Umrl je Aleš Doktorič

Umrl je Aleš Doktorič

MMC Film, 30. december 2022 ― Nedavno se je poslovil Aleš Doktorič, ki je bil profesor, publicist, kulturni producent in predsednik goriškega kulturnega centra Kinoatelje. "Zapustil nam je bogato dediščino, ki ni samo intelektualna," so zapisali pri Kinoateljeju.

Rada imam svojo kulturo

Vrabec Anarhist, 30. december 2022 ― V Nigeriji je pisanje o Igbo spiritualnosti razumljeno kot poganstvo, čeprav je to le eden izmed mnogih načinov seganja k transcendentalnemu, ravno tako, kot je to krščanstvo. The post Rada imam svojo kulturo first appeared on Vrabec Anarhist.

Ocena zbirke Toma Vebra »Do tu sega gozd«

Vrabec Anarhist, 30. december 2022 ― Vsekakor je pesnik izjemen v risanju atmosfere mesta, ki ga določajo ljubezni, sestajanja in s tem odnosi. Ti niso nič kaj popolni – a so. Ne gre za nujnost, gre preprosto za iskanje, rast in željo po sami graditvi relacij. The post Ocena zbirke Toma Vebra »Do tu sega gozd« first appeared on Vrabec Anarhist.

ANA MRAZ v Ljubljani, 4. dan – FOTO! (29.12.)

Ana Monro, 30. december 2022 ― Dobre zgodbe (Anja Bezlova & Goran Završnik), ulično gledališče (Duo Slavica), cirkus (Tjaž Juvan), veliko zabave in čarobnost (Hiša otrok in umetnosti)! Ana Mraz 2022 je tudi četrti festivalski večer v Ljubljani (29.12.) ponudila to, kar od nje pričakujemo. Prisrčno vabljeni, da se ji/nam pridružite še 30.12., pri sklepnem dejanju, ki se bo začelo ob ... The post ANA MRAZ v Ljubljani, 4. dan – FOTO! (29.12.) appeared first on Ana Monro.

Joško Štrukelj – karizmatični župan z vizijo

Razpotja, 30. december 2022 ― Joško Štrukelj (1928-2009), Foto: Foto atelje Pavšič Zavadlav Petra Kolenc, Blaž Kosovel Župan Nove Gorice z jasnim planom, ki je v občinsko upravo pripeljal nove kadre in začel mesto povezovati s sosednjo Gorico, član revolucionarne vlade Staneta Kavčiča, pobudnik izgradnje avtoceste Šentilj–Gorica, drugi mož jugoslovanske narodne banke, direktor Metalke, sodelavec Ljubljanske banke, pobudnik ustanovitve Foruma za Goriško, sicer tudi brat Milojke Štrukelj, iz njihovega družinskega podjetja pa so ustanovili Gostol. Vse to in še več je bil Joško Štrukelj (31. 12. 192821. 2. 2009), ki je danes skoraj popolnoma padel v pozabo. Desetletnica njegove smrti je zato zagotovo primerna priložnost, da obudimo spomin na zagotovo najbolj vizionarskega župana, ki je postavil smernice razvoja mesta za vsa prihodnja desetletja. The post Joško Štrukelj – karizmatični župan z vizijo appeared first on Razpotja.
Izgubljeni horizont (2022-12-06)

Izgubljeni horizont (2022-12-06)

DIVA video arhiv, 30. december 2022 ― Prikaz filmskega/video opusa Marka A. Kovačiča iz let 1983–2021Projekcije, razstava in pogovori v Slovenski kinoteki: 6. 12. 2022 / 24. 1. / 28. 2. / 23. 3. 2023.Program avtorskega opusa Marka A. Kovačiča s projekcijami, razstavo in spremljevalnim programom sta kurirala Barbara Borčić in Peter Cerovšek in je pripravljen v sodelovanju s Slovensko kinoteko. V arhivu Postaja DIVA hranimo njegova dela in jih v zadnjem času še posebno sistematično raziskujemo, saj umetni...
Horoskop stavb 2023

