Premiera filma o kamniškem raziskovalcu Antonu Cevcu

Kamnik.info, 1. junij 2022 ― Ob devetdeseti obletnici rojstva se je v spomin etnologu Tonetu Cevcu danes na gradu Zaprice premierno vrtel film, v katerem sta nastopila brat in hči raziskovalca ter njegove sodelavke z Inštituta za slovensko narodopisje in Inštituta za arheologijo. Pred samim začetkom predvajanja premiernega filma sta pred polno dvorano gledalcev med katerimi so bili prisotni tudi ... Prispevek Premiera filma o kamniškem raziskovalcu Antonu Cevcu je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Zaključna prireditev Mali Savinjčani beremo – Braslovče

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 1. junij 2022 ― V sredo, 1. junija 2022, se je tudi v Braslovčah sklenil projekt Mali Savinjčani beremo. Tokrat je skupaj s starši in z veliko spodbudo 20 vzgojiteljic in vzgojiteljev bralo 144 otrok iz osmih skupin Vrtca Bambi in Vrtca Braslovče s podružnicama Trnava in Letuš. Zaključna prireditev je potekala v dvorani Doma kulture Braslovče. Po uvodnih besedah Sergeje Malus, vodje Vrtca Braslovče, so mlade bralce nagovorili še Jolanda Železnik, direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec, Taja Steblovnik, direktorica Vrtca Bambi, in Boštjan Bradeško, ravnatelj Osnovne šole Braslovče. Po spodbudnih in pohvalnih besedah je ...

Ljubljanska Drama v sezono 2022/23 z optimizmom

SiGledal Novice, 1. junij 2022 ― V ljubljanski Drami v sezoni 2022/23 napovedujejo 13 premier. Med drugim jo bodo zaznamovale mednarodna koprodukcija, tri krstne in tri prve slovenske uprizoritve, trije avtorski projekti in natečaj za izvirno slovensko dramsko besedilo. Na Velikem odru bo kot prva zaživela koprodukcijska predstava Prometej '22 v režiji Gaborja Tompe.
Pesmi v grafiki / Srečko Kosovel3. – 24. junij 2021otvoritev: 3....

Pesmi v grafiki / Srečko Kosovel3. – 24. junij 2021otvoritev: 3....

Hiša kulture v Pivki, 1. junij 2022 ― Pesmi v grafiki / Srečko Kosovel3. – 24. junij 2021otvoritev: 3. junij ob 19. urisodelujočiJovana Đukić, Miha Majes, Monika Plemen, Maša PušnikPesmi v grafiki je naslov večletnega projekta (2022–2025), ki raziskuje povezave med poezijo in likovno umetnostjo skozi medij grafike.Prva izvedba projekta se osredotoča na poezijo Srečka Kosovela. V uvodnem delu so se sodelujoči umetniki in umetnice udeležili literarnega sprehoda po Sežani V korak s Kosovelom, kjer so spoznali pesnikovo življenje in delo. Sledil je praktični del delavnice, kjer so ustvarjali grafike v tehniki sitotiska. Za izhodišče pri delu so si izbrali Kosovelovo pesem in jo uporabili kot navdih za zasnovo grafike v dveh vnaprej določenih barvah. Nato so grafiko odtisnili in polovico natisnjenih izvodov uporabili kot osnovo za kolaž. V celotnem procesu so kot likovni element uporabili tipografijo, ki predstavlja neposredno vizualno vez s poezijo. Vsa nastala dela, grafična mapa in spremni katalog v obliki zina, so predstavljena na razstavi v Hiši kulture.Projekt sofinancirajo Ministrstvo za kulturo RS, Občina Pivka in Kosovelov dom Sežana.

Iz moje poslušalnice: Boštjan Velkavrh

SIGIC - Novice, 1. junij 2022 ― Boštjan Velkavrh je romantik, pevec, pisec besedil, pesnik asfalta, šaljivec, ambasador dobre volje, večni ljubimec, ter nepoboljšljivi zaljubljenec, ki vam bo s svojo pojavo, prigodami in predvsem njegovo glasbo segel do srca in risal nasmehe na obraz.
Umrla je režiserka radijskih iger Rosanda Sajko Korun

Umrla je režiserka radijskih iger Rosanda Sajko Korun

Planet Siol.Net, 1. junij 2022 ― Na svojem domu v Ljubljani je včeraj umrla Rosanda Sajko Korun, režiserka več kot 400 radijskih iger za otroke in odrasle ter teoretičarka in raziskovalka radiofonskega zvoka, so sporočili iz kroga družine. Bila je prejemnica več nagrad, Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) ji je lani namenilo priznanje zlati glas za življenjsko delo.

