Dnevnikova nagrada za izjemno odrsko stvaritev Tjaši Železnik

SiGledal Novice, 2. oktober 2021 2. oktobra je bila na Velikem odru MGL premiera uprizoritve Češnjev vrt, zadnje igre Antona Pavloviča Čehova, v kateri je ustvaril pronicljiv portret ruske družbe. Delo je v pretekli sezoni, poimenovani Zamujene priložnosti, uprizoril ugledni režiser Janusz Kica. Po premieri je Dnevnik, družba medijskih vsebin, že štiriintridesetič podelil nagrado najboljšemu gledališkemu ustvarjalcu oz. ustvarjalki MGL v pretekli sezoni.

LJUBLJANSKE ZGODBE 2021 so se iztekle!

Ana Monro, 2. oktober 2021 ― V petek, 1.10., se je odvila še zadnja uprizoritev atraktivne interaktivne pohodne ulične predstave Ljubljanske zgodbe v tej sezoni. HVALA vsem (avan)turistom, ki ste se nam letos pridružili na krovu našega časovnega stroja, in HVALA ekipi umetnikov za še eno nepozabno serijo edinstvenih dogodivščin potovanja skozi čas! Se vidimo na Gornjem trgu spet v letu 2022!   ... The post LJUBLJANSKE ZGODBE 2021 so se iztekle! appeared first on Ana Monro.
Okus lakote

Okus lakote

MMC Gledamo, 2. oktober 2021 ― On hoče svojo lastno restavracijo in vsaj eno Michelinovo zvezdico, ona hoče – vse. Ljubezen, družino, kariero, strast, otroke in tudi Michelinovo zvezdico. Vse. On sprva malo dvomi, da je vse dosegljivo, ona ne dvomi prav nič.
Aïsha Devi

Aïsha Devi

Radio Študent, 2. oktober 2021 ― Aïsha Devi se je rodila v švicarskih Alpah in ima nepalsko-tibetansko dediščino. Pri svojem ustvarjanju in nastopanju uporablja tehnike meditacije, metafizične raziskave, ritualno prakso in zdravilne frekvence in jih usmerja v alternativno klubsko paradigmo.

Finissage Sonice kot vernissage Mesta žensk

SiGledal Novice, 2. oktober 2021 ― Festival Sonica letos ponuja deset dogodkov, na katerih se predstavlja preko 20 mednarodnih in slovenskih umetnikov. T.i. finissage se bo zgodil v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana, zaznamovala ga bo alkemistična ženska mistika z Aisho Devi na čelu. Dogodek pa bo hkrati "vernissage" 27. mednarodnega festivala Mesto žensk.

Na moji strani

Vrabec Anarhist, 2. oktober 2021 ― Na strani obupa sem, brezno je vedno globlje od od zemlje, ki me hvaležno sprejema v svoje naročje in me prekriva z zeleno preprogo, da lažje zaspim. The post Na moji strani first appeared on Vrabec Anarhist.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 2. oktober 2021 ― Pri Mladinski knjigi je izšla knjiga Elli H. Radinger z naslovom Darilo divjine, pri založbi Malinc risoroman Na življenje! francoskega striparja, ki se predstavlja kot L'homme Etoile, pri Miš založbi pa knjiga 39-nadstropna hišica na drevesu, ki jo podpisujeta Andy Griffiths in Terry Denton.
1977 Lož – 500-letnica mestnih pravic, cerkev sv. Petra

1977 Lož – 500-letnica mestnih pravic, cerkev sv. Petra

Stare slike (Cerknica), 2. oktober 2021 ― Na sliki, ki jo je ohranila Ivanka Janežič iz Vrhnike, je nekaj dolgoletnih članov Moškega pevskega zbora Delavsko prosvetnega društva Svoboda Loška dolina, pa sem hotela napisati le kak stavek o tem, kako so hkrati z veseljem peli tudi v cerkvenem zboru. Z nekaj malega truda pa se je prijazno pojavilo nepričakovano veliko točnih podatkov o […]
Finissage Sonice kot vernissage Mesta žensk

