LEON ZUODAR: IZ DRUGE ROKE / SECOND HAND

LEON ZUODAR: IZ DRUGE ROKE / SECOND HAND

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 23. maj 2021 ― Leon Zuodar je v slovenskem umetnostnem prostoru že dobro uveljavljen slikar, znan po delih, ki nastajajo v komunikaciji s popularno kulturo in v tem okviru še posebej z urbanimi subkulturnimi gibanji. Pri ustvarjanju svojih del se poslužuje značilnih prijemov iz tega okolja, kot so denimo ploskovitost, palimpsestnost, stilizacija, ponavljanje in variiranje motivov, uporaba znakov, sloganov in parol, tipiziranih likov ipd., ki jih avtorsko predela in zaokroži v humoren, včasih tudi ironičen, celo sarkastičen komentar vsakdanjega življenja. Na tokratni razstavi umetnik predstavlja več del, ki jim je skupen motiv mreže, postopek sestavljanja in reciklaža. Delo New Body of Work (2020) sestavlja okrog 170 starejših, neuspelih in zavrženih risb, ki jim je umetnik dodal nov, vsem skupen motiv in jih vmestil v mrežo iz vrvi, s tem pa jim na ironičen način povrnil življenje in mesto v umetniškem sistemu. Serija slik Puzle (2020-21) je nastala z reciklažo ostankov starih (poslikanih) platen, ki jih je umetnik s pomočjo šivalnega stroja sestavil v nova ozadja in z ročno izvezenimi motivi v nove zgodbe, pri čemer se je poigraval z učinki palimpsestnega prekrivanja različnih tehnik in motivov iz svojega slikarskega ustvarjanja skozi čas. Poleg omenjenih serij risb in slik umetnik predstavlja tudi slikarsko instalacijo, ki vključuje napis DRIP, sestavljen iz več manjših neposlikanih slikarskih platen, obešenih na steno (2004), in sliko iz sešitih kosov platna, ki se »razliva« v prostor (2021), v njej pa na ironičen način tematizira dripping kot enega od značilnih slikarskih postopkov (angl. drip = kapljanje). Razstava kot celota je odraz umetnikovih razmišljanj o procesu slikarskega ustvarjanja kot takšnem in v kontekstu celotne umetniške produkcije. Podobno kot ostala področja človekovega delovanja, je dandanes namreč tudi umetnost prenasičena z deli, ki nastajajo z veliko hitrostjo, potujejo z razstave na razstavo, se kopičijo v depojih in preprodajajo na sejmih. V nasprotju s

CIRKUS KORONA se bo nadaljeval 2.6. – uprizoritev 26.5. odpade!

Ana Monro, 23. maj 2021 ― Cirkus s korono se žal nadaljuje, zato moramo odpovedati uprizoritev predstave Cirkus Korona, ki je bila predvidena v sredo, 26.5. ob 18.00. Družinski cirkus Anabele M. bo tako svojo “turnejo” po dvoriščih stanovanjskih sosesk v Ljubljani nadaljeval v sredo, 2.6. ob 18.00. Njihov atraktiven nastop si boste lahko ogledali v neposrednem spletnem prenosu na kanalu SIMS, ... The post CIRKUS KORONA se bo nadaljeval 2.6. – uprizoritev 26.5. odpade! appeared first on Ana Monro.

Nonument Group: Razstava je na terenu!

MoTA, 23. maj 2021 ― Nonument Group: Razstava je na terenu! Muzej za arhitekturo in oblikovanje 25.5.-25. 7. 2021 V Projektnem prostoru Muzeja za arhitekturo in oblikovanje se Nonument Group predstavlja z razstavo, ki so jo pomenljivo poimenovali: Razstava je na terenu. Osredotoča se ne vprašanje fenomena nonument, s čimer označujemo arhitekturo, spomenike, javne prostore in infrastrukuro, katerih pomen se […] The post Nonument Group: Razstava je na terenu! appeared first on MoTA.

