KULTURNI UGRIZ VII: KULTURA UBIJA

KULTURNI UGRIZ VII: KULTURA UBIJA

Revija Primus, 6. oktober 2021 ― … in ni nam mar. Piše: Aleš Jelenko     *** Najbolj ironično pri vsem skupaj je, da ubija ravno tiste, ki jo soustvarjajo, oblikujejo in gnetejo; tiste, zaradi katerih sploh obstaja. To je nekako tako, kot da bi kapitalizem začel zganjati masovni terorizem nad kapitalom (ergo: nad samim sabo) – razstreljevati podjetja, požigati denar ...

Javno odprto pismo članom DSP

Vrabec Anarhist, 6. oktober 2021 ― Dostopne ocene, statistike, strokovne raziskave in mnenja ter nenazadnje osebne izkušnje me utrjujejo v prepričanju, da covid-19 ni nalezljiva bolezen, ki bi terjala tako drastične posege v temeljne državljanjske svoboščine, kot jih uvaja oblast pri nas. The post Javno odprto pismo članom DSP first appeared on Vrabec Anarhist.

Zašto kraj pandemije sporije dolazi u Makedoniju?

SKC Danilo Kiš, 6. oktober 2021 ― Na početku pandemije procenjivali smo da će ona najverovatno trajati dve godine. Jedna godina i sedam meseci potom, danas pitam sebe da li će to biti slučaj sa Makedonijom. Piše: Haris Babačić The post Zašto kraj pandemije sporije dolazi u Makedoniju? appeared first on KC Danilo Kiš.

NPK 2021 – 2028 potreben številnih dopolnil

Asociacija, 6. oktober 2021 ― Na področju kulture smo kljub zakonski obvezi že več let brez ustreznega nacionalnega strateškega dokumenta, kar pomeni, da že vrsto let kulturne politike sprejemamo brez ustrezne podlage. Nedavno smo naposled le dobili osnutek Nacionalnega programa za kulturo 2021 – 2028, ki žal vsebuje številne problematične točke. Posebno zaskrbi dejstvo, ki se je ob predlogu ponovno … Preberi več o NPK 2021 – 2028 potreben številnih dopolnil

Dialog z MOL tudi v 2021

Asociacija, 6. oktober 2021 ― V društvu Asociacija znotraj dialoške skupine nadaljujemo kontinuiran dialog z Mestno občino Ljubljana. V letošnjem letu smo se sestali večkrat, razprava pa je bila vezana predvsem na proračun za NVO v kulturi, vzpostavljajoči se Centra Rog, zapuščini EPK, kulturno strategijo LUR in druge teme. Pri vseh temah se zavedamo trenutnega okvira, v katerem se nahajamo, … Preberi več o Dialog z MOL tudi v 2021

Programski razpis MK na številnih točkah neustrezen

Asociacija, 6. oktober 2021 ― V društvu Asociacija smo se odzvali na Javni razpis za izbor javnih kulturnih programov na področju umetnosti, ki jih bo v letih 2022–2025 sofinancirala Republika Slovenija iz proračuna, namenjenega za kulturo. Slednji ob povišanju sredstev in nekaterih ustreznih rešitvah razkriva vrsto težav.   Če je ministrstvo v programskem razpisu vsaj na papirju izpolnilo napovedi o … Preberi več o Programski razpis MK na številnih točkah neustrezen

Razpisne priložnosti (oktober 2021)

Asociacija, 6. oktober 2021 ― Medtem, ko se za nevladne organizacije zaključuje rok za oddajo štiriletnega programskega razpisa, smo našli kar nekaj drugih razpisnih priložnosti za NVO in samozaposlene v kulturi. V spodnji preglednici najdete podatke o domačih in tujih razpisih za sredstva ter rezidence. Domači razpisiDo porabe sredstev (najkasneje do 17. oktobra), je odprt poziv Mestne občine Ljubljana za … Preberi več o Razpisne priložnosti (oktober 2021)

CHRNBL Forum

MoTA, 6. oktober 2021 ― V soboto, 26. aprila 1986, se je v reaktorju št. 4 v jedrski elektrarni Černobil blizu mesta Pripjat na severu ukrajinske SSR v Sovjetski zvezi zgodila jedrska nesreča. Mednarodni forum CHRNBL, ki je potekal od 6.-11.10.2021, je bil posvečen vplivu Černobila na človeštvo in njegovemu premisleku danes. Forum je potekal hkrati v 11 državah s […] The post CHRNBL Forum appeared first on MoTA.