POLETNI DELOVNI ČAS 2022

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 1. junij 2022 ― Spoštovani, sporočamo vam spremembe v poletnem delovnem času naših enot. Občinske knjižnice Braslovče, Polzela, Žalec in Tabor bodo julija in avgusta zaprte ob sobotah, Občinska knjižnica Vransko ima ob torkih in petkih podaljšan odpiralni čas do 19. ure, ob sobotah je zaprta, Občinska knjižnica Prebold ima nespremenjen čas odprtosti. Izposojevališči Griže in Petrovče bosta zaprti julija, izposojevališča Šempeter, Ponikva in Liboje bodo zaprta do septembra.   Naj vas ob tem spomnimo, da so vse enote virtualne in tako z nekaterimi storitvami (rezervacije, podaljšave, uporaba elektronskih podatkovnih baz, iskanje gradiva …) članom na voljo 24 ur na dan prek ...

Odzivi na odmeve Vinka Rozmana

Radio Študent, 1. junij 2022 ― Drage poslušalke in dragi poslušalci – dobrodošli in dobrodošle v današnjem popoldanskem RKHV intervjuju. Upamo, da ste med plutjem po naših valovih prijetno učilirane v eni izmed ljubljanskih senčk in seveda, da vas prihajajoče izpitno obdobje pretirano ne mrcvari.

Logatčan Zdravko Novak prejel Gallusovo listino

Notranjsko primorske novice » Kultura, 1. junij 2022 ― Logatčan Zdravko Novak prejel Gallusovo listino Featured Na slovenskem zborovskem tekmovanju Naša pesem je javni sklad za kulturne dejavnosti 29. maja v Mariboru podelil najvišja priznanja za področje vokalne glasbe, Gallusove plakete in listine. Gallusovo listino za leto 2019 je prejel Zdravko Novak, ki je do svoje upokojitve na osnovni šoli Tabor v Logatcu skrbel za razvoj zborovske dejavnosti. »Zdravko Novak, predani glasbeni pedagog in zborovodja, je s svojim 40-letnim delovanjem pomembno zaznamoval podobo logaškega kulturnega prostora in vplival na razmah in promocijo zborovskega petja ter prepoznavnosti zborov v širšem okolju,« piše v obrazložitvi. Zdravko Novak s otroškim zborom OŠ Tabor Logatec leta 2018 Foto: Primož Sark Gallusovo listino je Novak prejel za pomembno pedagoško in organizacijsko delo na področju zborovske glasbe ter promocijo zborovskega petja v širšem okolju. Zborovsko zgodbo na osnovni šoli Tabor je snoval več kot 40 let Z otroškimi in mladinskimi zbori, ki jih je vodil, je dosegal visok nivo kakovosti in številne uspehe na regijskih ter državnih tekmovanjih, ki se jih je redno udeleževal. »Mladim pevcem na široko odpira vrata v svet vokalne glasbe. Šolski zbori zato vsako leto razprejo razkošno paleto otroške in mladinske zborovske poustvarjalnosti, poslušalcev se dotaknejo z izvirnimi in kreativno prepoznavnimi zborovskimi projekti.« Z zbori šola vsako šolsko leto pripravi vsaj tri večerne koncertne dogodke, zaključi pa ga s koncertom pevcev in glasbenikov, ki ima zadnje desetletje dobrodelno noto – Skladbe za (šolski) sklad. Zdravko Novak sodi med ljudi, ki na kulturnem področju v občini in širše puščajo opazne sledi. »Od leta 1980 s  svojimi idejami in ustvarjanjem v logaški kulturni prostor vnaša neizbrisljiv pečat in povezuje glasbeno umetnost z literaturo, gledališčem, likovno umetnostjo in drugimi področji. Vsakič znova mu z avtorskim pristopom, filozofijo zamisli in umetniško energijo uspe prepričati sodelavce,

Tradicionalni Vurnikovi dnevi znova vabijo v Radovljico

Misli, 1. junij 2022 ― Center arhitekture Slovenije v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Radovljica pripravlja tradicionalne Vurnikove dneve v spomin na arhitekta Ivana Vurnika. Ob današnji 138. obletnici Vurnikovega rojstva bodo v mestu odprli več razstav, ki bodo na ogled celoten junij, podelili pa bodo tudi Vurnikovo študentsko nagrado.