Horoskop stavb 2023

OUTSIDER, 30. december 2022 ― Namen pričujočega horoskopa je odgovor na vprašanje: »Če imajo ljudje svoj horoskop, ali ga imajo lahko tudi stavbe?« Tako je nastal prvi tovrstni odraz spremenljivk, med katere sodijo razmere na trgu nepremičnin, počutje uporabnikov, vremenske razmere, v največji meri pa sama struktura in namen posamične stavbe. Namen tega zapisa je karseda funkcionalen, saj boste z […]
Video utrinki po razstavi Jaz, mi in drugi

Video utrinki po razstavi Jaz, mi in drugi

SEM, 30. december 2022 ― V letošnjem letu je SEM zaprl svojo drugo stalno razstavo Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta, ki je bila v SEM na ogled med letoma 2009 in 2022. Z vami delimo video utrinke z razstave in vas z veseljem obevščamo, da novo stalno razstavo že pripravljamo za leto 2023!
Janja Vidmar v knjižnici Makse Samsa ob tednu splošnih knjižnic in zaključku projekta Primorci beremo

Janja Vidmar v knjižnici Makse Samsa ob tednu splošnih knjižnic in zaključku projekta Primorci beremo

Notranjsko primorske novice » Kultura, 30. december 2022 ― Janja Vidmar v knjižnici Makse Samsa ob tednu splošnih knjižnic in zaključku projekta Primorci beremo ILIRSKA BISTRICA Ilirska Bistrica – Med 14. in 18. novembrom so knjižnice po Sloveniji praznovale Teden splošnih knjižnic in pripravile različne dogodke, s katerimi so nagovarjale prebivalce v lokalnih skupnostih, zveste obiskovalce knjižnic, pa tudi tiste, ki v knjižnice ne zahajajo.  V Knjižnici Makse Samsa Ilirska Bistrica so knjižničarke pripravile bibliopedagoške ure za osnovnošolce in vrtčevske otroke, na ogled so bile razstave Kje smo bili in smo doma – bistriška knjižnica, Ali veste kako pridejo knjige na knjižne police??? in Knjižnica Makse Samsa – njeni oddelki in dejavnosti. Teden splošnih knjižnica, Janja Vidmar, Knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica, 17. november 2022 Foto arhiv knjižnice Obiskovalcem knjižnice so bile na voljo brezplačne knjige s police Vzemi me s seboj in 18. novembra so vsem novim članom podarili enoletno članstvo. Osrednja prireditev se je odvila 17. novembra, ko so gostili Janjo Vidmar in predstavili njeno knjigo Niti koraka več. Prireditev je bila posvečena dnevu splošnih knjižnic, ki ga sicer praznujemo 20. novembra in zaključku projekta Primorci beremo 2022, ki se je uradno zaključil 8. novembra. Na prireditvi je bibliotekarka Tadeja Raspor pozdravila vse obiskovalce s sloganom letošnjega tedna splošnih knjižnic I(z)volite v knjižnico in nadaljevala, da je prireditev obenem zaključna prireditev projekta Primorci beremo 2022, bralne akcije desetih primorskih knjižnic, ki poteka že 16. leto. Letos je v njej sodelovalo 1.037 bralcev, ki so prebrali 7.501 knjigo z oznako Primorci beremo. Vsak sodelujoči je moral za uspešen zaključek akcije oddati šest bralnih znamenj, torej prebrati pet proznih del in eno pesniško zbirko slovenskega avtorja. V Ilirski Bistrici se je projektu priključilo 128 bralcev, uspešno pa ga je zaključilo 121 bralcev. Skupaj so v Ilirski Bistrici prebrali 849 knjig; med najbolj branimi knj
Temišvar druga romunska Evropska prestolnica kulture

