stekajo na poseben račun, namenjen izključno obnovi cerkve sv. Barbare na Ravniku pri Hotedršici.« Ker bo obnova zunanjosti draga, nameravajo tokrat za pomoč prositi tudi izseljence, Hotenjce, Ravničane, Žibršane in prebivalce Novega Sveta, ki so odšli iz rodne dežele, a imajo cerkvico na Ravniku še vedno v spominu. »Predvidevamo, da so jo v pripovedovanju zgodb in opisu življenja omenjali tudi mlajšim rodovom in tako poskrbeli, da ni utonila v pozabo. Radi bi jih prosili za pomoč, zato vas prosimo, da nam posredujete njih
Let us entertain you

Let us entertain you

Smetnjak, 13. april 2021 ― Možakar pride v svoj omiljeni lokal po coffee-to-go in zagleda Zlatka, ki streže. Očitno so mu spet vzeli status, pomisli možakar in naroči: “Eno močno kavo s pošteno mero cukra, prosim, pa naj bo tako poštena, kot ste vi.” Zlatko … Continue reading → The post Let us entertain you first appeared on Smetnjak.
Let us entertain you

Let us entertain you

Smetnjak, 13. april 2021 ― Možakar pride v svoj omiljeni lokal po coffee-to-go in zagleda Zlatka, ki streže. Očitno so mu spet vzeli status, pomisli možakar in naroči: “Eno močno kavo s pošteno mero cukra, prosim, pa naj bo tako poštena, kot ste vi.” Zlatko … Continue reading → The post Let us entertain you first appeared on Smetnjak.
Henry: Portrait of a Serial Killer (1986)

Henry: Portrait of a Serial Killer (1986)

Deseta umetnost, 13. april 2021 ― Odnos širše javnosti do serijskih morilcev je bil vedno nekoliko konflikten; po eni strani se nam njihova dejanja zdijo ogabna, sprevržena in vredna obsojanja, po drugi pa se zavoljo lastne morbidne radovednosti radi poglobimo v njihovo težavno psiho z namenom, da bi izluščili odgovor na glavno vprašanje: “Zakaj?” Ta množična fascinacija nad serijskimi morilci je žal prinesla […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Pianist (2002)  Mia and the White Lion (2019)  The Woman in Black (2012)  Možje X: Temni Fenix  I Saw the Devil (2010) Copyright © Deseta umetnost [Henry: Portrait of a Serial Killer (1986)], All Right Reserved. 2021.
Objavljen razpis za 25. večernico

Objavljen razpis za 25. večernico

Misli, 13. april 2021 ― Časnik Večer je objavil razpis za jubilejno, 25. večernico, nagrado za najboljše slovensko otroško in mladinsko literarno delo. Za nagrado se lahko potegujejo avtorji izvirnih pesniških, proznih in dramskih besedil za otroke in mladino, ki so izšla lani v knjižni obliki pri kateri od slovenskih založb ali v samozaložbi. Razpis je odprt do 22. maja.

(PRA)STOL 7. MEDNARODNI NATEČAJ INDUSTRIJSKEGA OBLIKOVANJA

Fakulteta za dizajn, 13. april 2021 ― Festival lesa z.o.o., so.p. razpisuje 7. mednarodni natečaj za oblikovanje lesenega stola kot poklon kočevskemu pragozdu. Sodelovanje na natečaju oblikovalcem in ustvarjalcem ponuja možnost, da s svojim pogledom na odnos »pragozd – človek« uresničijo svojo […] The post (PRA)STOL 7. MEDNARODNI NATEČAJ INDUSTRIJSKEGA OBLIKOVANJA appeared first on Fakulteta za dizajn.

Lojze Perko – Med viharjem in jasnino

Medobčinski muzej Kamnik, 13. april 2021 ― V prostorih Galerije Miha Maleš je na ogled pregledna spominska razstava ob štirideseti obletnici smrti slovenskega slikarja Lojzeta Perka (1909-1980), ki so jo pripravili v Dolenjskem muzeju v Novem mestu. Razstava povezuje njegovo delo na področju risbe, slikarstva in ilustracije, njen namen pa je pokazati javnosti čim bolj raznoliko in vsestransko podobo umetnikovega dela. The post Lojze Perko – Med viharjem in jasnino appeared first on MM:K.

