Delova nagrada kresnik za roman Agni Boruta Kraševca

Delova nagrada kresnik za roman Agni Boruta Kraševca

Misli, 23. junij 2021 ― Delovo nagrado za najboljši roman leta kresnik je prejel Borut Kraševec za delo Agni. Kot piše v utemeljitvi, Kraševčevo delo preizkuša bralčeve ustaljene predstave o romanu, hkrati pa preverja predstave o svetu in življenju, saj spaja različne perspektive. Roman Agni je drzen tudi po kompozicijski zasnovi in terja zavzeto branje.

Na Festivalu gorniškega filma v Domžalah bo torek, 29. junija, posvečen gorskim tekačem

Kamnik.info, 23. junij 2021 ― V torek, 29. junija, bo v Mestnem kinu Domžale v Tomčevi  dvorani ob 17. uri na sporedu dokumentarni film Kje so meje mogočega, 20 let tekov na Grintovec režiserja Petra Vrčkovnika. Film prikazuje delček velikega dela in truda pri organizaciji 20. gorskih tekov na Grintovec, kjer je sodelovalo preko 200 prostovoljcev. Grintovški teki niso bili ... Prispevek Na Festivalu gorniškega filma v Domžalah bo torek, 29. junija, posvečen gorskim tekačem je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Poletje v Tivoliju ’21

OUTSIDER, 23. junij 2021 ― Že enajsto leto se park Tivoli, okolica Gradu Tivoli in Švicarije poleti spremenijo v največje zeleno in sveže kulturno prizorišče v mestu. Koncerti, filmske projekcije, lutkovne predstave, razstave in vodstva, ustvarjalne delavnice – raznolik umetniški program z vseh koncev sveta, da bodo poletni večeri sredi narave osvežujoči in nepozabni. Tu se, med naravo in umetnostjo,… The post Poletje v Tivoliju ’21 appeared first on OUTSIDER.

Premiera nove koprodukcije DANTE 463 v TRSTU! (26.6.)

Ana Monro, 23. junij 2021 ― Vabljeni v soboto, 26.6., v Kleine Berlin v Trst, na premierno uprizoritev in dve ponovitvi (19.00, 20.00 in 21.00) dvojezičnega pohodnega gledališkega performansa Dante 453, ki smo ga ob 700-letnici smrti velikega pesnika Danteja Alighierija po motivih njegove Božanske komedije zasnovali v koprodukciji s partnerskim festivalom Approdi (ITA). V njem vas bosta odlična umetniška ustvarjalca ... The post Premiera nove koprodukcije DANTE 463 v TRSTU! (26.6.) appeared first on Ana Monro.

Reddit proti Wall Streetu: Bitka doline Koom 2.0

Razpotja, 23. junij 2021 ― Članek je bil napisan aprila 2021. Ilustracija: Katja Pahor Aljaž Potočnik Za začetek razjasnimo nekaj stvari o tem, kaj avtor teh vrstic sem in kaj nisem. Nisem maček in tudi ekonomist ne. Ne upravljam s hedge skladom, nimam strank in tudi s finančnim svetovanjem se ne ukvarjam profesionalno. Sem zgolj filozof in v zadnjih letih predvsem novinar. V teh vlogah sem januarja letos tudi sam pozorno spremljal, kako je podjetje Gamestop postalo eno najneprepričljivejših imen tekočega leta. Njegova delnica je 28. januarja 2021 sredi ameriškega trgovalnega dneva dosegla vrednost 469,42 dolarja, čeprav je bila 4. januarja 2021 vredna le 17,25 dolarja – 3. The post Reddit proti Wall Streetu: Bitka doline Koom 2.0 appeared first on Razpotja.

Predavanje "Hugo Wolf in Josip Ipavec - sodobnika?"

Kamra.si, 23. junij 2021 ― Vabljeni na predavanje o dveh velikih skladateljih slovenskega rodu, sodobnikih, ki bi gotovo ustvarila še mnogo dobrih skladb, če jima le ne bi bolezen že kmalu pobrala moči in ju privedla do prezgodnje smrti. Vzporednice med Hugom Wolfom in Josipom Ipavcem bo risal Marko Košan, umetnostni zgodovinar, kustos in predsednik društva Hugo Wolf Slovenj Gradec. 

