Od festivala do »fleksivala«

Naši zbori, 16. julij 2021 ― Zapis Jeana-Clauda Wilkensa, predsednika glasbene komisije »fleksivala« Europa Cantat Ljubljana 2021 in podpredsednika Evropske zborovske zveze: Ko sem bil novembra… The post Od festivala do »fleksivala« appeared first on Naši zbori.

V 110. letu umrla francoska igralka Renee Dorleac

SiGledal Novice, 16. julij 2021 ― V 110. letu starosti je konec tedna umrla francoska igralka Renee Dorleac, je francoskim medijem v četrtek sporočila njena družina. Igralka z umetniškim imenom Renee Simonot je imela za seboj dolgo gledališko kariero, med drugim je tri desetletja igrala v znamenitem pariškem gledališču Odeon. Bila je mati znane filmske igralke Catherine Deneuve.
»NAJ SLIKE SPREGOVORIJO!«, počitniški likovni kviz za vso družino

»NAJ SLIKE SPREGOVORIJO!«, počitniški likovni kviz za vso družino

Galerija Murska Sobota, 16. julij 2021 ― NOVA POČITNIŠKA PONUDBA V GALERIJI MURSKA SOBOTA: »NAJ SLIKE SPREGOVORIJO!«, počitniški likovni kviz za vso družino   Ob izbranih delih na razstavi »26 let Slikarske likovne kolonije Primož Trubar Moravske Toplice« obiskovalce z igrivimi in poučnimi namigi spodbujamo k pozornemu opazovanju umetnin in jim s tem ponudimo možnost zbližanja z likovno umetnostjo. Slednja lahko nagovori […]

Proslava na 72. Dubrovniškem poletnem festivalu

SiGledal Novice, 16. julij 2021 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo na 72. Dubrovniškem poletnem festivalu v nedeljo, 18., in v ponedeljek, 19. julija 2021, izvedla dramo Ivorja Martinića po resnični zgodbi Navida Fadaeeja Nazerja Proslava v režiji Jana Krmelja. Igrajo Ksenija Mišič, Maša Žilavec, Vojko Belšak, Matevž Biber in Petja Labović.

Velik uspeh Matije Ferlina v Sloveniji, Franciji in Avstriji

SiGledal Novice, 16. julij 2021 ― Koreograf, režiser in performer Matija Ferlin ter avtorska ekipa - soavtor in dramatik Goran Ferčec, scenograf Mauricio Ferlin, oblikovalec zvoka Luka Prinčič in oblikovalka svetlobe Saša Fistrić - so se vrnili z izjemno uspešne evropske turneje Pula - Pariz - Ljubljana - Dunaj. Predstavo Sad Sam Matthäus so v časopisu Der Standard označili za "Geniestreich" oz. "Genijeva poteza", v drugih mestih pa je doživela stoječe ovacije. Naslednja ponovitev bo 24. avgusta v okviru mednarodnega festivala Mladi levi v Ljubljani.

Prihaja festival Europa Cantat

Ministrstvo za kulturo, 16. julij 2021 ― Ljubljana bo med 17. in 22. julijem gostila mednarodni zborovski Festival Europa Cantat 2021, ki bo zaradi pandemije covida-19 potekal v hibridni obliki – z dogodki na spletu in v živo. Slavnostno odprtje festivala bo v soboto, 17. julija, ob 21. uri v Cankarjevem domu z glasbenim spektaklom v režiji Mateja Filipčiča. Zbrane bosta nagovorila predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj festivala, in minister za kulturo dr. Vasko Simoniti. Neposredni prenos dogodka bo na TV Slovenija 1 in 3. programu Radia Slovenija, programu ARS.

Poletni koncerti pri Knežjem dvorcu v Celju

Glasbena mladina, 16. julij 2021 ― Glasbena mladina Slovenije pripravlja v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje koncerte v okviru festivala Poletje v Celju 2021. Pred Knežjim dvorcem bodo nastopili: Sreda, 14. julija 2021, ob 20.30, Atrij Knežjega dvoraKVARTET FLAVT CON GAIOKvartet flavt Con gaio, katerega članice so študentke na ljubljanski Akademiji za glasbo, deluje pod mentorskimvodstvom profesorice Karoline Šantl Zupan. Članice […] The post Poletni koncerti pri Knežjem dvorcu v Celju first appeared on Glasbena mladina Slovenije.

