The Black Keys: Delta Kream

Koridor, 11. junij 2021 ― Duo The Black Keys sta ustvarila že deseti studijski album, imenovan Delta Kream, ki služi kot spomin na njune garažne začetke in hkrati kot poklon Delta blues ustvarjalcem. The post The Black Keys: Delta Kream appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Državna sekretarka bo slavnostno otvorila Hrvaški kulturni center Zrinski v Lendavi

Ministrstvo za kulturo, 11. junij 2021 ― Državna sekretarka Ignacija Fridl Jarc bo danes, 11. junija 2021, svečano otvorila Hrvaški kulturni center Zrinski v Lendavi in razstavo fotografij in skulptur hrvaškega slikarja, kiparja in fotografa Stephana Lupina. Z odkritjem spominske table na mestni hiši bodo Lendavčani obeležili tudi 150-letnico Meščanskega bralnega društva in odprtja prve knjižnice.
Na ogled so dela z ekstempora Dežela ostrnic

Na ogled so dela z ekstempora Dežela ostrnic

Notranjsko primorske novice » Kultura, 11. junij 2021 ― Na ogled so dela z ekstempora Dežela ostrnic Featured Loška dolina – V galeriji zavoda Ars Viva v Podcerkvi bodo danes ob 19. uri odprli razstavo slik in fotografij, ki so nastale na 8. Ex-temporu Dežela ostrnic, ki ga je javni zavod Snežnik v sodelovanju z Matejo in Benotom Pečkom pripravil v vasi Vrh. Tam je 28. in 29. maja ustvarjalo 17 likovnikov, dobra polovica jih je prišla iz drugih krajev. Slikarji so ustvarjali v različnih tehnikah: od akrila in oljnih barv do akvarela in risbe. Tretje leto zapored so sodelovali fotografi, nastala pa je tudi slika iz polstene volne. »Veseli nas, da se likovniki zalo radi vračajo, obenem pa se pridružujejo novi, tudi mlajše generacije,« pravijo na zavodu Snežnik, ki želi z ekstemporom v lokalnem okolju vzpodbuditi umetniško ustvarjanje, hkrati pa v Loško dolino pripeljati likovnike, ki bi prek svojih del razkrili drugačen pogled na kraj, njegove naravne danosti in kulturne znamenitosti. »Likovnikom omogoča medsebojno spoznavanje in ob prisotnosti mentorja kritično (samo)refleksijo ustvarjalnega procesa.« Likovniki so se letos zbrali v vasi Vrh, kamor sta jih povabila Beno in Mateja Peček, ki sta na robu vasi uredila kamp. Zaključna dela v njem še potekajo, namenu pa že služi kozolec. Odprt prostor v pritličju je namenjen dogodkom in druženju, v  nadstropju je urejen prostor za prenočevanje. Arhitekturno dovršenost objekta dopolnjuje trajnostna usmeritev njegove rabe in predanost lastnikov, ki dobesedno vdahnejo življenje celotnemu prostoru. Prvi večer so se likovniki spoznali z vaščani Vrha. Predstavitev ekstempora in kozolca je popestril Kolektiv AFT s kulturnim programom s provokativnim naslovom Umetnost je stvar odločitve. Miha Razdrih je bral poezijo iz pesniške zbirke Tonija Ferbežarja. Naslednji dan je bil deloven, namenjen ustvarjanju. Likovnike je k tematiki belega gabra v belem gozdu usmerila, akademska slikarka Karmen Bajec. »Tema odpira številne poglede v gozd, naravo, urbano okolico, notranji imagi
Novice: Poletna muzejska noč

Novice: Poletna muzejska noč

Tolminski muzej, 11. junij 2021 ― Tretja junijska sobota je že nekaj let rezervirana za Poletno muzejsko noč. Letošnjo bomo spet lahko praznovali na običajen način, čeprav ob upoštevanju še veljavnih omejitev zaradi epidemije. Program smo tokrat francosko obarvali. Spletli smo ga okrog osrednjega dogodka, odprtja likovne razstave Vladimirja Kavčiča - Jeana Vodaina. Tolminskemu rojaku, vsestranskemu umetniku, ki je večino svojega življenja preživel v Franciji, a nikdar pozabil ...

Zbornik intervjujev Razpotij: Glasno desetletje

Razpotja, 11. junij 2021 ― Naslovnica: Marša Marušič Uredništvo Vsako desetletje, ki se bliža koncu, nam rado vzbuja nelagoden občutek, da je minilo nekam hitro, morda celo brez večjih zgodb ali prelomnih dogodkov. Pogled nazaj na minulo desetletje – ki je tudi prvo desetletje izhajanja revije Razpotja – pa nam omogoča uzreti globino sprememb, pred katerimi smo se znašli leta 2020. Desetletje, ki je za nami, ni imelo prevratnega duha osemdesetih, ki je pripeljal do padca Berlinskega zidu, ne svobodnjaškega in reformističnega duha devetdesetih, v spominu nam ne bo ostalo niti po usodnih dogodkih, kakršni so bili 11. september, vstop nekdanjih socialističnih držav v EU (in s tem združitev evropskega vzhoda z Zahodom) ali zlom borze, ki so zaznamovali prvo desetletje tega tisočletja. The post Zbornik intervjujev Razpotij: Glasno desetletje appeared first on Razpotja.

