14. likovna nagrada ex-tempore karneval Ptuj 2022

14. likovna nagrada ex-tempore karneval Ptuj 2022

Štajerski tednik, 30. januar 2022 ― Zaradi omejevalnih ukrepov bo tudi letošnja likovna nagrada ex tempore karneval Ptuj 2022, osrednja likovna prireditev tradicionalnega ptujskega Kurentovanja, potekala v spletni obliki. V razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj bodo na ogled le dela finalistov letošnje nagrade, ki si jih bo mogoče ogledati od 24. februarja do 4. marca.
Dušan Kirbiš, nagrajenec Prešernovega sklada 2022

Dušan Kirbiš, nagrajenec Prešernovega sklada 2022

Štajerski tednik, 30. januar 2022 ― Galerija mesta Ptuj je lahko upravičeno ponosna na svoje delo, četudi se še vedno sooča s kadrovskimi in tudi finančnimi problemi. Zagotovo pa je njena repertoarna politika tista, ki jo kljub sorazmerni mladosti uvršča ob bok veliko večjim galerijam. Že drugo leto se ponaša z nagrajencem Prešernovega sklada. Lani je nagrado Prešernovega sklada prejel Sandi Červek za razstavo 1 + 1 = 11, letos je nagrajenec Prešernovega sklada Dušan Kirbiš za pregledno razstavo O izvoru podob, ki je nekakšna retrospektiva njegovega 40-letnega dela.
Junak

Junak

MMC Gledamo, 30. januar 2022 ― Najnovejši film Asgharja Farhadija ne odstopa od njegove estetike, niti od na zahodu prepoznavne tradicije iranskega filma. Znova se srečamo s psihološko realističnim pristopom, ki običajnega človeka postavi v sredo družbenih silnic.  
The House

The House

Koridor, 30. januar 2022 ― Vizualno osupljiva antologija stop animacije, ki kljub spodrsljajem v enaki meri prestraši, nasmeji in preseneti. The post The House appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
1967 Rakek – Metod Arko

1967 Rakek – Metod Arko

Stare slike (Cerknica), 30. januar 2022 ― Rodil se je 16. decembra 1909 v Brecljevi hiši. Ta je na Rakeku v ovinku nasproti Ileniča. Šolo je obiskoval v ljubljanskem Marijanišču. Poklicno šolo za kleparja je končal v Tržiču. Tam je opravil tudi vajeništvo pri nekem nemškem obrtniku. Telovaditi je začel že leta 1933 pri Sokolu in vsako leto tudi nastopal. Udeležil se […]
še novic