Palestina

Vrabec Anarhist, 31. december 2022 ― Sanjal sem o tem, da bi se vrnil domov, ja, domov, tu v mojem novem domu, Ljubljani, in ta šarmantna gospa je čakala name, sedela je med dvema svečama na mizi kot lahek oblak, nosila je belo obleko, ki je razkrivala rame, in čevlje z visokimi petami kot pesnikovo pero The post Palestina first appeared on Vrabec Anarhist.

SR(E)ČNO 2023!

Ana Monro, 31. december 2022 ― Spoštovani ljubitelji uličnega gledališča! Naj vse, kar je bilo slabega v tem letu, nocoj izgori, in vse, kar je bilo dobrega, za vedno žari, v novem pa čim več lepega in čudovitega vzplamti! Želimo vam SR(E)ČNO, ZDRAVO in USPEŠNO 2023!         The post SR(E)ČNO 2023! appeared first on Ana Monro.

(ZA)HVALA po zaključku festivala!

Ana Monro, 31. december 2022 ― Zimskega mednarodnega festivala uličnega gledališča in cirkusa Ana Mraz 2022 ne bi bilo brez:  izjemnih uličnih ustvarjalcev in njihovih odličnih nastopov;  mega dobre organizacijsko-izvedbene ekipe;  finančne podpore javnega zavoda Turizem Ljubljana;  NAJBOLJŠEGA OBČINSTVA! HVALA tudi Centru Janeza Levca Ljubljana, ki nam je zagotovil topel garderobni prostor, podjetju CPU Snaga za kose pohištva, s katerimi smo na ... The post (ZA)HVALA po zaključku festivala! appeared first on Ana Monro.

ANA MRAZ v Ljubljani, 5. dan – FOTO! (30.12.)

Ana Monro, 31. december 2022 ― Zadnji festivalski večer Ane Mraz 2022 v Ljubljani (30.12.) je zaznamoval dež. Program je otvoril Rok Kušlan s pripovedjo o možu, ki ni imel zgodbe, razvil se je s premierno uprizoritvijo nove predstave, v kateri sta ustvarjalne moči združila klovn Camilo Acosta Mendoza in cirkuški umetnik Jakob Bergant, dopolnil in “pohitril” ga je Teatro Matita, ... The post ANA MRAZ v Ljubljani, 5. dan – FOTO! (30.12.) appeared first on Ana Monro.

Pesmi gosta rezidence DSP

Vrabec Anarhist, 31. december 2022 ― beseda roka se znajde ob besedi glava beseda usta pove besedo nož na besedo uho in prodre globoko v besedo možgani da besedo noga spreleti trzljaj The post Pesmi gosta rezidence DSP first appeared on Vrabec Anarhist.

Pesmi

Vrabec Anarhist, 31. december 2022 ― Vidim te v vseh tvojih podobah in kretnjah obenem, vsa leta in občutki se ti hkrati zrcalijo na obrazu. The post Pesmi first appeared on Vrabec Anarhist.
SKUPINSKA RAZSTAVA: MOMENTAL - MENTE: ŽIVE SLIKE

SKUPINSKA RAZSTAVA: MOMENTAL - MENTE: ŽIVE SLIKE

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 31. december 2022 ― Sodelujoči umetniki: Suzana Brborović, Nina Čelhar, Matej Čepin, Barbara Drev, Marko Jakše, Staš Kleindienst, Aleksij Kobal, Mitja Konić, Robert Lozar, Ira Marušič, Živko Marušič, Katja Pál, Ivo Prančič, Miha Štrukelj, Maruša Šuštar, Joni Zakonjšek, Nika Zupančič. Po izboru kustosa dr. Andreja Medveda so na razstavi Momental–mente predstavljena novejša dela izbranih slikark in slikarjev, ki delujejo predvsem na Slovenskem. Njihove slike nam razodevajo raznovrstne vzgibe in likovne poetike, ki niso omejene na določeno vsebino. Avtorji imajo izrazito subjektiven odnos do barve in svetlobe, skupna pa sta jim avtonomna razporeditev slikarskih znakov na površini slike in ekspresivnost, ki jo dosegajo z različnimi efekti. Z vidika različnih sodobnih umetnostnih praks je upodobitve, ki so nastajale večinoma v času pandemije in socialne osamitve, moč razumeti v smislu vrnitve k sliki kot osrednjemu mediju, delno v luči paradigem, kot jih je uvedel modernizem.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 31. december 2022 ― Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšla knjiga Celeste in Marcel avtorice Jocelyne Sauvard, pri Založbi Miš so izšli Kitajski miti in legende. Pri založbi Mladinska knjiga sta izšli darilni knjigi (S)misli - ženska in moška - Aljoše Bagole z mislimi za vsak dan v letu, oblikovani kot koledar.
Prvi računalniki v Sloveniji, 9. del – prvi procesni računalniki

Prvi računalniki v Sloveniji, 9. del – prvi procesni računalniki

Računalniški muzej, 31. december 2022 ― Nadaljujemo s serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji, ki je rezultat izvirnih raziskav kustodiata Računalniškega muzeja. Pregled vsebine: V tokratni objavi se bomo ustavili pri avtomatizaciji, ki se je po zaslugi elektronike in procesnih računalnikov konec šestdesetih začela uveljavljati na vseh področjih. Leta 1969 naj bi bilo po svetu v vodenje industrijskih procesov vključenih […] The post Prvi računalniki v Sloveniji, 9. del – prvi procesni računalniki first appeared on Računalniški muzej.
1964 Planina – Srečno novo leto

1964 Planina – Srečno novo leto

Stare slike (Cerknica), 31. december 2022 ― Voščilnica iz leta 1964 prikazuje s snegom pobeljeno pokrajino. Take zime smo že pozabili, a jih jaz osebno ne pogrešam. Zaradi vejic božjega drevca vemo, da je božično-novoletna voščilnica. Običaj pošiljanja voščilnic je že zelo star. Nekdaj so voščili po hišah koledniki. Prva ohranjena, na roko napisana voščilnica, je iz 15. stoletja, menda iz leta […]
Anthony Hopkins dopolnil 85 let

Anthony Hopkins dopolnil 85 let

Misli, 31. december 2022 ― Anthony Hopkins lahko igra vse - kanibala, služabnika, predsednika ali umetnika. Ima že dva oskarja in na današnje silvestrovo praznuje 85. rojstni dan. Kljub letom se še ne želi ustaviti. Poleg filma ima še vedno čas za glasbo, slikanje in zabavne nastope na Instagramu.
še novic