An exercise in muscle powered sound synthesis

PIFcamp, 16. julij 2021 ― We will convert hand-crank powered flashlights to off-grid sound machines. What could be the hurdy-gurdy of a post-apocalyptic world, will be built from used electric torches and scrapped electronics. The outcome of this endeavour will be situated anywhere between musical instrument and ritualistic artefact of cacophony. When playing the sound tool, the movement of the … Continue reading An exercise in muscle powered sound synthesis The post An exercise in muscle powered sound synthesis appeared first on PIFcamp.

Proslava na 72. Dubrovniškem poletnem festivalu

SNG Maribor, 16. julij 2021 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje na Hrvaško, kjer bo na 72. Dubrovniškem poletnem festivalu v nedeljo, 18., in v ponedeljek, 19. julija 2021, izvedla dramo Ivorja Martinića po resnični zgodbi Navida Fadaeeja Nazerja Proslava v režiji Jana Krmelja. Igrajo Ksenija Mišič, Maša Žilavec, Vojko Belšak, Matevž Biber in Petja Labović.

Veselimo se začetka!

Naši zbori, 16. julij 2021 ― Gotovo je res, da sta glav(n)i Europe Cantat 2021, Urška Bittner Pipan in Mihela Jagodic, v zadnjem letu in pol… The post Veselimo se začetka! appeared first on Naši zbori.
Film pod zvezdami se je pričel

Film pod zvezdami se je pričel

Kinodvor, 16. julij 2021 ― Na odprtju letnega kina na Grajskem dvorišču v četrtek, 15. julija smo se pod zvezdnim nebom s filmom Razvpita podali na 24 dnevno potovanje po filmskih svetovih letošnje sezone, z 12 predpremierami pa bomo pokukali tudi v prihodnjo.

Renzo Piano: Otroška bolnišnica iz zbite zemlje

OUTSIDER, 16. julij 2021 ― Skupina arhitektov studia Renza Piana je v Ugandi z uporabo zbite zemlje zgradila novo otroško kirurško kliniko. Projekt je nastal v sodelovanju z italijanskim studiem TAMassociati na pobudo neprofitne organizacije Emergency in bo še letos predstavljal glavni center brezplačne zdravstvene oskrbe za lokalne prebivalce in pediatričnih operacij za ljudi s širše okolice Ugande, v osnovi…

Pogledi skozi čas – soteska Predaselj (Predoselj)

Medobčinski muzej Kamnik, 16. julij 2021 ― Sotesko Predaselj (Predoselj) je izoblikovala reka Kamniška Bistrica. Po njej so spravljali les iz gozdov Kamniške Bistrice. “Oktobra 1890 so kakor ponavadi splavili les iz konca doline. Vse je šlo po sreči skozi Veliki Predaselj, ob vhodu v Mali Predaselj pa se je les zataknil, in ker ga je bilo veliko – okoli 200 sežnjev […] The post Pogledi skozi čas – soteska Predaselj (Predoselj) appeared first on MM:K.

Začenja se Restart tour s koncerti v desetih mestih

Misli, 16. julij 2021 ― Pred Halo Tivoli v Ljubljani se bo danes začel Restart tour, največje povezano koncertno dogajanje v Sloveniji, ki sledi enoletnemu premoru zaradi epidemije. Organizatorji so pripravili 58 koncertov v desetih mestih, kot prvi pa bodo občinstvo ogrevali Hladno pivo, Elvis Jackson in Pankrti, ki so se ponovno zbrali prav za to priložnost.
V Pavlovčevi galeriji razstavili podobe Triglava

