Sara Špelec: Zaljubljenka v življenje in subtilne umetniške manifestacije

Vrabec Anarhist, 29. december 2022 ― Pred nami se izlušči krhkost posameznika, ki išče svoje jedro in svoje korenine – korenine pripadnosti, a ne pripadnosti državi, narodu ali nekemu globalnemu gibanju, temveč plemenu prijateljev in somišljenikov, znotraj katerega lahko neobremenjeno razvija svoj kritični um in pesniško senzibilnost. The post Sara Špelec: Zaljubljenka v življenje in subtilne umetniške manifestacije first appeared on Vrabec Anarhist.

Gelč Jontes, pozabljena samohodka …

Vrabec Anarhist, 29. december 2022 ― Gelč Jontes ima redko sposobnost, da posamične situacije in specifična občutja spravi na univerzalnejšo raven in da zato njeni liki, kljub postavljenosti v Sibirijo ali pa v ljubljansko predmestje, z vso revščino in umanjkanjem širše socialne mreže, delujejo izrazito sodobno. The post Gelč Jontes, pozabljena samohodka … first appeared on Vrabec Anarhist.

Kakšno človeško tkivo hoče kapital?

Vrabec Anarhist, 29. december 2022 ― Denar ni umazan, umazana je njegova (zlo)raba v rokah nepremišljenih, egoističnih in ne dovolj pozornih na njegove učinke. Občutki osebne moči, izvirajoče iz bogastva, so zato fantazme, ne glede na to, kaj vse je možno doseči z denarjem. The post Kakšno človeško tkivo hoče kapital? first appeared on Vrabec Anarhist.
Stoletje od ustanovitve Sovjetske zveze

Stoletje od ustanovitve Sovjetske zveze

Zgodovina na dlani, 29. december 2022 ― Letos obeležujemo 100 let od ustanovitve Zveze sovjetskih socialističnih republik (ZSSR), državne tvorbe, bolj znane pod nazivom Sovjetska zveza. V času I. svetovne vojne, točneje leta 1917, sta v Rusiji potekali dve revoluciji, februarska in oktobrska. Do konca novembra 1917 se je sovjetska oblast utrdila v več kot tridesetih urbanih središčih centralne Rusije, na mnogih... Nadaljuj z branjem The post Stoletje od ustanovitve Sovjetske zveze appeared first on Zgodovina na dlani.

Nekaj lepega

Vrabec Anarhist, 29. december 2022 ― Da otroci s svojo radovednostjo, razmišljanjem in domišljijo najdejo neprimerno širšo paleto možnosti ob zaključnem vabilu slikanice, se je avtor kljub začetnim dvomom prepričal ob številnih srečanjih z otroki. The post Nekaj lepega first appeared on Vrabec Anarhist.

Bilo je nekoč v Zasavju: dialektika 20. stoletja

Vrabec Anarhist, 29. december 2022 ― Preprosto - Sto let slepote je lepo in plemenito delo, ki dokazuje, da je mogoče travmatično slovensko zgodbo povedati tudi na moder, dialektičen in človeško tolažilni način, ne da bi se zatekli v uveljavljen, a neučinkovit diskurz o spravi. The post Bilo je nekoč v Zasavju: dialektika 20. stoletja first appeared on Vrabec Anarhist.

Ocena zbirke Kristine Kočan Selišča

Vrabec Anarhist, 29. december 2022 ― Posebno težo v zbirki nosi materinstvo. Prav to je tudi gibalo in poudarja nov vidik v poeziji Kristine Kočan. Skozi ta odnos subjektka niza ljudske pesmi, izštevanke in nas zdaj približuje k novemu tradicionalizmu, ki ga vpeljuje v njen že poznan neointimizem. The post Ocena zbirke Kristine Kočan Selišča first appeared on Vrabec Anarhist.
1899 (1. sezona)

1899 (1. sezona)

