Ivan Grobenski

Ivan Grobenski

Radio Študent, 15. december 2021 ― Pogovor z Ivanom Grobenskim, hrvaškim kantavtorjem, ki ga med drugim poznamo tudi kot enega od idejnih vodij art kolektiva Moskau in kot enega od članov zasedbe Lolita. Z Ivanom bomo tokrat spregovorili o njegovi solo glasbeni poti, kantavtorstvu, vpeljevanju tradicije v glasbo in še čem. Na posluh!
Otipavanje

Otipavanje

Odzven, 15. december 2021 ― Bend Second Bisexual Murder je čas pandemije zapolnil z osmišljanjem svojega početja in delovanja ter v tem času v lastni režiji ustvarjal, snemal, produciral, oblikoval ploščo Velvet Exposures.

Pet minut slave za ANO MONRO!

Ana Monro, 15. december 2021 ― Pred prihajajočo 40-letnico ustanovitve Gledališča Ane Monro sta na povabilo Oriane Girotto v oddaji Dobro jutro na 1. programu RTV Slovenija gostovala član stare garde uličarjev Matjaž Ocvirk in predstavnica mlajše generacije ustvarjalcev na področju sodobnih performativnih uličnih umetnosti Silvia Viviani. Posnetek njihovega pogovora si lahko ogledate TUKAJ (od 1:57:00 do 2:02:30).           The post Pet minut slave za ANO MONRO! appeared first on Ana Monro.

Slovenski božič z dr. Janezom Bogatajem

Kamra.si, 15. december 2021 ― Univerza za tretje življenjsko obdobje pri Osrednji knjižnici Celje vabi v ponedeljek, 20. 12 2021, ob 17.30, da prisluhnte spletnemu predavanju o prazničnih dnevih okrog božiča in novega leta ter o starodavnih in nekoliko mlajših običajih in šegah, s katerimi Slovenci praznujemo v tem času bo spregovoril etnolog prof. dr. Janez Bogataj. Dostop na povezavi: https://youtu.be/Z-UQk1HAZ6Y Vir: https://www.facebook.com/events/922835705285509/?ref=newsfeed
Drago Jančar nagrajen na festivalu proze v Novem Sadu

Drago Jančar nagrajen na festivalu proze v Novem Sadu

Misli, 15. december 2021 ― Pisatelj Drago Jančar je dobitnik mednarodne literarne nagrade Milovan Vidaković, ki jo podeljujejo na mednarodnem festivalu prozne ustvarjalnosti Prosefest v Novem Sadu, so sporočili iz Kreativne baze. Letošnji festival poteka 15. po vrsti med 13. in 16. decembrom na spletu v organizaciji Kulturnega centra Novi Sad.

Ob petdesetletnici Severjevih nagrad izšla monografija

SiGledal Novice, 15. december 2021 ― Občina Škofja Loka je v sodelovanju s Skladom Staneta Severja, Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti in Slovenskim gledališkim inštitutom izdala knjižno monografijo o 50 letih podeljevanja Severjevih nagrad. Knjiga, ki so jo predstavili na današnji novinarski konferenci v Škofji Loki, je posvečena Severju in več kot 250 nagrajencem.

Lepo mesto

Zgodovinski portal, 15. december 2021 ― Na Ta veseli dan kulture, 3. decembra 2021, smo odprli novo, medinstitucionalno občasno razstavo našega muzeja, pri kateri sodeluje več celjskih institucij: Turistično...
Ob petdesetletnici Severjevih nagrad izšla monografija

Ob petdesetletnici Severjevih nagrad izšla monografija

Misli, 15. december 2021 ― Občina Škofja Loka je v sodelovanju s Skladom Staneta Severja, Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti in Slovenskim gledališkim inštitutom izdala knjižno monografijo o 50 letih podeljevanja Severjevih nagrad. Knjiga, ki so jo predstavili na današnji novinarski konferenci v Škofji Loki, je posvečena Severju in več kot 250 nagrajencem.
Srečno in veselo … (2021-12-15)

Srečno in veselo … (2021-12-15)

DIVA video arhiv, 15. december 2021 ― Projekcija novega kuriranega video programaSrečno in veselo …iz arhiva Postaja DIVA v sredo, 15. 12. 2021, ob 19.00 vGaleriji Simulakerv Novem mestu.Program je rezultat skupinskega izbora videov in filmov iz arhiva Postaja DIVA, ki smo ga posebej za Galerijo Simulaker ob koncu drugega leta koronskega obdobja pripravile_i sodelavke_ci SCCA-LjubljanaLara Plavčak, Vesna Bukovec in Peter Cerovšek. V njem smo želele_i zajeti igriva in pikra dela z izrazito ustvarjalno domišl...
Decembrske novosti v knjižnici SEM