ADX: odvečna zemlja kot gradnik zidov

OUTSIDER, 11. junij 2021 ― Arhitekti studia ADX so v kraju Minamisōma na Japonskem zasnovali hišo iz zemlje za naročnike, ki so svoj dom izgubili v velikem potresu leta 2011. Nekdanji dom družine je stal na lokaciji, ki je bila obkrožena z naravo. Zaradi okoliščin, povezanih s potresom, so se odločili za selitev v gostejšo stanovanjsko sosesko, kljub temu pa… The post ADX: odvečna zemlja kot gradnik zidov appeared first on OUTSIDER.

Tudi letos bo Poletna muzejska noč imela svojo moč

Gornjesavski muzej Jesenice, 11. junij 2021 ― Tudi letos bo Poletna muzejska noč imela svojo moč Bliža se tretja sobota v juniju in z njo Poletna muzejska noč. Z veseljem vas obveščamo, da bomo tudi letos del te vseslovenske zgodbe. Spremljajte naši spletni strani www.gmj.si in www.planinskimuzej.si ter naša družabna omrežja, kjer bomo v kratkem objavili letošnji program. Do takrat pa vabljeni k ogledu predstavitvenega filma [...]
Prejemnik nagrade vilenica 2021 je avstrijski pisatelj Josef Winkler

Prejemnik nagrade vilenica 2021 je avstrijski pisatelj Josef Winkler

Društvo slovenskih pisateljev, 11. junij 2021 ― 36. Mednarodni literarni festival Vilenica v organizaciji Društva slovenskih pisateljev bo potekal med 7. in 12. septembrom, programsko zasnovan kot preplet digitalnih vsebin in dogodkov v živo. Ob ugodni epidemiološki sliki bodo dogodki v živo potekali v Hrastniku, Kopru, Ljubljani, Sežani in Trstu. Josef Winkler: foto © Siri Winkler Osrednje ime letošnjega festivala in prejemnik nagrade vilenica 2021 je avstrijski […]
72-HOUR POST FIGHT

72-HOUR POST FIGHT

Radio Študent, 11. junij 2021 ― Tokratni termin namenjamo italijanski zasedbi 72-Hour Post Fight, ki bo danes zvečer nastopila pred Švicarijo v okviru festivala MENT. Duo, ki se je zavoljo koncertiranja razvil v kvartet, eksperimentira z jazzom, hiphopom in različnimi eksperimentalnimi produkcijskimi tehnikami. 

Minister za kulturo na zasedanju ministrov držav EU, pristojnih za medije in informacijsko družbo

Ministrstvo za kulturo, 11. junij 2021 ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je 10. junija 2021 udeležil zasedanja ministrov članic Evropske unije, ki so pristojni za medije in informacijsko družbo. Zasedanje je potekalo v okviru spletne konference z naslovom Umetna inteligenca – inteligentna politika: izzivi in priložnosti za medije in demokracijo. Pomemben dosežek ministrskega zasedanja je sprejetje deklaracije o svobodi izražanja.
Christian Petzold: “Ljubezen je laboratorij.”

Christian Petzold: “Ljubezen je laboratorij.”

Kinodvor, 11. junij 2021 ― Christian Petzold, eden najvidnejših in najpomembnejših predstavnikov t.i. berlinske šole filmskih režiserjev, je Ljubljano obiskal pred tremi leti kot gost festivala LIFFe. Z veseljem sporočamo, da se nam bo ponovno pridružil na premierni projekciji njegovega najnovejšega filma Undine v četrtek, 17. junija ob 20.30! Pogovor, ki bo potekal v živo preko Zooma, bo vodila Varja Močnik.

CIRKUS KORONA v glasilu LJUBLJANA!

Ana Monro, 11. junij 2021 ― V junijski številki glasila Ljubljana v rubriki Utrinki ne spreglejte povabila k ogledu naše nove interaktivne predstave Cirkus Korona. »Gledališče Ane Monro nima odra in parterja, nima biljeterke in garderobe. Njihov oder je ulica, njihovi gledalci pa navdušeni mimoidoči, ki jih pritegnejo s svojimi duhovitimi domislicami. Lansko pomlad, ko se je življenje v mestu umaknilo epidemiji, ... The post CIRKUS KORONA v glasilu LJUBLJANA! appeared first on Ana Monro.

