Alenka Pirman: Poklic brez posebnosti

OUTSIDER, 12. maj 2023 ― »Ta človek ne potrebuje šole. Vse, kar mu lahko damo, že ima,« je kapitulirala profesorica na likovni akademiji ob izvirni risbi sošolca, ki študija nato ni nadaljeval, umetnik pa tudi ni postal.  Kako človek postane umetnik? Je to res poklic kot vsi drugi? Omenjeni mučni trenutek razkriva več paradoksov umetniškega izobraževanja: problematičnost hierarhičnega odnosa med […]
Women Talking

Women Talking

Koridor, 12. maj 2023 ― Ustvarjalke filma najprej zajezijo neusmiljeni tok resničnosti. Šele, ko bodo vse pripravljene, bodo pregrado odprle. The post Women Talking appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

SCENARNICA – OBVESTILO O IZBORU

Društvo slovenskih režiserjev, 12. maj 2023 ― Društvo slovenskih režiserjev in režiserk in Slovenski filmski center, javna agencija RS letos že osmič organizirata polletno scenaristično delavnico, katere namen je intenzivno praktično delo v skupini pod strokovnim vodstvom gostujočega mentorja. Cilj scenaristične delavnice, ki bo potekala šest vikendov od maja do septembra v Ljubljani, je razvoj ideje in zgodbe v scenarij za celovečerni […]

CIRKUS CORONA spet na obisku pri vas doma! (12.5.)

Ana Monro, 12. maj 2023 ― Nezamenljiva in nepremočljiva znamenita odbita cirkuška družina M. je s predstavo Cirkus Corona 12. maja razveselila stanovalce ljubljanske soseske Polje in razbila rutino (še enega) deževnega dne. Predstava je del programa Art Yard, ki se bo v Polju nadaljeval 21. maja, in pri katerem sodelujemo Gledališče Ane Monro, Ljuba in Drago, Mladi zmaji, CONA Polje, ... The post CIRKUS CORONA spet na obisku pri vas doma! (12.5.) appeared first on Ana Monro.

Mednarodni muzejski dan 2023

SLOGI, 12. maj 2023 18. maja praznujemo muzeji širom po svetu. Slovenski muzeji bomo skupaj z ICOM Slovenija ponovno obeležil Mednarodni muzejski dan, ki se letos posveča temi Muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje  Več >> Tudi v Slovenskem gledališkem inštitutu – Gledališkem muzeju se obeležju mednarodnega muzejskega dne pridružujemo z dnevom odprtih vrat. 9.00–17.00, v Slovenskem gledališkem inštitutu […] The post Mednarodni muzejski dan 2023 appeared first on SLOGI.

En-Knapovo Gibališče (15.5.2023 17:30)

Španski borci, 12. maj 2023 ― EN-KNAP-ovo gibališče so urice, ko skupaj s plesno pedagoginjo Katarino Barbaro Kavčič skozi gib stopamo v čudoviti svet domišljije ter razširjamo svoja obzorja duha in telesa. Medtem, ko plešemo, ko se prepletamo, ko se ideje in razmišljanja krešejo, ustvarjamo tudi medsebojne vezi. Tako ustvarjamo vezivo, s katerim pletemo naše vsakdane in naše poti. Spoznavni mesec september je za vse majhne in malo večje obiskovalce brezplačna. Toplo vabljeni!
Zaključil se je globalni festival Jane’s Walk

Zaključil se je globalni festival Jane’s Walk

Inštitut za politike prostora, 12. maj 2023 ― Začetek maja zdaj že tradicionalno zaznamuje globalni festival Jane’s Walk z organiziranimi sprehodi, zasnovanimi kot skupinsko spoznavanje lokalnega okolja in skupnosti, kot način javnega razpravljanja o stanju v prostoru in kot ozaveščanje o pomenu hodljivosti mest. Globalni festival je letos potekal med 5. in 7. majem, vendar pa so se sprehodi pri nas začeli že... The post Zaključil se je globalni festival Jane’s Walk appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje, skupna razstava državnih muzejev Slovenije

Muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje, skupna razstava državnih muzejev Slovenije

SLOGI, 12. maj 2023 ― Ob 18. maju, Mednarodnem dnevu muzejev, slovenski državni muzeji predstavljajo svoje zaklade na temo Muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje. V uvodni besedi k razstavi je v imenu vseh muzejev dr. Gašper Troha, direktor Slovenskega gledališkega inštituta, zapisal: “Izraz muzej etimološko izhaja iz grške besede mouseĩon, kar je pomenilo muzam posvečen kraj, višjo šolo za […] The post Muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje, skupna razstava državnih muzejev Slovenije appeared first on SLOGI.
Praprot ljubezni

Praprot ljubezni

Glave (Apparatus), 12. maj 2023 ― Anže in Pižama se vpišeta v hortikulturno društvo Novega Jorka in v setvenem koledarju poiščeta ugodne datume za praprot. Ovesita se z glazuro in neuspešno skušata dešifrirati potek finalne serije NBA. Če so ti glave všeč, jih lahko podpreš. Hvala. Pridi se pogovarjat -> Discord: Apparatus klub Vprašaj Glave – Glave #155 Zapiski: How to […]

Potovalci, prvi najstniški gledališki abonma v Domu kulture Kamnik

Kamnik.info, 12. maj 2023 ― V okviru 70. obletnice delovanja Doma kulture Kamnik je kamniška kulturna bogatejša še za en abonma s pomenljivim naslovom POTOVALCI. Namenjen je predvsem in v prvi vrsti mladim – najstnikom zadnje triade in srednješolskim prvošolcem. Že v tej, sicer iztekajoči se sezoni, bosta v okviru POTOVALCEV na odru Doma kulture Kamnik na sporedu dve predstavi: ... Prispevek Potovalci, prvi najstniški gledališki abonma v Domu kulture Kamnik je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik.info.
19. maj 2023 ob 18. uri: Vitomir Pretnar, IZ OGNJA ROJENI, fotografska razstava, Muzej Kosova graščina

19. maj 2023 ob 18. uri: Vitomir Pretnar, IZ OGNJA ROJENI, fotografska razstava, Muzej Kosova graščina

Gornjesavski muzej Jesenice, 12. maj 2023 ― Vabljeni na razstavo fotografa Vitomirja Pretnarja, ki bo v Muzeju Kosova graščina na Jesenicah na ogled med 19. 5. 2023 in 16. 6. 2023. Avtor se bo predstavil s serijo fotografij, razdeljenih na tri sklope. Prva dva sta posvečena Železarni Jesenice, kjer je Pretnar ob koncu 70. in v začetku 80. let prejšnjega stoletja najprej [...]
še novic