Decembrske novosti v knjižnici SEM

SEM, 15. december 2021 ― V pregledu novosti knjižnice v mesecu decembru izpostavljamo tri: Ruhe in Frieden? / Počivaj v miru?: Vom Verschwinden des Slowenischen auf den Friedhöfen Kärntens/Koroška (Mohorjeva Hermagoras, 2021 ) Ferdinanda Kühnela, politologa in zgodovinarja, je analiza t.i. etnično-jezikovne homogenizacije Slovencev na Južnem Koroškem. Namesto analize popisa prebivalcev se avtor poslužuje raziskovanja krajev spomina (po Pierru Noraju). V njigovem primeru so to pokopališča z nagrobnimi spomeniki, nagrobniki ter cerkve. Preučuje pogostost pojavljanja slovenskega jezika na pokopališčih, nagrobnikih in cerkvah, da bi dobil dober vpogled o rabi slovenščine na Južnem Koroškem. Njegova raziskava kaže, da je od druge polovice 19. stoletja prišlo do dejanske etnične in jezikovne homogenizacije, ki se nadaljuje vse do današnjih dni. The food and cooking of Slovenia (Anness Publishing, 2020) dr. Janeza Bogataja prinaša pregleden vpogled v geografijo, zgodovino ter etnologijo Slovenije za tuje bralce. Po osnovnih gabaritih (geografija, slovenska kultura, slovenska kuhinja, prazniki, klasične sestavine v slovenski kuhinji), avtor skozi kuharske recepte in fotografije Martina Brigdala kaže tipične slovenske jedi.     Tristo zajcev (Mladinska knjiga, 2021) je izbor ilustriranih pripovedi iz zapuščine dr. Milka Matičetovega. 44 zgodb je izbrala in priredila Anja Štefan. Kot pravijo pri založbi, jim je nadela "svežo, bolj gladko preobleko, ki pa hkrati spoštljivo ohranja sledi starega pripovedovanja". Knjiga prinaša tudi simpatične spomine na Milka Matičetovega naše upokojene kolegice Fanči Šarf.    Seznam novosti - december 2021 (pdf, 126 KB) V knjižnici je seveda na voljo še veliko drugih zanimivih knjig. Vabljeni k obisku!
Razstavi v Pivki v adventnem času

Razstavi v Pivki v adventnem času

Knjižnica Postojna, 15. december 2021 ― V času adventa v knjižnici Pivka razstavlja svoje izdelke Kulturno društvo Juršče. Razstava Kulturnega društva Cajt JAZ TE VIDIM KOT …, ki smo jo lahko videli v postojnski knjižnici, pa se je sredi decembra preselila v knjižnico Pivka. Na ogled bosta do januarja 20122,

Miha Maleš – Piranska leta 1955–1980

Medobčinski muzej Kamnik, 15. december 2021 ― Vabljeni v Galerijo Herman Pečarič v Piranu, kjer je od petka, 10. decembra 2021 odprta gostujoča razstava Miha Maleš: Piranska leta 1955-1980. Miha Maleš (1903–1987) je obiskoval likovne akademije v Zagrebu, na Dunaju in v Pragi, kjer je tudi diplomiral. Ob slikarskem opusu je v sodobno slovensko zgodovino zapisan še kot izvrsten grafik. Veliko je ustvarjal tudi […] The post Miha Maleš – Piranska leta 1955–1980 appeared first on MM:K.
Gostja druge Božičnice bo Alenka Godec