Maribor sprejel izziv priprave novega LPK

Asociacija, 6. oktober 2021 ― Mestna občina Maribor je stopila v proces priprave Strategije razvoja kulture 2022 – 2026, s katerim naj bi kulturi namenili celostni in trajni pomen v razvoju in življenju mesta. Delovnega srečanja s predstavniki lokalnih nevladnih organizacij, ki se je v organizaciji mariborskega Zavoda PIP odvilo 29. septembra, smo se udeležili tudi v društvu Asociacija. Delovno … Preberi več o Maribor sprejel izziv priprave novega LPK

Kulturni bazar v regiji 2021

SLOGI, 6. oktober 2021 ― Strokovno usposabljanje Kulturni bazar v regiji 2021 bo potekalo 15. novembra v SNG Maribor in na drugih prizoriščih v Mariboru. Enodnevno bienalno strokovno usposabljanje vključuje več kot trideset dogodkov z vseh področij kulturno-umetnostne vzgoje. V ospredju so programi in projekti kulturnih in strokovnih organizacij iz podravske, pomurske in koroške regije, predstavljeno bo pa tudi aktualno […] The post Kulturni bazar v regiji 2021 appeared first on SLOGI.
Križ, petelin in sonce

Križ, petelin in sonce

Loški muzej, 6. oktober 2021 ― Logotip projekta Crngrob naokrog, ki ga je oblikoval Simon Pavlič, v svoji podobi črpa iz za cerkvene stavbe zelo značilnega elementa, ki pa ga pogosto spregledamo – znamenja na vrhu zvonika. Če postanemo bolj pozorni na to, kaj dejansko zaljša strehe prenekaterih zvonikov pri nas, naletimo na različne simbole, ki imajo v krščanstvu posebno močno vlogo.

ZELENI ZAKLAD tudi v OKTOBRU!

Ana Monro, 6. oktober 2021 ― V okviru projekta Zeleni zaklad še do konca oktobra vabimo otroke in mladostnike, stare od 6 do 15 let, na brezplačne gibalno-ustvarjalne delavnice. S prihodom jeseni smo jih z zelenih površin preselili v igralnico Cepetka (Cankarjeva 5, Ljubljana), kjer bomo ob četrtkih od 17.00 do 19.00 raziskovali prožnost telesa, spoznavali naravo in ustvarjali iz materialov, ki ... The post ZELENI ZAKLAD tudi v OKTOBRU! appeared first on Ana Monro.
SIMPOZIJ DIALOG: UMETNOST IN KONTINUITETA

SIMPOZIJ DIALOG: UMETNOST IN KONTINUITETA

Bunker, 6. oktober 2021 ― SPOŠTOVANI OBISKOVALCI! V SKLADU S POGOJI ZA OBISK KULTURNIH PRIREDITEV JE ZA OBISK DOGODKA V VELJAVI POGOJ PCT Telo na križišču različnih področij Če rečem “ples je gibanje”, pomeni, da bo gibanje ves čas uhajalo standardom, ki ga bodo hoteli ujeti, ponoviti. To me pravzaprav drži pri plesu: ta izmuzljivost telesnosti.Odlomek iz intervjuja s Snježano […] The post SIMPOZIJ DIALOG: UMETNOST IN KONTINUITETA appeared first on .
Ni čas za smrt