Slovenski oddelek deželnega sedeža RAI: »Bilo je leta 1964«

OUTSIDER, 23. junij 2021 ― Ta stavba je ogromna. Mogočna. Lepa. Stroga. To so moje prve misli ob pogledu na palačo, ki jo je leta 1964 postavil znameniti arhitekt Aldo Cervi, palačo, ki samozavestno stoji na Ulici Fabia Severa v Trstu ter s svojo monumentalnostjo navdaja z občudovanjem in s strahospoštovanjem. Ob vhodu z velikimi črkami piše RAI. S fotografinjo… The post Slovenski oddelek deželnega sedeža RAI: »Bilo je leta 1964« appeared first on OUTSIDER.

Literarni večer s striparjem Borisom Novakom

Kamra.si, 23. junij 2021 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 1. julija 2021, ob 19. uri vabi na literarni večer s striparjem Borisom Novakom. Boris Novak, domačin, inženir gradbeništva in stripar, prihaja iz Središča ob Dravi in se že več kot dvajset let posveča prav posebnemu likovnemu izražanju - risanju in pisanju stripov. Njegovi stripi so samostojna likovna dela, ki pripovedujejo zgodbo, hkrati pa izdaja stripe tudi v knjižni obliki. S stripom Sloven je leta 2019 na natečaju Naj stripovska izdaja v Sloveniji med več kot 80 izdajami zasedel deseto mesto. Boris tudi slika z oljem na platno ter izdeluje like iz žgane gline. Dogodku se bosta pridružila tudi gosta iz Hrvaške, ki sta skupaj z Novakom ustvarila strip A pod gradom zmaj: Josip Mihalković, likovni pedagog in pisatelj, ter Lea Šprajc, mlada glasbenica, ljubiteljica međimurske kulture.  Z Borisom Novakom, samoukim strip-risarjem, se bo pogovarjala Sandra Janžekovič, umetnostna zgodovinarka. Dogodek bo izpeljan v skladu z veljavnimi ukrepi NIJZ za preprečevanje širjenja bolezni covid-19.

Literani večer s striparjem Borisom Novakom

Kamra.si, 23. junij 2021 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 1. julija 2021, ob 19. uri vabi na literarni večer s striparjem Borisom Novakom. Boris Novak je domačin, inženir gradbeništva. Prihaja iz Središča ob Dravi in se že več kot dvajset let posveča prav posebnemu likovnemu izražanju, risanju in pisanju stripov. Njegovi stripi so samostojna likovna dela, ki pripovedujejo zgodbo, hkrati pa izdaja stripe tudi v knjižni obliki. Njegov strip Sloven je leta 2019 v natečaju za Naj stripovsko izdajo, med več kot 80 izdajami, zasedel 10. mesto. Boris tudi slika z oljem na platno ter izdeluje like iz žgane gline. Dogodku se bosta pridružila gosta iz Hrvaške, Josip Mihalković, likovni pedagog in pisatelj ter Lea Šprajc, mlada glasbenica, ljubiteljica međimurske kulture, s katerima so skupaj ustvarili strip A pod gradom zmaj. Z gostom, samoukim strip-risarjem, Borisom Novakom, se bo pogovarjala Sandra Janžekovič, umetnostna zgodovinarka. Dogodek bo izpeljan v skladu z veljavnimi ukrepi NIJZ za preprečevanje širjenja bolezni covid-19.
Škrat Hotedraž vabi na Kresno nedeljo