FABULA: Marek Šindelka: Utrujenost materiala

Koridor, 23. maj 2021 ― Roman nam kaže predvsem to, kaj se dogaja za pregrado, ki deli bogati Zahod od tistih, ki po njem hrepenijo (ali ga potrebujejo), in kakšne vrednote za to pregrado vladajo. The post FABULA: Marek Šindelka: Utrujenost materiala appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Teve plus za Kum

Vrabec Anarhist, 23. maj 2021 ― Zdaj je pa kabelska televizija, pa tristo programov jebemti. Kdo sploh vse to gleda?« »Mama gleda.« »Ne gleda! Spi na fotelju. Televizija špila, ona pa spi. A ni škoda elektrike!« The post Teve plus za Kum appeared first on Vrabec Anarhist.

Teve plus za Kum

Vrabec Anarhist, 23. maj 2021 ― Zdaj je pa kabelska televizija, pa tristo programov jebemti. Kdo sploh vse to gleda?« »Mama gleda.« »Ne gleda! Spi na fotelju. Televizija špila, ona pa spi. A ni škoda elektrike!« The post Teve plus za Kum first appeared on Vrabec Anarhist.

A Humanoid Individual – CMAKoncert livestream

C.M.A.K. Cerkno, 23. maj 2021 ― No words, only Techno. A Humanoid Individual - Humanoidni posameznik, po imenu Luka Grgić, je DJ/producent iz Ljubljane. Že od majhnega je imel veliko strast do glasbe, ta strast pa se je začela tudi manifestirati, ko je... The post A Humanoid Individual – CMAKoncert livestream appeared first on C.M.A.K. Cerkno.
V Kostanjevici na Krki premiera Bergerjeve predstave o Edvardu Kocbeku

V Kostanjevici na Krki premiera Bergerjeve predstave o Edvardu Kocbeku

Misli, 23. maj 2021 ― Novomeški Anton Podbevšek Teater bo v grajskem atriju Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki drevi uprizoril premiero predstave Andrej Inkret: In stoletje bo zardelo - primer Kocbek v režiji Matjaža Bergerja. Gre za osvetlitev problema Kocbek, s katerim se Berger prek različnih del, mnenj in študij srečuje od svojih gimnazijskih let.

23. maj 1997 - slovenski alpinist Pavle Kozjek (1959-2008) postal prvi Slovenec, ki je brez kisika osvojil najvišji vrh sveta Mount Everest.

Kamra.si, 23. maj 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...23. maj 1997 - slovenski alpinist Pavle Kozjek (1959-2008) postal prvi Slovenec, ki je brez kisika osvojil najvišji vrh sveta Mount Everest (8848).  Dan pred tem, 22. maja, pa se je na Everest po isti smeri povzpel že Franc Pepevnik, prvi Slovenec, ki je vrh dosegel s tibetanske strani - preko normalnega pristopa s severa. Pepevnik (8. slovenski pristop na Everest) in Kozjek (9. slovenski pristop na Everest) sta se v Himalajo podala v okviru odprave Planinske zveze Hrvaške pod vodstvom Darka Berljaka. Vir:https://www.facebook.com/Friko.si/posts/pavle-kozjek-prvi-slovenec-ki-se-je-na-everest-povzpel-brez-kisika-2351997/934902729895638/
Na Evroviziji v Rotterdamu slavila Italija

Na Evroviziji v Rotterdamu slavila Italija

Misli, 23. maj 2021 ― Na finalu 65. tekmovanja za pesem Evrovizije v Rotterdamu so nocoj slavili italijanski rockerji Maneskin s pesmijo Zitti E Buoni. Italija si je zmago priborila z glasovi občinstva, saj so nacionalne žirije več glasov namenile švicarskemu pevcu Gjon's Tearsu, ki je bil na koncu tretji.
še novic