Ni čas za smrt

MMC Film, 6. oktober 2021 ― Daniel Craig, najboljši Bond našega časa, se od vloge poslavlja s filmom, ki noče biti samo orgija avtomobilskih pregonov in streljanja, ampak resna meditacija o smrtnosti, izgubi in grehih preteklosti. Morda je to pretrd oreh za to franšizo.
V Atriju ZRC SAZU celodnevni simpozij ob 700. obletnici Dantejeve smrti

V Atriju ZRC SAZU celodnevni simpozij ob 700. obletnici Dantejeve smrti

Misli, 6. oktober 2021 ― V Atriju ZRC SAZU bo danes potekal simpozij ob 700. obletnici smrti Danteja Alighierija. Simpozij bo uvedla znanstvena sodelavka Inštituta za kulturno zgodovino Neža Zajc, v nadaljevanju pa se bodo z referati o Danteju zvrstili še Igor Škamperle, Alen Širca, Martina Ožbot, Jernej Šček, Marko Uršič, Brane Senegačnik, Marko Marinčič in Igor Grdina.
S črto se da … vse

S črto se da … vse

Literatura v živo, 6. oktober 2021 ― Pri založbi KUD Sodobnost International že nekaj časa skrbijo za to, da v slovenščini dobivamo zanimive baltske in skandinavske avtorje in ilustratorje (in seveda še kakega drugega!), tokrat pa so k nam pripeljali turško knjigo, in sicer slikanico Črta.
1950 Dolenje Jezero – Bratje Braniselj – Kašč’ni, čebelarji

1950 Dolenje Jezero – Bratje Braniselj – Kašč’ni, čebelarji

Stare slike (Cerknica), 6. oktober 2021 ― Fotografija družine Braniselj je iz družinskega albuma Toneta Branislja, Dolenje Jezero 5. Na sliki od leve: sinovi – bratje Jože, Alojz in Anton. Sedita: mati Neža (rojena Ileršič – Krznarjeva) in hčerka – sestra Marija. Kašč’ni fantje iz Dolenjega Jezera so začeli čebelariti že leta 1934 Anton na Dolenjem Jezeru, Alojz v Cerknici 1948 in […]

V Celovcu razstava na temo koroškega plebiscita Slovenci, za zmiraj gre

Misli, 6. oktober 2021 ― V Koroškem deželnem arhivu v Celovcu bodo danes odprli razstavo Slovenci, za zmiraj gre. Postavitev, ki sta jo lani, ob 100. obletnici koroškega plebiscita, pripravila Arhiv RS in Pokrajinski arhiv Maribor z arhivi in muzeji iz Slovenije, Avstrije in Srbije, bo pospremljena s podnaslovom Drugi pogled na koroški plebiscit ob njegovi 100. obletnici.
V Ljubljani se začenja stripovski festival Tinta

V Ljubljani se začenja stripovski festival Tinta

Misli, 6. oktober 2021 ― Z odprtjem skupinske razstave v Galeriji Kresiji se bo v Ljubljani začel mednarodni festival stripa Tinta, ki bo do nedelje ponudil pester izbor razstav in drugih festivalskih dogodkov v družbi odmevnih domačih in tujih stripovskih ustvarjalcev. V fokusu letošnjega festivala je priznani ameriški stripar in družbeni kritik Peter Kuper.

6. oktobra 1896 se na Dolnji Težki Vodi rodil Janez (Ivan) Cesar, gledališki igralec in pedagog