Gostja druge Božičnice bo Alenka Godec

Notranjsko primorske novice » Kultura, 15. december 2021 ― Gostja druge Božičnice bo Alenka Godec CERKNICA Preteklo nedeljo je Jure Počkaj v sodelovanju z Rotary klubom Postojna – Cerknica  izvedel prvo od treh prazničnih Božičnic. Oddaje, ki imajo tudi dobrodelno noto, je podprla vrsta lokalnih podjetij, pa tudi medijsko  je prva Božičnica dosega lep odziv – v dveh dneh si jo je namreč na YouTubu ogledalo preko tisoč ljudi, na Facebooku pa celo preko šest tisoč. Priljubljeni operni pevec je z odzivom , pa tudi snemanjem in predvajanjem prve Božičnice, v kateri je gostil Nino Pušlar in Igorja Marentiča zelo zadovoljen:« Več kot očitno je, da se je oddaja dobro prijela. Dodali smo dobrodelno noto, saj zbiramo sredstva za perspektivne mlade glasbenike, zvesti gledalci pa so pohvalili  višjo kvaliteto produkcije  in izjemno domače okolje, ki toplino praznikov približa vsem.« V drugi Božičnici, ki bo na sporedu v nedeljo, 19.decembra, bo popularni pevec gostil damo slovenske zabavne glasbe Alenko Godec, gledalce pa bo nagovoril cerkniški župan Marko Rupar, kateremu se zdi ideja praznično obarvanih oddaj na mestu :«Projekt Jureta Počkaja in Rotary kluba Postojna Cerknica je prava stvar. Obdobje, zaznamovano s Covid krizo nas je zopet nekoliko povezalo, več praznujemo v družinskem krogu. Božično-novoletni prazniki so tradicionalno družinski in ob pomanjkanju živih dogodkov je to prijetna popestritev. Tudi projekt podpore mladih nadarjenih glasbenikov, ki ga ob tem izvaja Rotary klub Postojna Cerknica je hvale vreden, v današnjih časih se namreč mladi umetniki težje uveljavijo.« Cerkniški župan Marko Rupar Foto: Občina Cerknica Jure Počkaj, na čigar domačiji potekajo snemanja, drugo oddajo napoveduje takole: »Tudi v drugo, v nedeljo, 19. decembra bo prijetno,  glasbene točke bodo že »dišale« po praznikih, z zimzeleno Santa Claus Is Coming To Town bomo vabili Božička, obeta pa se tudi prvi skupni nastop z Alenko Godec, kar bo prav posebno doživetje«. V razmerah, kakršne so, je pohvale vredna tudi dobrodelna no
Zlati oltar sv. Ingenuina iz Dražgoš

Zlati oltar sv. Ingenuina iz Dražgoš

Loški muzej, 15. december 2021 ― V razstavnem kotičku Fokus predstavljamo zlati oltar sv. Ingenuina iz cerkve sv. Lucije v Dražgošah. V njegove tri niše so postavljene figure svetnikov, med katerimi najbolj izstopa sv. Miklavž, šele pred kratkim pa smo odkrili tudi, kdo sta preostala dva svetnika in zakaj sta upodobljena.
V Register vpisana že stota enota nesnovne kulturne dediščine!

V Register vpisana že stota enota nesnovne kulturne dediščine!

SEM, 15. december 2021 ― Ministrstvo za kulturo je na predlog Slovenskega etnografskega muzeja kot Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine 14. decembra 2021 v Register nesnovne kulturne dediščine vpisalo tri nove enote: Peka potic, Babištvo in Jasličarstvo. Potica je zavitek iz razvaljanega kvašenega testa, namazanega s slanim ali sladkim nadevom, okrogle oblike, z luknjo v sredini in pečen v pekaču potičniku. Potice različnih oblik pečejo povsod po Sloveniji, največkrat kot praznično pecivo. Ob enoti Peka potic se zaradi množičnosti nosilci v Registru ne evidentirajo. Babištvo obsega posebna znanja in veščine porodne pomoči, namenjene ženski in otroku. Gre za podporo in posege v nosečnosti, med porodom in po njem, pri dojenju in negi dojenčka. Cilj je dober zaključek poroda in kakovosten začetek družinskega življenja. Ob enoti Babištvo je bil v Registru evidentiran en nosilec - Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije, Sekcija medicinskih sester in babic. Jasličarstvo je dejavnost, povezana z izdelovanjem in postavljanjem jaslic v predbožičnem času. Upodabljanje Jezusovega rojstva v obliki jaslic je pomemben in zelo razširjen del praznovanja božiča. Ob enoti Jasličarstvo se zaradi množičnosti nosilci v Registru ne evidentirajo. Skupaj je v Register nesnovne kulturne dediščine vpisanih že 100 enot in 269 nosilcev nesnovne kulturne dediščine.
GENERATOR:: za proizvodnjo poljubnega števila dramskih kompleksov, nova publikacija

GENERATOR:: za proizvodnjo poljubnega števila dramskih kompleksov, nova publikacija

SLOGI, 15. december 2021 ― Generator::za proizvodnjo poljubnega števila dramskih kompleksov, Slovenski eksperimentalni dramski in uprizoritveni teksti iz obdobja modernizma (1966–1986), je zbornik skoraj 60 dramskih in uprizoritvenih besedil 30 slovenskih avtorjev (A. Kermauner, M. Hanžek, S. Žižek, V. Kovač – Chubby, S. Simčič, D. Jovanović, T. Šalamun, OHO, R. Močnik, I. Zagoričnik, T. Kralj, S. Makarovič, M. Jesih, F. […] The post GENERATOR:: za proizvodnjo poljubnega števila dramskih kompleksov, nova publikacija appeared first on SLOGI.
ČUFARJEVI DNEVI: PREBOJ DRUŽBENO ANGAŽIRANE DRAME

