Ob svetovnem dnevu baleta pogled v zakulisje

SiGledal Novice, 2. november 2022 ― Baletniki po vsem svetu danes obeležujejo praznik svoje umetnosti. Svetovni dan baleta letos poteka deveto leto zapored in ponuja vpogled v delo baletnih skupin po svetu. Na spletu si je mogoče brezplačno ogledati pouk in vaje, pogledati v nastajanje prihajajočih predstav in spremljati največje baletne zvezde pri delu.

Večer DSR, AGRFT in Programa Ars Radia Slovenija

Društvo slovenskih režiserjev, 2. november 2022 ― Prizor iz filma Zbirni center Naslednji Večer Društva slovenskih režiserjev in režiserk soorganiziramo v sodelovanju z AGRFT in Programom Ars Radia Slovenija:  ponedeljek, 7. novembra (ob 19.00 v novi Kinodvorani AGRFT na Aškerčevi 5) smo posvetili scenaristki in režiserki Heleni Koder, mdr. prejemnici Nagrade Franceta Štiglica za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije (podelitev je bila junija v Slovenski kinoteki v organizaciji DSR).  Ogledali si boste […]

Ministrica dr. Asta Vrečko podpisala pogodbe za obnove gradov v vrednosti več kot 3,6 milijona evrov

Ministrstvo za kulturo, 2. november 2022 ― Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko se je danes mudila na regijskem obisku na Kozjanskem. V okviru obiska je z županoma in županjo občin Šmarje pri Jelšah, Podčetrtek in Kozje podpisala pogodbe o sofinanciranju projektov obnove gradov v vrednosti več kot 3,6 milijona evrov. Gre za projekte, ki so vključeni v Načrt za okrevanje in odpornost (NOO).
Ostanimo kulturni!

Ostanimo kulturni!

Odzven, 2. november 2022 ― Peti studijski album rokovskih hrupnežev Nikki Louder, ki nosi spodobno aktualen naslov Ostani čista in kulturna, nas popelje v brutalni svet vsakdana, kjer se njihova glasnost sliši kot melem za ušesa, vajena vsesplošne pritajene negativnosti in nevarnosti.
Dostopnost na razstavi Iveta Šubica

Dostopnost na razstavi Iveta Šubica

Loški muzej, 2. november 2022 ― Oktobra smo v Galeriji na gradu odprli novo razstavo Ive Šubic – ilustrator in kulturni delavec, za katero smo pripravili tudi vsebine, ki razstavo približujejo ljudem z različnimi oviranostmi, in sicer knjižico v lahkem branju in zvočne opise izbranih ilustracij.

Predstava Amsterdam v Mini teatru o mitu holokavsta

SiGledal Novice, 2. november 2022 ― V Mini teatru bo drevi premiera predstave Amsterdam Maye Arad Yasur v režiji Aljoše Živadinova Zupančiča. Dramaturginja Nika Korenjak je dramsko delo izraelske dramatičarke opisala kot "metagledališko ritmično popotovanje od krutih predelov preteklosti, ki je za sabo pustila kolektivno krivdo in represijo drugačnosti, do nesigurne sedanjosti".

Turbocitati brez preboja 

Vrabec Anarhist, 2. november 2022 ― Mesto Bohane kopiči in kopiči reference, jih med sabo kombinira, a nekako ne more onkraj njih. V končni fazi ne ponudi zares prenove v žanru, se je tudi ne posluži. The post Turbocitati brez preboja  first appeared on Vrabec Anarhist.

Turbocitati brez preboja 

Vrabec Anarhist, 2. november 2022 ― Mesto Bohane kopiči in kopiči reference, jih med sabo kombinira, a nekako ne more onkraj njih. V končni fazi ne ponudi zares prenove v žanru, se je tudi ne posluži. The post Turbocitati brez preboja  first appeared on Vrabec Anarhist.