Na Novi pošti sejem mreže slovenskih gledaliških založnikov knjiga = dogodek

SiGledal Novice, 11. junij 2021 ― Na Novi pošti se bo ob 11. 6. ob 15. uri začel sejem Slovenskih gledaliških založnikov Emanat, Knjižnice Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL), Maske in Slovenskega gledališkega inštituta (Slogi). V sklopu sejma bodo potekale predstavitve knjig, izbrano literaturo bodo ponudili po znižanih cenah, pripravili pa so tudi koncert zasedbe Lelee in DJ program.

V Nürnbergu razstava članov ZDSLU

Misli, 11. junij 2021 ― V Galeriji BBK Nürnberg Mittelfranken danes odpirajo razstavo Umetnost ujeta v prostoru in času, ki združuje dela osmih slovenskih likovnikov, članov ZDSLU. Svoja dela razstavljajo Janez Kardelj, Barbara Kastelec, Boštjan Kavčič, Metka Kavčič, Marjeta Medved, Eva Petrič, Mojca Senegačnik in Brane Širca. Razstava bo na ogled do 4. julija.
V Novi Gorici se začenja festival Mesto knjige

V Novi Gorici se začenja festival Mesto knjige

Misli, 11. junij 2021 ― V Novi Gorici se začenjata knjižni festival in sejem Mesto knjige z naslovom Večjezičnost, ki bosta potekala do 18. junija. Na Trgu Evropa danes ob 20. uri pripravljajo pogovor s pisateljico Erico Johnson Debeljak. V pogovoru, ki ga bo vodil novinar Marko Crnkovič, bo predstavila svojo zadnjo knjigo Devica, kraljica, vdova, prasica.

Začel se bo festival Junij v Ljubljani z muzikalom Turandot

Misli, 11. junij 2021 ― Festival Junij v Ljubljani se bo drevi na Kongresnem trgu začel z muzikalom Turandot Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) v režiji Jane Menger. Niz večernih dogodkov se bo nadaljeval do 22. junija, dan pred zaključkom pa bodo obeležili svetovni dan glasbe, s katerim se Slovenija pridružuje iniciativi Fete de la musique iz leta 1982.
Moje življenje z mačkami

Moje življenje z mačkami

LUD Literatura, 11. junij 2021 ― Prvo mačko sem povozil, ko sem bil star sedem let. S sosedovo Špelo sva vzela vsak svoje kolo in se vozila po ulici. Bil je eden tistih vročih poletnih večerov, ko sonce kar ne zaide in ljudje lenobno posedajo po balkonih. S Špelo sva imela dovolj energije, da sva namesto gledanja večernih risank uvedla kolesarska tekmovanja. Spomnim se, da so bile moje roke še vedno lepljive od lučk, ki nama ju je prinesla mama, in zrak je dišal po koruzi, ki so jo pekli nekaj hiš niže.
Risto Vasilevski: Srce kroga

Risto Vasilevski: Srce kroga

MMC Knjige, 11. junij 2021 ― V slovenskem prostoru smo makedonskega pesnika Rista Vasilevskega najprej dobili prek prevodov Vena Tauferja za mednarodno srečanje Lirikonfest v Velenju leta 2011. Med njimi je bila antologijska pesem O, ponatisnjena v zborniku leta 2017.

Omejitve kolektivnega uresničevanja verske svobode podaljšane brez sprememb

Ministrstvo za kulturo, 11. junij 2021 ― Vlada je 10. junija 2021 z Odlokom o spremembah določenih odlokov, izdanih na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih podaljšala veljavnost odlokov, ki so sprejeti na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih, in s tem ukrepov, ki so vsebovani v teh odlokih. Med njimi tudi veljavnost Odloka o začasnih omejitvah kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji.

Strežba in uživanje hrane in pijače obiskovalcem javnih kulturnih prireditev znova dovoljena

Ministrstvo za kulturo, 11. junij 2021 ― Vlada je na redni seji 10. junija 2021 z novelo odloka podaljšala veljavnost Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji. Poleg podaljšanja veljavnosti odloka novela odloka znova dovoljuje strežbo in uživanje hrane in pijače obiskovalcem javnih kulturnih prireditev. Novela odloka, ki začne veljati danes, 11. junija 2021, podaljšuje veljavnost odloka do vključno 20. junija 2021.
Animateka v otroškem programu filmskega festivala v Trstu

Animateka v otroškem programu filmskega festivala v Trstu

Misli, 11. junij 2021 ― V sklopu 32. tržaškega filmskega festivala (TSFF), enega osrednjih festivalov za srednje- in vzhodnoevropske filme, bo v soboto in nedeljo potekal program za otroke TSFF dei piccoli, kjer bo na ogled tudi predstavitev najboljših filmov za otroke z Animateke in program slovenskih lutkovnih klasik iz Slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu RS.
še novic