ČUFARJEVI DNEVI: PREBOJ DRUŽBENO ANGAŽIRANE DRAME

Revija Primus, 15. december 2021 15. december 2021 Piše: Jože Osterman. Letošnje v marsičem izjemno stanje zaradi epidemije covid -19 je poleg drugih težav naplavilo zanimivo časovno »past«, saj so se  tradicionalni gledališki festivali letos novembra dobesedno zažrli drug v drugega. V sredini novembra so se tako dogajali kar trije: dva festivala ljubiteljskih gledališč, trnoveljska Novačanova srečanja in jeseniški Čufarjevi ...
Jorge Alfonso: Travograd

Jorge Alfonso: Travograd

MMC Knjige, 15. december 2021 ― Jorge Alfonso je urugvajski pisatelj, pesnik in literarni kritik, o katerem je prevajalec Jurij Kunaver v spremni besedi zapisal, da ima rajši ljudi kot živali, čeprav ga je najbolj od vsega strah človekove nevednosti in neumnosti.

Italian Design Day 2021: Paolo D’Arrigo – predavanje in pogovor na temo Projekt in trajnost

Fakulteta za dizajn, 15. december 2021 ― Vljudno vabljeni na ITALIAN DESIGN DAY 2021, na pogovor Paola D’Arriga (Oblikovalec – Ambasador IDD) in Zmaga Novaka (Zavod Big l BIG SEE) na temo “Projekt in trajnost” v četrtek, 16. decembra ob 11:00 Prijave: https://zavodbig.com/idd-italian-design-day-2021/ […] The post Italian Design Day 2021: Paolo D’Arrigo – predavanje in pogovor na temo Projekt in trajnost appeared first on Fakulteta za dizajn.

Podcast Filmarija #030: Pogovor s scenaristko Izo Strehar

Društvo slovenskih režiserjev, 15. december 2021 ― Trideseto epizodo podcasta smo posvetili poglobljenemu pogovoru o scenaristki. Kritičarka Veronika Zakonjšek se je pogovarjala z Izo Strehar, scenaristko, ki je na nedavnem Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejela vesno za najboljši scenarij za celovečerni igrani film Prasica, slabšalni naziv za žensko – in scenarij je nastajal na Scenarnici, delavnici, ki jo Društvo slovenskih režiserjev […]
Modernistična dediščina Nove Gorice

Modernistična dediščina Nove Gorice

OUTSIDER, 15. december 2021 ― Novo Gorico se je skozi čas prijelo več imen, ki so osvetljevala ključne značilnosti novonastalega mesta ob zahodni italijansko-slovenski meji: in sicer mesto meje, mesto na travniku, mesto mladih, mesto v parku, mesto igralništva in mesto moderne. Nekatera poimenovanja so bila kratkotrajna, druga so se obdržala vse do danes in postala razpoznaven element identitete Nove […]
1955 Bezuljak – Moje punčke (1)

1955 Bezuljak – Moje punčke (1)

Stare slike (Cerknica), 15. december 2021 ― V času mojega otroštva ni bilo igrač, kakršne poznamo danes. Od naše iznajdljivosti je bila odvisna tudi naša igra. To pomeni, da so otroci igrače izdelovali sami, ali pa so jim pri tem pomagali starši ali starejši otroci v družini. Tako so za fantiče nastale lesene puške, pištole iz bezgovega stebla in municija iz korenja, […]
Dva slovenska filma v tekmovalnem programu v Clermont Ferrandu

Dva slovenska filma v tekmovalnem programu v Clermont Ferrandu

BSF, 15. december 2021 ― 43. mednarodni festival kratkega filma bo v francoskem Clermont Ferrandu potekal od 28. januarja do 5. februarja 2022. V tekmovalni program sta se uvrstila 2 slovenska kratka filma in sicer kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić in večkrat nagrajeni animirani kratki film Steakhouse, animatorke in režiserke Špele Čadež. Na festival je bilo letos prijavljenih 6.200 filmov, med njimi so izbrali 77 filmov iz 55 držav: 51 igranih, 16 animiranih in 10 dokumentarnih. Med 16 animiranimi filmi iz celega sveta sta se uvrstila kar dva slovenska filma, kar je izjemen uspeh in kaže na odlično kondicijo slovenskega animiranega filma.
še novic