Ob svetovnem dnevu baleta pogled v zakulisje

Misli, 2. november 2022 ― Baletniki po vsem svetu danes obeležujejo praznik svoje umetnosti. Svetovni dan baleta letos poteka deveto leto zapored in ponuja vpogled v delo baletnih skupin po svetu. Na spletu si je mogoče brezplačno ogledati pouk in vaje, pogledati v nastajanje prihajajočih predstav in spremljati največje baletne zvezde pri delu.
Dobre novice s področja nesnovne kulturne dediščine

Dobre novice s področja nesnovne kulturne dediščine

SEM, 2. november 2022 ― Ocenjevalno telo Unescovega Medvladnega odbora za varovanje nesnovne kulturne dediščine je 31. oktobra 2022 podalo pozitivno oceno za vpis nominacij Tradicije reje lipicancev in Čebelarstvo v Sloveniji, način življenja na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.   Obe nominaciji sta bili v poročilu Ocenjevalnega telesa označeni kot primera dobro pripravljenih nominacij. O vpisu na omenjeni seznam bo Medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine odločal na zasedanju konec meseca novembra v Rabatu, Maroko. Pri multinacionalni nominaciji Tradicije reje lipicancev, ki temelji na predstavitvi kulturnega in družbenega pomena lipicancev, je sodelovalo osem držav (Avstrija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Madžarska, Italija, Romunija, Slovaška in Slovenija), pripravo nominacije pa je koordinirala Slovenija. Nominacija je bila na Unesco oddana marca 2020. Nominacija Čebelarstvo v Sloveniji, način življenja je bila na Unesco oddana marca 2021. Prikazuje bogato dediščino čebelarstva in se osredotoča na sedanjo vseprisotnost te dejavnosti v Sloveniji.   Pripravo obeh nominacij je v imenu Ministrstvo za kulturo vodila Špela Spanžel, v delovnih skupinah, ki sta pripravljali nominacijo pa so sodelovale tudi predstavnice Slovenskega etnografskega muzeja / Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine. Slovenija ima na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva do sedaj vpisane štiri enote nesnovne dediščine: Škofjeloški pasijon (2016), Obhodikurentov (2017), Klekljanje čipk v Sloveniji in Veščina suhozidne gradnje, znanje in tehnike (2018). Držimo pesti, da se bosta konec meseca štirim navedenim pridružila še dva nova vpisa.

DVE uprizoritvi REKE SEDMERIH IMEN! (11. & 12.11.)

Ana Monro, 2. november 2022 ― Ljubljanica je naraven, tekoč in živ amfiteater, njena zgodovina pa je zaznamovana s številnimi miti. Potopite se vanjo, skupaj z ustvarjalci interdisciplinarne predstave Reka sedmerih imen – 11. & 12.11. ob 19:00 na Šuštarjevem nabrežju (pri Plečnikovi zapornici). Ogled dogodkov je brezplačen, a vabljeni k DONACIJI za kulturo odprtih ulic!   SKENIRAJ & DONIRAJ   VEČ INFORMACIJ     ... The post DVE uprizoritvi REKE SEDMERIH IMEN! (11. & 12.11.) appeared first on Ana Monro.

»Knjiga mora biti sekira za zmrznjeno morje v nas.« (Kafka)

Literatura v živo, 2. november 2022 ― Monografija Trije sinovi. Franz Kafka in proza J. M. Coetzeeja, Philipa Rotha in W. G. Sebalda je natančna in z obsežnim aparatom podprta študija vpliva Franza Kafke (1883–1924) na tri moderne klasike – številna njihova dela so prevedena tudi v slovenščino. Avtor, sicer germanist in komparativist, mdr. predavatelj na Ameriški univerzi v Parizu, najprej v kratkem, a detajlnem uvodu, podprtem z Bloomovo teorijo o »tesnobi vplivanja«, predstavi recepcijo Kafkovih del, zlasti v nemško govorečih deželah in anglosaškem svetu, nato pa se interpretativno loti izbranih romanov.
Tako se je končalo poletje scenarista in režiserja Matjaža Ivanišina je najboljši kratki film zagrebškega filmskega festivala

Tako se je končalo poletje scenarista in režiserja Matjaža Ivanišina je najboljši kratki film zagrebškega filmskega festivala

BSF, 2. november 2022 ― Mednarodni filmski festival v Zagrebu je potekal od 23. do 30. oktobra. Nagrado zlati voziček za najboljši film v kategoriji kratkih filmov je prejel Matjaž Ivanišin za film Tako se je končalo poletje. Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala: »S preprostimi kretnjami se dve nenavadni, a realistično oblikovani človeški telesi premikata po poletni pokrajini. S pomočjo podobe skuša ta film v svojih prizorih skriti vse skrivnosti življenja. Zaradi sijajne pripovedne jedrnatosti in zrele vizije se je žirija odločila, da zlati voziček za najboljši mednarodni kratki film podeli Matjažu Ivanišinu za 'Tako se je končalo poletje'«.
še novic