Finissage Sonice kot vernissage Mesta žensk

Misli, 2. oktober 2021 ― Festival Sonica letos ponuja deset dogodkov, na katerih se predstavlja preko 20 mednarodnih in slovenskih umetnikov. T.i. finissage se bo danes zgodil v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana, zaznamovala ga bo alkemistična ženska mistika z Aisho Devi na čelu. Dogodek pa bo hkrati "vernissage" 27. mednarodnega festivala Mesto žensk.
Festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri jemljejo slovo s plesom

Festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri jemljejo slovo s plesom

Misli, 2. oktober 2021 ― Bobri se danes že tradicionalno poslavljajo z dogodkom v Centru urbane kulture Kino Šiška. Sklepna prireditev Učenec plesnega modreca bo tokrat plesno obarvana, pripravili pa jo bodo člani Urbane scene Ljubljana. Program letošnje izdaje se je sicer vrtel okli posameznikove identitete, ki so jo raziskovali preko kulturnih in ustvarjalnih vsebin.

2. oktobra 1919 je v Gradcu umrl Franjo Štor, odvetnik, politik, narodnoobrambni delavec, narodni buditelj in mecen

Kamra.si, 2. oktober 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. oktobra 1919 je v Gradcu umrl Franjo Štor, odvetnik, politik, narodnoobrambni delavec, narodni buditelj in mecen. Rodil se je 25. novembra 1854 na Teharjah. Dr. Franjo Štor je bil odvetnik, politik, narodni buditelj, ustanovitelj prvih teharskih društev in narodnjak doma iz Teharij, ki je službeno deloval v Ljubljani. Aktivno je sodeloval v ljubljanskem političnem, kulturnem in društvenem življenju. Bil je član Narodne čitalnice v Ljubljani. Izvoljen je bil v čitalniški odbor predsednika in urednika Novic Janeza Bleiweisa, kjer je kot odbornik sodeloval v odseku za besedo in za plese. Kot odbornik je bil tudi član ljubljanske šolske in narodnoobrambne organizacije Družbe sv. Cirila in Metoda.

2. oktobra 2017 je v Gornjih Petrovcih umrl Milan Vincetič, slovenski pesnik in pisatelj

Kamra.si, 2. oktober 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. oktobra 2017 je v  Gornjih Petrovcih umrl Milan Vincetič, slovenski pesnik in pisatelj. Rodil se je 11. oktobra 1957 v Murski Soboti. Otroštvo in mladost je preživel v Stanjevcih na Goričkem. Železniška postaja v domačem kraju, v času »goričke Mariške« (vozila je med letoma 1907 in 1968), ga je zaznamovala in mu bila inspiracija pri pisanju. Osnovno šolo je obiskoval v Gornjih Petrovcih, v Murski Soboti je končal gimnazijo in se vpisal na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, kjer je diplomiral iz slovenistike. Najprej se je zaposlil kot profesor slovenščine na Srednji kmetijski šoli v Rakičanu. Bil je urednik revije Separatio, nato še urednik za liriko pri Sodobnosti, pa urednik za literaturo pri reviji Mentor. Bil je avtor knjižnih ocen in esejev v Sodobnosti, Večeru in drugih literarnih revijah, kolumnist Vestnika, sicer pa je poučeval slovenščino na Srednji poklicni in tehniški šoli v Murski Soboti. Živel in ustvarjal je v domačih Stanjevcih. Pisal je poezijo, kratko prozo, dramske tekste, radijske igre in romane. Poleg knjižne slovenščine se je literarno izražal tudi v prekmurščini. Tako je ohranjal prekmursko književnost ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Porabju.Leta 1981 je skupaj s Ferijem Lainščkom in Valerijo Pergar izdal pesniško zbirko Kot slutnja radovedno, kar je bil njegov pesniški začetek. Tudi kratko prozo Za svetlimi obzorji je izdal skupaj s Ferijem Lainščkom, leta 1988. Njegov opus šteje več kot 20 naslovov. Uvrščen je v številne, tudi tuje antologije.Njegova dela so prevedena v angleščino, bolgarščino, finščino, francoščino, hrvaščino, madžarščino, makedonščino, nizozemščino, turščino, portugalščino, nemščino, češčino… Za zbirke poezije je značilno, da je pesmi v njih s smislom za aritmetiko običajno razdelil na več ciklov. V njih se prepletata zgodovina in mit, kar je upovedoval s preobrati v govorici, od nežnega, do grobega, od slikanja detajlov do širokih razgledov. Rad se je poigraval z zvokom besed, s
še novic