Marasovic arhitekti: Stanovanje V3

OUTSIDER, 25. november 2021 ― V starem delu Kopra je zaključena renovacija notranjosti meščanske kamnite Hiše V, v kateri so tri stanovanjske enote. Na naši spletni strani ste lahko brali o prenovi stanovanj V1 in V2, v nadaljevanju pa predstavljamo še tretjo enoto – stanovanje V3. V3 je garsonjera z visokimi stropi in tlorisno površino 37 m2. Tako kot pri […]
Ob Ipavčevem jubileju sodobna priredba njegovega Možička

Ob Ipavčevem jubileju sodobna priredba njegovega Možička

Misli, 25. november 2021 ― Ob stoti obletnici smrti skladatelja Josipa Ipavca je pod okriljem Hiše kulture Celje nastala nova postavitev Možička, ki velja za prvi in največkrat izvajani slovenski balet. Premiera bo 27. decembra v Gledališču Celje. Kot je za STA povedala dramaturginja Nuša Komplet Peperko, glasba predstave ostaja enaka, so pa posodobili Ipavčevo zgodbo.

Filmske nedelje v Lutkovnem korak k obnovitvi nekomercialnega filmskega programa v Mariboru

SiGledal Novice, 25. november 2021 ― Filmske nedelje v Lutkovnem so po navedbah organizatorjev prvi korak k vnovični vzpostavitvi rednega nekomercialnega filmskega programa v Mariboru, ki je eno redkih slovenskih mest brez mestnega kina. Potekale bodo v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor (LGM) z začetkom konec tega tedna, ko bo na ogled izbor slovenskih kratkih filmov.
Noč evropskega filma 2021

Noč evropskega filma 2021

Kinodvor, 25. november 2021 ― V ponedeljek, 6. decembra se Kinodvor s projekcijo islandskega filma Jagnje ponovno pridružuje noči evropskega filma, ki bo potekala po različnih kinih po Evropi. Vstop je prost, vstopnice na voljo od 29. novembra pri naši blagajni.
O Prepišnem uredništvu: Bo literatura splavala po vodi?

O Prepišnem uredništvu: Bo literatura splavala po vodi?

Koridor, 25. november 2021 ― Prispevek o Prepišnem uredništvu, festivalu bralne kulture, ki ga organizira LUD Literatura. Letos se je spraševal o odnosu med literaturo in okoljskimi spremembami. The post O Prepišnem uredništvu: Bo literatura splavala po vodi? appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Arhitektura iz zemlje: Srce zemlje

OUTSIDER, 25. november 2021 ― Večstanovanjski kompleks v Mehiki s 54 stanovanji je razbit na štiri volumne. V pokritih razpokah, ki omogočajo dobro ventilacijo, so umeščene vse komunikacije in prostori za srečevanje in druženje. Skozi novo sosesko vodi glavna os s parkirnimi prostori, na katero se pripenjajo vhodi v stanovanja. Vsa stanovanja imajo orientacijo sever – jug, kar zagotavlja prijetne […]
Pletarski priročnik

Pletarski priročnik

Loški muzej, 25. november 2021 ― Priročnik o pletarstvu, ki je nastal v okviru projekta Roko-delci in predstavlja zgodovino pletarstva, zgodbo pletarja Janeza Krišlja in pletarske postopke, lahko prelistate tudi na naši spletni knjižni polici.

Začenja se deseti plesni CoFestival

SiGledal Novice, 25. november 2021 ― V Ljubljani se bo začel 10. mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival. Ker je jubilejna izdaja nastajala v času brez stikov, je kuratorska ekipa za temo izbrala stičen in relacijski čas, ki je pred približno pol stoletja v sodobnem plesu dobil ime raziskovanje gibanja (movement research). Festival bo trajal do 2. decembra.

CMAKino: Lukomir, moj dom

C.M.A.K. Cerkno, 25. november 2021 ― Sobota, 4. 12. ob 20h v večnamenski dvorani VCC, Bevkova ulica 22 Lukomir je najvišje ležeča vas (1472 m nadmorske višine) v Federaciji Bosne in Hercegovine, nahaja se na južnih pobočjih planinskega masiva Bjelašnice. Kljub odseljevanju prebivalstva in porastu turistične dejavnosti v zadnjih desetletjih transhumantno pašništvo ostaja ena glavnih gospodarskih panog bjelašniških vasi. V Lukomirju […] The post CMAKino: Lukomir, moj dom appeared first on C.M.A.K. Cerkno.
Začenja se deseti plesni CoFestival

Začenja se deseti plesni CoFestival

Misli, 25. november 2021 ― V Ljubljani se bo danes začel 10. mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival. Ker je jubilejna izdaja nastajala v času brez stikov, je kuratorska ekipa za temo izbrala stičen in relacijski čas, ki je pred približno pol stoletja v sodobnem plesu dobil ime raziskovanje gibanja (movement research). Festival bo trajal do 2. decembra.
Od 30. novembra: gostujoča fotografska razstava Ženska ob Srečanju gorenjskih fotografov; Galerija Kolpern

Od 30. novembra: gostujoča fotografska razstava Ženska ob Srečanju gorenjskih fotografov; Galerija Kolpern

Gornjesavski muzej Jesenice, 25. november 2021 ― Med 30. novembrom 2021 in 30. januarjem 2022 bo v Kolpernu na ogled gostujoča fotografska razstava z naslov Ženska, ki je nastala ob letošnjem Srečanju gorenjskih fotografov. Lokalni organizator razstave je Fotografsko društvo Jesenice. Vabljeni k ogledu v času javnih prireditev v Kolpernu in ob vnaprejšnji najavi na nina.hribar@gmj.si ali 04 583 34 92.

Podelitev nagrad za Ambasadorje Slovenije 2021, kjer smo dobili nagrado “Rising Star”

Fakulteta za dizajn, 25. november 2021 ― Asist. Manca Zver, mag. diz., Fakulteta za dizajn, je prejela nagrado za organizacijo dogodka: Svetovni oblikovalski pogovor – World Design Talk, Sustainable Cities Povezava do posnetka: https://vimeo.com/646630326.   Iskrene čestitke! […] The post Podelitev nagrad za Ambasadorje Slovenije 2021, kjer smo dobili nagrado “Rising Star” appeared first on Fakulteta za dizajn.
Mesta mestom: Ko pokopališče postane park

Mesta mestom: Ko pokopališče postane park

Inštitut za politike prostora, 25. november 2021 ― Urejanje pokopališč se tako kot načini pokopavanja in slovesa od umrlih s časom spreminja. Nova pokopališča so bolj podobna parkom, posamezni grobovi zasedajo manj prostora, pokopališče lahko služi svojemu namenu dalj časa in hkrati deluje kot javni park. Na takem pokopališču nastane manj odpadkov in z njegovim urejanjem imajo tako posamezniki kot pokopališka uprava manj... The post Mesta mestom: Ko pokopališče postane park appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
še novic