Bendik Giske

Radio Študent, 21. september 2022 ― V tokratnem terminu RŠ intervjuja poslušamo posnetek telefonskega pogovora, ki smo ga opravili z norveškim tenor saksofonistom Bendikom Giskejem.

Razstava ob izidu knjige Laibach 40 let večnosti

Misli, 21. september 2022 ― Teodor Lorenčič, književnik in ljubiteljski fotograf, je leta 1983 spremljal skupino Laibach na Turneji po okupirani Evropi. Po dolgem iskanju je v škatli našel fotografije, ki bodo do 21. oktobra na ogled v Galeriji Photon. Razstava 200 fotografij spremlja izid Lorenčičeve knjige, ki je izšla pri srbski založbi Službeni glasnik.

Zavod Artard, Galerija Škuc: Skup, fotoknjiga

Koridor, 21. september 2022 ― Fotoknjiga Skup, zbornik razstave z enakim naslovom, prikazuje neodvisne skupnostne prostore, ki v družbo in kulturo prinašajo inovativnost in raznolikost, in so posledično dragocen prikaz delovanja tovrstnih kolektivov iz Ljubljane. The post Zavod Artard, Galerija Škuc: Skup, fotoknjiga appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Priznanje celjske zvezde (2022)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 21. september 2022 ― Javni razpis za podelitev priznanj »Priznanje celjske zvezde za dosežke na področju kulture – za leto 2022« Zavod Celeia Celje v imenu kolegija direktorjev javnih kulturnih zavodov v Mestni občini Celje, Zveze kulturnih društev in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, OI Celje na podlagi pravilnika o podeljevanju priznanj »Priznanje celjske zvezde za dosežke na […] The post Priznanje celjske zvezde (2022) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Jubilejni paket Sinjega galeba tudi z izvirno novostjo

Misli, 21. september 2022 ― Pri Mladinski knjigi so ob 70-letnici zbirke Sinji galeb predstavili drugi paket jubilejnih knjig. Ob štirih ponatisih knjig iz slovenske in svetovne mladinske književnosti je izšla izvirna novost Grizolda in Maček Lune Šribar Jurančič ter prevodna novost Klementina ima rada rdečo Krystyine Boglar. Predstavili so še strip Philipa Waechterja.

V MGL sodobni Idiot Dostojevskega z vprašanjem, ali lahko dober človek preživi?

SiGledal Novice, 21. september 2022 ― V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bo v soboto premiera predstave Idiot po romanu F. M. Dostojevskega. Po besedah režiserja Juša A. Zidarja igra ni odrska prezentacija romana iz 19. stoletja, pač pa so želeli prikazati človeškost avtorjevih junakov. Predstavi bo sledila podelitev Dnevnikove nagrade najboljšemu ustvarjalcu MGL v minuli sezoni.

V mariborski Drami uprizoritev Elektri pristoji črnina, drama o prekletstvu zgodovine in družine

SiGledal Novice, 21. september 2022 ― Drama SNG Maribor, ki šteje jubilejno, 100. sezono, bo v petek premierno uprizorila dramo Eugena O'Neilla Elektri pristoji črnina v režiji Maše Pelko. Drama o prekletstvu zgodovine in družine Eugena O'Neilla se po besedah režiserke ukvarja z izjemno bolečino izgube družine, ne samo konkretne, ampak tudi iluzije tega, kar naj bi družina bila.

Stekleno nebo

Speculum Artium, 21. september 2022 ― Stekleno nebo Marko Batista Večkanalna zvočna instalacija Stekleno nebo intermedijskega umetnika Marka Batiste je nadaljevanje svojevrstnega umetniškega premišljevanja in raziskovanja sodobne postfaktične družbe v odnosu do tehnološkega napredka ali, preprosto, relacij znotraj trikotnika človek – narava – tehnologija, ki jih avtor premišljuje v kontekstu ekokritičnega diskurza, okoljskih politik ter drugih aktualnih humanističnih konceptov (narava, antropocentrizem, […]

Zgubani časi so očitno tudi »zajebani«

Kamnik.info, 21. september 2022 ― Četudi se Kamniku radi pobahamo, da smo tudi plesno mesto, si je premiero avtorske solo plesne predstave Zgubani časi, vrhunske kamniške plesalke in koreografinje Patricije Crnkovič, ogledalo precej manj gledalcev, kot bi bilo pričakovati. V petek, 16. 9. 2022, se je v veliki dvorani Domu kulture Kamnik odvila avtorska solo plesna predstava plesalke in koreografinje ... Prispevek Zgubani časi so očitno tudi »zajebani« je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Naš Bralni klub ISKRICE

Knjižnica Postojna, 21. september 2022 ― V okviru naše knjižnice smo nedavno postali bogatejši za nov BRALNI KLUB z imenom "ISKRICE", ki pa se ne bo posvečal leposlovju, temveč različnim področjem poljudne znanosti in zanimivih življenjskih vsebin. Že naše nedavno, prvo srečanje, na katerem smo snovali zamisli in program, je bilo obetavno. 25. oktobra vas bo ob 10. uri moderatorka Taja Gornik Baraga vodila skozi aktualno tematiko DEMENCE. Novembrsko srečanje pa bo posvečeno našemu literarnemu velikanu BORISU PAHORJU, kjer bo beseda tekla o njegovem delu in življenju. Prestavila ga bo članica našega kluba Nada Trebec.

