Beletrinin trubadur Goran Vojnović

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 14. november 2022 ― V Tednu splošnih knjižnic, ki letos z raznolikimi dogodki v splošnih knjižnicah po vsej Sloveniji poteka od 14. do 18. novembra, smo naše praznovanje začeli s pogovorom s pisateljem, režiserjem, scenaristom in kolumnistom Goranom Vojnovićem, ki je trinajst let po prvencu Čefurji raus! predstavil njegovo nadaljevanje, roman Đorđić se vrača. Marko je v prvem delu zgodbe izstopil z vlaka na železniški postaji Visoko v Bosni. V desetih letih odsotnosti pa so se stvari spremenile, ne le v Bosni, zaznamovani z nacionalizmom in vojnimi travmami, tudi na Fužinah Marko nima več ...
Lahkotnost zamisli

Lahkotnost zamisli

Odzven, 14. november 2022 ― Misli je intimna in osebna plošča, na meji iskrene izpovedi Damjana Manevskega, ki nas z blagim, a neposrednim petjem ter s prefinjenimi in igrivimi kitarskimi pasažami odpelje v vrtinec svojih zamisli.

Začelo se je novo poglavje REKE SEDMERIH IMEN! (11.&12.11.)

Ana Monro, 14. november 2022 ― Reka sedmerih imen je interdisciplinaren umetniški projekt, v katerem smo povezali urbano umetnost, znanost in javni prostor. Razvijamo ga od leta 2020, pri čemer je v prvi fazi nastala predstava z naslovom Legenda o nastanku Ljubljanice (premiera septembra 2020), v drugi fazi smo izdali istoimensko knjižico (maj 2021), ki so jo zgodovinarji označili za pomemben doprinos ... The post Začelo se je novo poglavje REKE SEDMERIH IMEN! (11.&12.11.) appeared first on Ana Monro.
Viktorinov večer v čast Jakobu Emeršiču

Viktorinov večer v čast Jakobu Emeršiču

Štajerski tednik, 14. november 2022 ― Na novembrskem Viktorinovem večeru so se ob izdaji zbirke Spominjanja spomnili pokojnega Jakoba Emeršiča, višjega bibliotekarja, bibliografa, diplomanta svetovne književnosti in literarne teorije, pesnika, literata, zgodovinarja in prevajalca, ki je umrl pred desetimi leti.
Trikotnik žalosti

Trikotnik žalosti

MMC Film, 14. november 2022 ― S Trikotnikom žalosti, ki je osvojil zlato palmo, se švedski mojster družbene satire Ruben Östlund prvič podaja v svet angleško govorečega filma, a kljub temu ostaja na "domačem terenu" z zgodbo o plovbi luksuzne križarke, ki se spremeni v nočno moro.
Cerkev sv. Nikolaja v Sorici

Cerkev sv. Nikolaja v Sorici

Loški muzej, 14. november 2022 ― Opise izbrane cerkvene stavbne dediščine na temo župnih cerkva na Loškem začenjamo s cerkvijo sv. Nikolaja v Sorici, ki je prvič omenjena v urbarju iz leta 1501, v drugi polovici 17. stoletja pa je dobila današnji baročni izgled s tipično grbasto streho in čebulastim zvonikom.

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko z ekipo na obisku v Prekmurju

Ministrstvo za kulturo, 14. november 2022 ― Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko se je bila 11. novembra na regijskem obisku v Prekmurju. Obiskala je gradbišče Enote za Prekmurje – Pokrajinski arhiv Maribor in Pomurski muzej Murska Sobota ter se skupaj z vršilko dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za razvoj kulturnih politik Tjašo Pureber udeležila okrogle mize Ustvarjalnost na robu.
TZUSSS v etru

TZUSSS v etru

Radio Študent, 14. november 2022 ― TZUSSS predstavlja sodelovanje med duom trobente in harmonike, ki ga sestavljata Silvan Schmid in Tizia Zimmermann, ter Urško Savič.
ZNANE NOMINIRANKE IN NOMINIRANEC ZA NAJBOLJŠI LITERARNI PRVENEC 38. SLOVENSKEGA KNJIŽNEGA SEJMA

ZNANE NOMINIRANKE IN NOMINIRANEC ZA NAJBOLJŠI LITERARNI PRVENEC 38. SLOVENSKEGA KNJIŽNEGA SEJMA

Društvo slovenskih pisateljev, 14. november 2022 ― ZNANE NOMINIRANKE IN NOMINIRANEC ZA NAJBOLJŠI LITERARNI PRVENEC 38. SLOVENSKEGA KNJIŽNEGA SEJMA Žirija v sestavi Suzana Tratnik (predsednica), Nada Breznik in Borut Gombač je med knjigami, ki so prispele na razpis, izbrala sledeče nominiranke in nominiranca za nagrado literarni prvenec 38. Slovenskega knjižnega sejma: Ajda Bračič: Leteči ljudje (LUD Literatura, 2022) Adriana Kuči: Ime mi […]
Lenart J. Kučić za STA: Mediji so zelo avtohtoni, vsak je zgodba zase

Lenart J. Kučić za STA: Mediji so zelo avtohtoni, vsak je zgodba zase

Misli, 14. november 2022 ― Bivši novinar Lenart J. Kučić je v kabinet ministrice za kulturo prišel na mesto svetovalca za medije po tem, ko se je aktualna koalicija zavezala, da bo posegla tudi v medijsko zakonodajo. Kot je povedal za STA, je pri prenovi medijske zakonodaje treba upoštevati več vidikov, tudi evropski okvir. "Mediji so zelo avtohtoni, vsak je zgodba zase."