Koridor, 29. december 2022 ― Ustvarjalca Netflixove uspešnice Dark (2017–2020) se vračata z novo serijo v svojem značilnem slogu, polnem eksistencialnih vprašanj in vznemirljivih skrivnosti. The post 1899 (1. sezona) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Peder v Tel Avivu

Peder v Tel Avivu

Radio Študent, 29. december 2022 ― Če ste svoje popoldne kdaj zapravili za ogled posnetkov najbolj množičnih parad ponosa po svetu, ste skoraj gotovo naleteli na posnetek, ki ga spremlja zmagovalna pesem Evrovizije iz leta 2018. Nepregledno število bleščečih in prepotenih teles trese svoje boke ob zvokih kokodakanja ter vzklikih not your toy.
Božičnemu filmu Kapa že druga zlata rola

Božičnemu filmu Kapa že druga zlata rola

MMC Film, 29. december 2022 ― Božični film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića si je do srede v slovenskih kinih ogledalo že več kot 50. 000 gledalcev, s čimer si je prislužil drugo zlato rolo. Filmska zasedba bo nagrado prevzela v prvih dneh januarja, film pa je še vedno na sporedu.

Asociacija: Državni svet naj upošteva glasove profesionalnih ustvarjalcev

Asociacija, 29. december 2022 ― Društvo Asociacija je v skladu s postopkom na Mandatno-imunitetno komisijo Državnega sveta vložilo pritožbo zoper imenovanje Tomaža Horvata kot državnega svetnika kot predstavnika kulture in športa. Komisija je pritožbo zavrgla kot neupravičeno in oporekani mandat državnemu svetniku potrdilo, društvo pa bo zdaj pravice profesionalnih delavcev v kulturi uveljavljalo pred Ustavnim sodiščem. Vodja strokovne pisarne in … Preberi več o Asociacija: Državni svet naj upošteva glasove profesionalnih ustvarjalcev

Video: Dogodek ob splavitvi poročila CultureForHealth

Asociacija, 29. december 2022 24. novembra je partnerstvo projekta CultureForHealth, katerega del je tudi društvo Asociacija, evropski skupnosti in svetu predstavilo poročilo CultureForHealth, ki vsebuje izsledke več kot 300 znanstvenih študij in 500+ projektov, ki se osredotočajo na prispevek umetnosti in kulture k zdravju in dobremu počutju. Posnetek dogodka si je zdaj mogoče tudi ogledati. Posnetek dogodka si lahko … Preberi več o Video: Dogodek ob splavitvi poročila CultureForHealth

Razpisne priložnosti (december 2022)

Asociacija, 29. december 2022 ― Za vas smo izbrali nekaj razpisnih priložnosti s področja nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi. Dostopnih je vrsto domačih in tujih priložnosti za razvoj na posamičnih kulturnih področjih. Domači razpisi Slovensko mladinsko gledališče razpisuje avdicijo za drugo generacijo programa Mlado Mladinsko, v okviru katerega bo nastala predstava Umetnost vojne/Umetnost miru. K sodelovanju vabijo mlade med 15. … Preberi več o Razpisne priložnosti (december 2022)

Ustvarjalci po pandemiji od slabega k hujšemu

Asociacija, 29. december 2022 ― Konzorcij organizacij, ki izvaja projekt REG.Lab in katerega del je Asociacija, je v sredo, 28. decembra 2022, gostil spletno predstavitev raziskave “Od slabega k hujšemu II: Neodvisna kultura tri leta v pandemiji.” Osrednji namen raziskave, ki jo je v imenu konzorcija v sodelovanju Centra za empirične kulturne študije Jugovzhodne Evrope izvajala Kooperativa, regionalna platforma za … Preberi več o Ustvarjalci po pandemiji od slabega k hujšemu
Avatar: Pot vode

Avatar: Pot vode

MMC Film, 29. december 2022 ― 13 let po tem, ko je Avatar s svojo pionirsko rabo vizualnih učinkov postal najdonosnejši film vseh časov, je nadaljevanje na dobri poti, da podre iste mejnike. James Cameron še vedno razume spektakel – detajli, kot je zgodba, ga pri tem niti ne zanimajo.