Pravljični maraton – ČEBELICA, KAJ DELAŠ

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 13. april 2021 31. marca 2021, dan pred zaprtjem javnega življenja v Sloveniji, smo v Medobčinski splošni knjižnici Žalec pripravili pravljični maraton za vrtčevske skupinice otrok. Razmeram ustrezno smo otroke povabili na zelenico pred knjižnico, kjer so v varni razdalji s pripovedovalko Ireno Štusej poslušali njeno avtorsko pravljico Čebelica, kaj delaš. Dve skupinici otrok sta druga za drugo poslušali zgodbico o čebelici, ki iz urbanega čebelnjaka na strehi knjižnice zaide na papirnato cvetje pod lipo, kjer deklica bere knjigo. Pripoved je dopolnjeval pisan čebelnjak, ki ga je knjižnica pridobila prek projekta LAS-ov Slovenije Čebela ...

Filmarija # 019: Videospot

Društvo slovenskih režiserjev, 13. april 2021 ― V devetnajsti epizodi Filmarije se bomo posvetili videospotom, ki so že desetletja najbolj priljubljena oblika avdiovizualnih del. Moderator Luka Marčetič se je o njih pogovarjal z režiserjema Kuklo in Matevžem Jermanom. Poslušate jih lahko tukaj. Podkast Filmarija nastaja s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, javne agncije.

Pismo ustvarjalcem predstave Kinderland

SiGledal Novice, 13. april 2021 ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Vanja Novak.: "Tega občutenja najbrž noben televizijski ali spletni prenos ne dopušča. Zato si zares želim predstav v živo, človeškega stika, prehajanja meja med gledalci in igralci, ponotranjenja dramskih vlog." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.
Spomini na Kangčendzengo 1991

Spomini na Kangčendzengo 1991

Gornjesavski muzej Jesenice, 13. april 2021 ― Spomini na Kangčendzengo 1991 Člani odprave Kangčendzenga 1991 so se svojih ciljev lotili na različne načine. Andrej Štremfelj in Marko Prezelj sta bila od samega začetka ločena od preostalega moštva in delovala kot samostojna naveza, osredotočena na svoj cilj in utrjevanje medsebojnih vezi. Njun glavni cilj je bil splezati na južni vrh Kangčendzenge, po prvenstveni [...]
1947 Bled – Grand hotel

1947 Bled – Grand hotel

Stare slike (Cerknica), 13. april 2021 ― Pogled na Grand hotel ob Blejskem jezeru. Na kraju, kjer stoji hotel, so leta 1818 našli dva topla vrelca z zdravilnimi učinki. Pokrili so ju z leseno barako. Štiri leta za tem je bilo na Bledu urejeno prvo kopališče. Leta 1850 je poštni ravnatelj Hoffmann iz Ljubljane začel gradnjo malega hotela tik ob jezeru. Otvoritev […]
Na dražbi maja še ena velika Basquiatova slika iz leta 1982

Na dražbi maja še ena velika Basquiatova slika iz leta 1982

Misli, 13. april 2021 ― Dražbena hiša Christie's bo 24. maja v Hongkongu dala na dražbo sliko ameriškega umetnika Jean-Michela Basquiata. Delo iz leta 1982 z naslovom Untitled (One Eyed Man or Xerox Face) je del slovite serije s slikami enakih dimenzij. Po rekordni prodaji njegovega Bojevnika pa gre na drugo dražbo v maju še eno Basquiatovo delo - Versus Medici.

13. aprila 1900 je v Mariboru umrl Ignacij Orožen, duhovnik in zgodovinar

Kamra.si, 13. april 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. aprila 1900 je v Mariboru umrl Ignacij Orožen, duhovnik in zgodovinar. Rodil se je 30. januarja 1819 v Laškem.  Zgodovinar, stolni prošt in apostolski protonotar Ignacij Orožen je bil sin laškega tržana in trgovca Ignacija Orožna in Marije roj. Ramšak. Po gimnaziji v Celju je študiral filozofijo v Gradcu, teologijo v Celovcu in bil l. 1842 posvečen. Bil je kaplan v Žalcu in v Celju, župnik v Mozirju, nadžupnik pri sv. Križu v Rogaški Slatini, v Mariboru pa stolni kanonik, stolni dekan in stolni prošt. Bil je škofijski šolski nadzornik, ravnatelj semenišča, predaval je na bogoslovnem učiteljišču o cerkveni umetnosti. Bil je član štajerskega deželnega šolskega sveta in ravnatelj ordinariatske pisarne. Leta 1891 ga je papež imenoval za apostolskega protonotarja. 
še novic