Temišvar druga romunska Evropska prestolnica kulture

Misli, 30. december 2022 ― Romunski Temišvar bo v letu 2023 ena od treh Evropskih prestolnic kulture (EPK). Snovalci programa želijo v mestu, kjer živi več različnih narodnosti, osvetliti predvsem tradicionalno raznolikost. Za moto EPK so izbrali Shine your light - Light up your city!, kot eden od vrhuncev pa je napovedana razstava romunskega kiparja Constantina Brancusija.
S pesmijo so Pivčane popeljali v praznične dni

S pesmijo so Pivčane popeljali v praznične dni

Notranjsko primorske novice » Kultura, 30. december 2022 ― S pesmijo so Pivčane popeljali v praznične dni KULTURA Pivka – V nedeljo, 18. decembra, je v avli pivške osnovne šole izzvenel koncert S pesmijo v praznične dni, na katerem so nastopile štiri postojnske pevske zasedbe. Poleg Mešanega pevskega zbora Postojna, ki je bil pobudnik koncerta, so se na odru zvrstile moške vokalne skupine Alikvot, ki jo vodi Vital Jurca, Goldinar pod vodstvom Mihe Boleta in Slavna iz Slavine. Koncert S pesmijo v praznične dni, MePZ Postojna, Goldinar, Alikvot, Pivka, 18. december 2022 Foto: Ladislao Torresan Poslušalcem, ki so povsem napolnili dvorano in z aplavzi bogato nagradili nastopajoče, so skupine pripravile zanimiv in raznolik program šestnajstih pesmi, med katerimi je bilo največ priredb slovenskih  ljudskih pesmi ter domoljubnih pesmi, program pa so popestrile tudi nabožne ter zbadljivke in šaljivke. Prav s slednjimi so pevci Vokalne skupine Slavna z zborovodjem Miranom Žitkom še posebej razgreli dlani publike. Klemen Miklavčič, novi zborovodja MePZ Postojna, pa je za svoj debitantski nastop v Pivki izbral po eno češko, islandsko in baskovsko pesem iz novega repertoarja zbora. Koncert S pesmijo v praznične dni, MePZ Postojna, Goldinar, Alikvot, Pivka, 18. december 2022 Foto: Ladislao Torresan Ob tej priložnosti se je predsednica MePZ Postojna Pia de Paulis Debevec v imenu vseh nastopajočih zahvalila za dolgoletno sodelovanje dosedanji vodji postojnske izpostave sklada za kulturne dejavnosti Silvi Bajc. Poudarila je, da je Bajčeva organizacijsko, finančno in moralno pomagala vsem kulturnim društvom in z njimi aktivno sodelovala pri različnih prireditvah. V imenu MePZ Postojna ji je izročila pisno zahvalo za »vsestransko podporo delovanju zbora in dragocen prispevek k promociji zborovske glasbe v lokalnem prostoru«. Koncertni večer, ki ga je poleg pestrega programa odlikovala tudi kakovost izvedb vseh nastopajočih, je prijetno povezovala Tjaša Blaško, finančno pa sta ga podprla postojnska izpostava javnega s

Kam v Pomurju na silvestrovanje na prostem?

Časnik, 30. december 2022 ― Na prostem boste lahko silvestrovali v naslednjih krajih v Pomurju: V Murski Soboti v mestnem središču ima Silvestrovanje na prostem najdaljšo tradicijo. Tudi letos so ob 17. uri pripravili silvestrovanje za otroke, ko bo najmlajše s ... Beri dalje

Videofestival Narave v 18. izdaji z deli desetih avtorjev

Misli, 30. december 2022 ― Bežigrajska galerija 2 od leta 2002 prireja videofestival Narave. Festival predstavlja video dela, ki temeljijo na podobah narave in vključujejo posamezne sekvence iz narave, človekovega bivanja, razmerja med preteklimi in današnjimi dogodki. Letošnji predstavlja video dela desetih avtorjev. Na spletu bodo na ogled do 4. januarja.
še novic