V Pavlovčevi galeriji razstavili podobe Triglava

Notranjsko primorske novice » Kultura, 16. julij 2021 ― V Pavlovčevi galeriji razstavili podobe Triglava Featured Ilirska Bistrica – Julija in deloma tudi v avgustu se v Pavlovčevi galeriji predstavlja gorenjski slikar Tone Kavčič, ki je razstavil dela, ki so plod večletnega dela in so nastajala z mislijo na našo največjo goro, ki jo je želel upodobiti s čim več različnimi obrazi. Na ogled je veliko število podob Triglava iz različnih, včasih prepoznavnih, včasih pa celo neverjetnih in presenetljivih pozicij. Razstava (Tone Kavčič), Pavlovčeva galerija, Ilirska Bistrica, 12. julij 2021 Foto: Petar Nikolić Avtor se likovno virtuozno giblje od rahlo nakazujočih in komaj prepoznavnih izbranih prizorov v naravi, od katerih jih je nekatere nekoliko abstrahiral, do popolne abstrakcije, pri kateri sporoča vsebino likovnega dela zgolj v črti, barvni ploskvi, barvni kompoziciji in energiji potez čopiča. Izražena je značilna prepoznavnost njegovega likovnega jezika; ta je tako viharna nabitost doživljajoče likovne vsebine, v kateri prevladuje čustveno podajanje, kakor tudi popolna umirjenost, ki je plod zavestnega in razumskega likovnega pristopa. Razstava ima tudi eno posebno in veliko vrednost. Nekaj izjemnega, unikatnega in presenetljivega je na enem mestu zbrati toliko motivov naše največje gore, da jih lahko obiskovalec doživi v likovnem jeziku. Kavčičeva dela tako nimajo le likovne, ampak tudi dokumentarno in narativno vrednost Tone Kavčič že vse svoje življenje ustvarja z rokami, poklicno z lesom, ljubiteljsko pa s čopičem. Že več kot dvajset let najraje slika motive iz narave, a tudi stare vaške hiše in objekte, ki propadajo. Včasih ustvarja po lastnem navdihu. Loti se domala vsake tehnike; tako so njegova dela narejena s svinčnikom, ogljem, v pastelu, oljnem pastelu, akrilu, akvarelu, olju. Vedno išče nekaj novega, drugačnega. Je član Društva likovnikov Ljubljana, Triglavske likovne kolonije, likovne skupine Jasna in Društva likovnikov France Prešeren iz Žirovnice. Redno sodeluje na slikarskih srečanjih

"Umetnost je zelo moška stvar"

SiGledal Novice, 16. julij 2021 16. julija 1975 se je rodila dramatičarka, dramaturginja, performerka in pisateljica ter dobitnica treh nagrad Slavka Gruma Simona Semenič. Njena besedila so prevedena v številne tuje jezike in uprizarjana na domačih in tujih odrih. Nagrajene so bile tudi številne uprizoritve njenih besedil. Je tudi avtorica dramskega besedila z najdaljšim naslovom v zgodovini slovenske dramatike.
Na Brionih se začenja nova sezona Gledališča Ulysses

Na Brionih se začenja nova sezona Gledališča Ulysses

Misli, 16. julij 2021 ― Ustanovitelj gledališča Ulysses Rade Šerbedžija bo drevi v spremstvu glasbene skupine Zapadni kolodvor tako kot v minulih letih odprl 21. sezono gledaliških druženj na Brionih. Na sporedu letošnje sezone je več premier, med njimi tudi dve gledališki predstavi s slovensko udeležbo.
V Ormožu se bo začel Grossmannov filmski festival

V Ormožu se bo začel Grossmannov filmski festival

Misli, 16. julij 2021 ― V Ormožu se bo danes začel Grossmannov festival, posvečen fantastičnem filmu. Na 17. izdajo so povabili ameriška režiserja Garyja Shermana in Williama Lustiga, ki sta premikala meje žanra. Na programu, pospremljenem z degustacijami vin, je 36 celovečercev, 34 kratkih in devet dokumentarnih filmov iz 30 držav. Festival se bo nadaljeval v Ljutomeru.
Zastoj na Cinedays, v Pulju in Transilvaniji - v Pulju tudi manjšinjski soprodukciji

Zastoj na Cinedays, v Pulju in Transilvaniji - v Pulju tudi manjšinjski soprodukciji

BSF, 16. julij 2021 ― Film Zastoj scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja nadaljuje svojo uspešno mednarodno predstavitev. Po svetovni premieri v glavnem tekmovalnem programu beograjskega 49.FEST-a, je bil film predstavljen v mednarodnem tekmovalnem programu v izboru 15 celovečernih filmov iz vseh kontinentov na 38. FIFF - Fajr International Film Festival-u v Teheranu. Gre za najpomembnejši iranski festival, uvrščen v izbor FIAPF-a, ki je potekal od 26. maja do 2. junija.
še novic