Posrednik

MMC Film, 21. september 2022 ― Hirokazu Koreeda je s socialno dramo Tatiči (2018) osvojil zlato palmo v Cannesu. S Posrednikom − v katerem blesti Song Kang-ho, zvezdnik še ene orjaške uspešnice, Parazita − se režiser vrača k ideji, da je resnična družina tista, ki jo izberemo sami.

Pionirski dom z novim programom Pionirski teater

SiGledal Novice, 21. september 2022 ― Pionirski dom z letošnjo sezono pričenja progam Pionirski teater, ki bo namenjen samostojnim kulturnim ustvarjalcem, nevladnim organizacijam, samozaposlenim v kulturi, zavodom in društvom. Vrhunske svobodne profesionalne ustvarjalce želijo povezati in jim ponuditi prostor, kjer lahko ustvarjajo in svojo umetnost predstavijo gledalcem.

Pionirski dom z novim programom Pionirski teater

Misli, 21. september 2022 ― Pionirski dom z letošnjo sezono pričenja progam Pionirski teater, ki bo namenjen samostojnim kulturnim ustvarjalcem, nevladnim organizacijam, samozaposlenim v kulturi, zavodom in društvom. Vrhunske svobodne profesionalne ustvarjalce želijo povezati in jim ponuditi prostor, kjer lahko ustvarjajo in svojo umetnost predstavijo gledalcem.
SmartMOVE in ReMOBIL – nova evropska projekta, ki bosta pomembno krojila prihodnost razvoja trajnostne mobilnosti v regiji

SmartMOVE in ReMOBIL – nova evropska projekta, ki bosta pomembno krojila prihodnost razvoja trajnostne mobilnosti v regiji

Inštitut za politike prostora, 21. september 2022 ― V okviru Evropskega tedna mobilnosti sta bila na današnji novinarski konferenci predstavljena nova projekta, financirana s podporo Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora (EGP) 2014–2021. V Ljubljansko urbano regijo in širše prinašata inovativne in učinkovite ukrepe za omejevanje negativnih okoljskih vplivov, ki so posledica netrajnostih oblik mobilnosti, ter dolgoročni razvoj trajnostne mobilnosti. Pametne rešitve za trajnostno... The post SmartMOVE in ReMOBIL – nova evropska projekta, ki bosta pomembno krojila prihodnost razvoja trajnostne mobilnosti v regiji appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Lolo. Lolo? Lolo!

Lolo. Lolo? Lolo!

Festival Lent, 21. september 2022 ― Videti od blizu, skoraj iz oči v oči, njega. Človek, ob katerem sam lahko začutiš – človeštvo. Manu Chao. Ja, res je bil. Na Odru Minoriti. In epsko sklenil. Jubilejni 30. Festival Lent. Še zdaj si prepevamo: lolo, lolo, lolo!

Arsovi radijski igri znova med najboljšimi

SiGledal Novice, 21. september 2022 ― Na mednarodni medijski festival Prix Europa, ki bo letos potekal med 23. in 29. 10. v Potsdamu, sta bili letos uvrščeni dve radijski igri Arsovega Uredništva igranega programa. Samota (2. del) se je uvrstila med selekcijo dokumentarnih radijskih iger, Nemi lik pa se je znašel med radijskimi fikcijami.

Izgon

LUD Literatura, 21. september 2022 ― Vse naokrog postaja motno in zabrisano, najinega cilja na rtiču se sploh ne vidi več. Neka čudna meglica se vije v daljavi, morda kaj gori. Iz megle, ki postaja vse gostejša, se izvije najprej en, potem pa cela množica ljudi. Nekatere že poznava, tistega prešvicanega mornarja z začetka, pa rožnato gospo, nesramnega dedija in njegovo vnukinjo z belo zadnjico. Prihajajo še drugi, z njih visijo genitalije, trakovi roza kože in scefrane franže odsluženih ležalnikov.

1956 Begunje – Kuharski tečaj

Stare slike (Cerknica), 21. september 2022 ― Slika prikazuje zbirko kuharskih receptov, s katerimi so se leta 1956 spoznavale mlade begunjske kuharice. Naša mama Cvetka Kranjec je imela veliko receptov, s katerimi si je pomagala pri kuhanju in peki. Da je bila ta zbirka pogosto na mizi, gre sklepati iz tega, da smo družinski člani na njej pustili svoje sledi. Jaz sem se […]

Vesolje med nami na Slovaškem

BSF, 21. september 2022 ― Od 19. do 30. septembra poteka festival otroškega in mladinskega filma Cinedu v slovaškem mestu Nové Mesto nad Váhom. V uradni program Cinedu Teens se je uvrstil tudi celovečerni igrani prvenec Vesolje med nami režiserke Rahele Jagrič Pirc. Film bo na sporedu v nedeljo, 25. septembra ob 17. uri, sledita še dve ponovitvi, gledali ga bodo mladostniki iz starostne skupine 13+. Projekcije se bo udeležila tudi režiserka, ki bo na festivalu pripravila delavnico za mlade gledalce.
še novic