Kamra.si, 6. oktober 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. oktobra 1896 se je na Dolnji Težki Vodi rodil Janez (Ivan) Cesar, gledališki igralec in pedagog. Umrl je 3. decembra 1965 v Ljubljani.  Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Novem mestu, kjer je leta 1915 maturiral. Najprej je služboval kot železničarski uradnik, od leta 1914 pa je nastopal tudi kot amaterski igralec v Novem mestu, na Jesenicah in v Ljubljani. Leta 1922 se je zaposlil v Slovenskem narodnem gledališču Drama, kjer je ostal do upokojitve leta 1962. Kot poklicni igralec je leta 1921 prvič nastopil kot Debeli človek v Cankarjevi drami Pohujšanje v dolini šentflorjanski. V letih 1922-1925 se je učil pri ruskem režiserju in igralcu Borisu Putjati, ki je bil takrat član Narodnega gledališča v Ljubljani in mu je pomagal do prvega uspeha s tem, ko mu je zaupal vlogo Ferdiščenka v Idiotu. Pred tem je obiskoval Dramatično šolo Združenja gledaliških igralcev. Dolgo je nastopal predvsem v komičnih vlogah, sčasoma pa se je razvil v igralca močnih značajev. Nastopil je kot Krjavelj iz Jurčičevega Desetega brata, Kantor, Grozd, Kalander iz Cankarjevih del ter imel glavno vlogo v Shakespearovem Falstaffu in Držićevem Botru Andražu. Leta 1946 se je uveljavil kot gledališki vzgojitelj in predavatelj na Akademiji za igralsko umetnost vLjubljani. Prevedel in priredil je enaintrideset veseloiger in skupaj z Milanom Pugljem napisal skeča Pri šefu in Domišljija. Leta 1941 ga je uprava Narodnega gledališča v Ljubljani imenovala za častnega režiserja. Poleg igranja na gledaliških odrih je igral še v rusko-jugoslovanskem filmu z naslovom V gorah Jugoslavije, veliko pa je delal tudi na radiu, v radijskih igrah.

6. oktobra 1924 se je v Šoštanju rodil Janez Žmavc, slovenski dramatik, dramaturg in knjižničar

Kamra.si, 6. oktober 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. oktobra 1924 se je v Šoštanju rodil Janez Žmavc, slovenski dramatik, dramaturg in knjižničar. Umrl je 17. marca 2019 v Slovenj Gradcu. Dramatik, dramaturg, prevajalec in publicist Janez Žmavc je po opravljeni maturi na celjski gimnaziji v letih 1948 do 1952 študiral dramaturgijo na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani, po študiju je bil dve sezoni dramaturg v kranjskem Prešernovem gledališču, nato je pet let delal v Študijski knjižnici v Celju, potem pa se je kot dramaturg zaposlil v SLG Celje in ostal tam do upokojitve leta 1990. Posvečal se je gledališki publicistiki, prevajanju gledaliških besedil, urejanju gledaliških listov in praktični dramaturgiji. V prvi vrsti pa je bil dramatik. Najprej je pisal realistične drame, v katerih je problematiziral (malo)meščansko okolje v povojni družbi z vidika posamične intimne usode, pozneje je za prikazovanje pridobitniškega potrošniškega sveta uporabljal modernejši odrski izraz. Že v 80. letih je zanj značilen premik k absurdno groteskni in s prevladujočo ironijo zaznamovani gledališki konverzaciji. Napisal ali priredil je tudi številne igre za mladino in otroke.
24. FSF Portorož se vrača na Obalo

24. FSF Portorož se vrača na Obalo

BSF, 6. oktober 2021 ― V torek, 12. oktobra, se bo s projekcijo filma Inventura v režiji Darka Sinka začel 24. Festival slovenskega filma, ki se po enkratnem gostovanju v Ljubljani ponovno vrača v Portorož, kar so organizatorji želeli še posebej poudariti s preimenovanjem tokratne edicije v 24. FSF Portorož. Festival bo potekal med 12. in 17. oktobrom, pred otvoritveno slovesnostjo pa bo tudi otvoritev razstave, posvečene letošnji Badjurovi nagrajenki, gospe Emiliji Soklič. Na novinarski konferenci pred začetkom festivala so direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar, direktor festivala Bojan Labović, vodja strokovnega programa Jelka Stergel in vodja projekta Tjaša Smrekar predstavili novosti in poudarke letošnjega festivala.
še novic