Škrat Hotedraž vabi na Kresno nedeljo

Notranjsko primorske novice » Kultura, 23. junij 2021 ― Škrat Hotedraž vabi na Kresno nedeljo Featured Hotedršica – Kulturno-turistično društvo Hotedršica bo tudi letos pripravilo tradicionalno Kresno nedeljo, ki bo to nedeljo, in sicer na temo Vas z izzivi. Dan se bo začel z jutranjo mašo v farni cerkvi, sv. Janeza Krstnika, pri kateri bo sodelovalo nekaj članov društva, popoldne od 15. ure dalje pa je rezervirano za druženje na vaškem trgu ob kulturnem in družabnem programu; med drugim bodo prikazali kresni običaj. Že v soboto, 26. junija, pa vabijo na pohod na Travni vrh, od koder bodo prinesli vpisno knjigo in prešteli, kdo se je v letošnjem letu največkrat povzpel nanj. V društvu so letos pripravili akcijo Vzponi na Travni vrh, s katero so želeli motivirati pohodnike in jih obenem nagraditi. Zaključi se 25. junija, na Kresni nedeljo pa bodo podelili nagrade najbolj vztrajnim pohodnikom in razglasili zmagovalca, ki se je največkrat povzpel na najvišji vrh v logaški občini. Člani društva so čas, ki sta ga zaznamovala pandemija in omejevanje druženja, izkoristili za snovanje novih produktov. Ogledati si jih bo mogoče na nedeljski prireditvi. »Ogledali si boste, kaj vse se lahko dobi v Hotedršici, morda tudi kaj kupili, saj se nam bodo predstavili nekateri lokalni obrtniki,« pravijo v društvu. Svojo stojnico bo imel tudi navihani škrat Hotedraž, ki bo predstavil zemljanko in kaj vse se lahko spravi vanjo in povedal, kaj dobrega se da pripraviti iz teh sestavin. »Lahko se boste sprehodili po Hotedraževi poti in odkrili, kaj se skriva v skrinjici z zakladom. V društvu že snujejo nove ideje, počivali pa ne bodo niti poleti. »Čez poletje nam Hotedraž pripravlja nove namige in nove izzive, ki nam bodo popestrili večere.« V Hotedršici so zadovoljni, da se jim je uspelo prilagoditi novim razmeram, tako kot so se prilagajali tudi njihovi predniki. , ki jih želimo sedaj ko se je stanje nekoliko umirilo, deliti z vaščani in občani. »Vas, ki jo je zaznamovala Rapalska meja in ki tudi danes  leži na meji med občinami
Na gradu Prem je zazvenela Kettejeva poezija

Na gradu Prem je zazvenela Kettejeva poezija

Notranjsko primorske novice » Kultura, 23. junij 2021 ― Na gradu Prem je zazvenela Kettejeva poezija Featured Prem, 19. junij – Glasbeno društvo Viola s partnerji kljub epidemiji nadaljuje s projektom Kette nas povezuje, s katerim želijo prek uglasbene poezije tega velikega pesnika slovenske moderne približati tako mladim kot starejšim. Junija so se na predstavi Dragotin Kette in njegovi brki z njim srečali bistriški šolarji, na gradu Prem pa so na celovečernem koncertu krstno izvedli še zadnjih deset uglasbenih Kettejevih pesmi. Predstava Dragotin Kette in njegovi brki, projekt Kette nas povezuje, Ilirska Bistrica, 10. in 11. junij 2021 Foto: Hanna Sotoňáková/Glasbeno društvo Viola »S projektom želimo pesnika načrtno predstaviti mladostnikom in otrokom, zato smo ustvarili predstavo z naslovom Dragotin Kette in njegovi brki, ki je obenem tudi delavnica,« pravi Zdravko Pleše, idejni vodja projekta in predsednik društva Viola.  V sodelovanju z osnovno šolo Dragotina Ketteja iz Ilirske Bistrice so 10. in 11. junija v atriju Doma na Vidmu izvedli šest predstav za učence prvih, drugih in tretjih razredov. »Učenci so se srečali z ´živim´ Dragotinom Kettejem, ki jim je pripovedoval zgodbo in zapel svojo uglasbeno otroško poezijo, obenem pa so skupaj z njim tudi ustvarjali.« V sklopu Poletne muzejske noči pa je bil 19. junija na gradu Prem celovečerni koncert, na katerem so poslušalci prisluhnili še zadnjim desetim Kettejevim pesmim, ki jih je v okviru projekta uglasbil Pleše. Prvič so pred občinstvom v zvočnih odtenkih zanimivih glasbenih preoblek zazvenele pesmi Na otčevem grobu, Pijanec, Na Krki, Pred krčmo, V mlinu, Osameli, Na Blejskem otoku, Starčkova pesem, Naš Mesija in V gostilni. Izvedli so jih violinist in vokalist Zdravko Pleše, pianistka Snježana Pleše Žagar ter glasbeni gostje. Kette nas povezuje je projekt štirih partnerjev, Glasbenega društva Viola, Tica Ilirska Bistrica, Glasbene šole Postojna in družbe Kragul. Projekt sofinancirajo s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj in državnimi
Teatro Matita navdušil s kabaretom Mesarica