7. junij ob 19. uri: Koncert Slovenskega orkestra saksofonov, Banketna dvorana Kolpern

Gornjesavski muzej Jesenice, 1. junij 2022 ― Nastopil bo Slovenski orkester saksofonov, SOS junior, ki deluje v okviru KD Sekvoja. Predsednik in umetniški vodja je Lev Pupis, profesor na KGBL, Akademiji v Gradcu in v Sarajevu. Orkester predstavlja jedro mednarodnega poletnega festivala Alpsax Summer, ki bo letos v sodelovanju z GŠ Jesenice in Občino Kranjska Gora že petič potekal v Kranjski [...]

Vabilo na odkritje historičnih tabel

Stare slike (Cerknica), 1. junij 2022 ― Sodelavce in bralce naše strani vabimo na slovesno odkritje novih historičnih tabel, ki bo v četrtek, 2. 6. 2022, ob 19. uri pri glavnem mostu v Cerknici. Table, ki prikazujejo zgodovino tega dela mesta, se bodo pridružile že obstoječim uličnim in hišnim historičnim tablam, ki jih je doslej postavila Občina Cerknica v tesnem sodelovanju s […]

Kak dan

Literatura v živo, 1. junij 2022 ― Kak dan je le še en dan, ko se počutim razosebljenega, ko bi lahko bil kdorkoli, saj bi tudi moj lajf zadnje čase lahko živel kdorkoli. Kot otrok sem sovražil kompromise, zaprisegel sem si, da ne bom nikoli, ampak res nikoli, sklepal kompromisov – glede svojega poklica, prijateljev in predvsem glede samega sebe. Zdaj prav vsak dan za zajtrk, kosilo, večerjo in kdaj tudi za malico, če sem posebej lačen, goltam debele kose kompromisov, kdaj drobno nasekljane v paradižnikovi omaki, kdaj ocvrte in s tatarsko omako, spet drugič gratinirane, s prilogo mladega krompirja in zeljnih krpic. 

SNG Maribor s Clugovim baletom Peer Gynt na gostovanju v Bonnu

Misli, 1. junij 2022 ― Balet SNG Maribor te dni gostuje v Bonnu, kjer bo drevi in v četrtek v znameniti operni hiši Gledališča Bonn na nabrežju reke Ren uprizorilo sodobni balet Edwarda Cluga Peer Gynt, so sporočili iz SNG Maribor. Celovečerni pripovedni balet s koreografsko zgodbo o človeku, ki niha med sanjami in realnostjo, je gostoval že na več uglednih tujih odrih.

Odvetniški spisi dr. Lovra Tomana

Arhiv RS, 1. junij 2022 ― Lovro Toman (1827–1870) je znan kot pesnik in politik, a se je v prvi vrsti preživljal kot pravnik. V svoji odvetniški praksi se je ukvarjal z različnimi sodnimi zadevami, večinoma podobnimi tistim, ki jih tudi danes obravnavajo odvetniki. Spisi Tomanove odvetniške pisarne so se v veliki meri ohranili v Arhivu Republike Slovenije. Pravne zadeve je Toman urejal tudi za svojo širšo družino, ženo Josipino in njene sorodnike tudi po njeni prezgodnji smrti. Obsežen spis se na primer nanaša na razdeljevanje dediščine med bližnjimi in daljnimi sorodniki ter ostalimi upravičenci po pokojni Ksaveriji Jelovšek plemeniti. Fichtenau, rojeni Dietrich, ki je brez oporoke umrla aprila 1811.

Filmski festival Kino Otok – Isola Cinema 2022

BSF, 1. junij 2022 ― Po dveh letih izjemnih okoliščin se 18. izdaja Festivala Kino Otok – Isola Cinema ponovno vrača v svoj tradicionalni termin na začetek junija. Polnoletni festival in čudovita Izola se bosta tako v naslednjih dneh ponovno spojila s filmsko ustvarjalnostjo in obiskovalcem ponudila živopisno in intenzivno druženje s filmom in ob filmu. Letošnji filmski program bo gledalcem ponovno odstiral raznolike prostore in čase filmskega ustvarjanja in jih s filmov popeljal med ljudi na različnih koncih in v različnih kotičkih sveta in duha. Festivalsko dogajanje v Izoli bo potekalo vse nedelje, 5. junija.
še novic