10. let Kooperative: Odločno v smeri sklada za regionalno neodvisno kulturo

Asociacija, 29. december 2022 ― Med 14. in 16. decembrom je v Zagrebu ob 10. obletnici delovanja regionalne platforme za kulturo Kooperativa potekal mednarodni forum z naslovom Od odpornosti k trajnosti: Gradnja kulturnih ekosistemov skozi regionalno sodelovanje, na katerem so umetniki, kulturni delavci ter odločevalci iz regije in sveta razmišljali o ugotovitvah, priložnostih in izzivih regionalnega sodelovanja v Jugovzhodni Evropi. … Preberi več o 10. let Kooperative: Odločno v smeri sklada za regionalno neodvisno kulturo

Sodelovanje Vlade z NVO: Smernice kot zgled?

Asociacija, 29. december 2022 ― Društvo Asociacija se je v imenu in kot del Konzorcija vsebinskih mrež odzvalo na osnutek Smernic za sodelovanje Vlade RS z NVO. Četudi smo v smernicah prepoznali in pozdravili načelno zavezo organa izvršilne oblasti h krepitvi vzvodov in mehanizmov sodelovanja in dialoga s civilno družbo ter k doslednejšemu ter bolj dorečenemu izvajanju povezanih politik, zakonov, … Preberi več o Sodelovanje Vlade z NVO: Smernice kot zgled?

Mobilnost in mednarodno sodelovanje na dlani

Asociacija, 29. december 2022 ― Mobilnost v kulturi je ključnega pomena za zagotavljanje izmenjave znanj in dobrih praks ter kulturnim delavcem, umetnikom in umetnicam ter organizacijam omogoča okrepiti raznovrstnost priložnosti za izobraževanje, povezovanje ter razvoj lokalnih regij z mednarodnimi sodelovanji. V društvu Asociacija smo na podlagi vodnika za podporo mobilnosti na Balkanu, ki ga je izdala organizacija On the Move, … Preberi več o Mobilnost in mednarodno sodelovanje na dlani

ANA MRAZ v Ljubljani, 3. dan – FOTO! (28.12.)

Ana Monro, 29. december 2022 ― Tretji festivalski večer (28.12.) v Ljubljani je Ana Mraz spet pripovedovala (Jože Hanc), pa tudi spraševala (Društvo IMPRO) oziroma se kviz igrala, plesala (Plesna šola Kazina), zažigala (Čupakabra), ter zabavala in navduševala številno občinstvo. Prisrčno vabljeni, da nam na Gornjem trgu spet pridružite 29. in 30.12. od 17:00 do 19:00.   FOTOGALERIJA PROGRAM         The post ANA MRAZ v Ljubljani, 3. dan – FOTO! (28.12.) appeared first on Ana Monro.
Grško mesto, ki so ga "pojedle" Atene, želi ponovno zablesteti

Grško mesto, ki so ga "pojedle" Atene, želi ponovno zablesteti

Planet Siol.Net, 29. december 2022 ― Grško mesto Elevzina bo leta 2023 nosilo naziv Evropska prestolnica kulture (EPK). V antiki je bilo znano po misterijih, ki so sloneli na mitu o Demetri in Perzefoni, v 19. in zgodnjem 20. stoletju je bilo eno najpomembnejših industrijskih središč v Grčiji, pozneje pa je zaradi bližine Aten in pristanišča Pirej doživelo zaton. Kot nosilec naziva EPK želi ponovno zablesteti.
Božičnemu filmu Kapa druga zlata rola

Božičnemu filmu Kapa druga zlata rola

Misli, 29. december 2022 ― Prvi slovenski božični celovečerec Kapa režiserja Slobodana Maksimovića si je do srede v slovenskih kinih ogledalo že več kot 50.000 gledalcev, s čimer si je prislužil drugo zlato rolo. Filmska zasedba bo nagrado prevzela v prvih dneh januarja, film, ki je v kina prišel 17. novembra, pa je še vedno na ogled, so sporočili producenti.
še novic