Mentorstvo študent-študentu

Fakulteta za dizajn, 14. november 2022 ― V letošnjem študijskem letu 2022/23 vam znotraj študentskega sveta nudimo mentorstvo študent-študentu. Kaj to pomeni? V primeru dilem, večjih izzivov pri učenju ali kakršnih koli stisk, vprašanj ali pa kadar le potrebujete drugo mnenje […] The post Mentorstvo študent-študentu appeared first on Fakulteta za dizajn.
Iz oči duša govori / Čas teče pa nič ne reče / Zlata se rja ne prime / Žena moža dela

Iz oči duša govori / Čas teče pa nič ne reče / Zlata se rja ne prime / Žena moža dela

SEM, 14. november 2022 ― ... To so izbrani reki arhitekta Jožeta Plečnika, vtisnjeni na lesenem obodu lestenca, ki je del Lectarije – opreme nekdanje prodajalne domače in umetne obrti, ki je bila na Kongresnem trgu 5 v Ljubljani odprta leta 1939. Oprema lokala Lectarija je (ob medičarski in svečarski delavnici Jakoba Krbavčiča) del stalne razstave Plečnikova Lectarija. Na njej se združujejo medičarski in svečarski izdelki, rokodelska znanja in sodelovanje, prijateljstvo, ljubezen in življenjski zgodbi dveh družin, ki ju povezujeta Ljubljana in arhitekt Jože Plečnik. Plečnikova Lectarija, nova stalna razstava SEM, je del programa praznovanja 150. obletnice rojstva arhitekta Plečnika, ki jo Slovenija praznuje v sodelovanju z Unescom. Lepo vabimo k ogledu. Foto: Tomo Jeseničnik
Živeti s kapitalizmom

Živeti s kapitalizmom

LUD Literatura, 14. november 2022 ― Punčico, najnovejši roman pisateljice, kritičarke in esejistke Anje Radaljac, ki je pred tem izdala roman Polka s peščenih bankin (LUD Literatura, 2014) in teoretsko-literarni hibrid Puščava, klet, katakombe (Litera, 2016), otvori precej grozeč prizor. Lilit, protagonistko romana, ki živi v predelanem tovornem zabojniku na samotnem travniku ob gozdu, nekega dne na stopnicah pričaka »manjša kartonasta škatla, oblepljena z debelim rjavim selotejpom«

Na Jesenicah se začenjajo 35. Čufarjevi dnevi

SiGledal Novice, 14. november 2022 ― Z nastopom domače gledališke skupine se bodo drevi ob 19.30 v Gledališču Toneta Čufarja Jesenice začeli 35. Čufarjevi dnevi. Na tradicionalnem festivalu ljubiteljskih gledališč se bo do sobote zvrstilo šest predstav, v spremljevalnem programu pa bodo drevi odprli fotografski razstavo o novem almanahu o ljubiteljski kulturi.
Na Jesenicah se začenjajo 35. Čufarjevi dnevi

Na Jesenicah se začenjajo 35. Čufarjevi dnevi

Misli, 14. november 2022 ― Z nastopom domače gledališke skupine se bodo drevi ob 19.30 v Gledališču Toneta Čufarja Jesenice začeli 35. Čufarjevi dnevi. Na tradicionalnem festivalu ljubiteljskih gledališč se bo do sobote zvrstilo šest predstav, v spremljevalnem programu pa bodo drevi odprli fotografski razstavo o novem almanahu o ljubiteljski kulturi.
Slovenski OS/2 Warp 4

Slovenski OS/2 Warp 4

Računalniški muzej, 14. november 2022 ― Marko Štamcar, vodja laboratorija v Računalniškem muzeju, je članek sprva objavil v angleščini kot gostujoč prispevek na os2museum.com, zdaj pa ga v prevodu objavljamo tudi na našem blogu. Slovenija je majhna država s samo dvema milijonoma prebivalcev in IBM-ov OS/2 Warp 4 je eden redkih operacijskih sistemov, ki ni bil Microsoftov in je bil sredi 90. let […] The post Slovenski OS/2 Warp 4 first appeared on Računalniški muzej.
Cerknica 1975/76 – 8. b razred

Cerknica 1975/76 – 8. b razred

Stare slike (Cerknica), 14. november 2022 ― Ob koncu šolskega leta 1975/76 se je takole slikal številčni 8. b razred pred osnovno šolo v Cerknici. V svoji sredini imajo razredničarko Jožico Kovačič. Na sliki je kar 34 učencev, ki so pred življenjsko prelomnico. Poraja se težko vprašanje, kam naj gredo po uspešno zaključeni osnovni šoli. Nekateri komaj čakajo, da zapustijo domače okolje, da […]
še novic