Teatro Matita navdušil s kabaretom Mesarica

Notranjsko primorske novice » Kultura, 23. junij 2021 ― Teatro Matita navdušil s kabaretom Mesarica CERKNICA Loška dolina, Cerknica – Teatro Matita je združil pet izvrstnih umetnikov in junija navdušil z glasbeno-igranim kabaretom Mesarica po motivih zgodbe Martin Krpan Frana Levstika. Predpremierno so ga odigrali 5. junija v letnem gledališču Cirkl zavoda Ars viva v Podcerkvi, 16. junija je sledila premiera na vrtu galerije Krpan v Cerknici. Kabaret bodo uprizorili tudi na festivalu Plavajoči grad, ki bo med  22. in 25. julijem pri gradu Snežnik. Glasbeno-igrani kabaret Mesarica, Teatro Matita, Ars Viva, Podcerkev, 5. junij 2021 Foto: Mario Žnidaršič Mobilna glasbeno-lutkovna predstava izhaja iz zgodbe o Martinu Krpanu, v njej pa tradicija sooča postmodernost, folk glasbo, lutke in žive igralce. Levstikovo zgodbo interpretirajo z vidika družbene angažiranosti glavnega junaka in iščejo povezave s sedanjostjo, zato je Krpan le osnova za iskanje današnjih upornikov. »Z združevanjem in potenciranjem raznolikih talentov priznanih slovenskih ustvarjalcev smo osnovali gledališče, ki prevaja lutkovno renesanso v kontekst postmodernosti in impresionistične vizualne scene v ritmične koncertne vložke. Gre za ekspresivno in ritmično nabito glasbeno izkušnjo, ki je – tako menim –, zaradi svoje glasbenosti razumljiva za vse generacije, sploh za tiste, ki poznajo zgodbo o Martinu Krpanu,« pravi režiser predstave Matija Solce. V predstavi poleg njega sodelujejo še domačin Miha Razdrih in priznani ustvarjalci, ki so že sodelovali pri nagrajenih mednarodnih projektih: Miha Arh iz Lutkovnega gledališča Ljubljana, priznani lutkar Filip Šebšajevič s Slovaške in dramski igralec Tine Špik. »Miha v predstavo prinese notranjski karakter, ostali pa malo bolj svetovljanskega, da naredimo ironično verzijo zgodbe o Martinu Krpanu. Postavljena je na različnih medijih, od lutk do glasbenega žanra, saj imamo pravi koncert v živo, in minimalističnih scen gledališča objekta,« razlaga Solce. Kot oder uporabljajo kar stari gasilski avto,

Praznik situl 2021, 26.6.2021

Arheoportal, 23. junij 2021 ― Vabljeni na sobotno raziskovanje in potep po najdiščih Novega mesta! Praznik situl, ki bo v soboto, 26. junija 2021, poteka na več prizoriščih – arheoloških najdiščih. Predlagamo, da se nam pridružite v Kandiji /...

10 let od vpisa “Prazgodovinskih kolišč okoli Alp” na UNESCO seznam svetovne dediščine

Ministrstvo za kulturo, 23. junij 2021 ― V letu 2021 arheologija praznuje svoj jubilej! Pred desetimi leti, 27. junija 2011, so bila "Prazgodovinska kolišča okoli Alp" vpisana na UNESCO seznam svetovne dediščine. Vpis obsega izbor 111 edinstvenih prazgodovinskih območij v Nemčiji, Avstriji, Franciji, Italiji, Sloveniji in Švici, ki skupaj predstavljajo transnacionalni serijski vpis svetovne dediščine.

Gašper Fabijan: Štirje monoliti v pokrajini

OUTSIDER, 23. junij 2021 ― Stavba je masivna in ekspresivna. Štirje okrepljeni vogali v polni meri izrabljajo interpretativne in strukturne možnosti gradnje iz zemlje. Rezultat so štiri vogalne enote različnih dimenzij in oblik, v katere so umeščene specifične in servisne funkcije bivanja, med njimi pa je velik, zastekljen osrednji bivalni prostor z zalivi, od koder so dostopne vogalne enote. Gre… The post Gašper Fabijan: Štirje monoliti v pokrajini appeared first on OUTSIDER.
1950 Rakek – Razvoj športa po letu 1945 – V. Šah 2/2

1950 Rakek – Razvoj športa po letu 1945 – V. Šah 2/2

Stare slike (Cerknica), 23. junij 2021 ― Leta 1950 je potekala 9. šahovska olimpijada med 20. 8. in 11. 9. v Dubrovniku. Sodelovalo je 84 šahistov, med njimi 4 velemojstri in 23 mednarodnih mojstrov v 16 reprezentancah, odigrali so 480 partij. SFRJ je osvojila prvo mesto, Argentina drugo in Nemčija tretje. Jugoslavijo so zastopali: Svetozar Gligorič, Petar Trifunovič, Branislav Rabar in Slovenci: […]
še novic